Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej.
Czyli jednak te usg zależą od regionu, w którym się mieszka. Nas namawiała położna ze szpitala,aby zrobić ten test KUB pomimo, że nie spełniam kryterium wieku ani w rodzinie nie ma obciążenia.
Z tego okresu mamy też najładniejsze zdjęcie malucha. Będziesz miała te polowkowe w 18 tygodnia, które też jest bardzo ważne.
Ja tez biorę te kwasy omega oprócz tego kwas foliowy,witaminę D i żelazo.
Tez jesteśmy po wizycie ciśnienie po tabletkach jest w miarę dobre, czyli mi pomagają. Cieszę się bardzo. Mam takie uczucie jakbym brzuch nosiła na udachMadzialena90 lubi tę wiadomość
-
a powiedz mi który kupiłaś ten kwas omega 3, bo w aptekach jest ich wiele. Ja biorę witaminy które zaleciła mi ginekolog w Polsce i chyba je bedę brać do końca, bo mają super skład.
Powiedz mi proszę kiedy tutaj zakładają kartę ciąży?? i kiedy dadzą mi zaświadczenie o tym że jestem w ciąży?
Jeszcze troszkę i będziesz mieć maluszka przy sobięLeż i duuużo odpoczywaj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 16:11
-
nick nieaktualnyMam te kwasy Pharbio- omega3:
https://www.apoteket.se/produkt/pharbio-omega-3-forte-70-procent-120-st-230265/
Biorę jedną kapsułkę dziennie.
Ja witamin nie brałam, np mi ginekolog w Polsce poweidział, żeby nie brać jak są dobre wyniki krwi, moczu, lepiej jeść duzo owoców i warzyw. Mówił, że dzieci duże rosną wtedy. Więc nie brałam, tylko te zalecane tutaj czyli wit.D, kwas foliowy, żelazo od 20 tygodnia i te kwasy.
Mi kartę założyła na pierwszej wizycie jakiej byłam to był wtedy u mnie prawie 11 tydzień. A następną wizytę miałam w 13 tygodniu i wtedy te usg prenatalne. Taka rózowa kartka. Ona mi tam wpisywała wyniki, ale od ostatnich wizyt już nic nie wpisywała, mówiła że wszystko w systemie mają, W Pl inaczej to wygląda. A o zaświadczenie upomniałam się sama na następnej wizycie, powiedziałam że potrzebna mi jest do forsakringskassan. I mi ją wydrukowała:).
Uwierz Madzialena, że już nie mogę się doczekać, zobaczysz jak szybko u Ciebie minie. Wczoraj z mężem wspominaliśmy, że niedawno test robiliśmy, pierwsze usg a tu za chwilę będziemy w trójkę.
-
nick nieaktualnyZobaczysz jak u Ciebie szybko minie. A pracujesz?
Ja pracowałam do siódmego miesiąca, może dlatego mi tak szybko czas zlecial
Mam nadzieje,ze niedługo rozwiąże się hehe. Dzisiaj położna tez mi tego życzyła, abo juz nie może patrzeć co przeżywam:) -
tak pracuje, 18 sierpnia znowu do szkoły i tak to zapewne szybko zleci... mam nadzieje że dostane to wolne 60 dni przed porodem. Dzisiaj mi wyliczyła termin porodu na 25 lutego, więc od tej daty musze policzyc wstecz 60 dni tak? od wtedy bedzie sie to wolne liczyło?
właśnie spojrzalam na ta kartkę co dostalam od polożnej z rozpiska wizyt i wg niej wychodzi ze mam tylko 1 USG w 18 tyg. Kurde az nie wierze ze bede miec tylko jedno badanie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 20:53
-
nick nieaktualnyTak od daty porodu, tylko ze tak naprawdę ono niw trwa 60 dni a 50 dni, musi się skończyc na 10 dni przed terminem. Będziesz je miała od28 grudnia do 15 lutego.i to będzie płatne. A dalej możesz już wziąć urlop rodzicielski. Myślę,.ze dobrze wyliczylam. Tam na stronce forsakringskassan dobrze jest wytłumaczone jak to policzyć, nawet w zqkladcepo polsku jest przykład.jak nie Znajdziesz to Ci podeślę. Ja nie będę brała jeszcze rodzicielskiego bo mi szkoda, chce dłużej posiedzieć z dzieckiem.Ja to sporo napisałam o.swoich obowiązkach, a podnosilam do 7 ton tygodniowo. Dzwonili upewniali się. Szefowie to mi gratulowali bo mówili,że mało osób dostaje graviditetspenning. Ja miesiąc przed odejściem pracowałam pp 5 godzin bo już nie wyrabialam
Mimo Wszystko dużo miałam też pomóc pd czasu do czasu. Ale było ciężko, dobrze że nic złego się nie stało.
Ja o zasiłek zaczęłam się starać bodajże w trzecim miesiącu trochę to trwało. Także nie zwlekaj:)
U mnie na rozpisce było dwa,a o trzecim równie planowym Dowiedzieliśmy się podczas tego usg polowkowego. Tam sprawdzali przepływy,łożysko, stan wód i Dzidzie. I wypadły mi te nie planowane ze Względu na to nadciśnienie. Bardzo wtedy się stresowalam.
