X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    a jadlas cos...?? bo ja to marnie i mam wrazenie ze waga mi spada :(

Ja jadłam serek wiejski i chleb z masłem, nic innego. Tak przez 3 tygodnie:-)

k1iygdz.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki procent macierzyńskiego wybraliście, dla mnie to wszystko to czarna magia te urzędowe sprawy 😱

k1iygdz.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    80%, żeby być jak najdłużej z Małym. Urodził się w połowie października i wracam do pracy pod koniec lipca. Potem mąż ma tacierzyński. Potem wykorzystujemy nasze urlopy osobno i w ten sposób jesteśmy z dzieckiem do początku przyszłego roku

pati1980 lubi tę wiadomość

• alda Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    jesteśmy z dzieckiem do początku przyszłego roku

Co później z synkiem ? Przedszkole jest od sierpnia czy jest szansa wcześniej ?

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    80%, żeby być jak najdłużej z Małym. Urodził się w połowie października i wracam do pracy pod koniec lipca. Potem mąż ma tacierzyński. Potem wykorzystujemy nasze urlopy osobno i w ten sposób jesteśmy z dzieckiem do początku przyszłego roku

I ja właśnie tez tak myślałam, mam termin na październik. Wszyscy mi mówią że lepiej 100%, ale nie wyobrażam sobie posłać takiego maleństwa do przedszkola.
    U mnie w przedszkolu gdzie pracuje dziecko może zacząć przedszkole np. W styczniu.

majola lubi tę wiadomość

k1iygdz.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    I ja właśnie tez tak myślałam, mam termin na październik. Wszyscy mi mówią że lepiej 100%, ale nie wyobrażam sobie posłać takiego maleństwa do przedszkola.
    U mnie w przedszkolu gdzie pracuje dziecko może zacząć przedszkole np. W styczniu.
    A na jakiej zasadzie może zacząć w styczniu. Mnie to bardzo ciekawi. Myślałam że wszędzie się zaczyna od sierpnia.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Dziewczyny jaki procent macierzyńskiego wybraliście, dla mnie to wszystko to czarna magia te urzędowe sprawy 😱
    Ja akurat 100%

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    A na jakiej zasadzie może zacząć w styczniu. Mnie to bardzo ciekawi. Myślałam że wszędzie się zaczyna od sierpnia.

Wiesz co ja pracuje w prywatnym przedszkolu i my jesteśmy elastyczni. Każde przedszkole ma trochę inne zasady, u mnie dzieci zaczynają od roku.
    Niektóre przedszkola są co dzieci zaczynają w wieku 10 miesięcy.
    Teoretycznie dziecko u nas zaczyna przedszkole w tym miesiącu w którym obchodzi roczek.
    Tyle że podanie o przedszkole trzeba składać w marcu.
    Niektóre dzieci zaczynają w sierpniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 20:40

majola, Zoja36 lubią tę wiadomość

k1iygdz.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jak się składa wniosek to się zaznacza, od kiedy. Ale słyszałam, że jak nie pójdzie od sierpnia to w niektórych przedszkolach i tak się za nie płaci, bo trzymają miejsce dla dziecka.
    Jeszcze nie interesowałam się tym tematem, bo chcemy wysłać synka za rok w sierpniu.
    Wiem, że od stycznia do marca się wysyła podania, więc będę dopiero za jakiś czas to zgłębiać.
    Między pierwszym a drugim rokiem życia, jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola, rodzice mogą starać się o kontantstøtte, ponad 6000 nok. Mnie niestety to ominie, bo ja nie mogę udowodnić, że byłam ubezpieczona przez ostatnie 5lat. Nie musi być to w Norwegii, może być w Polsce. Ja niestety mam tylko 4 lata.
    Też będę się w ten temat zagłębiać bliżej roczku synka, bo dokładnie się nie orientuję, ale z tego co słyszałam, to nam się nie należy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 20:44

• alda Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Między pierwszym a drugim rokiem życia, jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola, rodzice mogą starać się o kontantstøtte, ponad 6000 nok

Kontantstøtte to 7500kr , zmienili przepisy od 2017 r i właśnie wymagają tych 5 lat ubezpieczenia społecznego od obojga rodziców :-( wcześniej to nie było wymogiem .........

Dziewczyny Barnetrygd dostałyście z automatu czy trzeba było się upomnieć ?

Z tego co czytam to różnie to bywa i chyba chodzi o bałagan w poszczególnym NAV :P

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda, no właśnie :/
    Ja dostałam barnetrygd z automatu, moja koleżanka przy drugim dziecku wysyłała wniosek. Podobno przy pierwszym dają z automatu, a przy drugim zawsze wniosek. Ale bez stresu, to nie przepada. Wyrównują potem.

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barnetrygt ja też automatycznie dostałam :)

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny korzystacie z chust , nosideł ? Od kiedy ?

Alutka co u Was ?

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbowałam chustować, była u mnie nauczycielka w drugim tygodniu życia Małego. Mały nie protestował ani jakoś specjalnie nie cieszył się , no i zasypiał też ładnie w łóżeczku, więc w sumie nie było specjalnej konieczności go uspokajać. Porzuciliśmy to. W sumie dobrze, bo miał asymetrię, a asymetrycznych dzieci się nie nosi. Tutaj na to nie zwracają uwagi niestety.
    Jeśli chodzi o nosidło, to jestem zwolennikiem, żeby dziecko najpierw siadało samo. Więc czekam. Dopiero potem dobierzemy nosidło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 15:53

Zoja36 lubi tę wiadomość

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam u fastlege i wyszło mi niewielkie ilości białka w moczu. Nie wiem czy mam się martwić?

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Dzisiaj byłam u fastlege i wyszło mi niewielkie ilości białka w moczu. Nie wiem czy mam się martwić?

Co lekarz na to ???

Śladowe ilości w ciąży to norma ;-)

Wysokie białko, wysokie ciśnienie , obrzęki - wtedy trzeba się martwić ........

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Co lekarz na to ???

Lekarz że to nic takiego, że to norma. Wysokiego ciśnienia nie mam i obrzekow też nie. To wszystko sprawdził lekarz.
    Więc nie ma co się martwić :-)

k1iygdz.png
  • kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam takie pytanie moze troche dziwne ale prosze nie krytykujcie mnie za to...macie czasami takie mysli ze to nie wasze jajeczko zostalo podane i macie stresa jak sie urodzi dziecko jakie bedzie...czy podobne do Was czy nie...bo ja tak czasami mam sama nie wiem dlaczego....:(

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 16 maja 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Dziewczyny mam takie pytanie moze troche dziwne ale prosze nie krytykujcie mnie za to...macie czasami takie mysli ze to nie wasze jajeczko zostalo podane i macie stresa jak sie urodzi dziecko jakie bedzie...czy podobne do Was czy nie...bo ja tak czasami mam sama nie wiem dlaczego....:(

Ja nie mam takich myśli ..............

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:

Ja miałam takie myśli 😁😁. Stwierdziliśmy z mężem że i tak będziemy kochać jak swoje 🥰

kaktus85 lubi tę wiadomość

k1iygdz.png
‹‹ 621 622 623 624 625 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