X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja całe zycie uwielbiałam spac na prawym boku, teraz próbuje na lewym ale przyzwyczajenie czasem trudno zwalczyć. Czesto budzę sie ze zdrętwiałą prawą ręką czy nogą. Gdzis czytałam, ze jak dziecko jest większe to uciska na tą żyłę główną.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No włąsnie ja też zawsze lubiłam na prawym. Dlatego pytam, bo może ktoś wie, czy naprawdę trzeba tak wcześnie już czy można jak już rzeczywiście dzidzia większa ;)

71c6b05c.gif
  • planeta Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PIANISTKA, pracodawca nie może cię zwolnić w traksie ciąży. Zaszła pomyłka i współczuję bo prawo jest po twojej stronie ale przez tą firmę i szefa pajaca denerwujesz się w ciązy i masz zamiesznie:(((

Zgadzam się z tym co pisze MIUU, że po wygaśnięciu kontraktu za sykmelding płaci NAV jeżeli jest to kontynuacja tej samej choroby (ciąża), na którą zaczęłaś chorować w trakcie trwania umowy. To jest informacja, którą otrzymałam na piśmie z firmy Multinor, gdzie korzystałam z płatnych porad specjalistów.

Nie mieli prawa cię zwolnić i sprawa jest do wyjaśnienia. Zwrot pieniędzy do NAVu nie jest mozliwy bo nawet jeżeli uwowa by się skończyła (teoretycznie) to jeżeli sykmelding był kontynuowany co do dnia to pioeniądze z NAVu się należą.

• nefer Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie moge spac. Brzuch jest w zasadzie cały czas spięty. Niby jak dotykam, to jest miękki, ale czuje ze w srodku jest nie tak jak powinno. To spięcie powoduje ze każde 5ml siku czuje ze musze isc do wc. Wiec juz 6 czy 7 razy byłam w kibelku. Macica mi chyba na pecherz naciska. Wzięłam juz mg i no spe. Jestem przerażona. Z taka mocą i intensywnością moja macica uderzyła ze mnie zaskoczyła.
    Moze bede sie ratowac ucieczka do polski prosto do szpitala zeby ratowali moje dziecko. Zeby walczyli o ciaze. Pessar walczy.
    Ja tu nawet nie mam po co isc do szpitala. Znowu założą ręce i powiedzą ze natura wie co robi.
    Pojutrze mam wizytę u mojej pani doktor. Poprosze ja zeby skierowała mnie do szpitala w pl, zeby Norge za to płaciła. Jest taka opcja jesli tu nie moga zapewnić mi takiej opieki jak gdzie indziej.

d869f9fdbd.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice ja do chyba 6 miesiąca spałam w każdej pozycji, nawet lekko na brzuchu. Dopiero jak brzuszek zaczął rosnąć to pilnowalam spania na boku ale zmieniam strony. A w nocy jak się nie poobkladam to i tak przekrecam się na plecy tylko, że potem krzyż boli. Więc jak masz możliwość to kup sobie poduche ciążowa albo zwiń dodatkową kołdrę /poduszkę dla podparcia :)

Nefer mocno trzymam kciuki, musi być dobrze!

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka - a takie pytanie? Czy będąc na zwolnieniu od lipca dostawalas od nich pieniadze za zwolnienie?

Nefer - trzymaj sie cieplutko, jak coś to jedz na legevakt i walcz o swoje !! To juz 15 tydzień wiec mamnadzieje ze nie zlekcewaza. Trzymam kciuki!

dqprx1hptpolkifa.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice ja do tej pory nie przestrzegam spania na lewym boku bo bym chyba odleżyn dostała :P Przekręcam się bardzo często z prawej na lewą i z lewej na prawą stronę...jakbym mogła to jeszcze na plecach bym spała ale duży brzuch tak uciska, że trudno się oddycha. Także spokojnie ;-)
    Nefer chyba dobrym pomysłem będzie wyjazd do szpitala w pl, nie wygląda to dobrze jeśli ciśnie Ciebie na pęcherz ja mam tak teraz, przy każdym twardnieniu brzucha lecę do toalety. Mam nadzieje, że to nic groźnego u Ciebie.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale cały czas dostaje pieniądze za zwolnienie u nich...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer/ Felice ja wyczytałam na forach o tym lewym boku i faktycznie jak miałam skurcze to pomagało i pomaga. Ja czuje se cos sie dzieje to na lewy bok myk i od razu lepiej a jak nic sie nie dzieje to śpię jak popadnie. Co do pęcherza to ja tez sporo biegałam w tym okresie teraz ciut sie uspokoiło i wstaje z 5 razy w nocy.
    Nefer ile tego magnezu bierzesz ? A ten duphaston masz ?

