X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2015, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To usg polowkowe służy głównie po to żeby sprawdzić rozwój i zdrowie maluszka a nie jego płeć. Taka jest wersja oficjalna. Natomiast prawie zawsze płeć jest widoczna podczas takiego badania ttm bardziej ze maja tu bardzo dobry sprzet i wtedy mówią jaka jest płeć dziecka. Oczywiście tylko jeśli sama o to zapytasz. Radzę zapytać o to na końcu bo jak trafisz na jakąś wredna polozna to może ci powiedzieć jak mojemu koledze. " nie interesuje Cię czy dziecko jest zdrowe, tylko plec?"

bhywp07w75emmaf4.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra wskazowka :) Wiem, ze znajomej od wspolpracownika powiedzieli ze nie widac i nie beda szukac bo to nie ich praca. Zobaczymy jak u mnie bedzie, przy synku czekalam dluzej niz inni, bo pokazywal zawsze tyleczek do USG i spal w czasie. Ale to racja, najwazniejsze aby dziecko bylo zdrowe.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zapytałam na koniec usg o płeć. Babeczka się trochę zdziwiła i zapytała "naprawdę chcecie wiedzieć?" Powiedziałam, że jak dziecko pokaże to tak. No i sprawdziła.

Na usg w 37 tyg inna sama się zapytała czy sprawdzić. Wtedy poprosiłam o szacowaną wagę Młodego przy porodzie.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się pytała czy chcę znać płeć. No i wagę sama z siebie podała jaka wg niej mniej więcej będzie. No i ona wtedy powiedziała, że tak 3200, a Kaja się urodziła z wagą 3135 ;) Powinna gdzieś mecze obstawiać albo coś :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My poprosiliśmy czy Może nam Powiedzieć jaka płeć,na samym końcu. Powiedziala nam bez żadnego problemu. Wagę małego mowili nam na każdym usg plus siatki centylowe. A Tomus zrobił psikusa i urodził się z większą waga:)

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kochane mamuśki :)

mam położna bez problemu powiedziała płeć, w tą niedziele idziemy prywatnie na USG sprawdzić czy coś malutkiej między nózkami nie urosło hehe.

do położnej na wizytę w następny wtorek i zastanawiam się jak ona będzie wygladać bo do tej pory to były tylko rozmowy i raz badanie krwi, z czego wyszła mi anemia ciekawa jestem czy teraz powtórzy badanie?

napisze co i jak po USG trzymajcie kciuki :)

mam pytanie chyba z tych krępujacych :) powiedzcie mi czy tutaj przed a raczej w trakcie porodu każa robić lewatywe? wiem głupie pytanie ale w sumie sama nie wiem, bo w Polsce tego wymagają a nie wiem jak tutaj jest.

a tak poza tym to co u was słychać jak tam wasze maleństwa? pewnie rosną jak na drożdżach :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena powinna Ci zrobić badanie, ja miałam na każdej badana krew na żelazo i cukier:).

Tutaj nie robią lewatywy. Muszę Powiedzieć,że bardzo mnie to krepowalo. Nawet podczas porodu zapytałam co będzie jeżeli będziecie niespodzianka, one mi odpowiedziały,żebym o tym i tym nie myslala, a skupiła się ma sobie.i dziecku.powiedziały ze dla nich to jest normalne i im to nie Przeszkadza:).

Dziewczyny mam problem z karmieniem. Tomek rośnie, a ja nie jestem w stanie wyprodukować tyle mleka ile Trzeba. Je przed kąpielą, i 30 minut po,kąpieli i idzie spać. Z tymże on wszystko oproznia a potem się denerwuje szarpie mnie rzuca się. Zaczął się budzić co godzinę w nocy na jedzenie,ewidentnie jest głodny. Trwa to już tydzień. Pije herbatki na laktacje, kawe inke, ppbudzam laktatorem i nic. Chyba kupie mleko i będę mu przed snem dawać. Poradźcie cos

Pozatym chyba pożegnaliśmy się z kamyczkami na zawsze. Wogole jego kupki są juz inne, i jestem pewna że to wit.D wyrzadzila ta krzywdę. Dzisiaj ważyłam Tomka co prawda na domowej wadze i waży 6,7 kg, dokładnie sprawdzimy u położnej w czwartek bo mamy wizyte,no i pierwsze szczepienia. A xi u Was słychać? Jak Wasze samopoczucie?

ppoza

p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 19:44

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek to super że już z kupką lepiej, z karmieniem nie pomogę niestety.

