X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Brałam to pod uwagę też. Próbowałam wszystkiego . Po narodzinach mała była dwa dni faszerowana antybiotykami leżała na innym oddziale. Nawet śpi niespokojnie ,jak dla mnie coś ją boli , po jej zachowaniu tak wnioskuje . Wiec wole sprawdzić i powtórzyć badania. Na jurnal gdzie lekarze opisują stan zdrowia jest często wspomniane o bólu i powietrzu w brzuszku . Dlatego wpierali mi kolki ale 24 h na dobę ???!!
    tak kolki bole brzuszka mofa byc prawie 24h na dobe
    mysmy przeszli ta historie z corka w Poz
    tez mials nutram8gen i samsiblex krople.ciut lepiej
    ale dopiero kolo 5mca uspokolilo sie

w zw z bolami nie spala lub b malo
    nawet na spacerze byly placze

corka miala 5pkt i resusytacje z powpdu szelek z pepowiny

jesc super wszystko nam zaczela po 14mcach
    bol kojarzyla z karmianiem
    nawet po 2tyg wyladowala w szpitalu bo nie chciala jesc i kroplowki jej pomogly bo zwalnialo serduszko
    sytuacje z jedzeniem po 6mcu ratowal nam kisiel by wypelnic zoladek czymkolwiek

teraz ma 2l 5mcy i super apetyt wazy 13kg :-)

czy Twoje dziecko mialo robiona morfologie i usg brzuszka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 12:17

Alutka 32 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po antybiotyku warto sprawdzic cipke z przodu
    b czesto jest zapalenie widoczne
    moim corkom zawsze po antybiptyku daje probiotyk

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chodzilismy tez na fizjo ze wzgledu na napiecie miesniowe, ale z bolu coz sie dziwic
    cwicxylam ja, na pilce jak pokazala pani od metody Bobath
    kapalam w wannie i po 15minnapiecie puszczalo
    tez wyginala sie biedna z bolu na k9lki do tylu i prezyla
    od 17do 2 nocy byl horror plakania wiec tylko raczki i cieple pieluszki na brzuszek
    moja mama nazywala ja, nasza Koleczka
    odliczalam dni do konca 4mca

na szczescie jakos przezylismy uff

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati jak w Szwecji ? Jaki koszt badania ? Ile będziecie czekać na wynik ?[/QUOTE]

Alda w Szwecji w tej klinice bardzo sympatyczna pani położna, wszystko wytłumaczyła zrobiła usg. Maluch skacze więc super.
    Koszt to 5500kr szwedzkich plus koszty dojazdu, wyniki w ciągu 7-10 dni roboczych.
    Jak by było za mało dna dziecka to ponowne badanie ale już bez kosztów. :-)

Jedyne co mnie póki co zmartwilo to że powiedziała że dziecko jest dużo, o tydzień za duże co do tygodni ciąży. Nie wiem czy mam się tym martwić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 13:50

K. lubi tę wiadomość

k1iygdz.png
  • K. Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Pati jak w Szwecji ? Jaki koszt badania ? Ile będziecie czekać na wynik ?

Alda w Szwecji w tej klinice bardzo sympatyczna pani położna, wszystko wytłumaczyła zrobiła usg. Maluch skacze więc super.
    Koszt to 5500kr szwedzkich plus koszty dojazdu, wyniki w ciągu 7-10 dni roboczych.
    Jak by było za mało dna dziecka to ponowne badanie ale już bez kosztów. :-)

Jedyne co mnie póki co zmartwilo to że powiedziała że dziecko jest dużo, o tydzień za duże co do tygodni ciąży. Nie wiem czy mam się tym martwić.[/QUOTE]

Pati nic sie boj ! Wszystko jest napewno ok, tydzien to zaden odchyl od normy wiec nie mysl o tym wogole, czekamy razem z toba na wyniki :)

pati1980 lubi tę wiadomość

n59y2n0ajnp6dihh.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo/ widzę ze tez przeszłaś swoje ! Cieszę się ze wszystko się unormowało:)
    Nie miała robionego usg. Nigdzie nie mogę się doprosić .W szpitalu pobierali krew z pięty i mówili ze wysyłają próbkę do Bergen i ze 3 tygodnie się czeka na wynik i jeśli nikt nie zadzwoni to znaczy ze jest ok, ale nie wiem do końca jakie to było badanie ! Może kroras z dziewczyn wie co to za badania.

