Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andriel nie martw sie jeszcze ja bede. Udało ci sie umówić do tej polskiej lekarki ?

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Giaanna ja równiez mam zespół ciesni nadgarstka :/ NIe wiem czy mi to przejdzie szybko, bo to już 8 miesiecy po porodzie :(

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje dziewczyny, mi nic nie dolega jak na razie

Miuu wstrzymaj sie z tą podróżą do PL az przestaniesz plamić. Akurat mnie nie dziwi, ze nic sie nie przejmują twoim krwiakiem, przykre, ale prawdziwe. Ja ani razu nie byłam tu u ginekologa. Dlatego teraz lecę do PL.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak tylko dwa tyg potrafi byc dobrze a potem nalatać sie np po sklepach i znów dzien plamie.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Ja leciałam pierwszy raz w 11 tyg ciąży. Miuuu musiałabyś się zorientować w lekarzach, kurcze moja lekarka bierze wszystko pod uwagę, nawet pytała jak byłam w Polsce czy robiłam jakieś badania i chciała wyniki.

3i49krhmik48bp05.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie z tutaj nikt nic. Byłam w kvinnenklinik na usg i nic nie zareagowali. Zastanawiam sie czy nie pójśc do prywatnego gina niech sie wypowie i wtedy z papierami do fastlege i kliniki.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie jest w NO wszystko ok, dopóki nie zaczyna się dziać coś poważnego ze zdrowiem.

Miuu lubi tę wiadomość

3i49krhmik48bp05.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ale mnie laski zjechały na moim starym ślubnym forum które przeksztalcilo sie w forum ciezarnych. Jedna napisała ze ma opryszczke i co ma na to wziąć. Napisałam ze opryszczke w ciazy należy traktować poważnie i chyba powinna zgłosić się do lekarza. Wyszłam na wariatke :) ale moja szwagierka ma niepelnosprawne dziecko i u niej pojawiło się podejrzenie ze może to być spowodowane opryszczka, która miała podczas ciąży. Zresztą wystarczy wpisać w necie ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki, jednak sie poddaje i nie przeczytam tego co naskrobalyscie w międzyczasie. U nas życie sie powoli stabilizuje i Sara Aurora zaczyna miec jakiś tryb dnia. Pierwsze dni po powrocie do domu wisiała na cycku nonstop a teraz juz trafiają sie jej przerwy nawet 3h tak ze 2 x dziennie. Jedna z nich wykorzystujemy na spacer, dzis juz 4,5 km przeszłyśmy i codziennie idziemy troszkę dalej niz dnia poprzedniego. Brzuch tez mniej boli i od wczoraj mogę z mała na rękach wstawać, bez odkładania jej a nawet przewracać sie z boku na bok bez bólu. Kluska pewnie juz 4 kg pyknela, ale dzięki temu ze ciągnie piersi jak odkurzacz mamuśka ma -11,5 kg i zostało jej tylko pol kg do przed ciazy (jako ze tego jest nadal od groma i ciut ciut to jeszcze z 20 może na luzie wyciągnąć :). Poza tym to jest mega słodka, płacze dość mało i to głownie jak ma problemy z brzuszkiem, wiec musiałam dietę pod nią dopasować trochę i patrzę co jej służy a co nie.

Giannaa, marti87, kafabi, annggela, Kitaja lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii Opryszczka jest bardzo poważna w ciąży ale z tego co wiem tylko w tedy kiedy pojawia się po raz pierwszy, kiedy dochodzi do zarażenia wirusem opryszczki. Ja nigdy nie miałam opryszczki, a moja mama ma bardzo często. Nie raz zdarzyło się, że piłyśmy z jednej butelki i nigdy mi nic nie było wiec może jestem nosicielem tego wirusa ale u mnie on się nie uaktywnia. Każda osoba która chociaż raz miała opryszczkę jest nosicielem.

Kafabi czytałam o tym kiedyś i własnie ta cieśń przechodzi zazwyczaj po porodzie ale nie zawsze czasami trzeba poradzić sobie z tym operacyjnie. U Ciebie to dość długo się utrzymuje, może dobrze by było jakbyś odwiedziła lekarza i się dopytała ? Ja wiem jakie to jest uciążliwe i warto coś z tym zrobić.