Wiesz dziwi mnie ten brak badan krwi i moczu u mnie szczegolnie dlatego że juz w 11 tyg okazalo sie ze mam anemie i do tego problemy z pecherzem tak sobie mysle czy w calym skåne tak jest z poloznymi czy tylko mi sie taka trafila eh... zobaczymy jak bedzie wygladac wizyta w przyszlym tygodniu... dam znac co i jak :P

• dais Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fajnie ze polozne bez problemu powiedzialy plec. Zobaczymy jak bedzie u mnie.
    Ciesz sie Kwiauszek ze u was juz spokoj z kupkami. Co do karmienia pamietam kilka takich etapow i byly one zwiazane ze skokami wzrostowymi malucha. Bywalo ok 2 tygodnie kiedy wisial na cycu cale dnie i ciagle chcial wiecej. Tez myslalam ze moje mleko mu nie wystarcza, ale waga byla w normie wiec lekarka mnie uspokoila ze pewnie po prostu albo za szybko zasypia przy cycku i sie nie najada (to bylo u nas tez), bo na poczatku mleko jest mniej tresciwe, dopiero jak dziecko dluzej possie leci te wartosciowsze, albo po prostu dziecko potrzebuje wiecej ale produkcja sie jeszcze nie przestawila i za kilka dni sie poprawi. Jezeli maluch ma dobra wage (a wydaje mi sie, ze prawie 7 kg na 2 miesiace to okay) to mysle, ze musisz po prostu przeczekac. Jak zaczniesz dokarmiac butla moze sie skonczyc tak jak u mnie. Maluch po 6 miesiacach tylko cycka i wiadomo rozszerzanej diety od 5 miesiac jak dostal butle (wydawalo mi sie, ze sie nie najada wystarczajaco- prawdopodobnie kolejny skok) to zaczal odstawiac cyca, bo kupne mleko bylo po prostu slodsze.I tak ok 8 miesiac skonczylam karmic piersia bo nia gardzil.

aisa lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż pojechał i kupił mleko bo nie mógł już patrzeć na to jak się mecze i hak mały płacze. Na razie mu nie daję, zobaczymy. Dais faktycznie jest identycznie tak jak opisujesz. Wyczytałam m, że to może być skok, akurat w 3 msc hest kryzys laktacyjny związany ze skokiem. Moje brodawki aż Krwawia:/.

Aisa jak dlugo karmilas Jasia piersią ? Jak się czujesz?

Madzialena, mam nadzieje ze jak teraz pójdziesz na wizytę to położna zajmuje się Tobą fachowo. Przecież takich symptomów nie można lekceważyć. Będzie dobrze:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 22:22

Madzialena90 lubi tę wiadomość

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek myślę że to jest właśnie ten kryzys laktacyjny. Ja tez przez niego przechodziłam. Przy pierwszym dziecku człowiek jest bardziej przewrazliwiony i się martwi. A wagę twój synek ma super. Moja Maja waży niecałe 7,5 a ma 6 miesiecy. Ale rośnie, na każdej wizycie waga jest wyższa a to najważniejsze.

Madzialena90 teraz chyba polozna zacznie ci juz mierzyć brzuch na każdej wizycie. Badania cukru i zelaza oraz ciśnienie jak zawsze.

U mnie Alex znowu ma jakiś gorszy okres. Wykańcza mnie czasami. Maja natomiast złapała katar i meczy ja szczególnie przy zasypiania bo nie może ssac smoka.

