X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Ja mieszkam w kantonie AG niedaleko Baden :) też się cieszę, że nie jestem sama :) Może się uda coś tu ruszyć :) A Ty skąd jesteś ?
    Też mieszkałam w kantonie AG, teraz LU :-) ale w sumie to tak na granicy tych dwóch kantonów :-) Do Aarau mam jakieś 15 km, mniej więcej okolice Sursee. Nie wiem czy będziesz kojarzyć, bo to nieduże miasteczko.
    W którym tygodniu ciąży jesteś?

homerowa lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super :) Ja jestem w 21 tygodniu :) także połowa za nami :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo no to sporo dalej niż ja ;-) U mnie dopiero początki i straszne samopoczucie :-/
    To będzie Twoje pierwsze dziecko?
    Długo mieszkasz już w CH?

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pierwsze :) U mnie początki też były ciężkie ale od miesiąca już nie pracuje, także jest lepiej :) W Szwajcarii jestem już 5 rok :) A Ty? Też pierwsza ciąża ? :) Długo tu jesteś ? :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zwolnieniu jesteś teraz? Słyszałam, że tu strasznie ciężko dostać L4. Ja na bezrobociu jestem teraz ;-) Mąż pracuje za dwoje :-P
    Sporo czasu już tu mieszkasz :-) Zamierzasz zostać tu na stałe?
    Ja byłam tu półtora roku, później ponad rok w Polsce i teraz znowu tu od półtora roku :-) Ciąża też pierwsza :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, już drugi miesiąc siedzę w domku :) Też mnie wszyscy straszyli, że będę pracować do samego końca ale moja lekarka od razu stwierdziła, że moje warunki w pracy nie są optymalne dla kobiet w ciąży i sama dała mi zwolnienie :) Myślę, że wszystko zależy od lekarza i jego podejścia :) Nie, nie my na pewno tu nie zostaniemy, jeszcze parę lat i uciekamy do Polski :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mogę wiedzieć gdzie pracujesz? :-)

To jednak niekoniecznie jest tak strasznie jak słyszałam ;-) Napewno dużo zależy od lekarza. Gdzie chodzisz do ginekologa?

My też zamierzamy tu pobyć maksymalnie do czasu kiedy dziecko trzeba będzie posłać do szkoły.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, ja w prawdzie nie w ciazy tylko juz z roczna Zosia :) ale milo wspominam to forum!

przenioslysmy sie na fb, ale jakos nie piszemy...tylko raczej bardziej sie oglaszamy gdzie tanie pieluchy i takie tam.

ja rodzilam w luzern w st.anna (mieszkam w luzern) i bardzo polecam ten szpital.

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • paninka Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, wątek odżył

km5scwa1aut8uv9t.png
    dqpr6iyewwcyi6lc.png
    k0kdha00tco1nrqi.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    hej dziewczyny, ja w prawdzie nie w ciazy tylko juz z roczna Zosia :) ale milo wspominam to forum!

przenioslysmy sie na fb, ale jakos nie piszemy...tylko raczej bardziej sie oglaszamy gdzie tanie pieluchy i takie tam.

ja rodzilam w luzern w st.anna (mieszkam w luzern) i bardzo polecam ten szpital.
    Hej :-) Przeczytałam wszystkie strony tego wątku :-) Dzięki Wam dowiedziałam się dużo ciekawych i przydatmych rzeczy :-) ale też tak dużo jeszcze rzeczy mnie martwi... Najchętniej to bym wywiad z Tobą przeprowadziła :-P
    Nad porodem jeszcze mocno nie myślałam, ale myślę, że raczej będę rodzić w Aarau, bo mam bliżej trochę niż do Luzern, no i w Aarau chodzę do gin. :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paninka wrote:
    O, wątek odżył
    Oooo widzę, że u Ciebie chyba dzidzia nie śpieszy się zobaczyć mamusię ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • paninka Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zobaczyłam, że ucielo moj poprzedni post. A więc jeszcze raz... gratulacje dziewczyny i życze nudnej ciąży. Moja córeczka jest już ze mna od prawie 3 tygodni. Pozdrawiam

km5scwa1aut8uv9t.png
    dqpr6iyewwcyi6lc.png
    k0kdha00tco1nrqi.png
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    A mogę wiedzieć gdzie pracujesz? :-)

To jednak niekoniecznie jest tak strasznie jak słyszałam ;-) Napewno dużo zależy od lekarza. Gdzie chodzisz do ginekologa?

My też zamierzamy tu pobyć maksymalnie do czasu kiedy dziecko trzeba będzie posłać do szkoły.

