Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBiedniusia, dobrze że żel pomógł. A Sofijce urosnal zabki i bedzue Cie gryzla
.
Boję się okropnie. Ciągle se wmawiam, i obwiniam ta położna ze juz dawno powinni coś z tym zrobić. Przecież to już dwa miesiące jak z.tym Walczę.a teraz jest gorzej. Dużo naczytalam się na ten temat,wiem ze.nie powinnam.ale jak coś się stanie mojemu Dziecku to nie wiem co zrobię.
Jeżeli nie zareagują na.leki, to doktor wspomniała ze wcześniej Rozwiążą ciążę.
Dzisiaj czułam się okropnie. Zawroty głowy,mdłości i bóle głowy.wzięłam tabletkę i jak ręką odjal. Minęło kilka Godzin Wszystko wróciło, potem druga tabletka i pp Godzinie Lżej.
Synkowi w piątek podczas ktg, serce biło do 200 a położna na to trochę za szybko. W sobotę było idealnie. Tak bym chciała aby było już po wszystkim, chciałabym mieć go przy sobie... -
Witam was dziewczyny
z przyjemnością dopisuje się do waszego forum.
Dzisiaj byłam umówić się na wizytę u barnmorskan. Na szczęście trafiłam na miłą połozna, ona ma mnie prowadzić do rozwiązania. wizytę mam na wtorek.
W niedziele wróciliśmy z Polski wg gin jestem w 9 tyg ciąży. Mam nadzieje że wizyty tutaj bedą spokojne i bezproblemowe. (miejmy nadzieje )
powiedźcie mi jak mniej więcej bedzie wyglądała ta pierwsza wizyta? wtedy bede juz w 10 tyg. Kiedy tu robią USG?
Pozdrawiam -
MADZIALENA witaj! Jesli chodzi o pierwsza wizyte to u mkie byla to zwykla rozmowa na temat co powinnam a co nie itd. A usg robione mialam w 18 albo 19 tygodniu
ale wszedzie jest inaczej
skad dokladnie jestes?
KWIAUSZEK jak sie czujesz?? Mam nadzieje ze wszystko jest okej...martwie sie o CiebieMasz tu sie zglaszac mi codziennie!!!!
Swoja droga to dziwne ze nie zatrzymali Cie w szpitaluMadzialena90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA więc, dzisiaj byliśmy w szpitalu, spotkanie z panem doktorem,zawsze były kobiety. Uspokoił nas. Ciśnienie po tabletkach mam 140/100,słabo spada.doktor powiedział ze powinno być lepiej
Kontrole zwiększyły się do Trzech razy.w tygodniu,ale mam jeździć do położnej juz. W razie czego oni będą interweniować i jak coś to do szpitala. Nie mam białka w moczu, wiec jest dobrze. Pp tych tabletkach zauwazylam ze synuś zaczął się bardziej ruszać, jest bardziej ruchliwy. Ja lepiej śpię. Jeżeli nie urodze,do terminu mam się Zgłosić na porodowke w dniu terminu o 7.30 będą prawdopodobnie wtedy rozwiązywać. Chyba, że wcześniej Będzie się coś działo. Mąż jest zestresowany, prosi synka żeby nie.zwlekal za długo bo boi się o nas bardzo. Rudzia kochana jesyes:*
Madzialena witaj. U mnie w Przychodni planowe były Trzy usg, pierwsze miałam prenatalne te w 13 tygodniu +test KUB bo chcieliśmy wiedzieć czy jest ok. Drugie było polowkowe w 18 tygodniu, trzecie w 32 tygodniu tu sprawdzali najbardziej przepływy,łożysko no i oczywiście dzidziusia. Oprócz tego miałam 3 nieplanowane ze względu na moje problemy i mialam 4 ktg. Ja pierwsza wizytę miałam chyba w 11 albo 12 tygodniu, bo byłam w Polsce i odbyła się później. Kiedyś bodajże Aisa podała mi taką stronkę www.1177.se i tam wybrałam region w którym mieszkam i.wszystko jest ładnie opisane co i jak. A.i od położnej dostałam kartę ciąży i tam.są tez rozpisane Wizyty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 17:51
Madzialena90 lubi tę wiadomość
-
Rudzia wrote:MADZIALENA witaj! Jesli chodzi o pierwsza wizyte to u mkie byla to zwykla rozmowa na temat co powinnam a co nie itd. A usg robione mialam w 18 albo 19 tygodniu
ale wszedzie jest inaczej
skad dokladnie jestes?