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena, kciuki za usg. W Pl też nie we wszystkich szpitalach robią lewatywe. Dziewczyny napisały już co położna badać teraz będzie. Na pewno dobrze się Tobą zajmie.

Goniaq, trzymaj się dzielnie przy Twoim małym Łobuzie. I zdrowia dla Majeczki.

Kwiauszek, super że problem kamyczków minął na dobre!!
    Karmiłam trochę ponad 13 miesięcy.
    Myślę, że dziewczyny dobrze piszą, że to kryzys laktacyjny i do tego skok rozwojowy pewnie. Pamiętam że Jasiek budził się już tylko 3 razy w nocy a potem nadszedł taki czas że budził się po kilkanaście razy. Męczące to było ale się nie martwiłam. Spał wtedy z nami więc cyc do buzi i działamy. Potem się to uspokoiło. Miewał też momenty płaczu przed jedzeniem, ciągnie za skutki też było. Takie uroki kp też ma, ale warto to przejść. Na pewno Ty się męczysz i mały też ale dacie rade!! Warto to przejść, niedługo będzie znów lepiej :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq, pytanie z cyklu na przyszłość. Jak Ci się sprawdzał podwójny wózek? Nie chodzi o firmę tylko o to jak bardzo był przydatny, czy bez niego też byś dała rade i czy dużo ciężej by było?
    Młody miał ponad 2 lata jak się Maja urodziła, dobrze kojarzę?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexander miał dokładnie 2,5 roku kiedy urodziła się Maja. Pierwsze 2 miesiace była u mnie mama i teściowa i nie używałam wózka podwojnego. Potem już tak i dla mnie było to wybawienie bo mój syn należy do tych dzieci bardziej żywiołowych i zwyczajnie lubił dobie chodzić swoimi ścieżkami. Natomiast myślę że z dostawka tez dałoby radę. Napewno nie za rękę. Jeśli mogę ci doradzić to albo kup sobie wózek który może służyć tez jako wózek pojedynczy albo dokup tylko dostawke. Polecam bugaboo donkey:) mój Alex ogólnie chciałby jeszcze jeździć w wózku ale stwierdziłam ze czas najwyższy żeby nauczył się chodzić za rękę. Wyrosl juz tez z uciekania i niesluchania na spacerze. Kupiłam jednak dostawke i przydaje się jak chce szybciej się gdzieś przemieścić. A on jest zachwycony dostawka.

aisa lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniag12 wrote:
    Alexander miał dokładnie 2,5 roku kiedy urodziła się Maja. Pierwsze 2 miesiace była u mnie mama i teściowa i nie używałam wózka podwojnego. Potem już tak i dla mnie było to wybawienie bo mój syn należy do tych dzieci bardziej żywiołowych i zwyczajnie lubił dobie chodzić swoimi ścieżkami. Natomiast myślę że z dostawka tez dałoby radę. Napewno nie za rękę. Jeśli mogę ci doradzić to albo kup sobie wózek który może służyć tez jako wózek pojedynczy albo dokup tylko dostawke. Polecam bugaboo donkey:) mój Alex ogólnie chciałby jeszcze jeździć w wózku ale stwierdziłam ze czas najwyższy żeby nauczył się chodzić za rękę. Wyrosl juz tez z uciekania i niesluchania na spacerze. Kupiłam jednak dostawke i przydaje się jak chce szybciej się gdzieś przemieścić. A on jest zachwycony dostawka.
    Druga kwestia czy Jaś będzie chodził do przedszkola. Bo jeśli nie to wózek podwójny może ci się bardziej przydać na spacery. Mój syn chodzi do przedszkola wiec musze go głównie tylko zaprowadzić i odebrać a przedszkole mam blisko.

aisa lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsumowując w moim przypadku mogłam sobie darować kupno podwojnego wózka bo używałam go (w wersji podwojnej) jakieś 3 miesiące. Na szczęście udało mi się go sprzedać za te same pieniądze.

aisa lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Z laktacja trochę lepiej, ale nie ukrywam hest ciężko.

