X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    a jadlas cos...?? bo ja to marnie i mam wrazenie ze waga mi spada :(

Ja jadłam serek wiejski i chleb z masłem, nic innego. Tak przez 3 tygodnie:-)

k1iygdz.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki procent macierzyńskiego wybraliście, dla mnie to wszystko to czarna magia te urzędowe sprawy 😱

k1iygdz.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    80%, żeby być jak najdłużej z Małym. Urodził się w połowie października i wracam do pracy pod koniec lipca. Potem mąż ma tacierzyński. Potem wykorzystujemy nasze urlopy osobno i w ten sposób jesteśmy z dzieckiem do początku przyszłego roku

pati1980 lubi tę wiadomość

• alda Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    jesteśmy z dzieckiem do początku przyszłego roku

Co później z synkiem ? Przedszkole jest od sierpnia czy jest szansa wcześniej ?

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    80%, żeby być jak najdłużej z Małym. Urodził się w połowie października i wracam do pracy pod koniec lipca. Potem mąż ma tacierzyński. Potem wykorzystujemy nasze urlopy osobno i w ten sposób jesteśmy z dzieckiem do początku przyszłego roku

I ja właśnie tez tak myślałam, mam termin na październik. Wszyscy mi mówią że lepiej 100%, ale nie wyobrażam sobie posłać takiego maleństwa do przedszkola.
    U mnie w przedszkolu gdzie pracuje dziecko może zacząć przedszkole np. W styczniu.

majola lubi tę wiadomość

k1iygdz.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    I ja właśnie tez tak myślałam, mam termin na październik. Wszyscy mi mówią że lepiej 100%, ale nie wyobrażam sobie posłać takiego maleństwa do przedszkola.
    U mnie w przedszkolu gdzie pracuje dziecko może zacząć przedszkole np. W styczniu.
    A na jakiej zasadzie może zacząć w styczniu. Mnie to bardzo ciekawi. Myślałam że wszędzie się zaczyna od sierpnia.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Dziewczyny jaki procent macierzyńskiego wybraliście, dla mnie to wszystko to czarna magia te urzędowe sprawy 😱
    Ja akurat 100%

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    A na jakiej zasadzie może zacząć w styczniu. Mnie to bardzo ciekawi. Myślałam że wszędzie się zaczyna od sierpnia.

Wiesz co ja pracuje w prywatnym przedszkolu i my jesteśmy elastyczni. Każde przedszkole ma trochę inne zasady, u mnie dzieci zaczynają od roku.
    Niektóre przedszkola są co dzieci zaczynają w wieku 10 miesięcy.
    Teoretycznie dziecko u nas zaczyna przedszkole w tym miesiącu w którym obchodzi roczek.
    Tyle że podanie o przedszkole trzeba składać w marcu.
    Niektóre dzieci zaczynają w sierpniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 20:40

majola, Zoja36 lubią tę wiadomość

k1iygdz.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jak się składa wniosek to się zaznacza, od kiedy. Ale słyszałam, że jak nie pójdzie od sierpnia to w niektórych przedszkolach i tak się za nie płaci, bo trzymają miejsce dla dziecka.
    Jeszcze nie interesowałam się tym tematem, bo chcemy wysłać synka za rok w sierpniu.
    Wiem, że od stycznia do marca się wysyła podania, więc będę dopiero za jakiś czas to zgłębiać.
    Między pierwszym a drugim rokiem życia, jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola, rodzice mogą starać się o kontantstøtte, ponad 6000 nok. Mnie niestety to ominie, bo ja nie mogę udowodnić, że byłam ubezpieczona przez ostatnie 5lat. Nie musi być to w Norwegii, może być w Polsce. Ja niestety mam tylko 4 lata.
    Też będę się w ten temat zagłębiać bliżej roczku synka, bo dokładnie się nie orientuję, ale z tego co słyszałam, to nam się nie należy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 20:44

• alda Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Między pierwszym a drugim rokiem życia, jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola, rodzice mogą starać się o kontantstøtte, ponad 6000 nok

Kontantstøtte to 7500kr , zmienili przepisy od 2017 r i właśnie wymagają tych 5 lat ubezpieczenia społecznego od obojga rodziców :-( wcześniej to nie było wymogiem .........

Dziewczyny Barnetrygd dostałyście z automatu czy trzeba było się upomnieć ?

Z tego co czytam to różnie to bywa i chyba chodzi o bałagan w poszczególnym NAV :P

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda, no właśnie :/
    Ja dostałam barnetrygd z automatu, moja koleżanka przy drugim dziecku wysyłała wniosek. Podobno przy pierwszym dają z automatu, a przy drugim zawsze wniosek. Ale bez stresu, to nie przepada. Wyrównują potem.

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barnetrygt ja też automatycznie dostałam :)

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny korzystacie z chust , nosideł ? Od kiedy ?

Alutka co u Was ?

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbowałam chustować, była u mnie nauczycielka w drugim tygodniu życia Małego. Mały nie protestował ani jakoś specjalnie nie cieszył się , no i zasypiał też ładnie w łóżeczku, więc w sumie nie było specjalnej konieczności go uspokajać. Porzuciliśmy to. W sumie dobrze, bo miał asymetrię, a asymetrycznych dzieci się nie nosi. Tutaj na to nie zwracają uwagi niestety.
    Jeśli chodzi o nosidło, to jestem zwolennikiem, żeby dziecko najpierw siadało samo. Więc czekam. Dopiero potem dobierzemy nosidło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 15:53

Zoja36 lubi tę wiadomość

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam u fastlege i wyszło mi niewielkie ilości białka w moczu. Nie wiem czy mam się martwić?

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Dzisiaj byłam u fastlege i wyszło mi niewielkie ilości białka w moczu. Nie wiem czy mam się martwić?

Co lekarz na to ???

Śladowe ilości w ciąży to norma ;-)

Wysokie białko, wysokie ciśnienie , obrzęki - wtedy trzeba się martwić ........

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Co lekarz na to ???

Lekarz że to nic takiego, że to norma. Wysokiego ciśnienia nie mam i obrzekow też nie. To wszystko sprawdził lekarz.
    Więc nie ma co się martwić :-)

k1iygdz.png
  • kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam takie pytanie moze troche dziwne ale prosze nie krytykujcie mnie za to...macie czasami takie mysli ze to nie wasze jajeczko zostalo podane i macie stresa jak sie urodzi dziecko jakie bedzie...czy podobne do Was czy nie...bo ja tak czasami mam sama nie wiem dlaczego....:(

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 16 maja 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Dziewczyny mam takie pytanie moze troche dziwne ale prosze nie krytykujcie mnie za to...macie czasami takie mysli ze to nie wasze jajeczko zostalo podane i macie stresa jak sie urodzi dziecko jakie bedzie...czy podobne do Was czy nie...bo ja tak czasami mam sama nie wiem dlaczego....:(

Ja nie mam takich myśli ..............

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:

Ja miałam takie myśli 😁😁. Stwierdziliśmy z mężem że i tak będziemy kochać jak swoje 🥰

kaktus85 lubi tę wiadomość

k1iygdz.png
‹‹ 621 622 623 624 625 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