X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Marteczka:) Debiutantka

Wysłany: 18 października 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)
    dołączam sie do grupy jestem juz po pierwszej wizycie u fastlege teraz zamierzam skontaktowac sie z jordmor. To moja pierwsza ciaza

Marti
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 21 października 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Marteczka w ktorym tyg ciazy jestes ? Ja tez juz jedna noga zostaje tutaj :) jedna, bo niestety poprzadnia ciaza okazala sie pustym jajem plodowym, wiec strach gdzies tam pozostal we mnie, ale w tej juz widzialam serduszko wiec jestem dobrej mysli :) pierwsza wizyte ciazowa u fastege mam w piatek 27.10 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2017, 17:47

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

Wysłany: 23 października 2017, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) zielonooka 7 ja jestem w 14 tyg czekam na telefon od jormor i jestem juz po wizycie u fastlege. Trzymam kciuki za wizyte u lekarza i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :)

Marti
  • 2808marta Znajoma

Wysłany: 23 października 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Wam dziewczyny☺️ Zanim się obejrzycie,a jakiś mały człowieczek będzie Was budził kopiąc od rana a brzuszek będzie coraz wiekszy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2017, 15:42

p19upc0zp4jhhw32.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena_92 wrote:
    Cześć dziewczyny. To mój pierwszy post. Mieszkam we Fredrikstad od 2 miesięcy, przeprowadziłam się do narzeczonego, który pracuje tu od 1,5 roku. Kilka dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży - dwie kreseczki na 2 testach. Jestem przeszczęśliwa ale i również przerażona. Czy któraś z doświadczonych kobiet mogła by mi udzielić kilka informacji? przede wszystkim - co dalej? nie znam norweskiego, porozumiewam się jedynie w języku angielskim. nie mam pozwolenia na pobyt jeszcze, nie załatwialiśmy żadnych formalności. jak wygląda sprawa prowadzenia ciąży w Norwegii, jeśli nie znalazłam jeszcze pracy i nie jestem ubezpieczona w ich systemie?troszkę czytałam w internecie i szczerze to jestem przerażona! I czy jeśli nie będzie przysługiwać mi macierzyńskie to mam szanse na otrzymanie jednorazowego becikowego? dziekuję za jakąkolwiek odpowiedź. :)

Witam. Jestem w podobnej sytuacji. Rodze w maju 2018r. Czy zna ktoś może rozwiązanie sytuacji w tym przypadku? Magdalena_92 może podzielilabys się swoim doświadczeniem?

Skonsultowalam się z radca prawnym. Doradzil łączenie rodzin na podstawie 'dziecka poczętego'. Myślicie że to wystarczy?

• magdalena_92 Nowa

Wysłany: 6 listopada 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatkowa24 wrote:
    Witam. Jestem w podobnej sytuacji. Rodze w maju 2018r. Czy zna ktoś może rozwiązanie sytuacji w tym przypadku? Magdalena_92 może podzielilabys się swoim doświadczeniem?

Skonsultowalam się z radca prawnym. Doradzil łączenie rodzin na podstawie 'dziecka poczętego'. Myślicie że to wystarczy?

Hej. Wybacz, że dopiero teraz, nie jestem zbytnio aktywna na forum, raczej podczytuję dziewczyny :)
    Więc jesli chodzi o łączenie rodzin to dowiedzieliśmy się, że na podstawie dziecka poczętego może byc ciężko otrzymać pozwolenie na pobyt. Zdecydowaliśmy się na super expresowy ślub cywilny w Polsce, mając już akt małżeństwa zarejestrowałam się w UDI, gdzie dostałam pozwolenie na pobyt, później wizyta w Skatte i wystąpienie o wydanie numeru personalnego. Numer przyszedł po 3 tygodniach. Raczej nie było jakiś komplikacji, chyba dużo zależy jaką miłą Panią trafisz przy okienku. :) Mi bardzo zależało, bo chciałam prowadzić ciążę tutaj właśnie, a nie latac do Polski co chwilę.

Powodzenia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź :)
    Pozwolenie na pobyt udało mi się załatwić. Złożyłam też dokumenty w Skattetaten, ale obawiam się, że odpowiedź może przyjść odmowna. Pani w okienku wymagała ode mnie potwierdzenia, że przebywam tutaj i nigdzie się nie wybieram... (zaproponowała żebym poszła do pracy do 8 miesiąca)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 21:35

• Inez87 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, bo poród zbliża się wielkimi krokami i zaczynam się zastanawiać nad tym jak się dogadam w szpitalu ;D Niby coś tam mówię po norwesku, ale zauważyłam, że w stresie i tym, że oni tak szybko mówią często ostatnio mi się zdarza, że nic nie rozumiem. Jakie są Wasze doświadczenia? A może ktoś zna polską położną w Østfold?

