X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam poduche z Super Mami w ksztalcie litery C. Jest idealna bo kark, kregoslup i biodra mam na jednym poziomie, dzieki temu miesnie nie napinaja sie w nocy zeby utrzymac prawidlowa linie. Wspaniale odciaza kregoslup i podtrzymuje brzuch, dzieki temu moge spac :) oczywiscie tez z pobudkami na siku albo rozruszanie bioder ale po kazdym powrocie do lozka szybko zasypiam. Zbieram energie na pozniej ;) Tez sie zastanawialam nad wyborem poduchy motherhood, ale ona nie miala wsparcia pod brzuch, a dla mnie ten kawalek poduchy pod brzuchem jest bardzo pomocny :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, jak skok rozwojowy Emmy? Alez ona juz duza :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, chyba od wczoraj już ok bo śpi ładnie w dzień i jest taka kochana :) a jak gada dużo! :D
    No i jest sukces, bo uczymy się samodzielnego zasypiania w łóżeczku i idzie nam coraz lepiej ;) praktycznie za każdym razem tak zasypia :) to dla mnie dużo bo do tej pory zasypiała na rękach noszona przez godzinę :/ a mój kręgosłup cierpiał.

martynka870, czarna_owca lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Ci zazdroszcze! Fajnie sie czyta takie optymistyczne opisy, zycze Wam dalszych sukcesow :) Ja juz tak bardzo nie moge sie doczekac godziny zero i naszego spotkania :)

Ja mam ostatnio schizy, czy z moim malym czlowieczkiem wszystko w porzadku, czy mu tam dobrze, czy nie owinal sie w pepowine itp. bo przeciez jakby sie cos dzialo to nawet nie bede o tym wiedziala i w brzuszku nie moge mu pomoc...

Dzis wstaje raz w nocy, nie czuje zadnych ruchow, budze sie drugi raz to samo, za trezcim juz nie wytrzymalam i sprawdzam detektorem - tetno 120, czyli moje dziecie slodko sobie spi a matka wariatka panikuje ;/ Osiwieje chyba do terminu...

Przez cala ciaze jest jakis powod do zmartwien. Na poczatku ciazy boimi sie, zeby utrzymac te ciaze, w II trymestrze zaciskamy nogi, zeby nie urodzic za wczesnie a w III zeby nie przenosic i panikujemy jak tylko dziecko jest trocha bardziej leniwe niz zwykle.

Jenta lubi tę wiadomość

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dlugo czekalyscie na rozliczenie macierzynskiego? Wiem, ze NAV ma na to 60 dni, ale tak realnie ile sie czeka?
    I czy jest jakas roznica miedzy wyslaniem wniosku online a wyslaniem wydrukowanego formularza tradycyjna poczta?

I jeszcze jedo pytanie, czy od razu trzeba zaznaczac terminy urlopu ojcowskiego czy mozna o to wystapic w osobnym wniosku, kiedy juz bedziemy znac termin urlopu ojcowskiego?

nefer lubi tę wiadomość

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owca, ja dzis mialam lekki atak paniki. Max spal az do 11, nie obudzil sie o 6:20 jak wstawalam do Markusa wyekspediowac go do szkoly. Ja detektora nie mam, wiec wciskalam sobie brzuch tak ze wyczuwalam pietki i dupke. Zabieral nozki, wiec wiedzialam, ze zyje. Ale robil to powoli, wiec zaraz myslalam, ze moze juz "ledwo zyje".. ehhh, glupota moja czasem mnie powala. Max sie w koncu rozruszal, jak i ja zaczelam robic sobie drugie sniadanie. Teraz rozciaga sie normalnie, w normalnym tempie, wiec juz sie uspokoilam. Ale jest tak, jak piszesz, zawsze jakis powod do zmartwien sie znajdzie. Co do pepowiny wokol szyi, to zawsze marudze mojej lekarce, aby sprawdzila, czy czasem tam nic sie nie zawinelo. Ona mi na to, ze 30% ludzi bylo pozawijanych w brzuchu i przy porodzie. I ze to nie zawsze jest smiertelne...
    ehhh, jade za pare minut do poloznej. poslucha mi brzuszka drewniana trabka i powie jaki puls maluszka :)

