X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • alda Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka wrote:
    Wczoraj wieczorem przywitaliśmy na świecie naszą małą kruszynkę.

Gratulacje :-)

Czarodziejka lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• ania125 Nowa

Wysłany: 28 stycznia 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) . Mam do was takie pytanie . Jaki trzeba spełnić standard mieszkaniowy z dzieckiem, żeby sie nie przyczepili ? Czy trzeba mieć odpowiedni metraż , dziecko musi mieć oddzielny pokój ?

• alda Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania125 wrote:
    Cześć dziewczyny :) . Mam do was takie pytanie . Jaki trzeba spełnić standard mieszkaniowy z dzieckiem, żeby sie nie przyczepili ? Czy trzeba mieć odpowiedni metraż , dziecko musi mieć oddzielny pokój ?

Nie wiem nic na ten temat więc nie pomogę :-(

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy kupię w Norwegii kocyki do fotelika samochodowego ? Poproszę o linki ;-)

Dziewczyny jak Wasze maluszki ? Napiszcie coś ........

Alutka jak się czujesz ? Ty następna na porodówkę ? ;-) Jak ból nadgarstków ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 14:04

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Dziewczyny czy kupię w Norwegii kocyki do fotelika samochodowego ? Poproszę o linki ;-)

Alutka jak się czujesz ? Ty następna na porodówkę ? ;-) Jak ból nadgarstków ?

Kocyka do fotelika tutaj nie widziałam .
    Tak kolejna w kolejce . Dziś 35+4 ! wiec czas jeszcze mam a ja się czuje jakbym miała rodzic wczoraj;) już jest ciężko , proste czynności sprawiają problem . Od miesiaca nie pracuje . W końcu dali mi spokój ;).
    Mnie nie bolą nadgarstki, tylko lewa dłoń mi cierpnie czasem boli ale można żyć . Prawa tez daje czasem popalić ale nie tak jak lewa.
    A jak Twoje samopoczucie ?

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka super że dali Ci już spokój .

Z kocykiem będzie problem :-( są śpiworki ale ja chcę kocyk ;-)

Byłam w Polsce dwa tygodnie na święta ale nie miałam siły szukać i zamawiać przez internet :-( o wizycie w centrum handlowym nie wspomnę , ja tylko leżałam :-( dlatego nic nie kupiłam w Polsce :-( a tutaj nie ma połowy tego czego chcę .....a do Polski się nie wybieram .......

Teraz czuje się bardzo dobrze - czuję że żyje :P Tak jak myślałam dobre samopoczucie wróciło wraz z odstawieniem leków :-)
    Staram się chodzić codziennie na długie spacery (5 km) ;-) do sklepu i z powrotem :P chociaż pogoda nie rozpieszcza ;-) bo albo sypie śnieg albo -12C ;-)

Alutka 32 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:

Mój Skarbek jest cudowny, największe szczęście jakie może człowieka spotkać. Hierarchia wartości się zmienia, wszystko już jest inne, takie radosne, wspaniałe...
    Brak słów żeby to opisać :) ehh...

Dziewczyny ciężarówki, jeśli mogę coś doradzić. Nie kupujcie za dużo ciuchów do karmienia. Na początek wystarczą dwie koszulki na ramiączkach takie z H&M albo podobne. Mi biust powiększyl się o dwa rozmiary. Akurat stanik które kupiłam są ok ale na początku przez dwa tygodnie nie używałam, ponieważ generalnie wietrzylam cycki ;) ze względu na ból brodawek i te dwie koszulki były idealne.
    Po dwóch tygodniach spokojnie można odwiedzić H&M i się obkupic w to co jeszcze potrzeba.

Lanolina na brodawki obowiązkowa.
    Teraz jeszcze odkryłam maść Maltan i żałuję, że nie wcześniej. Bo można nią hartowac brodawki już dwa miesiące przed porodem. Używam jej dopiero dwa dni, także opinii jeszcze nie napiszę. Jeśli macie wrażliwe brodawki to warto o tym pomyśleć bo kurna bolą na początku i w sumie nadal, tylko już trochę mniej. Najgorszy moment przyssania ;)

K. lubi tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja - cieszę się Waszym szczęściem i nie mogę się doczekać kiedy moja kruszynka przyjdzie na świat :)

Alutka
  • Mała czrna Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wybieram się do Polski na kilka dni. Może doradzicie co wato kupić w Polsce dla maluszka. Nie mam jeszcze kompletnie nic ponieważ zaczynam 23 tydzień :) Ogólnie samopoczucie jest dobre mały coraz bardziej daje o sobie znać z czego się bardzo ciesze bo wiem, że jest wszystko dobrze:)

