Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
Rudzia moim zdaniem to sukces z tego co pisałaś w ciąży przytyłaś 25 kg a do wagi z przed ciąży tylko 5 wielkie gratulacje i podziw WOW
a powiedz mi kochana ile warzyłaś przed ciążą i ile miałaś wzrostu?
a i gratuluje tak duuuuuużej córci i ząków -
Rudzia, tak właśnie mi się wydawało! A całą ciążę pięknie wyglądałaś, więc teraz pewnie też super laska z Ciebie!
A te 5 kg to spokojnie zrzucisz
Nie ma się co spieszyć
20 kg to ogromny sukces!
Kurde, ja jak sobie pomyślę, że tę całą papierologię muszę załatwić to aż mnie ciarki przechodzą! Muszę odnaleźć stare wpisy na forum i sprawdzić co gdzie i jak. A można tylko wyrobić dowód? Bo w sumie na podróże do Polski to wystarczająco... -
nick nieaktualny
-
A można wyrobić pesel w Polsce? Bo mi się wydawało ze jak dziecko jest urodzone za granicą to tylko przez konsulat się wyrabia.
A nie. To chyba chodziło o meldunek. Jak nie ma w Polsce meldunku to wtedy trzeba przez konsulat. Nie mylę się?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 15:35
-
nick nieaktualnyNie trzeba mieć meldunku, aby wyrobić pesel. Juz w dowodach nawet się nie wpisuje adresu zamieszkania bo nie jest obowiązkowy. Tak nam powiedzieli w urzędzie. A w konsulacie z kolei babka nam powiedziala, że może być problem z wyrobiebieniem peselu. Moi rodzice zapytali się i bez problemu.
-
nick nieaktualny
-
Ja wyrabialam jeszcze w Polsce.
Dziewczyny mam pytanie, odnosnie ciazy i podejscia w Szwecji (kolejne). Mialam w nocy lekkie krawanienie, jestem 8 tygodniu ciazy i mam wizyte w pon w ginekologiem. Czytalam na stronie 1177 ze zdarza sie to w ciazy i powinnam to skonsultowac z lekarzem. Myslicie ze mam czekac do poniedzialku czy lepiej skoczyc sie sprawdzic do szpitala? -
nick nieaktualny
-
Kwiauszek wrote:Dais, ja nie miałam takich problemów w ciąży. Wiem,że może się to zdarzyć na początku ciąży. Mimo wszystko ja bym pojechała do szpitala sprawdzić
Dzieki za rade, chyba tak zrobie bo cala noc nie spalam ze stresu i boje sie ze taki stres moze nam zaszkodzic. W poprzedniej ciazy tez nie mialam, dlatego sie tak wystraszylam. -
Dais jesli to było chwilowe krwawienie to najprawdopodobniej nic się złego nie dzieje. Oczywiście możesz pojechać na akut dla własnego spokoju ale myślę że nie masz się czym martwić. Ja nie miałam krwawienia ale kilka moich koleżanek miało i wszystko było dobrze.
-
Bylam na akut i porozmawialam z pielegniarka. Dokladnie tak jak Goniag mowila, ze jak bylo niewielkie i ustaje (juz ustalo), to mam sie nie martwic tylko wypoczywac. Jakby sie pojawilo ponownie to mam zadzwonic na 1177. Dobrze, ze bylo wszystko dobrze u kolezanek, mam nadzieje, ze u nas tez bedzie wszystko dobrze
Milego dnia dziewczyny.
-
Zauwazylam, jestem i tak szczesliwa ze udalo mi sie na usg w tak wczesnej ciazy zapisac. Podejscie jest inne niz w Polsce co poki co mnie troche denerwuje, ale jak czytam jak wygladaja porody to tutaj jest niczym w raju porownujac do mojego szpitala w ktorym rodzilam synka.
-
nick nieaktualnyDais super,że wszystko dobrze przynajmniej jesteś spokojniejsza:).
