X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do 16 tc wymiotowalam nawet po wodzie... a teraz w sumie apetyt sredni mam :/ nie mam zachcianek w ogole. Moze czasem.
    Mam nadzieje ze maly rosnie

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj napewno :) brzuszek masz pokaźny :) ja ani z Dorianem nie wymiotowałam ani teraz , jedynie w tej ciąży gorzej sie czułam do 12 tyg, zawroty głowy, słabo mi było, senna i bez sił. Dopiero teraz nabieram mocy :D

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z Emmą czulam sie super a teraz masakra. Do 16 tc spalam na siedzaco, rzygalam... potem gdzies miedzy 22 a 27 tc bardzo mnie spojenie bolalo a potem sie poprawilo :)
    Teraz juz powoli mi ciezko ale to juz kwestia duzego brzuszka

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mnie 3 h i juz mam upieczony jabłecznik na prośbę męża :) kochana u Ciebie koncoweczka :) zaraz będziesz biegać za dwójka urwisów :D

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze troszke, nie taka tam koncoweczka :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poród super, miałam cc ale wszystko przebiegło bardzo sprawnie o 10,54 już tuliłam moje dzieciątko :-)jeszcze tego samego dnia wieczór wstałam sama, choć pierwsza noc okropna bo rana strasznie bolała. Na drugi dzień już mi cewnik wyciągli. Opieka bardzo dobra w szpitalu nawet trafiłam na dwie Polki położne. Byłam od wtorku do soboty bo mały z wagi 3050 g spadł aż do 2750 g ponoć za dużo i trza go było dokarmić a ja nie miałam pokarmu za bardzo więc dawali mu extra mleko. A poza tym strasznie się męczył przy cycu i usypiał a przez to nie jadł tylko by spał :-( chyba był wykończony. Kazały mi go karmić co 3 godz po 40 ml i każdego dnia o 5 ml więcej jakby się nie budził to nastawiać zegarek i go budzić. Bardzo się martwię że coś źle robię,że go nieświadomie skrzywdzę czy coś źle zrobię, w sumie to mi się wydaje że wszytko źle robię i płacz mnie ogarnia :-( hormony buszują po mnie strasznie.... cały czas albo karmię albo odciągam pokarm, przyznaję że jest roboty przy takim maluszku, mam nadzieje że potem się to jakoś unormuje i będzie więcej zabawy przy tym :-P
    Liczę na wasze wsparcie i wskazówki mamusie:-)
    Najlepsze że w szpitalu powiedzieli nam aby go kąpać raz w tygodniu a z tego co słysze to wszyscy kapią co drugi dzień :-/ jak często to robicie? przy każdym przewijaniu smarujecie pupkę?jak często karmiłyście i w jaki sposób maleństwo? jakoś specjalnie obchodzić się z siusiakiem (Anggella odpowiedz)? podawać witamine K i D do mleczka? jaka ma mieć temp. ciała? co oznacza czkawka? moj ma co dzień , bardzo często ;-/

Czekając na nasze największe Szczęście ...
    3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja napewno wszystko robisz dobrze :* a jeśli masz wątpliwości to pytaj śmiało :) ale pamiętaj że dla małego jesteś najlepszą mamą na świecie :*

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kaja, super ze sie odezwałeś :) Ja na początku kapalam małego co 2?dni bo sie darł dopiero po 3/4 tyg codziennie. Siusiaków zajęłam sie dopiero jak miał pół roku, nam nic lekarze tu nie mówią ale małego siusiak powinien być cidziennue naciągany bo inaczej czeka nas zabieg a na to nie pozwolę. Możesz dawać witaminy do mleczka albo z łyżeczki najlepiej gdy głodny jest i wszystko wchłonie co mu dasz :) każde dziecko ma inna temp. Mój zawsze miał 36.9. Na początku dzieci maja ciagle czkawki , bynajmniej wszystkie które znam a Dorianek miał kiła razy dziennie z każdym dniem czy tygodniem było ich ciraz mniej :) nie martw sie dasz radę , rób to co Ci intuicja każe :) za dużo nie słuchaj innych, nabierz pewności siebie jesteś mama i wszystko samo wychodzi nam :) a co do dupki to u nas sie sprawdziło im mniej tym lepiej, na początku co każda zmiana pieluchy smarowałam i przez to sie odparzały pachwiny aż mu skóra schodziła wiec chusteczkami myłam dupke tylko po kupce a na noc mocno oliwka smarowałam i był koniec odparzeń :)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie. co do dupki. Ja nigdy nie używałam kremu do zmiany pieluchy i nigdy Emma się nie odparzała :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja super wieści! Ogromne gratulacje :) masz juz przy sobie dzieciątko :) wiele rzeczy na pewno bedziesz robiła intuicyjnie i pamiętaj, tak jak dziewczyny juz wspominały - jestes dla swojego dziecka najważniejsza na świecie baaa jestes jego całym światem!