KWIAUSZEK jak sie czujesz?? Mam nadzieje ze wszystko jest okej...martwie sie o CiebieMasz tu sie zglaszac mi codziennie!!!!
Swoja droga to dziwne ze nie zatrzymali Cie w szpitalu
mieszkam w Malmö -
hej dziewczyny dawno tu nie zaglądałam...
Mimi gratuluje duzo zdrówka dla maluszka
Kwiatuszek na kiedy masz termin? trzymam kciuki i nie martw się musi być dobrze.
Madzialena obecnie jestem w 19 tygodniu. Pierwszy raz byłam sie zapisać w recepcji w 6 tygodnu. następny wyznaczony termin był w 10 tygodniu wizyta trwała ok. 1 h. Wcześniej dostałam list do domu z ankietą która wypełniłam a poźniej wraz z położna omawiałam na wizycie. Również na tej wizycie miałam pobieraną krew, mierzone ciśnienie, pobieranie krwi z palca oraz badnie moczu. mierzona waga i wzrost. następnym wyznaczonym terminem był 18 tydzień na tej wizycie miałam usg. położna bardzo dokładnie wszystko mierzyła oraz pokazywała mi części ciałaniestety moje dzieciątko było tak ruchliwe że nie chciało dać sie zbadać co do płci dzieciątka nie wiemy co bedzie
nastepna wizyta w 24 tygodniu...
co do USG moja położna powiedziała że będzie tylko jedno -nie wiem co o tym myśleć
Dziewczyny miałyście badanie pod kątem cukrzycy ciążowej? w którym tygodniu jest robione?
Pozdrawiam wszystkie mamuśkiMadzialena90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhjärna termin mam na 19 sierpnia, już niedługo.
Ja.tak patrzę, że ta ilość usg jest uzależniona od.tego w jakim regionie się mieszka. Ja miałam jednak sporo
Jeżeli chodzi o cukier we krwi to ja mam mierzony na każdej wizycie. Ale nie miałam badanej krzywej cukrowej w sensie nie piłam glukozy bo w mojej rodzinie nie występowała cukrzyca i mi nie robili.
hjärna lubi tę wiadomość
-
oj to naprawde już nie długo.
Kwiatuszek nie stresuj za niecały miesiąc bedziesz tulić najwiekszy skarb
(łatwo mi mowić termin mam na grudnia ale mysle sobie tyle kobiet rodziło to i ja dam radę )
A wy dziewczyny mialyście badanie krzywej cukrowej ?
-
nick nieaktualnyhjärna Do tej pory nie denerwowalam, ale takie ciśnienie dobrze nie wróży
Lekarz tyle opowiadał o tym stanie Przedrzucawkowym. dobrze,że mnie kontrolują. Chciałabym, aby mały był już z nami bezpieczny.
Madzialena pytaj ile chcesz. A ogólnie jak znosicie ciążę Madzialena hjarna? -
Jesli chodzi o cukier to mi polozna mierzyla chyba na co 2 wizycie i tyle ale zawsze bylo wszystko w normie
KWIAUSZEK bardzo sie ciesze ze juz jest lepiejjuz niedlugo! Jeszcze troszke wytrzymacie
a jak Synus bedzie uparty jak Sofii to bez stresu pomoga Wam szybciej
bardzoo dobrze, ze nie bedziesz musiala czekac tych wymagamych 2 tyg po terminie
juz sie nie moge doczekac tego Waszego skarbenka
-
Wiecie ja bylam bardzo zla z tego powodu, ze jest jedno usg w ciazy, ze sie tak nie bada kobiety i w ogole.. ale z jednej strony to dobrze bo jesli faktycznie nic sie nie dzieje to po co mieazkac w glowach? Bo nie raz wychodza rozne rzeczy, ktroe pozniej sie nie potwierdzaja.. jedynie co to przed samym porodem powinni robic usg zeby okreslic wage dziecka.. Bo nie powinno byc tak ze np ja mieczylam sie 2 dni z bolami a skonczylo sie cc bo dziecko duze a ja waska i nie potrzebny byl mi stres i ten bol..