Alutka
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest niestety jeszcze opcja ze jak dziecko strasznie krzyczy to moze byc tzw uwiezenie jelitka ale to b rzadko ze jelitko zapetla sie
    dlatego tak wazne jest usg brzuszka by spr kiszki

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poniewaz byly silne bole brzucha to mala b slabo jadla i przybierala
    wymiana butelek z avent na antykolkowe lovi nic nie dalo

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krew z piety jest standardowo na rzadkie ale powazne choroby metaboliczne

moze lekarz rodzinny da Wam skierowanie na usg brzucha do szpitala

sprobuj do mleka sab simplex krople .tylko dawkuj od malych ilosci .ja np dawalam po 3-4 na poczatek.obserowalam reakcje potem powoli zwiekszalam i byl efekt ze na wieczor plakala tylko
    bobotic forte tez sa dobre i mozna do ust bezposrednio
    plus delikatny masaz brzuszka
    nie kladlam na brzuch bo mocniej plakala
    tez poczatkowo mi mocno ulewala
    wazna tez jest woda na ktorej robisz nutramigen
    lepiej by byla to woda dla niemolakow butelkowana
    my uzywalismy zywiec zdroj niegazowany

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 17:18

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj są dostępne krople minifom. To bardzo podobna substancja do tej w sab simplex czy w espumisan. Tu jest dimeticon, a w tamtych simeticon

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Mar2ska, Twoja mała jest na piersi? Eliminowałaś produkty mleczne ze swojej diety?
    Tak, na piersi . Jestem na etapie eliminacji . Zobaczymy czy będzie poprawa.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Dziewczyny a jak Wam poszło załatwianie wszystkich formalności po narodzinach - były jakieś problemy ? Nadanie imienia , paszport , polski pesel ?

Pati jak w Szwecji ? Jaki koszt badania ? Ile będziecie czekać na wynik ?
    Pesel ogarnia się w Polsce . Ja się zabiorę za to przy następnym wyjeździe . Nadanie imienia bez problemu przez altin a paszport gotowy był w 1,5 h ;)

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Mar2śka moja też macha tymi rączkami po buzi jakby znerwicowana była . A czasem jak odda głos takiego jakby warczenia to aż strach!
    Przejdzie jak podrośnie , musisz jakoś przetrwać . U nas minęło i teraz śpi o niebo spokojniej. Robi tak bo nie ma jeszcze kontroli nad ciałkiem , wyglada to strasznie ale jest zupełnie normalne ! Podawaj Małej probiotyki . W Norwegii jest bio gaia. Jeśli chcesz mogę tez kupić Ci jakieś leki w Polsce . Będę wracała 24.04 sab simplex jest dostępny w Niemczech ale tez mogę Ci ogarnąć jeśli potrzebujesz bo ma blisko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 08:02

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wyrobienia paszportu tymczasowego potrzebny jest akt urodzenia - jaki? Norweski , międzynarodowy czy musi być przetłumaczony na polski ?

