Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy jak poród będzie w Polsce to i tak należą mi się darmowe paczki np z apotek czy innych norweskich stronek? ?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Pianistka wrote:Czarnulka tak. Bo niby czemu nie? poza tym nikt tego nie sprawdza... ale to dopiero 3 mies przed tp.
No i gratuluję blizniakow27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Czarnulka ja też bardzo gratuluje bliźniaków (ale będzie roboty )
Ja tez modlę sie do św. Rity w trudnych sprawach i bardzo mi pomaga
W Krakowie zawsze 22.dnia danego miesiaca sa specjalne msze na jej cześć .czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny. To mój pierwszy post. Mieszkam we Fredrikstad od 2 miesięcy, przeprowadziłam się do narzeczonego, który pracuje tu od 1,5 roku. Kilka dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży - dwie kreseczki na 2 testach. Jestem przeszczęśliwa ale i również przerażona. Czy któraś z doświadczonych kobiet mogła by mi udzielić kilka informacji? przede wszystkim - co dalej? nie znam norweskiego, porozumiewam się jedynie w języku angielskim. nie mam pozwolenia na pobyt jeszcze, nie załatwialiśmy żadnych formalności. jak wygląda sprawa prowadzenia ciąży w Norwegii, jeśli nie znalazłam jeszcze pracy i nie jestem ubezpieczona w ich systemie?troszkę czytałam w internecie i szczerze to jestem przerażona! I czy jeśli nie będzie przysługiwać mi macierzyńskie to mam szanse na otrzymanie jednorazowego becikowego? dziekuję za jakąkolwiek odpowiedź.
-
Magdalena ja noe bardzo wiem jak to wygląda jesli jestes bez pozwolenia i numeru prawde mowiac. Jeśli nigdy nie pracowałas i nie masz pozwolen to kicha bo bez malzenstwa i pozwolenie bedzie ci ciezko dpstac (chyba ze masz jak udokumentowav kilka lat wspolnego pożycia). Bez numeru i pozwolenia nie masz lekarza aby dostac becikowe trzeba conajmniej rok przed porodem mieszkac w No i zadeklarowac ze kolejny rok rowniez bedziesz. Kiepska sprawa
Anngela jak tam? Kaja? -
Siemka, żyje w sobotę wróciliśmy z Pl.
Czekam teraz na męża i lecę do roboty.
Magdalena, przede wszystkim musisz załatwić sobie pozwolenia i numer personalny. Jakbyście byli małżeństwem wystarczyłoby zrobić łączenie rodzin. W takim wypadku jest nieco trudniej, ale wszystko sie da. Jak będziesz miała nr personalny i ta resztę to wtedy możesz zacząć chodzić do lekarza. W innym wypadku musisz płacić za wizyty, a co do becikowego to po ogarnięciu tych papierów oczywiście ze powinnaś dostać becikowe . -
Pianistka wrote:Magdalena ja noe bardzo wiem jak to wygląda jesli jestes bez pozwolenia i numeru prawde mowiac. Jeśli nigdy nie pracowałas i nie masz pozwolen to kicha bo bez malzenstwa i pozwolenie bedzie ci ciezko dpstac (chyba ze masz jak udokumentowav kilka lat wspolnego pożycia). Bez numeru i pozwolenia nie masz lekarza aby dostac becikowe trzeba conajmniej rok przed porodem mieszkac w No i zadeklarowac ze kolejny rok rowniez bedziesz. Kiepska sprawa
Anngela jak tam? Kaja? -
Dziękuję dziewczyny za szybkie odpowiedzi.
za tydzień wracam do Polski na kilka dni i wtedy pójdę do ginekologa w Pl zrobić pierwsze badania.
Myśleliśmy o narzeczonym o ślubie cywilnym, mam nadzieję, że to by załatwiło sprawę.
Liczyłam na pomoc finansową w postaci becikowego, jeśli jednak trzeba być od roku w No to już klapa.
W ostateczności wrócę do Polski na czas prowadzenia ciąży i porodu, wolałabym być z narzeczonym razem tutaj, niż osobno, ale dobro dziecka jest najważniejsze. -
Pianistka ja myślałam że ty już na porodówce bo nic sie nie odzywasz
Ja myslę że to na dniach będzie Napisz jak będziesz się brać to będę z myslami z wami chciałabym zobaczyć już Emila
My zaraz idziemy do przychodni bo jest ustalona wizyta z lekarzem. Miałam tyle pytań do niego a dzis oczywiście pustka w głowie
Zastanawiam się czym jechać bo pogoda nie zachęca do spaceru
Magdalena jeśli chcesz zostać przy narzeczonym to radzę Ci załatwić pozwolenie i nr personalny w Norwegii a w ten czas będzie Ci przysługiwać becikowe. Myślę że to najlepsza opcja jeśli chcesz być przy narzeczonym i potem tu zostać z dzieckiem