Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Nefer, nav ma czas DO ostatniego dnia, ale wiem ze dziewczyny spod Oslo, jedna z północy, tez dostawały wcześniej...
Cynnia, u mnie brak oprócz ciągłych boli jak na miesiączkę ale u mnie to chyba już norma
No i hormony szaleją i ciagle płacze jak pomyśle ze już niedługo malutka będzie z nami...
A link wrzucaj -
Cynnia Danielek przytył ponad 1,5 kg?? Oooo aż niewiarygodne.
Czarna Owco nie mogę się napatrzeć na Twojego gościa
Befff, Pianistka na mnie bardzo podziałał ruch przed porodem. Chodziłam tak długo, że prawie płakałam z bólu. Ale pewnie tego już próbowałyście. Seks w tej ciąży nie przyczynił się do wywołania porodu bo tak mnie wszystko bolało, że nie chciałam dać się dotknąć mężowi -
Pianistka, jeszcze nie dostałam macierzynskiego, ale na stronie nav wyczytałam ze dostanę ostatniego.
Giannaa, sama nie mogłam uwierzyć, ze tak urósł. Łącznie z tym co stracił w szpitalu przytył 1,8 kg. Niektóre ciuszki juz za małe, 56 takie na ciągnięte sa, a pieluchy juz zaczęliśmy nr 2 -
Hej
My mieliśmy jechać dziś na kontrolę, ale jest mega turbo mróz, więc zadzwonili do mnie, że możemy przełożyć...
U mnie też jeszcze nie ma macierzyńskiego- także wszystkie czekamy na hajs
Dziś czekam na słońce podobno ma wyjrzeć zza gór
Klarka wczoraj po kąpaniu, jedzeniu od razu zasnęła u siebie w łóżeczku o 21 i spała do 3, później 6.30 i dała radę do 8 i ewidentnie była już wyspana, ale teraz znów śpi Obudziła się taka uśmiechnięta i wyspana
Ja dalej używam ciuszków 56, niektóre pajace są już za małe, szczególnie te z Polski, Lindex też już trochę przymały. -
Nefer ja pieniądze za sykemelding dostaje reguralnie 20.
Cynnia Danielek Ci rośnie jak na drożdżach.
Tak czytam dziewczyny to jest sens kupować 56 ciuszki. Mam 3 szt bodziakow i nie wiem czy dokupić.
Gdzie kupowalyscie łóżeczka ? Poproszę o podpowiedzi bo jestem na etapie zamawiania
Owca zamówiłam babypakke. Ty tez juz możesz. W tym roku tylko Kiwi rema i apotek 1
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 11:02
-
Miuu, ja mam ciuszków na 56 cała szufladę ale ewidentnie przegielam
Łóżeczko? Ja kupiłam w ikei i jestem bardzo zadowolona
Co do paczek to można jeszcze zamówić za darmo z barnashus kosz na brudne pieluchy
Marti, fajnie ze nie musicie wychodzić w taki mróz a Klarka napewno jest cudowna, to zdjęcie w tej opasce dalej mam przed oczami
A z macierzyńskim mnie uspokoilyscie bo już myślałam ze coś nie halo. Ale jak dostałam ze 2 tygodnie temu list ze przyznali i ile, to już tyle? Po prostu czekać na kasę? -
Pianistka, tylko czekac na kase
Danielek to wyrósł z ciuszków 50, które musieliśmy kupic po jego narodzinach bo sie okazał taki malutki. Wiadomo, ze to zależy od firmy. Niektóre 56 tez sa troche małe a niektóre widac ze jeszcze bedziemy jakiś czas używać.
Ja tez mam łóżeczko z Ikei, jest bardzo fajne z szufladami na dole. Z tej samej serii mamy komodę
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f275c3e8c948.jpg
-
A my w końcu dostaliśmy poprawny akt urodzenia za trzecim razem, najpierw nie wysyłali, bo nie nie było danych ojca, chociaż odesłałam im uzupełnione dane do wystawienia aktu. Pomimo to pierwszy przyszedł bez ojca, drugi bez ojca i pieczątki. W miejscowym biurze oczywiście nie zabardzo mogli sobie poradzić, żeby zgłosić męża jako ojca, oczywiście najlepiej jakbyśmy mieli norweski paszport- u nas jest jedna taka baba, która nigdy nic nie wie i nie wyraża chęci pomocy.
