X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    popieram Kafabi :) wymień się z którąś numerem tel. albo danymi na fb bo potem my tu będziemy usychać :D jak to już nie raz bywało :P

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Asit Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy ktoras z was jest na wlasnej dzialalnosci i moglaby mi powiedziec jak to wyglada z maciezynskim?

Synek William <3 rg5043r8y3ikdze3.png[/url]
    rg502rindfsy9xvy.png[/url]
    rg50wn15p5voaroc.png[/urlrg50kqi19n1awyxr.png[/url]
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asit, z tego co wiem to żadna z nas... a na stronie NAVu nic nie ma? tam zawsze wszystko ładnie opisane..

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi cosi z baza easyfix jest na promocji w babybanden.no za bardzo logiczna cenę jeśli kogoś to interesuje.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś gościa w ogródku :)

350eda5ece80f197med.jpg

Giannaa, Cynnia, kafabi, Miuu, nefer, Carolline, Froggie lubią tę wiadomość

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziękujemy za relację ze szpitala :) cieszę się, że dobrze się tam czułaś i dbali o Ciebie i o synusia.

Beff, Froggie teraz czekam na opis Waszych doświadczeń :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    owco, super gość :D podglądacz :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wielką prośbę do Was, bo już sama nie wiem co robić. Chodzi o to, że mam umowę na 60% w hotelu. Pracowalam do tej pory na nockach. Lekarz powiedział, że na nocki nie mogę chodzić i pracodawca powinien przenieść mnie na dzień. Dostałam też 10 dniowe chorobowe. Dziś pracodawca powiedział mi, że nie ma dla mnie pracy na dzień na 60% tylko kilka godzin w dzień, czasami wieczorem a czasami w weekend. Nie określił ile to będzie %. I że sama se muszę iść do nav czy do lekarza i załatwić sobie, żeby resztę % płacił nav. Nie wiem w związku z tym od czego zacząć. Czy powinnam dostać jakieś pismo z pracy, że nie mają dla mnie tyle pracy? Pomożecie?

e96b0e4df0.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wielką prośbę do Was, bo już sama nie wiem co robić. Chodzi o to, że mam umowę na 60% w hotelu. Pracowalam do tej pory na nockach. Lekarz powiedział, że na nocki nie mogę chodzić i pracodawca powinien przenieść mnie na dzień. Dostałam też 10 dniowe chorobowe. Dziś pracodawca powiedział mi, że nie ma dla mnie pracy na dzień na 60% tylko kilka godzin w dzień, czasami wieczorem a czasami w weekend. Nie określił ile to będzie %. I że sama se muszę iść do nav czy do lekarza i załatwić sobie, żeby resztę % płacił nav. Nie wiem w związku z tym od czego zacząć. Czy powinnam dostać jakieś pismo z pracy, że nie mają dla mnie tyle pracy? Pomożecie?

e96b0e4df0.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka gość przychodzi czasem na jedzonko i pół jałowca nam już obskubał ;)

Martynka skoro pracodawca powiedział, że nie ma dla Ciebie wystarczającej ilości pracy to powinniście spisać obustronne pismo, w którym pracodawca deklaruje ile % pracy jest w stanie Ci zapewnić (w Twoim obecnym stanie) i na podstawie tego pisma lekarz wystawia Ci sykmelding na pozostały % i wtedy nav też nie może się przyczepić i np wstrzymać wypłaty pieniędzy bo masz pisemne oświadczenie pracodawcy. A na nocki oczywiście nie możesz pracować.

Ja też mam pytanie dotycz sykmeldingu. Czy jeśli najpierw byłam na zwolnieniu, później nie byłam i teraz znów jestem to czy znów przez pierwsze 14 dni wypłaca mi pracodawca czy nav?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owco, okres dla pracodawcy to 16 dni... i tak, za każdym razem kiedy przerwiesz sykemelding, najpierw 16 dni płaci pracodawca... musi być ciągłość dla NAVu :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale śliczny gos Owco

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję! Dokładnie o to mi chodziło, bo nie miałam pewności ;)
    Pamiętam, że kiedyś wspominałaś, że sama zanosisz do Nav część D zwolnienia, a C do pracodawcy. Tak jest szybciej jak bezpośrednio dostarczysz do nav tę cz D?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, jest praktycznie automatycznie ;) ja tak robiłam, przez to, że mój szef pojeb (jeden z 2, bo pracowałam w 2 firmach) stwierdził, ze skoro jestem vikar to jego mój sykemelding nie obowiązuje i stwierdził, że nie bedzie ich wysyłał... Dlatego ja tak robiłam. Ale fakt, jest szybciej. Bo jak zanosisz do pracodawcy, to pracodawca musi wysłać. A jak nosiłam sama, to po powrocie do domu jak się zalogowałam na moją stronę na navie to w skrzynce miałam już wiadomość o dostarczeniu sykemeldingu :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra taktyka ;) a jeśli nie otrzymałam jeszcze pieniędzy za grudzień to powinnam pytać pracodawcy czy wysłał moje zwolnienie do Navu czy pytać Nav, czy otrzymali moje zwolnienie, czy jednych i drugich...? do którego każdego miesiąca dostajecie kasę z navu za poprzedni mc?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, wysłanie sykemeldingu to pół biedy... pytanie czy pracodawca wysłał inntektsopplysning... a od którego jestes na zwolnieniu?
    Ja bym na Twoim miejscu zadzwoniła jutro do NAVu na infolinię i zapytała czy dostali zwolnienie i inntektsopplysnig... do biura NAVu nawet nie idź bo oni tam nigdy nic nie wiedzą..
    Ja bym naprawdę dzwoniła do NAVu... no chyba że masz zwolnienie od 20-ego grudnia... no to ja bym dała czas ;)
    Ja byłam na syku od 10 lipca, pierwsze pieniądze zaległe za końcówkę lipca i sierpień dostałam 10 września, a 20-ego września już za wrzesień. pewne jest jedno. zaległe pieniądze wypłacane są zaraz po ich naliczeniu, nav nie czeka do ustawowego 20-ego :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sykemelding wyplacany jest w ostatnich dniach miesiaca za dany miesiac. czyli np 30.1. za styczen caly.

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, ja dostaje 20 każdego miesiąca. Z tego co pamietam dziewczyny dostawały w podobnych dniach

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze to jest uzaleznione od tego, gdzie mieszkasz???
    U mnie nawet na druczkach jest napisane, ze wyplata w ostatni dzien miesiaca :O

d869f9fdbd.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, Beff jakies symptomy zbliżającego sie porodu ?

Czarna Owco, jeżeli miedzy jednym a drugim SM nie ma wiecej jak 16 dni to za drugi płaci od razu nav. Tutaj link https://www.nav.no/no/Bedrift/Oppfolging+og+rapportering/Oppfolging+av+sykmeldte/Sykepenger/arbeidsgivers-plikter

My dzis bylismy w Helsestasjon na ważeniu i barseltreff. Mały wazy 4600, pięknie przybrał, ale co sie dziwić jak w zegarku co 2 godziny ciągnie cyca :)

Na barseltreff pokazali nam bardzo fajny filmik o rozwoju dziecka, ale nie wiem czy moge wrzucić link, zeby nie rozdrazniac oczekujące mamusie :) w kazdym razie bardzo polecam takie spotkania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2016, 22:42

zem3sg18fbglipi0.png
‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