X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje stokrotka! Zdrówka dla was!
    Ja za tydz mam rozmowę i planowanie porodu w szpitalu. Stokrotka czy korzystałas z epidural? I zastanawiam sie czy skorzystalas z tej opcji w wannie o ktora pytalas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 19:12

Nasza myszka jest już z nami
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Czarna owco, jak u Was leci? To już miesiąc?! Kiedy :o

Wlasnie sama nie wiem kiedy to minelo :) z jednej str kazdy dzien podobny do drugiego a z drugiej zawsze zastanawiam sie co przyniesie kazdy kolejny dzien i noc. Przez ten miesiac zdazylismy sie juz troche poznac :) mamy juz w miare unormowany dzien i noc. W dzien drzemki o podobnych porach i umiemy juz odrozniac dzien od nocy, cala noc przesypiamy z pobudkami co 2,5 - 3h na karmienie i zmiane pieluszki takze jest super - rodzice wyspani :) staramy sie wprowadzac rytualy - wieczorem o stalej porze kapiel pozniej karmienie i spanko, zeby dziecko wiedzialo co po sobie nastepuje, umialo sie w tym odnalezc i czulo sie bezpiecznie i po tygodniu konsekwentnego stosowania tej reguly Alex zalapal i usypianie idzie nam naprawde sprawnie a rodzice maja wieczor dla siebie :) a tak poza tym to Alex jest wielkim pieszczochem i bardzo lubi sie przytulac i musi czuc, ze ktos jest przy nim :)

martynka870, Monia8823 lubią tę wiadomość

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to super :) u nas też w sumie od początku nie było problemu z odróżnianiem dnia od nocy :) fajnie, że tak świetnie sobie radzicie...
    a u nas z tym spaniem co raz gorzej :( Emma jak była noworodkiem to spała od 20 do 10 z 2-3 pobudkami! A teraz śpi od 19-20 do 4:30-5 z 4 pobudkami... czasem i 7 razy wstaje... :/ także u nas jest coraz gorzej z tymi nockami... był moment że spała już 4-5 h a teraz znowu budzi się co 2-3 h, a za moment 4 miesiące kończymy :/

Co Ci jeszcze podpowiem, trzymając się rytmu dnia nie tyle patrz na godzinę na zegarku co na czasy czuwania. Dziecko nie zawsze wstaje o identycznej godzinie, ale czas czuwania zawsze jest podobny... https://zdrowysendziecka.wordpress.com/category/czasy-czuwania/
    tu jest fajny artykuł o tym :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 31 maja 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za podpowiedz ;) nie stosujemy sztywnych harmonogramów, tak samo z karmieniem, czasem karmimy sie mniej czasem cześciej, czasem potrzebuje wiecej czułości ;) z dobrych rzeczy to rośniemy jak na drożdżach, juz powoli wskakujemy w rozmiar 62 i pieluszki rozmiar 2 :) jesli chodzi o pieluchy to z tych, które przetestowałem to najlepsze sa libero touch i zdecydowanie je polecam, najbardziej miękkie i oddychające, szczególnie ważne latem, także polecam. Na drugim miejscu zwykle libero, pieluchy z Remy takie sobie ale na szybka zmianę mogą byc, zdecydowanie najgorsze sa pampersy. To taki mój ranking ;)

A ze złych to wyskoczyły Alexowi czerwone krostki na głowie, policzkach, za uszami i karczku i utrzymują sie juz kilka dni :( w tym tyg idziemy do lekarza ale obawiam sie, ze tez niewiele nam pomoże :(

Pianistka moze Emma tak reaguje na spanie sama w swoim pokoju, dzieciaki wyczuwają obecność rodziców, moze potrzebuje bliskości :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, ona tak ma bez względu na to gdzie i z kim śpi :( taki okres, skok rozwojowy...

Krostki Alexa... obstawiam potówki albo prawdopodobniej trądzik niemowlęcy. chyba 99% dzieci to ma...

A pieluszki dla mnie najlepsze libero i pampers. z tym że dla noworodków pampersy faktycznie są straszne, te new born :/ takie błoto się robiło :/ ale już te baby dry, od rozmiaru 3 są super ;) a remowskie... użyłam kilka i resztę wywaliłam bo taka masakra :o wszystko uciekało

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracamy od lekarza, tak jak myślałam nic konkretnego nie powiedział, byc moze to jeszcze działanie moich hormonów w co watpię. Jesli nie zejdzie do 3mc to mamy sie zgłosić. A ma dopiero 6 tygodni.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, nic się nie martw :) prawie wszystkie dzieci w tym wieku coś takiego mają... póki co przemywaj buzię solą fizjologiczną i tyle. Jeśli to trądzik to niczym nie smaruj, bo natłuszczona buzia będzie jeszcze bardziej obsypana...
    samo powinno zniknąć niedługo

czarna_owca lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za slowa wsparcia, troche sie juz martwie bo utrzymuje mu sie ta wysypka juz ponad tydzien :/ ile to jescze moze potrwac? Lekarz przepisal mi olejek z apteki do smarowania ale wydaje mi sie, ze raczej powinnam to wysuszac niz natluszczac. Miejscowo smaruje mu sudocremem i wydaje mi sie, ze troche to pomaga ale w zasadzie powinnam mu cala glowe posmarowac tak jest wysypany ale przeciez tego nie zrobie... Przemywam mu glowe i busie woda przegotowana i duzo czasu spedzamy na powietrzu zeby troche to wysuszyc.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!!!

