Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej mam pytanko odnośnie początków ciąży widzę, że macie spore doświadczenie, więc może ktoś będzie w stanie mi doradzić. W Norwegii mieszkam 2 lata, ale do tej pory ten temat był mi obcy. Wg moich obliczeń jestem w 5-6 tc, jak wyczytałam fastlege przyjmuje dopiero ok 10-12 tc. Mimo wszystko próbowałam dzisiaj się zarejestrować, ale problemem jest mój d-nummer, kazali mi dzwonić po różnych lekarzach i pytać który będzie chciał mnie przyjąć. Zależy mi żeby pójść do lekarza już teraz, ponieważ pracuję fizycznie (vikar) w bardzo wysokich temperaturach. Pierwszy raz zdarzyło mi się zasłabnąć w pracy i ogólnie kiespko się czuję. Czy któraś z Was była wcześniej u lekarza niż w podanym przez nich terminie? Lub generalnie może mi poradzicie od czego zacząć? Mam 30 lat długo staraliśmy się o dziecko i boję się, że nadal pracując mogę stracić ciążę. Z góry dziękuję za pomoc
-
Inez, hej
Ja o ciążę z córką walczyłam ciut ponad 3 lata, była to moja 5ta ciąża. Do fastlege chodziłam od 7 tc bo wtedy też zaczęły się mi krwawienia i od 8 tc byłam na zwolnieniu. To nie prawda że cię nie przyjmie wcześniej. Teraz w kolejnej ciąży chodzę od 8 tc po prostu jak się umawiasz na wizytę to nie spowiadaj się w którym tc jesteś itd tylko mów że na wizytę i już często jest tak, że w 7 czy 8 tc nie załozy jeszcze karty ciązy ale pójść mozna.
-
Karmie małego na żadanie cały dzień wisi mi na cycu, nic nie moge zrobić Jestem mega nie wyspana, łeb mi sam leci
Jest cieżko ale to najlepsze dla niego także muszę sie poświęcić
Miałam wątpliwość czy aby sie najada ale kilka osób je rozwiało a dokładnie okaże sie w pt bo idziemy do przychodni i bedą go znów ważyć.
Do tej pory nic mi nie przyszło z altin abym mogła zarejestrować dziecko.... -
Hejo, jak tam Pianistka było na krzywej cukrowej ? Ja sie dobrze czuje, dzis rano poczułam motylka i napewno nie były to jelita
Witaj Inez, daj znać jak było na wizycie.
Kaja, to Ci sie cycowisielec trafił, ja koleżance mówiłam by moze dała smoczka. I rzeczywiście mały jadł ale tez chciał po prostu cycac cycka. Mówi ze warto było a młody co godzinę potrafił wisieć na cycu, na wadze przybiera bardzo szybko -
Miałam robione badanie w pierwszej ciąży, musiałam glukozę kupić w aptece i wstawić sie w przychodni o 8 rano
Wczoraj do mnie dzwonili z przychodni ze mam spory niedobór wit D i czeka na mnie recepta w aptece. Dopiero dzis znalazłam czas by kupić, chciałabym zobaczyć swoją minę gdy ujrzałam cenę zapłaciłam aż 465kr , byłam w szoku ze tyle mogą kosztować, myślałam ze to groszowe sprawy -
Annggela ale gnoje!! Ja się zapytałam w labie czy mogę pójść do apteki i kupić glukozę to mi powiedzieli że musi być ich! Wolałabym kupić niż jechać jeszcze raz, no bo niani na etacie to ja nie mam
A cena wit D kosmicznie dziwna czemu aż tyle? to jakaś specjalna witamina?
My dziś mieliśmy sesję foto ciekawa jestem strasznie -
Tak, ponoć spory niedobór mam i lekarka mi przepisała końska dawkę aż 20 000 IU/ml. Pochwal sie jakim zdjęciem gdy będziesz miała ja raczej nie będę robić sesji brzuszkiwej bo będę wyglądała znowu jak mały hipopotam ale póki co nie zanosi sie na to bym tak dużo przytyła jak z Doriankiem jak narazie 3 kg + w pierwszej ciąży na tym etapie miałam 6+
-
Wizyta tak jak się spodziewałam: za wcześnie, lekarz powiedział że mój wiek 30 lat to duża szansa poronienia, kazał czekać do 11-12tc. Zlecił bete czekam na wynik i kazał powtórzyć za tydzień. Ponadto zdziwiło mnie pytanie pielęgniarki o to czy chcę ciąże zostawić czy usunąć. Tak więc nadal nic nie wiem Zrobiłam kolejny test tym razem cyfrowy wyszło ciąża powyżej 5 tyg. No nić chyba faktycznie pozostało mi czekać.
-
Hej dziewczyny, kiedys juz tutaj bylam..wiec tym bardziej gratuluje fasolek i dzieciakow!
Mam pytanie...niedlugo lecimy do ambasady wyrabiac paszport dla coreczki. Rozumiem, ze to jest paszport tymczasowy i musze wyrobic inny paszport w czasie roku. Co mam zalatwiac w Polsce? Jak wyglada dalsza procedura zalatwiania tego "glownego" paszportu?
Z gory dziekuje za odpowiedzi:)
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Niebieska nie pomogę bo nie byłam z dzieckiem w Pl.
Ale tak, ten paszport tymczasowy masz na rok.
Ja dodatkowo w ambasadzie składałam wniosek o umiejscowienie i wydanie polskiego aktu urodzenia.
Paszport 5 letni też będę wyrabiała przez ambasadę ale dopiero jak synek się urodzi, bo mamy kawałek do Oslo i nie będę się wozić w kratkę -
Niebieska, aby wyrobić paszport 5 letni musisz mieć w Polsce umiejscowiony i wydany akt urodzenia... Więc kwestia tego na ile jedziesz i czy się wyrobisz.. Jeśli na krótko, to może rozważ by zrobić to równoczesnie z wydaniem paszportu tymczasowego. Wtedy w Polsce będziesz mogła córce wyrobić 5 letni lub dowód. Tak mi się zdaje ale dopytaj w ambasadzie najlepiej
Niebieskaa lubi tę wiadomość