X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) mam pytanko odnośnie początków ciąży widzę, że macie spore doświadczenie, więc może ktoś będzie w stanie mi doradzić. W Norwegii mieszkam 2 lata, ale do tej pory ten temat był mi obcy. Wg moich obliczeń jestem w 5-6 tc, jak wyczytałam fastlege przyjmuje dopiero ok 10-12 tc. Mimo wszystko próbowałam dzisiaj się zarejestrować, ale problemem jest mój d-nummer, kazali mi dzwonić po różnych lekarzach i pytać który będzie chciał mnie przyjąć. Zależy mi żeby pójść do lekarza już teraz, ponieważ pracuję fizycznie (vikar) w bardzo wysokich temperaturach. Pierwszy raz zdarzyło mi się zasłabnąć w pracy i ogólnie kiespko się czuję. Czy któraś z Was była wcześniej u lekarza niż w podanym przez nich terminie? Lub generalnie może mi poradzicie od czego zacząć? Mam 30 lat długo staraliśmy się o dziecko i boję się, że nadal pracując mogę stracić ciążę. Z góry dziękuję za pomoc :)

dqpri09k8v8ti207.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez, hej :)
    Ja o ciążę z córką walczyłam ciut ponad 3 lata, była to moja 5ta ciąża. Do fastlege chodziłam od 7 tc bo wtedy też zaczęły się mi krwawienia i od 8 tc byłam na zwolnieniu. To nie prawda że cię nie przyjmie wcześniej. Teraz w kolejnej ciąży chodzę od 8 tc ;) po prostu jak się umawiasz na wizytę to nie spowiadaj się w którym tc jesteś itd tylko mów że na wizytę i już ;) często jest tak, że w 7 czy 8 tc nie załozy jeszcze karty ciązy ale pójść mozna.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam polskiego lekarza, który zgodził się mnie przyjąć. Liczę że będzie wyrozumiały. Najbardziej martwi mnie praca, bo nie chce potem mieć żalu do siebie jak coś się stanie. No zobaczymy wizytę mam na czwartek ;)

dqpri09k8v8ti207.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ja jestem zdania ze nie wiem co trzeba zrobic by stracic ciąze z wysilku czy stresu, napewwno nie wystarczy wstac z lozka ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak samopoczucie dziewczyny?

Kaja co u Was?

Anngela jak sie czujesz? Czujesz juz ruchy?

My dzis zaczynamu 35 tydzień :)
    Na wadze +4 kg :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmie małego na żadanie cały dzień wisi mi na cycu, nic nie moge zrobić :-/ Jestem mega nie wyspana, łeb mi sam leci :-/
    Jest cieżko ale to najlepsze dla niego także muszę sie poświęcić :-)
    Miałam wątpliwość czy aby sie najada ale kilka osób je rozwiało a dokładnie okaże sie w pt bo idziemy do przychodni i bedą go znów ważyć.

Do tej pory nic mi nie przyszło z altin abym mogła zarejestrować dziecko....

Czekając na nasze największe Szczęście ...
    3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja napewno maly slicznie przybiera :)
    A z tą rejestracja to moze sprobuj sie zalogowac i zobacz czy tam nic nie ma :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 4 maja 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, jak tam Pianistka było na krzywej cukrowej ? Ja sie dobrze czuje, dzis rano poczułam motylka i napewno nie były to jelita :D
    Witaj Inez, daj znać jak było na wizycie.
    Kaja, to Ci sie cycowisielec trafił, ja koleżance mówiłam by moze dała smoczka. I rzeczywiście mały jadł ale tez chciał po prostu cycac cycka. Mówi ze warto było :) a młody co godzinę potrafił wisieć na cycu, na wadze przybiera bardzo szybko :)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela a daj spokój! pojechałam na 8 na badanie a oni mi mówią że nie mają glukozy na stanie. Myslałam że oszaleje! :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 4 maja 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam robione badanie w pierwszej ciąży, musiałam glukozę kupić w aptece i wstawić sie w przychodni o 8 rano :/
    Wczoraj do mnie dzwonili z przychodni ze mam spory niedobór wit D i czeka na mnie recepta w aptece. Dopiero dzis znalazłam czas by kupić, chciałabym zobaczyć swoją minę gdy ujrzałam cenę :/ zapłaciłam aż 465kr , byłam w szoku ze tyle mogą kosztować, myślałam ze to groszowe sprawy :/

