X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynina dzis widzialam na facebooku reklame bardzo fajnych naklejek,zaraz zobacze moze uda mi sie znalesc.Ja swoje kupowalam w Polsce na allegro,ale widzialam tez fajne na aliexpress

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się dziś zastanawiałam, czy ten overtermin z połówkowego ozn dopiero ewentualne wywołanie porodu ??

Gianna
    Faktycznie niektóre rogaliki zrobiłam z innym dżemem, który całkowicie wypłynął, ale wydawał mi się podejrzany, więc to tylko kilka sztuk :)

Cynnia
    W ikei są naklejki dziś robiłam jeszcze zamówienie i gdzieś mi dziś śmignęły przed oczami.

Ja mam dziś wrażenie, że brzuch jeszcze bardziej opadł, ogólnie wszystko całkiem dobrze, trochę kujące skurcze i stopy bolą pod wieczór, ale chyba nie powinnam narzekać. Mam nadzieję, że zgaga odeszła na dobre :):)

3i49krhmik48bp05.png
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti z tego co mi Polozna tlumaczyla na ostatniej wizycie to mamy kontrole w szpitalu w 41tyg3d wtedy sprawdzaja stan wod plodowych,lozysko i przeplywy oraz robia ktg jezeli wszystko jest ok to czekaja do 42tyg( tego overtid)i wtedy wywoluja. Chociaz nie wiem czy zwrocilyscie uwage u nich termin porodu to 40tyd 3d np.ja mialam w sobote 40tyd ale oni doliczaja jeszcze 3dni dlatego w karcie mam napisane 17.11

d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

• Kitaja Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti zycze Ci bys nie dotrwala do 40tyg,bo to strasznie meczace,zgaga co prawda juz nie meczy,ale w raz z opadajacym brzuchem zaczyna sie straszne parcie na pecherz. Dobrze ,ze brzuch Ci odpada coraz blizej jestes godziny zero ;-)

marti87 lubi tę wiadomość

d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

• marti87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parcie jest ostatnio
    straszne, w ogóle podczas ciąży odkryłam wszystkie publiczne toalety ... zrobię jutro zdjęcie brzucha.
    Kitaja może Ty zapoczatkujesz modę na nieprzekraczanie terminu, a ja zaraz za Tobą .... moja mała właśnie daje czadu, jakoś aktywne wieczory ma ostatnio.

3i49krhmik48bp05.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj a ja mam cesarkę. Ciekawe czy tu z góry podają termin.

Wy dziewczyny to juz sznureczkiem zaraz polecicie jedna po drugiej.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu cesarke wykonuja tydzien przed u nas w Drammen tak czytalam na stronie szpitala.

Marti obym do wtorku urodzila;-) wszystko w domu przygotowane i czeka na malego ksiecia.Wozek testowal moj York juz pare tyg temu,dzis wyparzylam wanienke i dopakowalam redbulla dla meza do torby ;-)

d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

• Meggi77 Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2015, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

długo się nie odzywałam, bo dużo się działo, ale starałam się raz na jakiś czas was poczytać, żeby być na bieżąco.

w skrócie co u mnie: przeprowadziliśmy się praktycznie do NO, w międzyczasie zrobiłam kolejne usg, wada układu moczowego wciąż jest i troszkę się powiększyła i mały musi być przebadany zaraz po porodzie i jeszcze dwa tygodnie później. Do tego jest duży i mój lekarz powiedział, że słabo widzi poród naturalny i sugeruje cesarkę. Po wizycie u fastlege mojego niemęża (która zapytała po co mi tyyyyyle badań - pewnie, że nie trzeba, wystarczy miarka krawiecka do kontroli ciąży i zdrowia dziecka...!!) i kilku telefonach, żeby zlokalizować jakiegoś urologa dziecięcego, który by się zajął małym po porodzie, i w końcu po przeczytaniu o Waszych przejściach z norweskimi lekarzami zdecydowaliśmy, że rodzimy w PL. w NO czeka nas tylko kupa stresu i strachu. Mój Norweg jest zachwycony opieką, jaką mam w ciąży i uczciwie przyznał, że o takiej możemy tylko pomarzyć w NO.
    w PL w sumie też jest pod górkę, bo limity na planowane cesarki w tym roku się wyczerpały :) (a przynajmniej w tych lepszych szpitalach), więc rodzimy w prywatnym. Kamień spadł mi z serca.

Teraz na szybko robię druga wyprawkę, bo wszystko zostało w Bergen. Na szczęście wózka nie zdążyliśmy tam kupić, bo musiałabym go targać do PL :)

Strasznie się cieszę, że zostajemy w PL, pojedziemy w styczniu, jak tylko przebadamy małego i dowiemy się, mam nadzieję, że wszystko jest ok.

uffff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2015, 01:05

zem3anliv4r7ocpf.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, fajnie ze wszystko pozytywnie :) i ze zdecydowaliście sie na PL jeśli możesz to pewnie ze tak. Przynajmniej bedziesz miała pewność, ze dzidzią zajmie sie specjalista

U nas dzis strasznie wieje i leje a ja do pracy :( ale jeszcze tylko 4 tygodnie

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)

Ciężka noc za nami ...pospałam 4 godziny i oczy mi się zamykają ... a jeszcze na 12:30 mam wizytę u fastlege.

