Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam wielką prośbę do Was, bo już sama nie wiem co robić. Chodzi o to, że mam umowę na 60% w hotelu. Pracowalam do tej pory na nockach. Lekarz powiedział, że na nocki nie mogę chodzić i pracodawca powinien przenieść mnie na dzień. Dostałam też 10 dniowe chorobowe. Dziś pracodawca powiedział mi, że nie ma dla mnie pracy na dzień na 60% tylko kilka godzin w dzień, czasami wieczorem a czasami w weekend. Nie określił ile to będzie %. I że sama se muszę iść do nav czy do lekarza i załatwić sobie, żeby resztę % płacił nav. Nie wiem w związku z tym od czego zacząć. Czy powinnam dostać jakieś pismo z pracy, że nie mają dla mnie tyle pracy? Pomożecie?
-
Mam wielką prośbę do Was, bo już sama nie wiem co robić. Chodzi o to, że mam umowę na 60% w hotelu. Pracowalam do tej pory na nockach. Lekarz powiedział, że na nocki nie mogę chodzić i pracodawca powinien przenieść mnie na dzień. Dostałam też 10 dniowe chorobowe. Dziś pracodawca powiedział mi, że nie ma dla mnie pracy na dzień na 60% tylko kilka godzin w dzień, czasami wieczorem a czasami w weekend. Nie określił ile to będzie %. I że sama se muszę iść do nav czy do lekarza i załatwić sobie, żeby resztę % płacił nav. Nie wiem w związku z tym od czego zacząć. Czy powinnam dostać jakieś pismo z pracy, że nie mają dla mnie tyle pracy? Pomożecie?
-
Pianistka gość przychodzi czasem na jedzonko i pół jałowca nam już obskubał
Martynka skoro pracodawca powiedział, że nie ma dla Ciebie wystarczającej ilości pracy to powinniście spisać obustronne pismo, w którym pracodawca deklaruje ile % pracy jest w stanie Ci zapewnić (w Twoim obecnym stanie) i na podstawie tego pisma lekarz wystawia Ci sykmelding na pozostały % i wtedy nav też nie może się przyczepić i np wstrzymać wypłaty pieniędzy bo masz pisemne oświadczenie pracodawcy. A na nocki oczywiście nie możesz pracować.
Ja też mam pytanie dotycz sykmeldingu. Czy jeśli najpierw byłam na zwolnieniu, później nie byłam i teraz znów jestem to czy znów przez pierwsze 14 dni wypłaca mi pracodawca czy nav? -
Owco, jest praktycznie automatycznie ja tak robiłam, przez to, że mój szef pojeb (jeden z 2, bo pracowałam w 2 firmach) stwierdził, ze skoro jestem vikar to jego mój sykemelding nie obowiązuje i stwierdził, że nie bedzie ich wysyłał... Dlatego ja tak robiłam. Ale fakt, jest szybciej. Bo jak zanosisz do pracodawcy, to pracodawca musi wysłać. A jak nosiłam sama, to po powrocie do domu jak się zalogowałam na moją stronę na navie to w skrzynce miałam już wiadomość o dostarczeniu sykemeldingu
-
Dobra taktyka a jeśli nie otrzymałam jeszcze pieniędzy za grudzień to powinnam pytać pracodawcy czy wysłał moje zwolnienie do Navu czy pytać Nav, czy otrzymali moje zwolnienie, czy jednych i drugich...? do którego każdego miesiąca dostajecie kasę z navu za poprzedni mc?
-
Owco, wysłanie sykemeldingu to pół biedy... pytanie czy pracodawca wysłał inntektsopplysning... a od którego jestes na zwolnieniu?
Ja bym na Twoim miejscu zadzwoniła jutro do NAVu na infolinię i zapytała czy dostali zwolnienie i inntektsopplysnig... do biura NAVu nawet nie idź bo oni tam nigdy nic nie wiedzą..
Ja bym naprawdę dzwoniła do NAVu... no chyba że masz zwolnienie od 20-ego grudnia... no to ja bym dała czas
Ja byłam na syku od 10 lipca, pierwsze pieniądze zaległe za końcówkę lipca i sierpień dostałam 10 września, a 20-ego września już za wrzesień. pewne jest jedno. zaległe pieniądze wypłacane są zaraz po ich naliczeniu, nav nie czeka do ustawowego 20-ego -
Pianistka, Beff jakies symptomy zbliżającego sie porodu ?
Czarna Owco, jeżeli miedzy jednym a drugim SM nie ma wiecej jak 16 dni to za drugi płaci od razu nav. Tutaj link https://www.nav.no/no/Bedrift/Oppfolging+og+rapportering/Oppfolging+av+sykmeldte/Sykepenger/arbeidsgivers-plikter
My dzis bylismy w Helsestasjon na ważeniu i barseltreff. Mały wazy 4600, pięknie przybrał, ale co sie dziwić jak w zegarku co 2 godziny ciągnie cyca
Na barseltreff pokazali nam bardzo fajny filmik o rozwoju dziecka, ale nie wiem czy moge wrzucić link, zeby nie rozdrazniac oczekujące mamusie w kazdym razie bardzo polecam takie spotkaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2016, 22:42