Mi położna mówiła w szpitalu, podczas usg w 18 tygodniu, że jeżeli będę się niepokoić o.Dziecko czy poczuje słabiej ruchy dziecka.to oni zrobią wtedy usg, aby Sprawdzić czy Wszystko jest dobrze. Mi podczas wizyt zawsze się wydawało, że oni bardziej dbają o moją psychikę niż o diecko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 22:22
Madzialena90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak musisz wysłać Ty sama wniosek o numerze 7205, możesz to zrobić przez internet bank id. Ja wypełniałam ten formularz + na odzielnej kartce napisałam o swoich obowiązkach itd bo mi się tam nie zmieściło. Od razu wysłałam też zaswiadczenie, że jestem w ciązy.
Pracodawawca musi wypełnić wniosek o numerze 7206, i tam napisać co robisz i że nie jest w stanie przenieść Cię na inne stanowisko pracy.
Tu masz link
http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/vanta_barn/graviditetspenning/ansok_om_graviditetspenning
Jeżeli masz wątpliwości można zamówić sobie rozmowę po polsku z forsakringassan.
Nie śpię praktycznie w nocy, bo co zasne to muszę iść siuisu, dzisiaj byłam 10 razy szok:B.
Ciśnienie mi sie utrzymuję na granicy 142/96 dzięki tabletkom.
Dzisiaj mi pociekło cos ciepłego i przezroczystego, w piatek zapytam położną moze wody gdzies przeciekają, nie wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 16:05
-
nick nieaktualny
-
Madzialena90 ja też miałam tylko jedno USG, które odbyło się w 18 tygodniu... mam cicha nadzieje że będę jeszcze miała. Niestety dla nas jak na razie jest niespodzianka co bedziemy mieli .
Kwiatuszek z chodzeniem do kibelka jest przechlapane. Ja musze conajmniej 2 razy wstać a co tu dopiero 10 ... czekamy na dobre wieści. A imię masz już wybrane?
Od paru dni czuje ruchy dzidziusia fajne uczucie jak mała istotka daje o sobie znać. A wy dziewczyny w którym tygodniu poczułyście pierwsze ruchy ?
a jak to jest jak ja nie pracuję tylko się uczę muszę gdzieś zgłaszać że jestem w ciąży ? wogóle przysługuje mi coś tu ?? Pozdrawiam -
nick nieaktualnyJa cieszyłam się,że miałam tyle usg, zawsze to z.dzidzia się widzieliśmy:).
Z tą toaletą to istna masakra, jakoś Przeżyje.
Ja zaczęłam czuć pierwsze ruchy w 18 tygodniu, ale takie.smyranie a w 21 juz takie konkretne kopniaczki.a zobaczysz co potem będzie, mi ostatnio synek stopki Wypycha, a.i czasem zaboli2)
U nas będzie Tomaszek:)
O ile mi wiadomo jak ktoś nie pracuje to tez ma jakieś Świadczenia, ale na niskim poziomie. Jak juz wspomniałam można sobie zamówić rozmowę po polski na.stronie forsakringskassan, zamawiasz a oni.do.Ciebie dzwonią i wszystko super wytlumacza,ja korzystałam z tego kilkakrotnie:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 16:17
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa bardzo się ciesze,ze to juz niedługo i będziemy mieli Naszego synka przy sobie.
Takie mnie tylko myśli nachodzą, że przez to wysokie ciśnienie coś mogło się stać małemu. Kontrolujcie swoje cisnienie,moja położna za długo zwlekala z decyzją wysłania mnie do lekarza.
Dzisiaj jakaś bezcenna noc, nie mogę zasnąć -
Hej kobitki. Melduje się po wakacjach. Co prawda wróciłam juz w sobotę ale tak jak pakowalam się 3 dni przed wyjazdem tak teraz 3 dni się rozpakowywalam;)
Witaj Madzialena90. Miło że do nas dołączyłas.
Kwiauszek juz lada moment rodzisz. Trzymam mocno kciuki.
Rudzia i co z ta nasza kawka?
Na wakacjach było super. MAŁA zniosła podróż rewelacyjnie, oboje zresztą dobrze ja znoszą. Zmianę miejsc również. Kochana Maja przesyPia juz 8 godzin w nocy a podkreślam ze jest na piersi.
Wczoraj miała szczepienie i okropnie płakała. Po południu tez wpadła w straszny płacz ale w nocy było dobrze. Spala jak susel, gorączki póki co brak. -
A jeszcze wam się pochwałę ze w sobotę odsmoczkowalismy naszego synka i jestem w szoku ze tak gladko poszło.
A wczoraj jak Maja tak płakała to Alex podszedł do niej, pociągnął koszulkę i próbował ja nakarmić, mówiąc że Mają chce mleko. Komicznie to wygladaloRudzia lubi tę wiadomość
-
Goniag12 wrote:A jeszcze wam się pochwałę ze w sobotę odsmoczkowalismy naszego synka i jestem w szoku ze tak gladko poszło.
A wczoraj jak Maja tak płakała to Alex podszedł do niej, podciągnął koszulkę do gory i próbował ja nakarmić, mówiąc że Maja chce mleko. Komicznie to wygladalo