Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
KWIAUSZEK Sofii spi bed poduszki caly czas
wczesniej spala na tetrze bo ulewala ale od jakiegos czasu juz nie ulewa wiec spi bez tetry
ja chce zeby Sofii spala bez poduszki jak najdluzej sie da
najgorzej ze Ona nie jest nauczona spac pod przykryciem i boje sie ze w zimie bedzie w nocy marzla bo bedzie sie rozkopywac
-
No cóż Kwiatuszek
rewelacji nie ma od 6 tygodnia ciąży mam straszne mdłości przez cały dzień. A do tego od wczoraj jestem przeziębiona i próbuje się jakoś kurować domowymi sposobami, powoli jest lepiej.
Dzięki za informacje.
Mam jeszcze kilka pytań; orientujecie się czy robią tutaj badania prenatalne? bo ja w sumie jestem w gr ryzyka .
i jeszcze jedno pytanie wiem że głupie bo to nie Polskaale może którejś z was się udało. Jest jakaś choćby minimalna szansa na dostanie zwolnienia z pracy??
dziękuje za wszelkie informacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 11:51
-
nick nieaktualnyDziękuję za rady:). Rudzia mi mama opowiadała, że ja też nie lubiłam jak mnie się przykrywa, ciągle się rozkopywałam jak szalona. A ona się martwiła, że mi zimno:)
Oj mdłości to i ja miałam, dopiero ustąpiły mi jak weszłam w drugi symestr. Też byłam chora, pomógł mi syrop prenatal i domowe syropki. Będzie dobrze:)
Madzialena tak jak wspomniałam wczęsniejja miałam tutaj robione badania prenatlane+test KUB, w Polsce to się nazywa test Pappa.
Ja mam 27 lat i w mojej rodzinie nie występowały wady genetyczne. Ale pomimo to chiałam je zrobić miałam taką możliwość.
To badanie odbyło się w 13 tygodniu czy 12 już dokłądnie nie pamiętam ,podczas usg zmierzyli przezierność karkową dziecka i inne parametry. TO usg było bardzo szczegółowe, oprócz tego pobierali mi krew (test KUB), i tam wyliczyli prawqdopodobieństwo wystąpienia chorób. Wysyłam Ci link jak wyglądają u mnie w mieście kontrole i kiedy są te badania:
http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Tema/Gravid/Graviditeten/Pa-modravardscentralen/Kontroller-under-graviditeten-Jonkopings-lan/
Ja miałam usg planowane vecka 11-13( tutaj te prenatalne+ test KUB)
- vecka 18
-vecka 32
Jeżelichodzi o zwolnienie, ja pracowałam fizycznie bardzo ale to bardzo duzo dżwigałam bo dobrych kilka ton w tygodniu. ALe nie było mowy o zwolnieniu bo nie miałam jakiś szczęgólnych problemów czy złych wyników. Chcociaż pod koniec zdarzało mi się słabnąć w pracy i powoli zaczynały się moje problemy z ciśnieniem. Wytrzymałam. Jedynie co to dostałam Gravidetspenning zasiłek ciążowy na 60 dni przed porodem, i jestem na tym zwolnieniu. To trzeba załatwiać w forsakringskassan. Nie wiem jaką pracę wykonujesz, jeżeli będę potrafiła to Ci pomoegę.
Teraz opiekę nad nami sprawuje lekarz, i powiedział że gdyby wcześniej okazało się, że mam problemy z ciśnieniem to bym dostala zwolnienie. Ale jest jak jest, a ja dziękuję Bogu, ze nic się nie stało podczas tych siedmiu miesięcy kiedy pracowałam. Teraz tylko szczęśliwie dotrwać do końca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 16:35
Madzialena90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitam.
Cała noc nie przespana. Może w dzień pospie.mimo wszystko Czuję się lepiej dzisiaj, nawet mam apetyt:).