Jestem pokojówką w hotelu :) a do lekarza chodzę w Aarau :) do polskiego gin :)

• homerowa Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paninka wrote:
    Właśnie zobaczyłam, że ucielo moj poprzedni post. A więc jeszcze raz... gratulacje dziewczyny i życze nudnej ciąży. Moja córeczka jest już ze mna od prawie 3 tygodni. Pozdrawiam
    Dziękujemy :) Dużo zdrówka dla Was dziewczyny :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paninka wrote:
    Dzięki :-) Tobie gratuluję córeczki :-) Spojrzałam na suwaczek i myślałam, że jeszcze nie urodziałaś ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    homerowa wrote:
    Jestem pokojówką w hotelu :) a do lekarza chodzę w Aarau :) do polskiego gin :)
    Oo spoko ;-) Pewnie dobrze język znasz...? :-)
    Też chodzę do Aarau do polki :-) te medyczne słownictwo w języku niemieckim to nie dla mnie :-P więc wolałam pójść do gina rozmawiającego po polsku i móc się ze wszystkim spokojnie dogadać :-) Chociaż ja chodzę do Pani Gabi i ona mieszka od dziecka w Niemczech i nie wszystko umie dobrze po polsku wytłumaczyć :-P Ty pewnie chodzisz do Pana Macieja? :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Oo spoko ;-) Pewnie dobrze język znasz...? :-)
    Też chodzę do Aarau do polki :-) te medyczne słownictwo w języku niemieckim to nie dla mnie :-P więc wolałam pójść do gina rozmawiającego po polsku i móc się ze wszystkim spokojnie dogadać :-) Chociaż ja chodzę do Pani Gabi i ona mieszka od dziecka w Niemczech i nie wszystko umie dobrze po polsku wytłumaczyć :-P Ty pewnie chodzisz do Pana Macieja? :-)

Ja też do niej chodzę :) Super Babeczka ale faktycznie czasem brakuje jej jakiegoś słówka po polsku :) Z językiem to tak jak u Ciebie, wolałam ojczysty jeśli chodzi o słownictwo medyczne :)

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo to super ;-) Niezły zbieg okoliczności :-) Może się kiedyś niechcący spotkamy ;-) Myślałam, że do Pana Macieja chodzisz, bo mnie chciały odrazu do niego zapisywać na wizytę, ale uparłam się, że chcę do kobiety :-P Nie chciałam do niego, bo słyszałam różne opinie na jego temat.
    Ja ogólnie mam trochę problem z językiem :-/ Zawsze zresztą nie szła mi nauka języków jakoś super. Rozumiem dużo, ale mam jakąś taką blokadę, że z siebie mi czasem coś ciężko wydusić :-/ Chyba ze strachu, że coś poprzekręcam i mnie ktoś źle zrozumie :-/
    A powiedz mi w którym tygodniu byłaś pierwszy raz na wizycie? Placiłaś za cokolwiek czy wszysyko ubezpieczenie Ci pokrywa..?

homerowa lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paninka, gratulacje!! jak malutka?

agniecha, spoko! pytaj o co chcesz!

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • homerowa Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ooo to super ;-) Niezły zbieg okoliczności :-) Może się kiedyś niechcący spotkamy ;-) Myślałam, że do Pana Macieja chodzisz, bo mnie chciały odrazu do niego zapisywać na wizytę, ale uparłam się, że chcę do kobiety :-P Nie chciałam do niego, bo słyszałam różne opinie na jego temat.
    Ja ogólnie mam trochę problem z językiem :-/ Zawsze zresztą nie szła mi nauka języków jakoś super. Rozumiem dużo, ale mam jakąś taką blokadę, że z siebie mi czasem coś ciężko wydusić :-/ Chyba ze strachu, że coś poprzekręcam i mnie ktoś źle zrozumie :-/
    A powiedz mi w którym tygodniu byłaś pierwszy raz na wizycie? Placiłaś za cokolwiek czy wszysyko ubezpieczenie Ci pokrywa..?

Hihi może się kiedyś zobaczymy w poczekalni :)
    Moja koleżanka do niego chodziła i miała mieszane uczucia. Ja też chciałam babeczkę bo wcześniej było mi wszystko jedno ale teraz jak jestem w ciąży to pomyślałam jakoś od razu o kobiecie. Oczywiście nie chcę dyskryminować mężczyzn, ale jakoś tak mi się uwidziało :)

Pierwszą wizytę miałam w 9 tygodniu :) Oczywiście chciałam się umówić jak najszybciej ale dziewczyna z rejestracji powiedziała, że najlepiej właśnie 8-9 tydzień bo tutaj niby tak jest. Od razu wszystko pokryło mi ubezpieczenie. W formularzu podałam, żeby wysyłali rachunki bezpośrednio do KK. Na początku też mi wszyscy mówili, że do 13 tygodnia muszę sobie sama pokryć koszty. Nie wiem czy to zależy od KK czy od ich "widzimisię" :) Może były to jakieś stare informacje :)

‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