-
nick nieaktualnyZobaczymy jak to będzie wyglądało. Mam nadziejew, Że mały.zdecyduje się wyjść wcześniej. Dzisiaj noc kiepska, zaraz pójdę się przewietrzyc i może się zdrzemne. My już też nie możemy się doczekać
.
Ja osobiście cieszę się, że miałam miałam te trzy planowe usg. Gorsze były te drugie bo bałam się o dziecko. I fajne jest ktg. Mbie bicie serduszka dziecka uspakajalo.
To prawda Rudzia Ty długo się meczylas, Tobie medal się należy:)
Mimi a co u Ciebie jak Twoja kruszynkę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 08:26
Rudzia lubi tę wiadomość
-
Witaj Madzialena i gratuluje ciąży
U mnie było tak: w 5 tyg zgłosiłam ciążę, po 2 tygodniach kolejna wizyta (taki bardziej wywiad o stylu życia, nałogach, chorobach itp). Dała trochę ulotek i pojemnik na mocz żeby przynieść na kolejną wizytę. Ta odbyła się w 11tc a następnego dnia usg.
W czasie tej rozmowy w 7tc rozmawiałam z położną, że chciałabym mieć jakieś usg a nie tylko to w 18 tyg. Nie robiła z tym problemów.
To w 18tc byłoby ostatnim u mnie, ale ze względu na ułożenie Młodego miałam jeszcze 2 pod koniec ciąży.
Hjärna, u mnie picie glukozy było na początku 29 tc. W moim regionie to chyba obowiązkowe bo nie pytałam o to, po prostu wyznaczyli termin a problemów z cukrem nie miałam (tym z palca).
Region BlegingeMadzialena90 lubi tę wiadomość
-
Kwiauszek, tam u Ciebie uważam jest właśnie całkiem ok. Trzy planowe usg, tak być powinno. No i właśnie pod koniec ciąży tak jak pisze Rudzia powinno być usg, sprawdzenie łożyska, przepływów i wagi. Mi się akurat trafiło w 35 i 37tc i wiedziałam, że wszystko ok i ile Młody będzie ważył i to powinien być standard. W Blekinge nie jest akurat.
Jeszcze troszkę i będziecie cieszyć się z malutkiego Tomeczka -
Ciąże znosze bardzo dobrze. Prawie nie odczuwam że jestem w ciąży poza rosnącym brzuszkiem i welkim apetytem
Rudzia współczuje przeżyć tak jak piszesz w pewnym sensie niepotrzebnych.
Malutką masz uroczą . Słodka Sofia
Aisa dostałam "kartę ciąży" i tam właśnie było wspomniane o tej glukozie. Czytałam wpisy dziewczyn i sie zastanawiałam czy w innych rejonach tez robią .. ale z tego co widze że nie wszędzie jest tak samo. Tydzień temu byłam na USG w Karlskronie niestety na tej wizycie nie poznałam płci dziecka.. hmm położna powiedziała że na następnym usg muszę sie pytać. Lecz moja połozna powiedziała że jest tylko jedno zobaczymy moze bede miała więcej. Najważniejsze że maluszek rozwija sie prawidłowo.Rudzia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOj Aisa nie możemy już.się doczekać naszego Tomusia:*.
Nasz chłopczyk w piątek ważył niecałe 2700, może do 3500 dojdzie, najważniejsze oby bezpieczny się urodził.
Hjärna ja jak miałam te polowkowe w 18 tygodniu to ta położna, która robiła mi usg od razu zapisała nas na te w 32 tygodniu. Najlepiej już porozmawiaj, że chcesz mieć jeszcze jedno usg aby zbadać łożysko, przepływy.
Ja czuję się jak potluczona, ciśnienie ciągle.te samo 140/100 ciekawe co by było gdybym tych tabletek nie brała. W piątek wizyta.
Wczoraj w szpitalu jak czekaliśmy na lekarza, Połozna zaprowadziła nasdo bufetu mogłam sobie zjesc nic nie placac, bylam trochę zdziwiona bo przecież nie przyjęto mnie na oddział. A weź tu coś zjeść jak Człowiek ze stresu umierał.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 12:14
aisa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny