Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Twoj pracodawca zlamal prawo, bo mial obowiazek przekazywac do kadr Twoje sykemeldingi. Ja bym go pociagnela do sadu cywilnie, ale ze mna to krotka pilka...
Ogolnie jestes wygrana. Nie mial prawa Cie zwolnic, ani wstecz ani z powodu ciazy. Biuro nie ma innego wyjscia jak to wszystko anulowac. -
Będę jutro rozmawiała z nimi ponownie, dostarczę im zaległe sykemeldingi i poproszę o wystawienie kwita, że tamto wypowiedzenie jest unieważnione...
Jeśli nie zrobią tego, poproszę o interwencję arbeidstilsynet...
Nefer, a co myślisz o NAVie? mogą prosić o zwrot? -
6 m-cy ogolnie w Norwegii.
Co do navu, to ja spodziewalabym sie wszystkiego. Ewentualnie walczylabys tez i z nimi...
Ale... oni niekoniecznie jeszcze musieli ,to do navu wyslac... Czy juz wyslali info? swoja droga ktos z navu powinien zauwazyc, ze zwolnienie dane teraz a od 31.7. a to nie styka. Co do arbeidstilsynet, to niestety, ale zazwyczaj instytucje takie jak ta, czy familievernkontory itd zazwyczaj doradzaja, nie pomagaja za bardzo np darmowym adwokatem, dlatego zalecalam od razu uderzenie z grubej rury. -
No dokładnie tak! I ja tam samo to rozumowałam... że czy mam kontrakt czy nie, to trudno, nie bede miała zleceń i już!
Tu chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze z NAVu... bo ja mam gdzieś tego zjeba, bo przez 2 miesiące pracy tam tyle krwi mi napsuł... i tak bym nie chciała tam wrócić... tylko martwiłam się o NAV -
Pianistka - współczuje, ale głowa do góry i walcz o swoje, myśle ze tutaj jest jego wina, ze nie wziął sykmeldingu,czy nie przekazał go do biura, bo, on i tak płaci tylko 16 dni a potem nav, wiec nie rozumiem o co mu chodzi, szkoda gadac.
http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78229
moze na tej stronie coś doczytasz i dowiesz sie wiecej, ja tylko przeleciałam wzrokiem, trzymaj sie i sie nie denerwuj, musi być dobrze !! -
coś takiego jeszcze, ale jakie uzasadnione powody miałby mieć twój szef...żadne !!!
Det kan likevel være anledning til å si opp en arbeidstaker mens vedkommende er sykmeldt det første året, gravid eller i foreldrepermisjon dersom arbeidsgiver har en saklig grunn. Et eksempel er nødvendig nedbemanning. -
No nie ulega wątpliwości że to jest bezprawie
Ale mam mętlik w głowie i nie wiem co teraz powinnam zrobić... tak po kolei.
Chyba najpierw zadzwonię do arbeidstilsynet....
chciałabym potwierdzenia od NAVu, ze to nic nie zmienia... ale boję się, że jeśli zadzwonię i podam dane to poinformuję ich tym samym o skończeniu kontraktu... -
A jak występowałaś elektronicznie o foreldrepenget to tam wyskoczyło jakich masz pracodawców tzn u których jestes zatrudniona. Jeśli wyskoczył ci ten pracodawca to znaczy ze cie nie wyrejestrował jeszcze wtedy. Bo to idzie automatycznie z programu płacowego przez a-melding. Datę na jakimś piśmie to on sobie moze wpisać z czapy a do Navu i tak pójdzie data z ktorą wysłał ten a-meldong. Także mysle, ze to nie bedzie miało wpływu na wysokość macierzyńskiego i nie bedziesz musiała zwracać chorobowego