MartiJestem za, żeby Kitaja zapoczątkowała rodzenie w terminie o ile jeszcze to możliwe ;-) faktycznie coś u nas ciężko z tymi porodami :P Może Ty chociaż urodzisz przed wyznaczonym terminem ;-)
    Kitaja no własnie u mnie też tej wydzieliny jest więcej stąd też ta panika :P
    Meggi zwróć uwagę bo w większości szpitali prywatnych nie ma udziału neonatologicznego i w razie problemów będą dziecko przewozić do innego szpitala. Nie życzę Ci oczywiście żadnych komplikacji ale warto o tym pomyśleć i wybrać szpital z takim oddziałem.

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje, że na forum jest tendencja naprzemienna :) Carolline przenosiła, Annggela urodziła chyba nawet dzień przed terminem :P teraz w kolejce Kitaja, więc według tendencji przenosi a potem Marti - w terminie :P

Meggi dobrze, że będziesz miała taką opiekę, która zapewni Ci komfort psychiczny. I mega kciuki za zdrowie Maluszka.

Dziewczyny ja mam jeszcze prawie 3 miesiące ale tej wydzieliny też mam ogrom. Dobrze, że byłam na tym prywatnym USG, bo ześwirowałabym do lutego :P

marti87 lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja sie przerzuciłam na wkładki Tena bo tych zwykłych nie nadążałam wymieniać

zem3sg18fbglipi0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Fajnie Meggi cie widzieć. To czekam na ciebie do stycznia. Dobrze ze zajmą sie toba w Polsce

Ja tez miałam ciężka noc. Żołądek mi umiera.

Miłego dzionka

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu wrote:
    Oj a ja mam cesarkę. Ciekawe czy tu z góry podają termin.

Wy dziewczyny to juz sznureczkiem zaraz polecicie jedna po drugiej.

Miuu a z jakiego powodu bedziesz miała cesarkę ?

zem3sg18fbglipi0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi
    W przypadku Waszego maleństwa, dobrze, że zdecydowaliście na poród w Pl, ale Gianna ma racje to samo mi przeszło przez myśl, że prywatne kliniki nie mają typowo specjalistów dla noworodków. Z drugiej strony te odległości do akademii medycznych zawsze będą mniejsze niż w Norwegii.
    Gdybym rodziła w Polsce to pewnie wybrałabym szpital na klinicznej w Gdańsku.

Ja tak sobie dziś myślałam, że zawsze miałam bardzo regularne miesiączki, w sumie z tego co pamiętam to okres spóźnił mi się 3 razy w życiu, gdzie to 3 spóźnienie trwa do teraz :P Więc może i poród będę miała w terminie :) ( ach ta nadzieja ...)

Ciekawe jak tam Anggela i Carolinne ? :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :)
    Meggi, dobra decyzja :) Na dobrą sprawę nic Cię w NO teraz nie trzyma. a tak będziesz Ty i dziecko bezpieczniejsi :)

Froggie, przed Carolline była Siamyrka, której też wywoływali :D

Marti, Kitaja, życzę wam obydwu porodów w terminie! :)
    U mnie z terminem jest jazda bo ja miałam cykle 15-50 i lekarka policzyła termin dla cyklu 32... a tak naprawdę ten ostatni cykl byłby 27 dniowy jak wskazuje owulacja więc termin powinien być na 1 lutego, z usg wychodzi 30 stycznia...
    więc biorąc pod uwagę, że mają mi coś wywoływać 20 lutego to będzie mała przenoszona o 3 tyg...
    ale ja już od połowy stycznia zamierzam ją "wypraszać" :D

Idę odsypiać noc spędzoną w toalecie z biegunką ;)

III trymestr nie jest łaskawy

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi w Twoim przypadku tak samo bym postąpiła i została w Polsce.Powodzenia i odezwij sie tutaj czasam do nas i daj znać po porodzie.

Froggi "nie lubię"kliknelabym gdyby było przy Twojej wypowiedzi z przenoszeniem;-) mam nadzieje,ze złamie ta passe z przenoszeniem ciazy i do jutra sie wyrobie.Ja miałam cykle dość regularne 28dni,w grudniu po ciazy biochemicznej zdażyło sie ze sie @spoznila 2 dni,także ja bardzo liczę,ze w tym tyg będę tulić juz Jasia<3 w nocy znów miałam dość silne skurcze także coś tam sie dzieje.Jutro idę do położnej(chociaż mam nadzieje,ze jednak nie będę musiała ;-))

d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

• marti87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Kitaja może moja teoria z regularnymi cyklami a terminem porodu obmyślona dziś między 5.30 a 7 rano ( nie mogłam spać, bo coś żołądek mnie bolał) sprawdzi się w Twoim przypadku :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja ja Ci życzę, żebyś już jak najszybciej utuliła swojego Jaśka :*

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia cesarkę bede miała z powodu silnej wady wzroku i dyskopatii

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
‹‹ 344 345 346 347 348 ››