Miuu z odklejającym się łożyskiem w sumie powinnaś leżeć i czekać aż się przyklei tak mi się wydaje. Myślę, że podróż do PL nie jest teraz dobrym rozwiązaniem.

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline miło, że się w końcu odezwałaś bo już się martwiłam, że coś u Was nie tak! Podziwiam Ciebie z tymi spacerami ;-) Ale fajnie, że sobie wychodzicie. Waga też imponująco leci w dół ;-) Oby u mnie tak zleciała. Powiedz co się stało, że skończyło się to cesarką ? Pewnie brak rozwarcia było pomimo oxy ? Wstaw zdjęcie Twojej kluseczki ;-)

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline
    Super, że się odezwałaś :) ale świat pewnie staje na głowie w tych pierwszych tygodniach ... :) Dobrze, że karmisz i chodzisz na spacerki to już duży sukces. Uściskają małą od formowych cioć :*

Gianna
    Ja też nigdy nie miałam opryszczki. Są różne teorie z tą opryszczką w ciąży, ale chyba lepiej iść do lekarza, a nie radzić się na forum.

3i49krhmik48bp05.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole to z takich praktycznych rzeczy to minę szpitalu powiedzieli, zeby mokrych chusteczek na codzien nie używać i tylko te suche moczone pod kranem w zwykłej wodzie a następnie na sucho tyłek osuszamy. Tak robimy i tylko olejek do kąpieli stosujemy odrobine na sucha skore i to wszystko z kosmetyków na razie wiec ogolnie nie za dużo chemii :p
    A i nasza kluska mimo, ze blisko 4kg ważyła przy urodzeniu a teraz pewnie i więcej to jest krótka wiec rozmiar 50-56 ubiera, chwała Bogu, ze mimo wszystko troszkę ubrań na te rozmiary kupiłam mimo, ze wiedziałam ze bedzie duża. W tym 56 w wielu wypadkach jest nadal za duże i to sporo.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole to z takich praktycznych rzeczy to minę szpitalu powiedzieli, zeby mokrych chusteczek na codzien nie używać i tylko te suche moczone pod kranem w zwykłej wodzie a następnie na sucho tyłek osuszamy. Tak robimy i tylko olejek do kąpieli stosujemy odrobine na sucha skore i to wszystko z kosmetyków na razie wiec ogolnie nie za dużo chemii :p
    A i nasza kluska mimo, ze blisko 4kg ważyła przy urodzeniu a teraz pewnie i więcej to jest krótka wiec rozmiar 50-56 ubiera, chwała Bogu, ze mimo wszystko troszkę ubrań na te rozmiary kupiłam mimo, ze wiedziałam ze bedzie duża. W tym 56 w wielu wypadkach jest nadal za duże i to sporo.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie Carolline powiedz trochę bez koloryzowania o "cudzie porodu" ;)

3i49krhmik48bp05.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii zgadzam się z tym powinno iśc się do lekarza bo jak ktoś nie ma o tym pojęcia to może bardzo zaszkodzić nienarodzonemu dziecku.

Carolline Ja to jestem w ogóle przeciwko jakiejkolwiek chemii. Ale to pewnie tylko z powodu własnego doświadczenia. Malutka sporo ważyła, ciekawa jestem ile moja będzie ważyć ;-)

Kitaja Ty chyba kiedyś wspominałaś, że masz polską położna gdzieś w Twoich okolicach ? Chętnie wzięłabym namiary bo zamierzam zrobić sobie prywatnie USG przed porodem.