• alda Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czrna dziewczyny pisały co warto kupić ;-) poszukaj kilka stron wcześniej ;-)

Ja bym wszystko kupiła w Polsce :P jest większy wybór tylko musiałabym przyjechać tirem :P

Ja poluje na używane rzeczy typu leżaczek, wózek ;-) na finn.no ;-) a ciuszki kupuję na promocjach ;-)

Teraz wiem że w Polsce kupiłabym kocyki bawełniane , wełniane , otulacz, rożek, pieluszki tetrowe, bambusowe, flanelowe, kosmetyki,lekarstwa,przybory toaletowe , smoczki , butelki itp ;-)

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Ja z w Pl kupiłam 3 kocyki w rożnej kolorystyce i grubości . Rożek, kilka kaftaników , aspirator do noska. Maść alantan na wszelki wypadek i sudocrem. Laktator bo jest o wiele tańszy . Kosmetyków jako tako jeszcze nie kupowałam . Nie wiadomo jaką mała będzie miała skórę ,wiec mi rodzinka przywiezie co będę potrzebować . Bynajmniej przez pierwszy miesiąc ide za radą koleżanek i jeśli nie będzie potrzeby nie będę używać kosmetyków . Resztę kupowałam tutaj . Dość sporo rzeczy kupowałam na stronie internetowej https://www.jollyroom.no/.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 14:27

Alutka
  • Czarodziejka Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, wróciłam do żywych! Dziekuje za wszystkie gratulacje! Rzyganie i zgaga zniknęły z dniem porodu! Ale może opowiem wszystko po kolei. Obudziłam się o 4 nad ranem z bólami które nie były regularne ale intensywne, o 4:30 poszłam pod prysznic z myślą że jak to tylko przepowiadające to mi ulży i znikną. Po 15 minutach cieplej wody moje skurcze przybrały na sile. Moja małżowina smacznie spała, a ja zaczęłam krzątać się po pokoju i myśleć co powinnam dopakować do szpitala. M. Otworzył oczy ze zdziwieniem co ja robię ;) i pierwsze pytanie... jedziemy ?? Ubraliśmy się, zjedliśmy wczesne śniadanie a ja zaczęłam mierzyć skurcze, 7-10 minut pomiędzy. I tak przeczekaliśmy do 7. Telefon do szpitala, co robić, czy czekać, czy jechać? Mamy 2h jazdy do Tromso. Zadecydowaliśmy ze jakby było za wcześnie to po prostu zostaniemy w hotelu dla pacjentów i tyle. W Tromso byliśmy 9-9.30, na oddziale o 10, a przyjęli nas na badanie o 10.30. Rozwarcie 2.5 cm, szyjka bardzo miękka. Odesłali nas na kilka godzin do pokoju hotelowego, dali mi pigułkę z kodamina i paracetamolem, kazali się przespać i zjeść dobry obiad. Ta pigułka ma właściwości uspokajające i naprawdę działa. Otumaniła mnie na dobre 3 godziny. Ok 3 zjadłam obiad i skurcze przybrały na sile i regularności. O 5 byliśmy znów na oddziale i okazało się ze mam 4 cm i mogę zostać. Położna odprowadziła nas do pokoju, pokazała wszystko, wanna, prysznic, piłka, taki specjalny stojak do podpierania się. Zapytałam o gaz i tu wielkie zdziwienie... od tygodnia nie mają gazu, bo zaczął wyciekać z instalacji i musieli wszystko odciąć. Oczywiście zaczęłam przeklinać w duchu. Chciałam rodzic tylko z gazem. Stwierdziłam że zobaczymy... jak będzie nieznośnie to wezmę epidural. Poszłam pod prysznic, pobujałam się na piłce. Ale w sumie najlepszą pozycją było stanie i trzymanie się wanny przy skurczach. Miałam tez obok położnej, studentkę w wieku ok 45-50. Niesamowicie upierdliwą babę. Jej namowy, zrób to, spróbuj tego, tamtego działały na mnie jak płachta na byka. Co do tego stania i chodzenia, to tak myślę, że spacery po pokoju mocno podziałały. O godzinie 20 miałam już 6,5 cm i po próbie leżenia w wannie( 10 minut) poprosiłam o epidural. No i się zaczęło. Po 20 minutach położna przyszła z solą fizjologiczną którą podają przed epiduralem. Próbowały się 2 x wkłuć w rękę i tylko przebiły 2 żyły. Założyły mi ktg w międzyczasie i przyszedł anestezjolog. Zdziwiony ze ja nieprzygotowana. Zaczął on wykłuwać wenflon i udało się za 2 razem ( raz się przebił) po następnych 20 minutach koło 21, zaczął przygotowywać mnie do wkłucia, a moje skurcze były tak silne że myślałam że ktoś mnie tłucze młotkiem po kości ogonowej. Założył znieczulenie, nic nie bolało i wpuścił test, po 20 minutach wpuścił 12 mil i powiedział ze zadziała za 20 minut. Ja w tym czasie zaczęłam odczuwać skurcze parte i mówię do położnej że mam wrażenie że muszę przeć a znieczulenie jeszcze nie działa. Anestezjolog zrobil wielkie oczy i zapytał czy napewno było 6 cm 2 godziny wcześniej. A była dopiero godzina 22. Zaczęły mnie sprawdzać i okazało się że w 2 h zrobiło mi się 9,5-10 cm. Zaczelam odczuwać może 20% mniej bólu w okolicy brzucha, natomiast epidural nie pomógł na wrażenie „młotkiem po plecach”. Po 20 minutach zaczelam aktywnie przeć a 22.43 nasza kruszynka była na świecie. To była najpiękniejsza chwila w moim życiu. Musieli mnie niestety pozszywać, popękałam w środku i trochę na zewnątrz. Na szczęście nie wiele i powierzchownie. W tym czasie nasza kruszyna leżala na mnie ... prawie całe 4 h. Z przerwą na jedzenie i szepty od taty. Po tym czasie kazali mi się wysikać, prysznic i poszliśmy do hotelu. Zmęczeni ale szczęśliwi. Trochę się rozpisałam... ale może się komuś przyda wiedza jak długo można czekać na epidural haha ;) następnym razem biorę od 6 cm !

