Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Zoja, jeśli jedno z rodziców jest Norwegiem, to obywatelstwo można wybrać. Podobno nie można mieć dwóch. Coś w tej kwestii miało się zmieniać, więc może mam nieaktualne informacje.
Tak, trzeba rejestrować dziecko na policji. Głupie to. Szczególnie że nie ma specjalnego do tego formularza przy umawianiu wizyty.
Adres jest automatycznie. Tak samo jak logujesz się na Helsenorge to też masz dwa konta - swoje i dziecka.Zoja36 lubi tę wiadomość
-
Alutka 32 wrote:Dziękuje kochana jesteś posiadam jedno i drugie , probiotyk podaje od 4 dni ale boje się łączyć z Sab simplex ! Myślicie że można?
Dziś jak robiła kupkę to najpierw była twarda i co chwilkę coraz rzadsza i razem z kupką były wytryski wody z takimi jakby bąbelkami miała tak któraś ?
Dziewczyny podawałyście tran czy wit D3?
jesli chodzi o kupe to czy na piersi czy formuła trzeba obserwpwac czy jest sluz ktory swiadczy o infekcji np gardla lub kiszek
trzeba patrzec czy jestgo wiecej jesli tak to lekarz
my na nutramigenie mielismy maleilosci sluzu i ok.kupa zielona w roznych odcieniach
jesli leci potem woda z pupy to tez trzeba obserwpwac nast wyproznienia czy nie ida w kierunku biegunki plus zachowanie dziecka czy jest baby bardziej nerwowe, drazliwe czy cos mu dokucza
badz co badz z mego dos woda z pupy (a nie siku) to nie za dobry znak
podawaj niemowlakpwi wit d raczej
po tranie moga byc sensacje zoladkowe
do ust podawalam wit d a do mleka sab simplexWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 22:26
-
majola wrote:Zoja, jeśli jedno z rodziców jest Norwegiem, to obywatelstwo można wybrać. Podobno nie można mieć dwóch. Coś w tej kwestii miało się zmieniać, więc może mam nieaktualne informacje.
Tak, trzeba rejestrować dziecko na policji. Głupie to. Szczególnie że nie ma specjalnego do tego formularza przy umawianiu wizyty.
Adres jest automatycznie. Tak samo jak logujesz się na Helsenorge to też masz dwa konta - swoje i dziecka.
U mnie jesg taka sytuacja ze ojciec dziecka jest norwegiem, dziecko ma z automatu 2 obuwatelstwa ale ponoc po 18 rz musi wybrsc jedno, jak to bedzie okaze sie sie w wakacje bo chce wyrobic pesel w pl dla dziecka ale wiem ze obywatelstwo i paszport ma po tacie tutaj a jak to jest z dziecmi ktorzy maja polskich rodzicow to nie mam pojecia tzn zadna z moich znajomych tu nie ma norweskiego paszportu dla swoich dziecimajola lubi tę wiadomość
-
Aaaa, sorry
Wybierałam że ktoś z rodziny dojeżdża czy coś w tym stylu. I że mam pracę. A zamiast moje dane podałam dane dziecka.
Ze sobą mieliśmy pozwolenia na pobyt, paszporty, umowy o pracę, lønnslippy trzy ostatnie. Wzięłam też akt małżeństwa z apostille, bo inne nazwisko miałam na pozwoleniu na pobyt i inne teraz. Trwało to dwie minuty. Muszą być oboje rodziców.
Podobno jest sześć miesięcy na zarejestrowanie dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 08:44
Zoja36 lubi tę wiadomość
-
pati1980 wrote:Dziewczyny czy wy na każdej wizycie kontrolnej oddawalyscie mocz do badania. Bo ja juz 12tc i jeszcze ani razu mnie badalam moczu. Fastlege mam 15 kwietnia i wtedy zbadał, czy to ma być poranny mocz?
Ja dostałam rozpiskę od lekarza kiedy mam mieć wizyty : 12tc, 24, 28, 32, 36, 38,40 tc i na tych wizytach mam badania moczu
Czyli miałam badany aż 2 razy
Mocz poranny
-
Mi kazała moja ginekolog przynieść na każdą następna wizytę ale u niej mam dopiero 29 maja
Ja zdecydowałam że ciążę będzie prowadziła mi moja pani ginekolog i fastlege tylko daje mi zwolnienie bo poszłam na 40% chorobowego. Ciężko mi czasem pracowac cały czas w przedszkolu.