a.png
    a.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga dla tych które nie chcą wiedzieć jak wygladal moj porod proszę nie czytać.
    Gianna, dokładnie rozwarcie zaważyło. Ogolnie to jak wiecie trafiłam do szpitala w pon na kontrole po terminie i lekarka stwierdziła, ze jest centymetr rozwarcia i ze może samo ruszy jeszcze, ale zebym była pod kontrola. Do środy nie ruszyło wiec w środę zalozyli mi wieczorem balonik na poczatek wywoływania (to było 11 dni po terminie) i w czwartek rozwarcie ruszyło do 3 cm. W czwartek wieczorem włożyli mi tabletkę dopochwowa na wywołanie skurczy i w nocy leciutko sie zaczęło natomiast w piątek od 7 rano ruszyło pełna para i juz na śniadaniu po 8 miałam co 2 -3 minuty. Stwierdzili, ze w związku z tym jeszcze trochę po schodach mam pochodzić i o 10 przenieśli mnie z obserwacji na porodówkę. Najpierw pozwolili mi w wannie posiedzieć 2-3 h ale juz pod koniec to bolało tak, ze wanna nie pomagała niestety. O 15 przebili wody, i były oczywiście zielone, małej diodę do główki podłączyli i zaczął sie monitoring ciągły. Skurcze sie jeszcze rozbujaly a rozwarcie jak było tak było. O 17 dostałam epidural bo juz po ścianach chodziłam, mimo ze teoretycznie powinni dopiero jak sie rozwarcie do 4 cm ruszy. Dostałam tez oksytocynę. O 19 stwierdzili ze wreszcie jest porod aktywny i rozwarcie 4 cm przy czym z bólu (bo chyba tego epiduralu mi żałowali, bolało nadal jak skurcze były na szczycie wiec juz nie ciagle a co 2-3 minuty, przed epiduralem bolało juz non stop) dostałam gorączki 38,5, skoczyło crp i zaczęli mi podawać antybiotyki oraz płyny na odwodnienie bo mimo ze piłam dużo to jednak sie odwodnilam. O 21 jak skurcze były najsilniejsze zaprzestali oksytocynę i sie okazało, ze nic sie nie zmienia wiec o 22 znów podłączyli ja i co pol godz zwiększali dawkę. O 2 rozwarcie było na 4,5 cm i lekarze zadecydowali o cesarce co przywitałam wyrazem ulgi. A tak w ogole to juz po 19 z mężem wiedzieliśmy jak to sie skończy jak zamiast samej położnej jeszcze 2 lekarki zaczęły przychodzić . Wiec nie było zaskoczenia. A jak o północy drugi wenflon dali to juz liczyliśmy, ze to juz. Ogolnie było 5x pobieranie krwi w miedzy czasie i jedna obsuwa przy montowaniu wenflonu, bo mi położna nerw naruszyła w dłoni i do dzis mnie boli. Sama cesarka super, 8 osob na sali plus my. Znieczulenie s kręgosłup wiec wiem co i jak choć juz byłam tak obolała i zmęczona, ze sie tylko trzęsłam jak głupia i w końcu mi po 3h dali cos na to szczekanie zębami i w ogole to nie wszystko pamietam, pamietam zdziwienie i wzruszenie nasze jak mała wyjęli, najpierw zabrali ja na bok i podali antybiotyk, przez te moje wody i crp a zaraz na moment położyli mi ja na klacie. Po paru minutach młoda i tatuś wyszli a mnie pozszywali i na obserwacje zabrali, gdzie po 40 min przyszedł maz z malutka i ja do piersi dostałam. Potem maz z nią trafili do naszej sali a mnie 2h pozniej do nich dowieźli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2015, 16:16

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi powiedział nie dźwigać nie jeździć samochodem i pociągiem tylko prace domowe lekkie :D

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie w szpitalu opieka super zwłaszcza po nam mega pomogli, pokazali wszystko co i jak i pomogli rozkręcić laktację (jak nie wiedziałam nawet, ze cos z nią nie tak) i z każdym nawet najgłupszym pytaniem mogliśmy je wzywać i męczyć do woli.
    Jedyne co to za długo przed mnie męczyli, tłumacząc ze jako pierworódka może sie w każdej chwili ruszyć a cesarka juz jednak naznacza na życie. A i dzięki temu ze tyle to trwało i tyle w szpitalu w zorze siedzielismy mała ma te imiona które ma, bo ostatecznie je wybraliśmy jak siedziałam w wannie podczas porodu).

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