Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Alutka 32 wrote:Brałam to pod uwagę też. Próbowałam wszystkiego . Po narodzinach mała była dwa dni faszerowana antybiotykami leżała na innym oddziale. Nawet śpi niespokojnie ,jak dla mnie coś ją boli , po jej zachowaniu tak wnioskuje . Wiec wole sprawdzić i powtórzyć badania. Na jurnal gdzie lekarze opisują stan zdrowia jest często wspomniane o bólu i powietrzu w brzuszku . Dlatego wpierali mi kolki ale 24 h na dobę ???!!
mysmy przeszli ta historie z corka w Poz
tez mials nutram8gen i samsiblex krople.ciut lepiej
ale dopiero kolo 5mca uspokolilo sie
w zw z bolami nie spala lub b malo
nawet na spacerze byly placze
corka miala 5pkt i resusytacje z powpdu szelek z pepowiny
jesc super wszystko nam zaczela po 14mcach
bol kojarzyla z karmianiem
nawet po 2tyg wyladowala w szpitalu bo nie chciala jesc i kroplowki jej pomogly bo zwalnialo serduszko
sytuacje z jedzeniem po 6mcu ratowal nam kisiel by wypelnic zoladek czymkolwiek
teraz ma 2l 5mcy i super apetyt wazy 13kg
czy Twoje dziecko mialo robiona morfologie i usg brzuszka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 12:17
Alutka 32 lubi tę wiadomość
-
chodzilismy tez na fizjo ze wzgledu na napiecie miesniowe, ale z bolu coz sie dziwic
cwicxylam ja, na pilce jak pokazala pani od metody Bobath
kapalam w wannie i po 15minnapiecie puszczalo
tez wyginala sie biedna z bolu na k9lki do tylu i prezyla
od 17do 2 nocy byl horror plakania wiec tylko raczki i cieple pieluszki na brzuszek
moja mama nazywala ja, nasza Koleczka
odliczalam dni do konca 4mca
na szczescie jakos przezylismy uff -
Pati jak w Szwecji ? Jaki koszt badania ? Ile będziecie czekać na wynik ?[/QUOTE]
Alda w Szwecji w tej klinice bardzo sympatyczna pani położna, wszystko wytłumaczyła zrobiła usg. Maluch skacze więc super.
Koszt to 5500kr szwedzkich plus koszty dojazdu, wyniki w ciągu 7-10 dni roboczych.
Jak by było za mało dna dziecka to ponowne badanie ale już bez kosztów.
Jedyne co mnie póki co zmartwilo to że powiedziała że dziecko jest dużo, o tydzień za duże co do tygodni ciąży. Nie wiem czy mam się tym martwić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 13:50
K. lubi tę wiadomość
-
pati1980 wrote:Pati jak w Szwecji ? Jaki koszt badania ? Ile będziecie czekać na wynik ?
Alda w Szwecji w tej klinice bardzo sympatyczna pani położna, wszystko wytłumaczyła zrobiła usg. Maluch skacze więc super.
Koszt to 5500kr szwedzkich plus koszty dojazdu, wyniki w ciągu 7-10 dni roboczych.
Jak by było za mało dna dziecka to ponowne badanie ale już bez kosztów.
Jedyne co mnie póki co zmartwilo to że powiedziała że dziecko jest dużo, o tydzień za duże co do tygodni ciąży. Nie wiem czy mam się tym martwić.[/QUOTE]
Pati nic sie boj ! Wszystko jest napewno ok, tydzien to zaden odchyl od normy wiec nie mysl o tym wogole, czekamy razem z toba na wynikipati1980 lubi tę wiadomość
-
Limerikowo/ widzę ze tez przeszłaś swoje ! Cieszę się ze wszystko się unormowało:)
Nie miała robionego usg. Nigdzie nie mogę się doprosić .W szpitalu pobierali krew z pięty i mówili ze wysyłają próbkę do Bergen i ze 3 tygodnie się czeka na wynik i jeśli nikt nie zadzwoni to znaczy ze jest ok, ale nie wiem do końca jakie to było badanie ! Może kroras z dziewczyn wie co to za badania.Alutka -
krew z piety jest standardowo na rzadkie ale powazne choroby metaboliczne
moze lekarz rodzinny da Wam skierowanie na usg brzucha do szpitala
sprobuj do mleka sab simplex krople .tylko dawkuj od malych ilosci .ja np dawalam po 3-4 na poczatek.obserowalam reakcje potem powoli zwiekszalam i byl efekt ze na wieczor plakala tylko
bobotic forte tez sa dobre i mozna do ust bezposrednio
plus delikatny masaz brzuszka
nie kladlam na brzuch bo mocniej plakala
tez poczatkowo mi mocno ulewala
wazna tez jest woda na ktorej robisz nutramigen
lepiej by byla to woda dla niemolakow butelkowana
my uzywalismy zywiec zdroj niegazowanyWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 17:18
-
alda wrote:Dziewczyny a jak Wam poszło załatwianie wszystkich formalności po narodzinach - były jakieś problemy ? Nadanie imienia , paszport , polski pesel ?