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela ale gnoje!! Ja się zapytałam w labie czy mogę pójść do apteki i kupić glukozę to mi powiedzieli że musi być ich! Wolałabym kupić niż jechać jeszcze raz, no bo niani na etacie to ja nie mam :/

A cena wit D kosmicznie dziwna :/ czemu aż tyle? to jakaś specjalna witamina?

My dziś mieliśmy sesję foto :) ciekawa jestem strasznie

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ponoć spory niedobór mam i lekarka mi przepisała końska dawkę aż 20 000 IU/ml. Pochwal sie jakim zdjęciem gdy będziesz miała :) ja raczej nie będę robić sesji brzuszkiwej bo będę wyglądała znowu jak mały hipopotam ale póki co nie zanosi sie na to bym tak dużo przytyła jak z Doriankiem :) jak narazie 3 kg + w pierwszej ciąży na tym etapie miałam 6+

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie +4 kg a z Emmą na tym etapie mialam ok +17 pewnie...

Uwierzycie ze moj mąz zaspal na samolot -.-

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta tak jak się spodziewałam: za wcześnie, lekarz powiedział że mój wiek 30 lat to duża szansa poronienia, kazał czekać do 11-12tc. Zlecił bete czekam na wynik i kazał powtórzyć za tydzień. Ponadto zdziwiło mnie pytanie pielęgniarki o to czy chcę ciąże zostawić czy usunąć. Tak więc nadal nic nie wiem ;) Zrobiłam kolejny test tym razem cyfrowy wyszło ciąża powyżej 5 tyg. No nić chyba faktycznie pozostało mi czekać.

dqpri09k8v8ti207.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka jak Twój maz mógł zaspać przy Emmie ?! Hehe
    Ja mam nadzieje ze tym razem nie przekroczę 12 kg , z Dorianem było 23 + :(

Inez No niestety takie uroki Norwegii sa, trzeba czekać :/

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela to podobnie ja z Emmą, +22 :/ teraz mam do terminu ok 40 dni i + 4kg... więc podejrzewam że w 6-7 kg się zmieszczę...

No właśnie Emma wredzioch mały! co noc o 4 się budzi a dziś o 6 -.-

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, kiedys juz tutaj bylam..wiec tym bardziej gratuluje fasolek i dzieciakow!

Mam pytanie...niedlugo lecimy do ambasady wyrabiac paszport dla coreczki. Rozumiem, ze to jest paszport tymczasowy i musze wyrobic inny paszport w czasie roku. Co mam zalatwiac w Polsce? Jak wyglada dalsza procedura zalatwiania tego "glownego" paszportu?

Z gory dziekuje za odpowiedzi:)

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska nie pomogę bo nie byłam z dzieckiem w Pl.
    Ale tak, ten paszport tymczasowy masz na rok.
    Ja dodatkowo w ambasadzie składałam wniosek o umiejscowienie i wydanie polskiego aktu urodzenia.
    Paszport 5 letni też będę wyrabiała przez ambasadę ale dopiero jak synek się urodzi, bo mamy kawałek do Oslo i nie będę się wozić w kratkę ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Pianistka, a widzisz...ja to tylko czekam na podroz do Pl:) zapytam jeszcze w ambasadzie...slyszalam po prostu ze cos mam w Polsce zalatwic..moze wlasciwie ten paszport glowny mam zalatwic.

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, aby wyrobić paszport 5 letni musisz mieć w Polsce umiejscowiony i wydany akt urodzenia... Więc kwestia tego na ile jedziesz i czy się wyrobisz.. Jeśli na krótko, to może rozważ by zrobić to równoczesnie z wydaniem paszportu tymczasowego. Wtedy w Polsce będziesz mogła córce wyrobić 5 letni lub dowód. Tak mi się zdaje ale dopytaj w ambasadzie najlepiej

Niebieskaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 565 566 567 568 569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