Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny poród super, miałam cc ale wszystko przebiegło bardzo sprawnie o 10,54 już tuliłam moje dzieciątko :-)jeszcze tego samego dnia wieczór wstałam sama, choć pierwsza noc okropna bo rana strasznie bolała. Na drugi dzień już mi cewnik wyciągli. Opieka bardzo dobra w szpitalu nawet trafiłam na dwie Polki położne. Byłam od wtorku do soboty bo mały z wagi 3050 g spadł aż do 2750 g ponoć za dużo i trza go było dokarmić a ja nie miałam pokarmu za bardzo więc dawali mu extra mleko. A poza tym strasznie się męczył przy cycu i usypiał a przez to nie jadł tylko by spał chyba był wykończony. Kazały mi go karmić co 3 godz po 40 ml i każdego dnia o 5 ml więcej jakby się nie budził to nastawiać zegarek i go budzić. Bardzo się martwię że coś źle robię,że go nieświadomie skrzywdzę czy coś źle zrobię, w sumie to mi się wydaje że wszytko źle robię i płacz mnie ogarnia hormony buszują po mnie strasznie.... cały czas albo karmię albo odciągam pokarm, przyznaję że jest roboty przy takim maluszku, mam nadzieje że potem się to jakoś unormuje i będzie więcej zabawy przy tym
Liczę na wasze wsparcie i wskazówki mamusie:-)
Najlepsze że w szpitalu powiedzieli nam aby go kąpać raz w tygodniu a z tego co słysze to wszyscy kapią co drugi dzień jak często to robicie? przy każdym przewijaniu smarujecie pupkę?jak często karmiłyście i w jaki sposób maleństwo? jakoś specjalnie obchodzić się z siusiakiem (Anggella odpowiedz)? podawać witamine K i D do mleczka? jaka ma mieć temp. ciała? co oznacza czkawka? moj ma co dzień , bardzo często ;-/ -
Witaj Kaja, super ze sie odezwałeś Ja na początku kapalam małego co 2?dni bo sie darł dopiero po 3/4 tyg codziennie. Siusiaków zajęłam sie dopiero jak miał pół roku, nam nic lekarze tu nie mówią ale małego siusiak powinien być cidziennue naciągany bo inaczej czeka nas zabieg a na to nie pozwolę. Możesz dawać witaminy do mleczka albo z łyżeczki najlepiej gdy głodny jest i wszystko wchłonie co mu dasz każde dziecko ma inna temp. Mój zawsze miał 36.9. Na początku dzieci maja ciagle czkawki , bynajmniej wszystkie które znam a Dorianek miał kiła razy dziennie z każdym dniem czy tygodniem było ich ciraz mniej nie martw sie dasz radę , rób to co Ci intuicja każe za dużo nie słuchaj innych, nabierz pewności siebie jesteś mama i wszystko samo wychodzi nam a co do dupki to u nas sie sprawdziło im mniej tym lepiej, na początku co każda zmiana pieluchy smarowałam i przez to sie odparzały pachwiny aż mu skóra schodziła wiec chusteczkami myłam dupke tylko po kupce a na noc mocno oliwka smarowałam i był koniec odparzeń
-
Kaja super wieści! Ogromne gratulacje masz juz przy sobie dzieciątko wiele rzeczy na pewno bedziesz robiła intuicyjnie i pamiętaj, tak jak dziewczyny juz wspominały - jestes dla swojego dziecka najważniejsza na świecie baaa jestes jego całym światem!
My kąpaliśmy srednio 2 razy w tygodniu, taki maluszek nie potrzebuje cześciej, nie poci sie a ważne by zachować jego ochronna florę bakteryjna i kąpaliśmy w samej wodzie, ewentualnie z olejem kokosowym. Pozniej to co innego jak taki malec zaczyna raczkować, biegać to trzeba juz cześciej
Do pupy używałam tylko kremu z Pl linomag, w pachwiny i na pupkę. Alex na samym początku potrafił posadzić kupę nawet kilkanaście razy dziennie, po kazdym karmieniu wiec zdarzało sie, ze pomimo wietrzenia miał czerwona ale ten krem mu szybko łagodził.
Przez pierwsze 3 mc podawałam wit D + K bezpośrednio do buzi, wyciskana z takich kapsułek twist off. A pozniej juz sama wit D a teraz pije tran.
A co do czkawki, jesli Twoj synuś miał często czkawkę w brzuchu to bardzo prawdopodobne, ze bedzie tez ją miał juz poza brzuszkiem u nas tak było, to ćwiczenia przepony dziecko odczuwa czkawkę troche inaczej niz dorosły. Moze tez miec czkawkę jak jest mu chłodno.
Zdaj sie na własna matczyna intuicje tak wiele pięknych chwil przed Wami! -
Owieczko 100 lat dla Alexa! Niech rośnie duży i uśmiechnięty
A ja dziś miałam wizytę, dostałam skierowanie na obciążenie glukozą bo położna podejrzewa makrosomię. Jak glukoza wyjdzie ok i na kolejnej wizycie znowu będzie ponad normę to wyśle mnie na USG a potem będziemy się zastanawiać co robic. Możliwe wcześniejsze wywoływanie porodu -
wszystkiego najlepszego dla Alexa Owieczko, niech dalej zdrowo rośnie
Anggella Tobie życzę dobrego nastroju co dzień, zdrowia dla całej rodziny oraz spełniania marzeń
Mamuśki mnie od trzech dni łeb tak boli że tabletki nie pomagają, chyba z przejęcia tymi nowościami dziś była komedia bo przysłali mi położną od dziecka która nic prawie po angielsku nie umiała taka miła starsza Pani a ja za to nic po norwesku także nasza rozmowa opierała się głownie na uśmiechu
Mam pytanie do was mamcie czy to rodzinne na dziecko to z automatu przyznaja czy trza cos wypełniać?
Pokierujcie mna gdzie mam isc i co wziasc ze soba aby zarejestrowac synka i wyrobic mu paszport ?annggela lubi tę wiadomość
-
Z tym rodzinnym to różnie bywa, jedni musza składać a drudzy nie. Ja musiałam i wtedy musisz wejść na stronę navu i wypełnić wniosek o barnedrygt. Do wyrobienia paszportu potrzebujesz tylko aktu urodzenia i zdjęcia maleństwa. Jak cis jeszcze to niech dziewczyny przypomną bo ja mam mózg wyprany przez ta ciąże . Wyrobić paszport można w konsulacie w Oslo. Musisz zamówić wizytę na stronie , trochę sie czeka.
-
Hej dziewczyny, jak samopoczucie?
U nas wczoraj byl pierwszy spacerek, było bardzo dobrze
Z dnia na dzień jestem bardziej pewna siebie i zorganizowana.
Macie pomysł co robię źle że mój synek ma co jakiś czas mokre plecki, siuśki wyciekają z pampersa używamy Libero Newborn od 2-5 kg