Pati jak w Szwecji ? Jaki koszt badania ? Ile będziecie czekać na wynik ? -
Alutka 32 wrote:Mar2śka moja też macha tymi rączkami po buzi jakby znerwicowana była . A czasem jak odda głos takiego jakby warczenia to aż strach!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 08:02
-
mar2śka wrote:Przejdzie jak podrośnie , musisz jakoś przetrwać . U nas minęło i teraz śpi o niebo spokojniej. Robi tak bo nie ma jeszcze kontroli nad ciałkiem , wyglada to strasznie ale jest zupełnie normalne ! Podawaj Małej probiotyki . W Norwegii jest bio gaia. Jeśli chcesz mogę tez kupić Ci jakieś leki w Polsce . Będę wracała 24.04 sab simplex jest dostępny w Niemczech ale tez mogę Ci ogarnąć jeśli potrzebujesz bo ma blisko
Dziś jak robiła kupkę to najpierw była twarda i co chwilkę coraz rzadsza i razem z kupką były wytryski wody z takimi jakby bąbelkami miała tak któraś ?
Dziewczyny podawałyście tran czy wit D3?Alutka -
Alutka 32 wrote:Dziękuje kochana jesteś posiadam jedno i drugie , probiotyk podaje od 4 dni ale boje się łączyć z Sab simplex ! Myślicie że można?
Dziś jak robiła kupkę to najpierw była twarda i co chwilkę coraz rzadsza i razem z kupką były wytryski wody z takimi jakby bąbelkami miała tak któraś ?
Dziewczyny podawałyście tran czy wit D3? -
majola wrote:Alda, żadnych problemów.
Nadanie imienia przychodzi smsem.
Paszport tymczasowy wyrobiliśmy jak Mały miesiąca nawet nie miał. Akurat konsul był w Bergen.
Na tymczasowym polecieliśmy do Polski. Trzeba było przetłumaczyć Fødselsattest.
Tam umiejscowiliśmy akt urodzenia (obojętnie który Urząd Stanu Cywilnego) I złożyliśmy wniosek o dowód, żeby nadać PESEL. Z PESELem I pełnym polskim aktem urodzenia złożyliśmy wniosek o paszport. Jak będziemy znów w Polsce to odbierzemy dowód i paszport. Ostatnio byliśmy w UDI i zarejestrowaliśmy synka w Norwegii.
Alutka, daj znać po spotkaniu z fizjo.
A co z meldunkiem, też trzeba to zrobić, czy z automatu jest?
Czy orientujecie się jak to jest teraz z podwójnym obywatelstwem?
Można dziecku wyrobić dodatkowo norweskie obywatelstwo? -
Alutka 32 wrote:Dziękuje kochana jesteś posiadam jedno i drugie , probiotyk podaje od 4 dni ale boje się łączyć z Sab simplex ! Myślicie że można?
Dziewczyny podawałyście tran czy wit D3?
Odnośnie probiotyku, my podajemy rano, a espumisan 100 (to samo co sab simplex) podawałam czasami wieczorem i w nocy przed karmieniami, ale dawkowanie z ulotki espumisan.
I rano z probiotykiem podaję Wit D z D-Vitum.
Alutka życzę Ci dużo wytrwałości i siły. Dla Malutkiej, żeby jak najkrócej to trwało i przestała się męczyć.
Przesyłamy Wam dużo pozytywnej energii.
I tak jak Majola napisała. Pamiętaj, że jesteś najlepszą mamą dla swojej córeczki.
Któregoś razu jak brakowało mi sił, dobra dusza też mi to powiedziała i zrobiło mi się lepiej.Alutka 32 lubi tę wiadomość