Gratuluję nowym mamusiom.

Owca to jest prawdopodobnie trądzik niemowlęcy, nasz tez miał i przeszło nie smaruj niczym, bo to pogarsza sprawę, to są hormony, a raczej reakcja na nie.

No a ja zawijam z powrotem do naszego wątku, nie tylko jako stara znajoma, ale chyba jako ciężarówka. Testowalam dwa razy i test pokazał gravid, także trzymajcie kciuki, żebym w środę mogła zobaczyć zdrowa piękna fasolkę z tetniejacym życiem serduszkiem.

Carolline, martynka870, czarna_owca, Monia8823 lubią tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj motylkowa.
    niestety nie moglam skorzystac z wanny, poniewaz odeszly mi wody zanim zaczely sie bole. wiec bylo zagrozenie wystapienia jakiegos zapalenia.

z epiduralu tak korzystalam. ze wzgledu na okrutne bole w dole plecow, nie bolaly mnie skurcze brzucha tak jak wlasnie dolny odcinek kregoslupa. podejrzewam ze bol ten wyniknal z mojego wczesniejszego urazu jaki mialam kilka lat temu.
    zdecydowanie polecam znieczulenie, aczkolwiek w ostatniej fazie porodu czuc wszystko i bol jest okrutny.

• nefer Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii84, no to trzymamy kciuki :)))

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deriii!!!!!!!! Moje gratulacje! <3 cudownie!

owco, widzisz, instynkt Ci dobrze podpowiadał ;) to powinno się wysuszać... przemywaj, osuszaj i niczym nie smaruj :) powinno być lepiej

Nefer... i jak sytuacja?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii gratulacje

e96b0e4df0.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, jak się macie mamusie i wasze pociechy?
    Mi mąż dal pospać rano, wziął Olafa, bo ten dal mi ostro w kość, te noce są koszmarne u nas,gorzej jak był noworodkiem.
    Zaczął chodzić dopiero, nie wiem czy to emocje, czy zęby, ale mam dość.
    Boje się tego czasu teraz, bo on jest mega wymagający, starszak coraz rzadziej z nim się bawi, ehhh. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze

p19uskjok4jap6fv.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii u nas też nocki coraz gorsze :( Emma jak była noworodkiem to spała do 10 rano z 2 pobudkami... a teraz wstaje ok 5-6 i potrafi zaliczyc 5-7 pobudek! :/ bez sensu
    Dzisiaj na szczęście były tylko 2 i pospała do 6 (tak tak, ja się cieszę, bo ostatnio o 4:30 wstawała przez tydzień)...
    pociesz mnie ze Olaf też wstawał tak rano i mu przeszło :P

A jak Ty się czujesz? Który to tc?

Kurcze, chciałabym jeszcze kiedyś być w ciąży.... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, dzis termin z USG. Ale nie zanosi sie na nic. Zero skurczow przepowiadajacych, zero, null, nic.
    Po prostu zyje sobie z dnia na dzien, ukrywam sie przed sloncem, bo puchne strasznie, az kostek nie widac.
    W pn zadzwonie do mojej lekarki w szpitalu i zobaczymy. Bo chce, aby mnie kontrolowali. W koncu w poprzedniej ciazy juz w 22tc mialam przejrzale lozysko. Max kreci sie, wyciaga. Dzieki Czarnej Owcy :**** moge sprawdzac puls malego. Robie to min 3xdziennie. Dla spokojnosci. Raz wyszlo mi 106, to zadzwonilam na IP do szpitala mojego, nazmyslalam, ze ma tetno 90, ze nie czuje ruchow. Od razu kazali przyjechac. Pojechalam w nocy, zrobili ktg, sprawdzili mocz. Wszystko bylo ok, a ja zadowolona pojechalam do domu. :P
    Z moja swierzbiaczka ciezarnych poradzilam sobie Fenistilem przeciwhistaminowym. Ale i tak co noc ok 4:30 budze sie na drapanie calego ciala. Mam specjalna drapaczke. Nie da rady inaczej. Swedzi mnie doslownie wszystko. No, moze oprocz paznokci :P

d869f9fdbd.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deri dziekuje, mam nadzieje ze to zejdzie. No i moje gratulacje, oby test sie potwierdził :)
    Pianistka ale Emma długo spała jak była noworodkiem, my mamy pobudki max co 3h a jak czasem zaśpi troche dłużej to muszę go wybudzić bo mam wrażenie ze mi cycki eksplodują :p
    Nefer no Alex juz nie moze sie doczekać kolegi :D

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupowaliście tu w aptece krem z filtrem dla dziecka? Do tej pory nie używaliśmy ale słońce coraz ostrzejsze i chyba czas zacząć stosować? Możecie cos polecić?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deri zapomniałam zapytać, po jakim czasie zeszła u Was ta wysypka?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka nie pociesze,bo jest coraz gorzej, gagatek mi się trafił nie ma co, i zaczyna bić jak mu nie po nosie, to taka mala wzmianka.

Owca,Olaf miał do 3mies napewno ten trądzik niemowlęcy i był okropny, ble, czasami smarowalam mu buzke lacobase, polecam z całego serca, zakupiona w Norwegii, to krem na egzeme lub tego typu sprawy, ale działał cuda. A i temp w sypialni max 20 stopni, tak tak, uwierzcie pomagało, a dziec się wcale nie wyziebil

p19uskjok4jap6fv.png
‹‹ 531 532 533 534 535 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