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owieczko, najpierw o NAVie... Ja złozyłam wniosek 11.11 ale mój szef bałwan inntektopplysning wysłał dopiero w grudniu! NAV otrzymał więc komplet dokumentów około świąt i zaczął się zajmować sprawą pod koniec grudnia. odpowiedz dostałam około 10 stycznia :) tak więc u mnie trwało to 2-3 tygodnie od momentu otrzymania dokumentów. Jeśli chodzi o urlop ojcowski to składa się osobny wniosek PRZED jego rozpoczęciem. Nie pamiętam jednak ile. Ale ja jestem na macierzyńskim do grudnia, mój mąż zaczyna ojcowski od stycznia i kiedyś liczyłam że wniosek musimy złozyć na jesieni ;)

A jeśli chodzi o poprzedni wpis ... :)
    Uwierz mi, zmartwienia ciążowe to pikuś w porównaniu do tych gdy maluszek już jest :) Teraz to dopiero się matka boi i martwi... o przybieranie, o szczepienie, o temperaturę i byle krostkę. A kazdy płacz rodzi taki żal w sercu (przynajmniej ja tak mam) że chcę wyć razem z nią. więc staję na rzęsach by moje dziecko nawet nie zapłakało... :)
    I nie martw się żadnymi pępowinami itd :) wypadki się zdarzają, owszem... Ale po pierwsze nie często a po drugie i tak nie masz na to wpływu! A na stres masz i pomyśl, że Twoje maleństwo czuje negatywne emocje i stres. Więc głowa do góry, zrób sobie ciepłej herbaty i poczytaj ulubioną książkę albo obejrzyj film :) i uwierz na słowo, za kilka tygodni zatęsknisz za CIEPŁĄ herbatą, filmem obejrzanym od deski do deski lub wysikaniem się w spokoju ;)
    Wszystko będzie inne, będziesz miała czas zjeść kanapkę - ale nie wtedy kiedy TY będziesz chciała, a wtedy kiedy maluszek Ci na to pozwoli :) Ale i tak, macierzyństwo choć jest ciężkie to jest najwspanialszym doświadczeniem <3
    Patrzysz na tę malutką roześmianą twarzyczkę i w jednej sekundzie przechodzi Ci złość za to, że wstajesz po raz 5 w nocy, za zimną kawę czy obrzyganą bluzkę :)

A swoją drogą :) wczoraj wieczorem znowu usnęła sama, dzisiaj miała 2 drzemki w łóżeczku i za każdym razem usnęła sama, bez noszenia :) to ogromny sukces bo jeszcze 3 tygodnie temu spała w łóżku z nami a po włożeniu do łóżeczka płakała strasznie :) potem spała w łóżeczku ale usypiana na rękach przez godzinę :) a teraz już zasypia w łóżeczku :) to dla mnie ogromny sukces

martynka870, czarna_owca, Jenta lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka aż miło poczytać Twoje wpisy o macierzyństwie :) nie mogę się doczekać ,aż ja tego doświadczę.

Pianistka lubi tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka dziekuje za merytoryczna odpowiedz i cieple slowa :)

pozniej pewnie bede zasiegac rad nt pielegnacji maluszka ;) Twoje opisy macierzynstwa pomimo drobnych niedogodnien, napawaja optymizmem :) patrzec jak rosnie, rozwija sie, nabiera nowych umiejetnosci, potrafi zasypiac w lozeczku achhh i tyle nowych wyzwan i nieodkrytych rzeczy ;)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, służę radą :) gdybyś miała jakiekolwiek pytania czy wątpliwości to pisz śmiało :) możesz na priv gdybyś chciała :)
    a macierzyństwo? choć ciężkie to wspaniałe :) :) i ta radość... bo zauważyła zabawkę, bo się uśmiechnęła albo uniosła brwi w zdziwieniu... a każdy jeden dzień jest inny. a najfajniejsze jest to, gdy sobie uświadomisz, że dla tej małej istotki jesteś wszystkim :) :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • asiorka1987 Koleżanka

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hei Mamusie ... Wracam do Was po przerwie...czy ktoras moze mi podpowiedziec pewne sprawy?
    Otoz... Jestem ostatni miesiac na macierzynskim.Planuje zajsc w ciaze jak najszybciej.Wracam do pracy na miesiac.Nastepnie biore zaleglu urlop 4 tygodnie.Czy przyslugiwalby mi zasilek chorobowy w razie gdybym zle przechodzila ciaze? Czy dostalabym drugi zasilek macierzynski?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2016, 00:10

d0bafd4ba0.png
  • Jenta Przyjaciółka

Wysłany: 9 kwietnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiorka z tego co pamiętam, koleżanka miała podobny plan, jednak okazało się że, żeby w ogóle dostać drugi macierzyński musisz przepracować min. pół roku.