Ja nie narzekam na opiekę tutaj, Połozna o mnie dbała. Nawet jak pod koniec miałam problemy z ciśnieniem, bez problemu miałam usg czy ktg. A poród, opiekę poporodowa miło wspominam:) -
Ja tez nie narzekam. Mówię tylko ze tu się nie pomaga w podtrzymywaniu ciąży w pierwszym trymestrze tak jak to robią w Polsce. Ja tez jestem zadowolona z opieki tutaj ale po pierwsze moje obie ciążę były niemalże wzorowe porody również. A wiadomo ze jak wszystko idzie tak jak trzeba to nawet lekarz nie jest specjalnie potrzebny. To wkoncu natura. Natomiast wydaje mi się ze tutaj kobieta się trochę bardziej boi o wszystko bo jest mało badań i jest taka niewiedza. Czy napewno wszystko dobrze się rozwija itd. Z jednej strony rozumiem ten ich system ale gdyby moja ciaza i moje dziecko bylo w jakikolwiek sposób zagrożone to bym ich chyba zagryzla jeśliby nic nie zrobili.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 08:55
Little Frog lubi tę wiadomość
-
Ogólnie najlepiej jakby wszystko szło dobrze i obyśmy nie chorowali bo znaleźć dobrego lekarza tutaj graniczy z cudem. Ja mam bardzo duże wątpliwości co do kompetencji tutejszego personelu. Natomiast opieka szpitalna jest tu fantastyczna. Masz wszystko co ci potrzeba. Nie do porównania z Polskimi szpitalami. Ja mialam juz okazję spędzić kilka dni w szpitalu z moim synem któremu wpadł kiedyś kamyk do oskrzela. Dziecko w szpitalu miało wszystko. Włącznie z prywatnym telewizorem i bajkami na DVD. Wyżywienie, lody. Ja przy nim bardzo wygodne łóżko. Oprócz tego oczywiście bardzo sympatyczny i empatyczny personel. A w Polsce? Co najwyżej taboret dostaniesz i to za 10 zł za noc. Generalizuje oczywiście ale przyznacie ze przeważnie tak właśnie jest.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 11:23
Little Frog lubi tę wiadomość
-
Jesli chodzi o opieke dzieci to tez nie narzekam. Synek mial robiony zabieg to po narkozie tez mu lody oferowali, dostalismy osobny pokoj z bajkami, lozkami, pielegniarka czesto zagladala. Jeszcze nigdy nie bylo problemu jak jechalismy do aku albo szpitala z malym. Zawsze nasz przyjmowali i zawsze chetnie pomagali. Co do opieki doroslych to bardziej olewaja, wychodza z zalozenia ze dorosly organizm sa sie wykuruje. Jak mialam zapalenie zatok to przed 2 tygodnie nikt mnie przyjac nie chcial i kolezanka mi leki zalatwiala leki z Polski i przeszlo po tygodniu. Za to z zapaleniem pecherza od razu przyjeli i dali antybiotyk. Wszystko zalezy jak powazne jest to co sie dzieje i jaka jest szansa, ze organizm sam sobie poradzi. Wczoraj jak bylam w szpitalu to pielegniarka tez mi powiedziala, ze jakbym poronila to nie mam od razu przychodzic bo organizm sam sobie z tym poradzi, tylko przyjsc za jakis tydzien na sprawdzenie. Troche mnie to przerazilo, bo w PL od razu jak cos sie dzieje nie tak daja na potrzymanie leki i diagnozuja czesciej. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze i nie bede potrzebowala sie tam udawac ponownie az do porodu lub USG.
W PL jak synek byl chory i bylismy w szpitalu to tez zle nie bylo, ale trzeba bylo placic za to zebym mogla nocowac z maluchem. Jednak warunku tutaj duzo lepsze, tylko podejscie kompletnie inne.