Zastanawiałam sie czy nie mam zapalenia pęcherza ale lekarz robił badania moczu i tylko powiedział ze wszystko Ok

Pianistka nie denerwuj sie wszystko bedzie dobrze. Bez sensu ten pajac ci tylko nerwy napsuł. Wiesz juz cos z księgowości z pracy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 09:29

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka - no to jesli dostajesz, to babkaz kadr nie mogła powiedziec ze nie wiedziala ze jestes na zwolnieniu, bo musiala wyslac intekopplysninger do navu...wiec ktos od nich kreci ....

dqprx1hptpolkifa.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się wyjaśniło... ^^
    Nie ma wypowiedzenia i nadal jestem pracownikiem... baba w księgowości po prostu nie miała pojęcia co się ze mną dzieje, bo kretyn nie przekazał jej moich syków itd więc ona myślała ze jestem nieaktywna i zrezygnowałam, ale nie dali mi wypowiedzenia...
    Wysłała też do NAVu intektopplysning ale z datą 31/07 jako końca pracy ^^ ale po moim wczorajszym telefonie wysłała sprostowanie i nowy inntektopplysning bez daty zakończenia pracy. Ale nie wpisała dnia, kiedy po urlopie mam wrócić do roboty... myślicie że to ma wpływ?
    A czemu nie wpisała? bo ona nie wie kiedy zaczynam itd bo mój szef burak nie raczył mnie poinformować o konieczności wypełnienia wniosku o macierzyński, mimo że go o to prosili...

Dzisiaj już sie nie cackałam i naskarżyłam na niego konkretnie :D

Ale całe szczęście że nie mam wypowiedzenia i NAV się nie dopieprzy :D chyba pójdę zaraz spać bo w nocy nie spałam

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsza noc to totalna katastrofa. Spałam max godzine. Nie mogłam leżeć bo dotyk lozka wywoływał skurcze. Znalazłam tymczasowa pozycje... na łokciach i kolanach. Potem położyłam sie na poduszkach pod biodrami i pod bokiem. Wtedy brzuch niczego nie dotykał i nie twardnial. Ale...do toalety na 1. byłam dzis ok 15 razy, a na 2. ok 7-8 razy. Tak mnie przeczyscilo, ze masakra. Jelita bolały mnie strasznie. Moze był to rezultat wzięcia dwoch tabletek nospy lub dodatkowego magnezu. Nie wiem. Ale w srodku nocy to wpadałam w panikę ze organizm oczyszcza sie przed porodem. Serce waliło mi jak młotem. Po prostu masakra. Nad ranem sie uspokoiło troszkę. Moge nawet dotykać brzuchem lozka. Jesli moja macica ma tak szaleć to jesli ja mam tak wytrzymać ok 20-tu tygodni to musze siegnąć do najgłębszych pokładów sił na to...
    Każde wstanie z lozka oznacza automatycznie napiety brzuch...
    Duphastonu nie dało rady załatwic. Mg wzięłam rano 300 i wieczorem 300mg. Ile mozna max? To wypróżnianie mogło byc od zbyt dużej dawki mg???

d869f9fdbd.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętacie jak pisałam, ze az sie boje bo żadnych objawów nie mam, ze nic mi nie dolega? Wiedziałam ze u mnie ok 15.tc zaczyna sie pod górkę. Brzuch mi zmalał. Chyba wszystkie zlogi z jelit pooooszly... Zmeczona jestem ta nocą :(

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wrote:
    Pianistka - no to jesli dostajesz, to babkaz kadr nie mogła powiedziec ze nie wiedziala ze jestes na zwolnieniu, bo musiala wyslac intekopplysninger do navu...wiec ktos od nich kreci ....

wysłała inntektopplysning w lecie, przy pierwszych 2 zwolnieniach które faktycznie dostali (bo przekazał je zastępca)... ale kolejnych juz nie miała...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka - super ze się wyjasniło, ciesze sie bardzo !!!!!

Nefer - jak moge napisać wiadomość na priv....sprawa duphstonu

dqprx1hptpolkifa.png
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer - dobry specjalista jest w Jessheim, Dr Martin...jak wpiszesz w google to wyskoczy. to wypróżnienie nie wydaje mi sie od magnezu, 600mg to chyba nie jeste jakas duża dawka.

dqprx1hptpolkifa.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, pisz na priv.
    poczytalam. dawki od 600mg magnezu maja wlasnie skutki w postaci wyprozniania, zaburzen oddychania, zawrotow glowy i omdlen. :/
    Co do duphastonu, to zostal wycofany z powodu powaznych skutkow ubocznych, zwlaszcza dotyczacych serca. Chyba rzeczywiscie musze sie wylegiwac i nigdzie nie lazic. Bo leku zadnego nie ma :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 12:26

d869f9fdbd.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie oslabiona jestem. 2kg mi zeszlo tej nocy :/

d869f9fdbd.png
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mozesz do mnie napisac na priv bo nie mam pojecia jak mam to zrobić :(

dqprx1hptpolkifa.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka
    Dobrze, że się wyjaśniło :) Ale co nerwów to nerwów odpoczywaj sobie teraz

Do nas przyjeżdża dziś położna, ciekawa jestem ile mała przybrała na wadze. Dziś nawet się wyspałam, jakoś się dogadałyśmy tej nocy i ani razu nie było zasypiania przy cycku.

Giannaa lubi tę wiadomość

3i49krhmik48bp05.png
‹‹ 415 416 417 418 419 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