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norweski i oświadczenie ze strony konsulatu - zgoda na wydanie paszportu , akt małżeński , zdjęcia

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Przejdzie jak podrośnie , musisz jakoś przetrwać . U nas minęło i teraz śpi o niebo spokojniej. Robi tak bo nie ma jeszcze kontroli nad ciałkiem , wyglada to strasznie ale jest zupełnie normalne ! Podawaj Małej probiotyki . W Norwegii jest bio gaia. Jeśli chcesz mogę tez kupić Ci jakieś leki w Polsce . Będę wracała 24.04 sab simplex jest dostępny w Niemczech ale tez mogę Ci ogarnąć jeśli potrzebujesz bo ma blisko ;)
    Dziękuje kochana jesteś :) posiadam jedno i drugie , probiotyk podaje od 4 dni ale boje się łączyć z Sab simplex ! Myślicie że można?

Dziś jak robiła kupkę to najpierw była twarda i co chwilkę coraz rzadsza i razem z kupką były wytryski wody z takimi jakby bąbelkami miała tak któraś ?
    Dziewczyny podawałyście tran czy wit D3?

Alutka
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Dziękuje kochana jesteś :) posiadam jedno i drugie , probiotyk podaje od 4 dni ale boje się łączyć z Sab simplex ! Myślicie że można?

Dziś jak robiła kupkę to najpierw była twarda i co chwilkę coraz rzadsza i razem z kupką były wytryski wody z takimi jakby bąbelkami miała tak któraś ?
    Ja podaje wit d bo jak raz mała tran dostała to nie mogłam znieść jej zapach :P probiotyk daje się raz dziennie . Espumisan najczęściej wieczorem podawałam bo w nocy najbardziej małą coś męczyło jeśli już się zdarzyło . Moźna podawać jedno i drugie.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też podawałam i probiotyk, i minifom/sab simplex, i witaminę D.
    U nas czasem jest taka gliniasta kupa, a potem rzadka. Ta gliniasta to gdy dłużej zalega, a raz gdy mi się zgrzał.
    Ogólnie w jednej pieluszkę bywa i glinka, i rzadka

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Alda, żadnych problemów.
    Nadanie imienia przychodzi smsem.
    Paszport tymczasowy wyrobiliśmy jak Mały miesiąca nawet nie miał. Akurat konsul był w Bergen.
    Na tymczasowym polecieliśmy do Polski. Trzeba było przetłumaczyć Fødselsattest.
    Tam umiejscowiliśmy akt urodzenia (obojętnie który Urząd Stanu Cywilnego) I złożyliśmy wniosek o dowód, żeby nadać PESEL. Z PESELem I pełnym polskim aktem urodzenia złożyliśmy wniosek o paszport. Jak będziemy znów w Polsce to odbierzemy dowód i paszport. Ostatnio byliśmy w UDI i zarejestrowaliśmy synka w Norwegii.
    Alutka, daj znać po spotkaniu z fizjo.
    Majola pomimo to że dziecko urodziło się w Norwegii i z automatu dostaje nr personalny, to jeszcze trzeba rejestrować je w UDI?

A co z meldunkiem, też trzeba to zrobić, czy z automatu jest?

Czy orientujecie się jak to jest teraz z podwójnym obywatelstwem?
    Można dziecku wyrobić dodatkowo norweskie obywatelstwo?

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:

Na temat kupy się nie wypowiem, bo u nas mleko z cycka i to inna bajka.
    Odnośnie probiotyku, my podajemy rano, a espumisan 100 (to samo co sab simplex) podawałam czasami wieczorem i w nocy przed karmieniami, ale dawkowanie z ulotki espumisan.
    I rano z probiotykiem podaję Wit D z D-Vitum.
    Alutka życzę Ci dużo wytrwałości i siły. Dla Malutkiej, żeby jak najkrócej to trwało i przestała się męczyć.
    Przesyłamy Wam dużo pozytywnej energii.
    I tak jak Majola napisała. Pamiętaj, że jesteś najlepszą mamą dla swojej córeczki.
    Któregoś razu jak brakowało mi sił, dobra dusza też mi to powiedziała i zrobiło mi się lepiej.

Alutka 32 lubi tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
‹‹ 610 611 612 613 614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