K., Alutka 32, Zoja36, alda lubią tę wiadomość

• Mała czrna Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki alda i Alutka 32 poszukam wcześniejsze też:) Czarodziejka super, że wszystko opisałaś. Nie wiedziałam,że aż tyle to wszystko może trwać wiem na co się mniej więcej nastawić. Życzę dużo siły dla was pozdrawiam :)

• alda Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie łóżeczko z szufladami ?

Zoja ma turystyczne , Mar2śka ma na kółkach a reszta dziewczyn ....

Staram się coś wybrać ale im dłużej oglądam tym mniej wiem :P

Szczebelki z każdej strony czy tylko z dwóch ? Z opuszczanym bokiem czy bez ? Z szufladami czy nie ?

Wanienka ze stelażem ?

Pomocy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 10:50

e5skzzc.png

[**]

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Dziewczyny macie łóżeczko z szufladami ?

Zoja ma turystyczne , Mar2śka ma na kółkach a reszta dziewczyn ....

Staram się coś wybrać ale im dłużej oglądam tym mniej wiem :P

Szczebelki z każdej strony czy tylko z dwóch ? Z opuszczanym bokiem czy bez ? Z szufladami czy nie ?

Wanienka ze stelażem ?

Pomocy :-)
    Obecnie mały śpi w dostawce Dla mnie rewelacja.
    Turystyczne stoi w pokoju synka i spał w nim dwa razy w ciągu dnia, a tak śpi w dostawce, czasami w wózku w gondoli. Mamy dwa piętra więc wędrujemy ;)
    Stelaża do wanny nie mam ale pewnie byłby wygodny. Mamy składaną wannę że Stokke

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • K. Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tez dwa lozeczeka bo pokoj dziecka jest na drugim pietrze, wiec w sypialnii bedzie stac chicco next2me, a w jego pokoju biale drewniane ze szczebelkami, co to wanienki to mam shnuggle ale chyba zamowie ta skladana stokke

n59y2n0ajnp6dihh.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam normalne białe ze szczebelkami z dwóch stron kupione w Ikea w sypialni . Do salonu na początek mam kosz Mojżesza , wanienka z wkładką na stelażu i przewijak w łazience z szufladą .

Alutka
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K. wrote:
    Ja mam tez dwa lozeczeka bo pokoj dziecka jest na drugim pietrze, wiec w sypialnii bedzie stac chicco next2me, a w jego pokoju biale drewniane ze szczebelkami, co to wanienki to mam shnuggle ale chyba zamowie ta skladana stokke
    Jest ok tylko nie bierz wkładki, całkowicie zbędna, przynajmniej na początku

K. lubi tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka,gratuluję!
    Na edukacji przedporodowej dowiedziałam się, że studentów można wyprosić. A i położną można zmienić jak denerwuje. Może którejś Was się to przyda :)

• alda Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w którym tygodniu robiłyście krzywą cukrową ?

e5skzzc.png

[**]

‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