Mieliśmy dzisiaj szczepienie 6w1, pneumokoki i rotawirus. Mały poplakal a po chwili zasnął. Zabezpieczylam się w czopki w razie czego:)

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek niestety tak to jest z tym karmieniem piersią. Nie jest to wcale talie łatwe jak by się mogło zdawać. Moja Maja ma już ponad 6 miesiecy i nigdy nie było zupełnie ie bezproblemowo. Wszystko zależy tu chyba od podejścia matki. Z Alexem przejmowalam się dużo bardziej i szybciej przestałam karmić. Bałam się ze się nie najada, że się denerwuje i myślałam że nie chce mojej piersi. Teraz przy drugim dziecku walczę, nie poddaje się bo wiem ze dzieci tak już mają. Butelka jest łatwiejszym sposobem karmienia ale mleko matki wiadomo ze jest lepsze dla takiego maleństwa a jeśli rośnie i rozwija się prawidłowo to nie ma się co tak przejmować. Niech je ile chce i kiedy chce. Ono samo wie najlepiej ile mu potrzeba. Najważniejsze to się nie denerwować. Jeśli masz z tym duży problem to czasem lepiej jest przejść na butle bo zdenerwowana mama to zdenerwowane dziecko a najważniejsze żebyście oboje byli zadowoleni a nie się męczyli. Nie wiem czy u was w przychodni tez jest waga na korytarzu. U nas jest i ja sobie chodziłam co tydzień ważyć mała i to mnie uspokajaLO bo waga regularnie rośnie wiec miałam pewność że jest dobrze odżywiana.

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Goniaq. Co jakiś czas pojawiają się na jednej stronie ciekawe oferty podwójnych wózków i przez to zaczęłam się zastanawiać.
    Dostawkę mam, dostaliśmy od razu z wózkiem od znajomych.
    Jasiek nie chodzi do przedszkola.
    A tak z ciekawości, jak jesteś na macierzyńskim to ilość godzin w przedszkolu się zmniejsza?

Kwiauszek, na pewno Mały ładnie zniesie czas po szczepieniu.
    O laktacje warto walczyć, te kryzysy laktacyjne mijają tak jak i skoki rozwojowe, potem znów jest spokojniej. Trzeba te cięższe chwile przejść i będzie dobrze!
    Waga w przychodni to faktycznie dobry pomysł, dobrze Goniaq radzi.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie, ze ilosc godzin w przedszkolu nie powinna sie zmniejszyc a jesli tak to nieznacznie. Przynajmniej wiem, ze jak ktos np szuka pracy lub chodzi na zajecia ze szwedzkiego to ma prawie tyle samo godzin. Jak przyjechalismy tutaj to ja pracowalam a maz szukal pracy i chodzil na szwedzki i dostalismy 8 h dziennie, jak zaczal prace to przedluzylo sie do 10. My planujemy kupic dostawke, bo synek juz nie uzywa wozka od roku i woli biegac lub jezdzic na rowerze. Bedzie chodzil do przedszkola, wiec mysle, ze dostawka sie sprawdzi. Tym bardziej, ze on uwielbia prowadzic wozki, a to prawie to samo :)
    Wydaje mi sie, ze jak podwojny wozek to warto wziac taki ktory mozna zmieniac z pojedynczego w podwojny, widzialam takie.
    Z laktacja nie jest latwo, sama do teraz pamietam ten bol i meczenie sie. Na szczescie lozeczko bylo obok naszego, wiec jak maluch mial kryzys i jadl co godzine to po prostu bralam go do lozka, cyc w usta i szlam spac dalej. Co do wagi to jesli masz bardzo dokladna w domu mozesz wazyc sie sama a potem z maluchem i sprawdzac roznice. Nie sprawdzi sie to jesli Twoja waga ma np 1-2 kg bledu.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

‹‹ 78 79 80 81 82 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