X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • aisa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia, gratulacje już drugiego ząbka u Sofci ;)

Mimi, nie słyszałam o tym, że ta linia musi zniknąć zanim się zacznie ćwiczenia ale prawdą jest, że jak się zacznie za wcześnie to mogą się rozejść mięśnie brzucha.
    Na początku dziecko wisi bardzo długo na piersi właśnie po to żeby pobudzić laktacje i czuć bliskość mamy. Nie znaczy to wcale że się nie najada. Wyznacznikiem jest tylko to czy przybiera na wadze.
    Pewnie, że możesz wciąż karmić tylko piersią. Przystawiaj Młodą jak najczęściej. I jak karmisz to możesz zrobić kilka serii, dać jedną pierś, potem drugą i wrócić znów do pierwszej i znów druga. A Ty w tym czasie np książkę czytaj ;)
    Herbatka laktacyjna też pomaga.
    No i gratuluję progresu :)jeszcze kilka dni i sam cycuś wystarczy :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie aisa zgadzam się. Na początku dziecko ciągle chce ssac. Ma mały żołądek i je troszkę a często. Czasami po prostu ma ogromną potrzebę ssania, a niekoniecznie jest głodne. Nie jest to powód do zmartwień, a wręcz przeciwnie. Problem jest wtedy kiedy dziecko w ogóle nie chce ssac lub jeść.

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia współczuję, my też przez to przechodzimy teraz. Jeszcze nic nie wyszło ale mała okropnie się silni, pluje i wpycha wszystko do buzi. Do tego jęczy i jęczy. Widać że ja to meczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2015, 11:57

bhywp07w75emmaf4.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sa dni co odrzuca cyca i go nie chce , a widac ze czegoś szuka wiec karmie ja butelka . Ostatnio nie marudzi przy cycu wiec cześciej jadą z cyca co mnie cieszy. Pije mnóstwo tych herbatek i widac różnice . Cyce jak donice ;) najgorsze bo mała nie chce smoka brać i czasami po prostu trzyma sutka w buzi i jak go wezme zaczyna sie afera.

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mimo wszystko Lia jest przecudne a widok jak pije zapieraj jest piękny!!! Czuje taka wyjątkowa bliskość z mała ;) jest kochana ;)

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mimo wszystko Lia jest przecudne a widok jak pije z piersi jest piękny!!! Czuje taka wyjątkowa bliskość z mała ;) jest kochana ;)

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mimo wszystko Lia jest przecudne a widok jak pije zapieraj jest piękny!!! Czuje taka wyjątkowa bliskość z mała ;) jest kochana ;) jak pije z piersi ;)

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 05:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi mqm ten sam problem, Tomus uwielbia ssać samego sutka, a jak chce zabrać to jest afera. A mnie okropnie bolą sutki:/

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi u nas tez tak czasami jest ze mała ssie ładnie, a czasami krzyczy przy cycu. Raz jest lepiej a raz gorzej. Kontroluje wagę i mała przybiera wiec nie denerwuje się tym, ale ja już jestem doświadczona bo to samo przechodziłam z synem. Wtedy jednak się poddałam. Teraz z perspektywy czasu wiem ze za wcześnie opuściłam. Ze takie epizody się zdarzają i mijają. Najważniejsze to nie denerwować się. Jeśli dziecko nie przybiera lub zbyt mało to dopiero wtedy jest sygnał żeby coś zmieniać.

bhywp07w75emmaf4.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki kochane za odpowiedz!!! Nie poddamy sie ;) bedziemy próbować. Miłej niedzieli

Little Frog, aisa lubią tę wiadomość

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jak tam się czujecie???
    i jak tam wasze maluszki kochane???

u mnie jest oki, tylko te czekanie na kolejną wizytę eh... jeszcze 5 tygodni do USG już nie mogę się doczekać.

Może mi pomożecie? a mianowicie chodzi mi o to że szukam jakiś zdań, słów które przydadzą mi się podczas porodu.. eh wiem że to głupie o co pytam ale już się stresuje mega i boje się że nie zrozumie co do mnie mówią podczas porodu... :( jakieś wskazówki?? :)

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 1 września 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 postaram sie troche ci pomoc. Napisze slowka po szwedzku to sobie tylko potlumaczysz.
    förlossning har startat, värkar, regelbundna/oregelbundna, kraftig, blödning, går (inte) fostervattnet, smärta, Smärtlindring,Lustgas, Ryggbedövning, tryck på (przyj). NArazie tyle, mysle ze dziewczyny tez pomoga. Poecam tez obejrzec film z porodu po szwedzku. Oczywiscie pod warunkiem ze nie jestes zbyt wrazliwa;) https://www.youtube.com/watch?v=LOiLJqumUPw

https://www.youtube.com/watch?v=jkiQzQIWIFc -polecam ten, to relacja z prawdziwych porodow. FAjne bo z textem wiec latwiej zrozumiec i zapisac co potrzeba.

