X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta w Pl polecam tylko wozek (wiekszy wybor, choc norweskie sie super sprawdzaja na tutejsze warunki), chuste do noszenia, poduszka ciazowa/do karmienia, staniki ciazowe/ do karmienia, wkladki laktacyjne np lansinoh (najlepsze wg mnie) i pieluszki ewentualnie tetrowe, sliniaki, mebelki do pokoju mozna ogarnac lub przewijak. Reszte mysle, ze tu spokojnie kupisz. Ubranka dla dzieci w Norwegii maja o niebo lepsza jakosc a jak kupisz w sieciowkach/ na przecenach to wyjdzie ci na to samo praktycznie co w pl.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer eeej, ja mam ekspres do mleka :D i kocham!
    przydaje się jak robi się mleko z dzieckiem na rękach :D

Marta, ja teraz wózek kupiłam tu i jestem bardziej zadowolona niż z Polskiego. za to z Polski zamawiałabym tekstylia typu kocyki, prześcieradełka, kołderki itp itd. jest duzo taniej i 100x lepszy wybór :) do tego apteka.

U nas ok, ale na nudę nie narzekam :) Trzeba ogrom organizacji by nie zwariować

mkraxx lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, ja tez mam wozek stad. Tez nie narzekam. I z Pl tez zamawialam wszystkie mniejsze rzeczy. Co do organizacji to sie zgodze. U nas trzeba czasem 3 + psa ogarnac. ;P

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrazenie ze oni na raz srają, na raz są glodni... tu Emil chce spac, tu Emma glodna... jedna nogą dyndam go w bujaku, pomagam jej jesc, to on sie zesra, to ona placze bo wychodzę go przebrac. Byloby latwiej gdyby umiala sobie sama zrobić kanapke czy pojsc sobie po prostu spać

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczescie u mnie jest roznica 8 i 12 lat. Wiec starszaki nie dosc, ze ogarna wszyskto wokol siebie, to jeszcze mlodego np. na trampoline wezma lub gdy mu sie nudzi, to sie nim zajma. Moj syn np. wchodzi do zagrody Maxa i daje sie maltretowac ;P
    Mloda sama przychodzi ze chce mlodego na trampoline wziac.
    A mama uradowana po brzegi bo moze popracowac ;D

d869f9fdbd.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mozna sie dolaczyc? ja aktualnie jestem w 25 tygodniu :)

w57vpc0zp72wb4rc.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marihone wrote:
    Witam, mozna sie dolaczyc? ja aktualnie jestem w 25 tygodniu :)
    Witaj :) ja jestem w 21 tc :)

dqpri09k8v8ti207.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 23 sierpnia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milo, ze ktos sie odezwal :)
    Niedlugo czeka mnie skladanie wniosku o macierzynski i zastanawiam sie, czy lepiej brac 49 (100%) czy 59 (80%) tygodni..

Zastanawiam sie jeszcze, na jakiej podstawie tu w Norwegii sprawdzaja czy np. nie skraca sie szyjka macicy, skoro przez cala ciaze nie ma badania ginekologicznego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2017, 21:10

w57vpc0zp72wb4rc.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marihone wrote:
    Milo, ze ktos sie odezwal :)
    Niedlugo czeka mnie skladanie wniosku o macierzynski i zastanawiam sie, czy lepiej brac 49 (100%) czy 59 (80%) tygodni..

Zastanawiam sie jeszcze, na jakiej podstawie tu w Norwegii sprawdzaja czy np. nie skraca sie szyjka macicy, skoro przez cala ciaze nie ma badania ginekologicznego

Też się nad tym zastanawiałam, tak samo z infekcjami, bakteriami czy cukrzycą ciążową. Niedawno na forum styczniówki była dziewczyna która urodziła w 19 tc, powód bakteria e-coli i wtedy sobie pomyślałam, że w NO nikt takich rzeczy nie sprawdza. Nie chcę się niepotrzebnie nakręcać, ale jednak takie sytuacje powodują, że mam wątpliwości czy na pewno wszystko jest ok.

dqpri09k8v8ti207.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukałam nawet informacji na norweskich forach, to jeśli chodzi o skracanie szyjki, to prawdopodobnie badają dopiero jak ktoś ma bóle, tylko że to często nie daje żadnych oznak ani dolegliwości. Jak czytam co piszą tutaj dziewczyny na innych tematach, co prawie co drugiej się skraca szyjka i dlatego powstaje tyle wątpliwości..