My kąpaliśmy srednio 2 razy w tygodniu, taki maluszek nie potrzebuje cześciej, nie poci sie a ważne by zachować jego ochronna florę bakteryjna i kąpaliśmy w samej wodzie, ewentualnie z olejem kokosowym. Pozniej to co innego jak taki malec zaczyna raczkować, biegać to trzeba juz cześciej ;)
    Do pupy używałam tylko kremu z Pl linomag, w pachwiny i na pupkę. Alex na samym początku potrafił posadzić kupę nawet kilkanaście razy dziennie, po kazdym karmieniu wiec zdarzało sie, ze pomimo wietrzenia miał czerwona ale ten krem mu szybko łagodził.
    Przez pierwsze 3 mc podawałam wit D + K bezpośrednio do buzi, wyciskana z takich kapsułek twist off. A pozniej juz sama wit D a teraz pije tran.
    A co do czkawki, jesli Twoj synuś miał często czkawkę w brzuchu to bardzo prawdopodobne, ze bedzie tez ją miał juz poza brzuszkiem ;) u nas tak było, to ćwiczenia przepony ;) dziecko odczuwa czkawkę troche inaczej niz dorosły. Moze tez miec czkawkę jak jest mu chłodno.
    Zdaj sie na własna matczyna intuicje :) tak wiele pięknych chwil przed Wami! :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj syn ma juz rok! Szok, kiedy to minelo ;) bedziemy świętować w najbliższy weekend :)
    Dzien przed ukończeniem roczku zrobił pierwsze 3 kroczki samodzielnie! :D

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owieczko 100 lat dla Alexa! Niech rośnie duży i uśmiechnięty :)

A ja dziś miałam wizytę, dostałam skierowanie na obciążenie glukozą bo położna podejrzewa makrosomię. Jak glukoza wyjdzie ok i na kolejnej wizycie znowu będzie ponad normę to wyśle mnie na USG a potem będziemy się zastanawiać co robic. Możliwe wcześniejsze wywoływanie porodu

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owieczko- najlepsze życzenia dla Aleksa <3 teraz zacznie biegać a ty za nim :D
    Pianistka - trzymam kciuki by Emilek wyszedł na własne życzenie , zdrowiusienki :)
    Ja dzis mam usg na 11.20 !

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :* i kciuki za usg :)

A Emil jest zdrowy tylko rosnie za mocno. Ma byc większy od Emmy :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za życzonka :)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystkiego najlepszego dla Alexa Owieczko, niech dalej zdrowo rośnie :-)
    Anggella Tobie życzę dobrego nastroju co dzień, zdrowia dla całej rodziny oraz spełniania marzeń :-)

Mamuśki mnie od trzech dni łeb tak boli że tabletki nie pomagają, chyba z przejęcia tymi nowościami :-) dziś była komedia bo przysłali mi położną od dziecka która nic prawie po angielsku nie umiała taka miła starsza Pani a ja za to nic po norwesku także nasza rozmowa opierała się głownie na uśmiechu :-P

Mam pytanie do was mamcie czy to rodzinne na dziecko to z automatu przyznaja czy trza cos wypełniać?
    Pokierujcie mna gdzie mam isc i co wziasc ze soba aby zarejestrowac synka i wyrobic mu paszport ?

annggela lubi tę wiadomość

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym rodzinnym to różnie bywa, jedni musza składać a drudzy nie. Ja musiałam i wtedy musisz wejść na stronę navu i wypełnić wniosek o barnedrygt. Do wyrobienia paszportu potrzebujesz tylko aktu urodzenia i zdjęcia maleństwa. Jak cis jeszcze to niech dziewczyny przypomną bo ja mam mózg wyprany przez ta ciąże . Wyrobić paszport można w konsulacie w Oslo. Musisz zamówić wizytę na stronie , trochę sie czeka.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jak samopoczucie?

U nas wczoraj byl pierwszy spacerek, było bardzo dobrze :-)
    Z dnia na dzień jestem bardziej pewna siebie i zorganizowana.
    Macie pomysł co robię źle że mój synek ma co jakiś czas mokre plecki, siuśki wyciekają z pampersa :-/ używamy Libero Newborn od 2-5 kg

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej kaja :) my leniuchujemy :) wlasnie wciągnęłam chińczyka i czekam aż Dorianek sie obudzi.
    Co do Twoich awarii to myśle ze moze pieluchę za luźno zapinacie ?

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2017, 03:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie znam na obsludze intymnej chlopcow i mnie to przeraza :x z dziewczynkami łatwiej

U nas ok, troche skurcze orzepowiadające się pojawiają, zdarzaly sie juz dosc mocne w nocy ale wszystko sie wycisza :) dzisiaj rano mam krzywą cukrową :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