-
Miuu widzę, że na podobnym etapie ciąży myślimy o podobnych rzeczach ja też ostatnio zastanawiałam się ile kupić ubranek z rozmiaru 56 i mam tylko 5 bodziaków, 2 pary śpiochów i 4 kaftaniki a kombinezon na wyjście ze szpitala mam już 62, najwyżej będzie za duży. Chyba brakuje mi śpiochów/pajaców i to właściwie z każdego rozmiaru, bo ponoć chłopcy lubią przesikiwać Zastanawiałam się ostatnio ile czasu dziecko rośnie pomiędzy rozmiarami...
Dzięki za przypomnienie o babypakke
Dołączam do pytania o łóżeczka, bo mnie przychodzi na myśl tylko IKEA.
Jestem też na etapie rozglądania się za wózkiem, możecie doradzić jakie modele się sprawdzają u Was?
Wczoraj już usnęłam od tego wyliczania SM... Dziękuję za wszystkie przydatne inf i linki.
Ktoś ostatnio pytał jak jest ze zwolnieniem na własnej działalności, może to będzie przydatne: https://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Sykmeldt%2C+arbeidsavklaringspenger+og+yrkesskade/Sykepenger/Sykepenger+til+selvstendig+naringsdrivende+og+frilansere -
Cynnia, ja chyba mam takie samo łóżeczko ale bez szuflad. Po szczebelkach poznaje szerokich i płaskich a materac jaki masz?
Marti, no bo to zależy na kogo sie trafi ale zeby w urzędzie nie umieli zrobić tak prostej rzeczy to już przechodzi ludzie pojęcie... -
Najlepsze jest to, że dla nas to główne biuro jest w Hamerfest czyli pond 600 km jeszcze na północ. Już ostatnio chciałam się zapytać czy tam tata ma jechać z córką się pokazać. Kobieta skopiowała wszystkie dowody tożsamości i stwierdziła, że to pewnie nie wystarczy, paszport albo norweskie prawko. Zamówiłam akt jeszcze raz na altinn.no i dopisałam żeby wpisali ojca i podałam imię i nazwisko numer personalny.
-
Ja czasem Daniela przebieram nawet 3 razy w nocy, tak sie przesikuje. Czasem w ogole. Zależy na którym boczku spi. My mamy 8 szt pajacyków 56, które teraz używamy i nieraz musze prac co 2 dzien bo szybko nam brakuje. Pajacyki używamy tylko w nocy, a w dzien spodenki i bluzeczka albo jakies wdzianko. Body mam chyba z 15 szt i troche za duzo.
Pianistka, my mamy mebelki z serii stuva. Fajne jest to, ze mozna pozniej dokupić inne mebelki i fajnie urządzić pokoik dla większego dziecka. Jak juz u nas zniknie przewijak z pokoju, dokupimy taka szufladę na zabawkiWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 12:30
-
U mnie też 8 szt pajacyków i też musiałam skupiać się na ich praniu, nie to co bodziaki czy spodenki. Nam też zdarzają się nocne wpadki, ale już coraz rzadziej to chyba wynikało z niedoświadczenia matki przy zakładaniu pieluszki:) Kupując pajacyki na 62, większość wybierałam już cieplejszych z weluru albo dresowe.
-
Dzień dobry
Cynnia młody rośnie jak na drożdżach Karmisz tylko piersią ? U nas już ciuszki na 56 zaczynają być za małe (pl) Ja ostatnio małą mierzyłam to miała 55 cm ale to było ponad tydzień temu Widać po ciuszkach jak dzieci rosną
Marti Ile Ty czekałaś na rejestracje imienia dla Klarci ? Ja już pierdolca dostaje bo młoda ma już 3 tyg a ja nie dostałam ani papierów, sms a ani maila. M dzwoniła do skatt to mu powiedzieli, że powinny papiery dojść nic więcej. 3 lutego mamy wizytę w ambasadzie i zaczynam się stresować czy zdążymy
Pianistka nie wiem ile km zrobiłam ale posprzątałam całe mieszkanie i jeszcze pojechałam na zakupy 3 godzinne pomimo tego, że miałam dosyć po samym sprzątaniu
Moja młoda dzisiaj pobiła rekord w spaniu od 22 do 4 i od 5 do 9