Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
alda wrote:Mar2śka a nie chcesz po macierzyńskim wracać po rodzeństwo wtedy od razu L4 i dalej masz tą samą kaskę i następne macierzyńskie
Wiesz co...czy możliwe, że mamy inne karty? Ja na swojej nic takiego nie widzę. Mam tylko termin TP i to wszystko. -
mar2śka wrote:Dziewczyny mam do Was pytanie. Z racji tego, że nie będę wracała do pracy po macierzyńskim...a na pewno nie do tej firmy , mam pytanie. Jak jest naliczany zasiłek od macierzyńskiego? Kwota jest taka sama tylko inaczej rozłożona w czasie albo 100% albo 80% i teraz...czy ma to wpływ na wyliczenie zasiłku? Czy wylicza od podstawy, od tego co mam na umowie?
Ps. Jeszcze nie urodziłam ...brak mi już cierpliwości. Zastanawiam się jak wykurzyć maleństwo z brzucha
To pytanie lepiej zadaj na FB. Napewno któraś mam to przechodziła .
Ja słyszałam ze bezrobotny jest 80% stawki ale nie wiem jak to jest w przypadku rezygnacji z pracy po macierzyńskim . Ale jeśli jesteś pewna ze do pracy nie wracasz lepiej będzie jeśli weźmiesz krótszy okres macierzyńskiego ale 100% wiem jeszcze ze jeśli nie wyślesz dziecka do przedszkola po13 miesiącu życia to dostaniesz jeszcze dodatkowo 7500.Alutka -
To jest że strony NAV
Jaka jest wysokość zasiłku dla bezrobotnych?
Wysokość zasiłku dla bezrobotnych obliczana jest na podstawie dochodu i ewentualnych świadczeń społecznych z poprzedniego roku (lub na podstawie średniej z trzech ostatnich lat przed złożeniem wniosku o zasiłek). Zasiłek dla bezrobotnych wynosi około 62,4 procent dochodu przed opodatkowaniem.
Na pewno nie 80% wiem bo znajomy dostał wyliczenie i się załamał
Gdyby to było 80% to nikomu by się nie chciało szukać nowej pracy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 14:05
-
mar2śka wrote:Chcę, pewnie że tak tylko...nie wiem jak pójdzie mi z kp. Nie wolno karmić i podchodzić do transferu. Mogę się nie wyrobić na macierzyńskim i w takiej sytuacji muszę myśleć co dalej. Do obecnej firmy nie wrócę na pewno. Dlatego muszę mieć plan awaryjny i wiedzieć co jest finansowo bardziej korzystne tak na wszelki wypadek.
Wiesz co...czy możliwe, że mamy inne karty? Ja na swojej nic takiego nie widzę. Mam tylko termin TP i to wszystko.
No tak zapomniałam o karmieniu
mar2śka lubi tę wiadomość
-
alda wrote:To jest że strony NAV
Jaka jest wysokość zasiłku dla bezrobotnych?
Wysokość zasiłku dla bezrobotnych obliczana jest na podstawie dochodu i ewentualnych świadczeń społecznych z poprzedniego roku (lub na podstawie średniej z trzech ostatnich lat przed złożeniem wniosku o zasiłek). Zasiłek dla bezrobotnych wynosi około 62,4 procent dochodu przed opodatkowaniem.
Na pewno nie 80% wiem bo znajomy dostał wyliczenie i się załamał
Gdyby to było 80% to nikomu by się nie chciało szukać nowej pracy -
Alutka 32 wrote:To pytanie lepiej zadaj na FB. Napewno któraś mam to przechodziła .
Ja słyszałam ze bezrobotny jest 80% stawki ale nie wiem jak to jest w przypadku rezygnacji z pracy po macierzyńskim . Ale jeśli jesteś pewna ze do pracy nie wracasz lepiej będzie jeśli weźmiesz krótszy okres macierzyńskiego ale 100% wiem jeszcze ze jeśli nie wyślesz dziecka do przedszkola po13 miesiącu życia to dostaniesz jeszcze dodatkowo 7500. -
Jesli zwolnisz sie sama to masz 3 miesace karencji ( czyli zero kasy z nav) oraz 62 procent z ostatniego roku lub 3 lat wylicAja co jest bardziej korzystne dla ciebie i wtedy z tej kwoty nasz przyznany zasilek na rok lub dwa, z czego sysla cie na kursy itp
-
K. wrote:Jesli zwolnisz sie sama to masz 3 miesace karencji ( czyli zero kasy z nav) oraz 62 procent z ostatniego roku lub 3 lat wylicAja co jest bardziej korzystne dla ciebie i wtedy z tej kwoty nasz przyznany zasilek na rok lub dwa, z czego sysla cie na kursy itp
-
Ja wyczekuje na ruchy co prawda czuje jakies tam bulgotki raz na czas ale nie wiem czy to to , swieta spedzamy tutaj natomist na nowy rok jedziemy na pare dni do pl do rodzicow i tez mam polowkowe w polsce na co bardzo sie ciesze oraz troche denerwuje czy wszytsko bedzie ok w zwiazku z tym niskim pappa a prawidlowym sanco ... zycze wan milych mikolajek
Mała czrna, Alutka 32 lubią tę wiadomość
-
K. wrote:Ja wyczekuje na ruchy co prawda czuje jakies tam bulgotki raz na czas ale nie wiem czy to to , swieta spedzamy tutaj natomist na nowy rok jedziemy na pare dni do pl do rodzicow i tez mam polowkowe w polsce na co bardzo sie ciesze oraz troche denerwuje czy wszytsko bedzie ok w zwiazku z tym niskim pappa a prawidlowym sanco ... zycze wan milych mikolajek