Madzialena90 lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena ja też się stresowalam,ale nie ma Czego. Bardziej mnie mąż instruowal :).

A ja mam takie pytanie, czy znacie jakiegoś tlumqcza przysięgłego w Szwecji?. Chcemy wyrobić paszport małemu i umiejscowić go w USC w Polsce, ale musimy przetłumaczyć personbevis na polski bo konsulat nie tłumaczy.

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje dziewczyny :) jesteście kochane

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 1 września 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ? Kwiauszek jak to konsulat nie tłumaczy? A gdzie?
    Ja znam jedno biuro tłumaczeń aaj översättning

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 14:35

bhywp07w75emmaf4.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek mam nadzieje że mój mąż również mi pomoże, i nie zacznie panikować.... bo w sumie w naszym związku to ja jestem panikarą :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 15:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie Konsulatu jest Informacja, ze od 25 Lipca nie świadczą usług tłumaczeń na język Polsku. Dzisiaj dzwoniłam tam i tak jest Faktycznie.,trzeba szukać na własną rękę:/.
    Madzialena ja też jestem panikara. Na porodowce tylko interesowało mnie słowo przyj nic innego do mnie nie dochodziło:)

• Little Frog Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Pomogłabym chętnie, ale sama muszę się do tego też przygotować. Ja niestety nie mam co liczyć na męża, bo on bardziej spanikowany ode mnie, bo języka nie zna :/ W zasadzie to wcale się mu nie dziwię. W pracy się dogada, ale to zupełnie inne słownictwo.... Mnie samą przerażenie bierze jak sobie pomyślę, że mam tam jeszcze zadzwonić zanim pojadę. Bo wiadomo - zupełnie co innego dogadywać się z kimś twarzą w twarz, a rozmowa przez telefon. Ale wierzę, że dam radę :D Na następnej wizycie zapytam się położnej o co mnie mogą dokładniej pytać podczas tej rozmowy, bo póki co to znalazłam tylko wskazania kiedy dzwonić/jechać do szpitala - jak wody odejdą, jak są systematyczne skurcze co (chyba) 4 minuty i trwają minimum przez godzinę i krwawienia. No i jakby mnie coś niepokoiło, to co mam robić, do kogo dzwonić - jakieś bóle albo coś. No kurde, na forum październikowych to co chwilę czytam, że któraś na IP jedzie, a ja wtedy dziękuję Bogu, że u mnie wszystko ok, bo chyba bym w tej Szwecji na zawał zeszła... Chociaż pociesza mnie fakt, że jednak ten język na poziomie komunikatywnym znam, a oni pewnie co chwile mają pacjentki, które ani angielskiego ani szwedzkiego nie znają.

To się trochę pożaliłam...

A tak poza tym, to na wszelki wypadek zabrałam się za pranie ciuszków. Wiem, że jeszcze jest dość wcześnie, ale z drugiej strony, to wolę być przygotowana na wszelkie ewentualności, bo niestety nie mam na kogo liczyć, żeby zrobił to za mnie jakbym tak trafiła do szpitala, albo gorzej się czuła. A póki mam sporo energii i chęci, to wolę to zrobić teraz :)

No i już myślałam, że praktycznie całą wyprawkę mam z głowy, ale jeszcze dorzuciłam kilka "drobiazgów" i wyszło 500 zł. Ale to w sumie z zapasem na jakiś czas i różnymi aptecznymi rzeczami, które ciężko by mi tu było dostać.

Pozdrawiam wszystkie gorąco! :)

• aisa Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena, Goniaq w sumie najważniejsze słowa napisała. Na przyj tutaj mówili tylko krysta a nie tryck på
    Polecam wejść do jakiegoś second hand i zerknąć na dział z książkami, sporo jest takich o porodzie, karmieniu i ogólnie pielęgnacji dzieci. Za parę koron fajne książki można dostać, potem potłumaczyć sobie niektóre słowa i zwroty.

Frog, zapytają zapewne co ile są skurcze, czy wody odeszły, czy czop odchodzi bądź odszedł, który to tydzień ciąży, na kiedy termmin.
    Co do dzwonienia to moja położna mówiła, że mogę dzwonić do Niej (w sensie do tej przychodni) albo na oddział od razu.
    Dobrze, że już się wzięłaś za ciuszki, na spokojnie ogarniesz a i na powietrzu mogą jeszcze się posuszyć ;)

Kwiauszek, ja tłumaczyłam u gościa z Pl, znalazłam Go przez neta i mogę polecić jeśli chcesz.

Mimi, Kwiauszek, jak maleństwa?

Madzialena90, Little Frog lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 2 września 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oki poszukam jakiejś ksiazki :) dzieki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2015, 14:13

‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