dqpri09k8v8ti207.png
  • 2808marta Znajoma

Wysłany: 25 listopada 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 nie wiem czy to Cię pocieszy lub trochę uspokoi, ale teraz już powinnaś myśleć pozytywnie ☺️ Na pewno wszystko się uda i dasz radę ze wszystkim. Nie wiem czy Cie podniosę na duchu ale ja np.rozmawiam tylko po angielski. Myśle, że dla dobra dzieciątka i ogólnego samopoczucia trzeba nastawić się pozytywnie. Przynajmniej ja tak robię

p19upc0zp4jhhw32.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma rodzila w Sarpsborgu niecale dwa lata temu i trafila na dyzur polskiej poloznej

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Mam do Was pytanie, czy wiecie może jak wygląda sytuacja z macierzyńskim w momencie kiedy sama zwolnię się z pracy?? Możliwe, że będę musiała się zwolnić żeby leczyć się w Polsce. Wiem, że zasiłek dla bezrobotnych dostanę z opóźnieniem. Zastanawiam się czy jeśli będąc na zasiłku zajdę w ciążę to będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński. Czy któraś z Was orientuje się jak to wygląda?? Takie rozwiązanie jest ostatecznością ale chcę być przygotowana na wszystko.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • 2808marta Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się sama orientowałam aby uzyskać macierzyński trzeba wykazać dochody. Zasiłek dla bezrobotnych jak i chorobowe lub normalna pensja są dochodami, które Nav bierze pod uwagę przy liczeniu macierzyńskiego. Musisz wykazać dochód z ostatnich 10 miesięcy do terminu porodu. Sama wiem, że jak już zaszłam w ciąże i myślałam o zwolnieniu się z pracy to nie była to dobra opcja...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 09:21

p19upc0zp4jhhw32.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko u mnie sytuacja troszkę inna. Ja muszę korzystać z pomocy kliniki żeby w ogóle próbować zajść w ciążę. W Norwegii próbowałam i masakra, praktycznie zero badań,zero kontroli. Wszystko "na oko" . To nie jest leczenie a ja chcę być Mamą więc jedyne wyjście spróbować w kraju. Oczywiście najpierw spróbuję wykorzystać urlop ale to może nie wystarczyć. Dlatego pytam jak to wygląda. Nie byłam pewna jak to jest w momencie jeśli sama zrezygnuję. Rodzina jest najważniejsza. Dziękuję za informacje i życzę wszystkim przyszłym Mamom wspaniałych chwil w powiększonym gronie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2017, 10:41

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) mam pytanie odnośnie jordmor. Zostalyscie wysłane do niej przez fastlege czy szlyscie na własną rękę ? I w którym tygodniu miałyście pierwsza wizytę ?

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyte do jordmor rejestrowalam sie sama (fastlege powiedzial ze to ja musze zrobic sama) na pierwszej wizycie bylam w 16 tyg.

zielonooka7 lubi tę wiadomość

Marti
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar2ska, dowiedz sie najpierw jak to zrobic, aby pracy nie stracic. Jesli Norwegia nie jest w stanie zagwarantowac Ci odpowiedniej opieki medycznej/leczenia, masz prawo, na ich rachunek, poleciec do kraju, w ktorym taka opieke Ci zagwarantuja. Poczytaj na helse.norge i na navie. Tam gdzies to jest.
    Moze wcale nie bedziesz musiala stale przebywac w Pl, tylko wystarczy poleciec kilka razy. Trzeba wykazac zarobki za 6 z ostatnich 10 miesiecy przed porodem.

d869f9fdbd.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marteczka a możesz powiedzieć jak wygląda ta wizyta u jordmor ?
    A i miałaś też juz USG w szpitalu? Bo z tego co kojarzę to już w tych tygodniach jestes, gdzie jest USG ;)

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizycie u poloznej mialam zalozona karte ciazy. Cisnienie, waga, na kazda wizyte nosze mocz. Na pierwszej wizycie dostalam skierowanie na badanie krwi w 12tyg. Na kolejnej wizycie (14/15tydz) badanie palpacyjne brzucha i sluchanie tetna dziecka.
    Badanie usg bede miala w szpitalu.

Na razie nie bylam w ogole u fastlege

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 19:50

zielonooka7 lubi tę wiadomość

Wysłany: 11 grudnia 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielonooka7 tak jestem juz po USG mialam je w szpitalu stwierdzono u mnie lozysko na przedniej scianie :). Po wizycie u jordmor pierwszy raz poczulam ze ktos w NO uwaza ze jestem w ciazy, akurat ja mam swietna prowadzaca pierwsza wizyta trwala 1H zrobila dokladny wywiad odpowiedziala rzeczowo na pytania i posluchalysmy bicia serca dziecka (miala takie male przenosne urzadzenie).

Marti
  • Manu Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2017, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ;)
    Nazywam się Marta i chce dołączyć do grupy. ;)

To moja pierwsza ciąża a w zasadzie już jej końcówka ;) za miesiąc mam termin ;)
    Od jakiegoś czasu mieszkam w Fjellhamar i dlatego planuje rodzić w Akershus universitetssykehus.

Chciałam Was zapytać czy macie jakieś doświadczenia z tym szpitalem? Czy możecie coś podpowiedzieć? Jak się przygotować? Czego można oczekiwać?

Wszelkie porady i informacje mile widziane ;)

Serdecznie pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 00:13

Manu
‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