A co do cukrzycy to pytałam lekarza w Polsce i powiedział, że jeśli glukozę sprawdzają za każdym razem przy badaniu moczu, to nie ma czym się stresować i że jego zdaniem test obciążenia nie jest niezbędny. Tutaj test mają tylko osoby obciążone genetycznie cukrzycą.

w57vpc0zp72wb4rc.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic nie ma wyjścia jak przystosować się do tutejszych standardów ;) Ewentualnie podczas pobytu w PL wybrać się kontrolnie do lekarza :)

dqpri09k8v8ti207.png
  • 2808marta Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie☺️ Jak u Was samopoczucie bo w mojej miejscowości pogoda jesienna... Mam do Was pytanie czy wypełniałyście kartę przed USG połówkowym? To chyba się nazywa personlige opplysninger?

Co do cukrzycy to np. w moim przypadku wczoraj miałam badanie z palca, a w 24 tygodniu ciąży jestem umówiona na picie glukozy i pomiar. Dodam, że nie mam w rodzinie nikogo chorego, mój lekarz rodzinny sam to zaproponował.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 18:01

p19upc0zp4jhhw32.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja wypełniałam ta karte.
    Może to zależy od lekarza, u mnie i lekarz i położna sprawdzają tylko glukozę w moczu. Na kolejnej wizycie (w 28 tyg.) prawdopodobnie pobiorą krew po raz drugi od początku ciąży

w57vpc0zp72wb4rc.png
  • 2808marta Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie zależy od lekarza. Ja badanie krwi miałam w 12 tygodniu, a kolejne nie wiem kiedy.

p19upc0zp4jhhw32.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwsze w 12 tyg. i gdzieś wyczytałam, że w 28 tyg robią jeszcze raz. Jak sobie przypomnę, że jeszcze niedawno szłam na USG, a już coraz bliżej rozwiązania.. czas leci tak szybko ;)

w57vpc0zp72wb4rc.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie
    Ja tez mialam robione raz badanie z krwi podczas ciąży. ... tak tu juz jest widocznie bardzo skromnie z tymi badaniami...
    Do mamuś ktore juz sa po porodzie: czy upomniałyscie sie o jakiś wypis ze szpitala? Macie książeczkę zdrowia dla dziecka? Bo ja wypisu nie dostałam a książeczka to maly kawałek papieru w którym nie ma nawet danych dziecka

Czekając na nasze największe Szczęście ...
    3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja, ja wychodząc ze szpitala (2 razy) dostałam taki wykres porodowy, w nim opisany przebieg porodu. Dodatkowo druga kartka gdzie było napisane jaką wagę miały dzieci, ile spadły, jaki poziom bilirubiny itd. Karty zdrowia nie ma, to białe rozkładane z helse to wszystko :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 2 września 2017, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie w jednej sprawie: czy do składania wniosku o macierzyński powinnam dostać najpierw zaświadczenie o dochodach od pracodawcy, czy pracodawca wysyła te informacje dopiero po złożeniu przeze mnie wniosku? bo z tego co wyczytałam na stronie navu to ja potrzebuję tego do wysłania wniosku, a szef twierdzi odwrotnie...

w57vpc0zp72wb4rc.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marihone na stronie NAV jest po prostu informacja, że potrzebujesz w ogóle tego dokumentu - inntektopplysning. Ale pracodawca ma rację. Składasz wniosek przez internet i tam będzie moment na załączniki. Kiedy we wniosku będzie miejsce na wrzucenie inntekopplysning zaznaczasz po prostu, że dośle je ktoś inny. I wtedy tylko dasz znać szefowi że potrzebujesz, on dosyła do NAVu i załatwione :) Oczywiście, mozesz go prosić zeby wysłał Tobie i dołączasz to do wniosku sama, ale zwykle pracodawca wysyła bezpośrednio

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marihone Debiutantka

Wysłany: 2 września 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję Pianistka za dokładnie wyjaśnienie :)

w57vpc0zp72wb4rc.png
‹‹ 570 571 572 573 574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