Hej dziewczyny :) U mnie nareszcie, po 15 dniach pojawiło się słoneczko! Od razu żyć się chce :) maseczka, włosy i jade na miasto kupić coś do jedzenia bo w lodówce mysz by zdechła..

Tak poza tym wszystko ok, okazał się że koszmarne mdłości i bóle głowy zawdzięczam zastrzykom z Ovitrelle, kontrole usg i endokrynologa mam w czwartek = napewno dam Wam znać co i jak.
    Miłego weekendu :)

21.03 beta 5165
    25.03 beta 13635
    31.03 usg - jest serduszko ! bąbelek 6,9mm 14.04usg - 19,5mm
    3jgxyx8dhyvbu9v6.png
  • Frania123 Debiutantka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Jestem tu nowa , w 12 tygodniu ciąży i mam nadzieje, ze bede mogła podpytywać o radę doświadczone koleżanki ;) moja lekarz rodzinna poleciła wybrać mi położna ( mieszkam w Oslo ) czy orientujecie się albo możecie polecić fajna położna ? Może są jakieś Polki ? Nie mam żadnego problemu z komunikacja ale z doświadczenia widzę, ze o sprawach "technicznych " lepiej rozmawiać po polsku. Dziękuje wam z góry

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frania123 Hej hej ,witamy :)

Ja nie jestem z Oslo także nie pomogę przy wyborze położnej. U mnie za to jest tylko jedna jordmor, to nie mialam z tym problemu. (ale okazała się b. fajną babką).

Piękna pogoda dzisiaj, tylko siedzieć na tarasie,czytać książkę :)

Frania123 lubi tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Frania123 :)

Ja tez jestem z Oslo :) jesli chodzi o wybor jordmor to musisz sie udac do Helsestasjon odpowiedniej dla Twojego okregu zamieszkania i tam wypelnic jeden papierek i czekac na list z terminem wizyty. Ale z tego co wiem, to chyba dopiero od 26 tc mozna chodzic na wizyty do jordmor (naprzemian z wizytami u fastlege). Ja czekalam 1,5 mc na wizyte u poloznej ;/ ale moze dlatego, ze ponoc w moim regionie jest teraz duzo ciezarnych.

Szczesliwego oczekiwania na maly wielki Cud :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarna_owca nie ma takiego "prawa",że od 26tc można iść do jordmor. Ja byłam juz w 11 tc.
    U mnie też oblężenie jest na jordmor, na wizyte miesiac sie czeka :/

e96b0e4df0.png
  • Frania123 Debiutantka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za podpowiedz, mi tez moja lekarz rodzinna powiedziała , ze mam spotykać się z położna i wszystkie pytania kierować do niej, ale chyba ma mnie dosyć bo jestem z rodzaju tych przyszłych psychomatek, które musza wiedzieć wszystko ;)

• czarna_owca Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynka870 wrote:
    czarna_owca nie ma takiego "prawa",że od 26tc można iść do jordmor. Ja byłam juz w 11 tc.
    U mnie też oblężenie jest na jordmor, na wizyte miesiac sie czeka :/

Tak mi powiedzial moj fastlege, nie zglebialam tematu. Mi sie udalo dostac do jordmor jak juz bylam w 30 tc

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarna_owco o to poźno.
    W NO masz prawo wybrać czy chcesz ,aby ciążę prowadził Ci fastlege,jordmor lub na zmianę. to tak na przyszłość :)
    A jak się czujecie dziewczyny? Dolegliwości jakieś?

e96b0e4df0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, tak jak pisze Martynka, możesz wcześniej :) ja byłam chyba w 16 tc pierwszy raz :)

Dziewczyny, wiecie o paczkach? odwiedźcie babypakker.no

U nas dziś sliczna pogoda i humory dopisują :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7cc400c5cf3d.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3afc32a7b01c.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/adc2b5c56ea5.jpg

Frania123, czarna_owca, Jenta, Felice, martynka870, Befff lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