Kończy mi się niedługo graviditetspenning, nie muszę brać od razu foraldrapenning? Trochę mi szkoda go wykorzystywać, póki synka nie ma. Nie będzie problemu jak posiedzę na bezpłatnym do czasu urodzin?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2015, 12:19
-
Czesc dziewczyny!!
Ojjj malo mam czasu dla siebie i zeby cos tutaj do Was naskrobac.
Lia jest kochana i praktycznie caly czas je. Ciagle przy cycu, probowalam jej podac butelke ale nie potrafi z niej pic (medela to taka specjana zeby dziecko za bardzo nie przyzwyczailo sie i nie odrzucilo piersi) i sie od razu denerwuje. Nocki nie sa takie zle bo praktycznie budzi sie co 4h wiec mozna pospac. Gorzej za dnia jak marudziCycki bola nie milosiernie!!!! Nie sadzilam , ze tak moga bolec brodawki (ktore sa popekane)
Nic mam nadzieje , ze z czasem sie zahartuja i mniej bedzie bolalo.
Kwiauszek juz niedlugo coraz blizej zobaczysz swoja dzidzie!!! Zycze TOBIE duzo zdrowka i odpoczywaj sobie ile wlezie -
nick nieaktualny
-
Śliczna malutka Lia
Na brodawki popękane najlepsze jest własne mleko. Jak skończysz karmić to posmaruj tą brodawkę z tej piersi z której karmiłaś i z tą drugą też.
Z maści to bepanthen jest ok, maltan chyba też ok, ale nie ma to jak mleko.
Rudzia, co to przykrywania i odkopywania to można dziecię ubrać w śpiworek. Są fajne np z next. Wtedy się nie rozkopie, u nas się sprawdzały gdzieś od ok 6 mż do roku. -
nick nieaktualny
-
Ja tez mam ten śpiworek , ale na razie go nie używam .
No słyszałam ze mleko matki pomaga smaruje i smaruje, tez mam z ziaji fajna maść . Tylko jak długo jeszcze? Chciałabym zeby to była fajna wiez matki z córka a jak na razie to za każdym razem rycze jak mam isc karmić piersią.
Dziekuje za miłe komentarze dotyczące zdjeć -
hej dziewczyny
co tak cicho zrobiło się tutaj??? jak tam zdrówko wam dopisuje?? ja już prawie się wykurowałam z przeziębienia. Jutro idę na wizytę u połoznej zobaczymy co i jak
buziaki dla was..
Kwiauszek jak się czujesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 13:16
-
nick nieaktualnyHej:). Cichutko tutaj to prawda.
Zemdlalam dzisiaj, ale juz czuje się Dobrze. Mam duże skoki ciśnienia,.rano miałam 160/116. Jutro do położnej. Mąż wziął juz urlop po dzisiejszym incydencie. Ciężka ta koncowka. Ale dam radę.
Dobrze,.ze juz choroba Ci przechodzi:). Koniecznie napisz jak było u położnej, pewnie zapisze Cie na usg, moje pierwsze tutaj było właśnie te prenatalne. Może i u.Ciebie tak będzie:) -
hej dziewczyny,
zgłaszam się po wizycie u połoznej. No cóż było oki porozmawiałyśmy sobie, wypytywała mnie o choroby i takie tam, niestety jeśli chodzi o badania prenatalne to mi się nie nalezą ponieważ nie mam przekroczonych 33 lat. Następną wizytę mam za 2 tyg bedę miec wtedy robione badania z krwi i to tyle. A USG będę mieć robione (dopiero albo już) w 18 tygodniu, czyli za 2 miesiąca bedą do mnie dzwonić bo ono jest robione w szpitalu a nie w przychodni gdzie się zapisałam. No to tyle. A i kazała mi brać OMEGA 3 bo nie jem ryb i mi to potrzebne, a na wymioty kazała mi kupić t.postefen.
buuuuuziaki