Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitam:).
U nas postaremu. Właśnie wróciliśmy ze spacerku, Tomaszek Zaliczył Pierwszy deszcz:).
W piątek mamy Usg, także zobaczymy co z tego wyniknie. Tomcio dużo gluzy, fajnie ho jest jak sobie rozmawiamy. Nauczył się mnie wołać jak chwile mu z oczu znikne:).
Zaatakowała go ciemieniuszka a myślałam,że już nas to ominie. Oliwka średnio pomaga,musze wybrać się do apteki.
Little Frog trzymamy kciuki. Aby Kaja szybciutko była z WamiLittle Frog lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAisa właśnie posmarowalam główkę małemu tym kremem
.
Musze powiedzieć, że trochę się zmieniło kupki nie są już Strzelające. Twarde granulki zdarzają się,ale nie z taką częstotliwością jak było. Ale są. Te usg co mały będzie miała, to będzie z naciskiem na dokładne zbadanie wątroby i woreczka żółciowego. Mam nadzieję, że Tomaszek da się zbadać, bo on jak leży to ciągle gdzieś biegnie. Tyle km dziennie przebiega,szok:)aisa lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Jestem tu nowa i to bedzie moja pierwsza ciaza w Szwecji (druga ogolnie). Naczytalam sie sporo opini, forow, blogow i przerazilo mnie jak wyglada opieka w trakcie ciazy w Szwecji. Czesc pisze ze miala tylko 1 usg w czasie calej ciazy, co jest dla mnie nie do pomyslenia. Poki co jestem w 7 tygodniu i pierwsza wizyte z polozna mam dopiero umowiona na 5 listopada. Chcialabym miec zrobione usg na poczatku ciazy i mysle, ze jak nie dostane skierowania to pojde prywatnie. Niestety nie wiem gdzie w Uppsali mozna zrobic prywatnie USG. Czy ktoras ma jakies doswiadczenia z Uppsala? -
Hej Dais
Gratulacje i fajnie, że dołączyłaś. Coś ostatnio tutaj cisza, rozpakowane mamy gdzieś się pochowały..
Napisz coś więcej o sobie
Jeśli masz trochę czasu to poczytaj trochę ten wątek, tam każda z nas pisała jak u Niej to wszystko wyglądało. Trochę się to różni w zależności od regionu. Nie mam pojęcia jak jest w Uppsali. Wujek google na pewno podpowie z prywatnym usg w Twojej okolicy. -
Hej,
Troche o mnie, hmm okay. W Szwecji jestem prawie 2 lata, od poczatku w Uppsali. Mamy synka 3 lata, urodzony w Polsce, wiec brak doswiadczen ze Szwedzka sluzba zdrowia w kwestii ciazy. Czytalam pierwsze 10 stron i ostatnie 10, ale ciezko podazyc za wszystkimi 76Wlasnie wiem, ze rozni sie od regionu, poki co nie wiem jak to bedzie wygladalo w Uppsali, bo nie znalazlam zadnego bloga z Uppsali, wiekszosc jest z poludnia lub Sztokholmu
Jesli chodzi o prywatne USG to znalazlam tylko jedno miejsce, ktore ma taka informacje online.I pelno miejsc w Sztokholmie, jak bede musiala to pojade tam. Podejrzewam ze wiecej dowiem sie od poloznej, ale jestem niecierpliwa wiec chcialam wiedziec czy ktoras ma konkretne doswiadczenia z Uppsala
Dodatkowo dziwne dla mnie bylo, ze na spotkanie z polozna musze czekac miesiac, czyli bede 9-10 tygodniu. U nas do tego czasu mialam juz zrobione USG i pelno badan
-
Witaj dais
no cóż jeśli chodzi o Uppsala to niestety nie pomogę jestem z Malmö znalazlam link moze ci sie przyda
http://gulasidorna.eniro.se/hitta:privat+ultraljud/uppsala
Niestety jesli chodzi o USG to bynajmniej w skåne jest tylko jedno w 18-19 tyg.
Ja ide jeszcze prywatnie na USG tak dla swietego spokoju, no coz na poczatku ciazy wizyty sa bardzo rzadko co 7-8 tygodni dopiero jak bedziesz po USG to wizyty beda co 4-5 tyg a od okolo 30 tyd co 4 tyg, jak sie nie myle to od 34 tyg sa za 2 tyg jesli sie myle niech mnie ktoras poprawi..
doskonale rozumie twoje zdziwienie odnosnie szwedzkiej opieki zdrowotnej, ale powiem ci ze jak czytam polskie forum z mojego miesiaca to w sumie chyba sie nawet ciesze bo one troszke sa przewrazliwone bo chodza do lekarza co 2 tyg i niepotrzebnie sie nakrecaja....
jesli ciaza rozwija sie prawidlowo to nie ma sie co martwic...
witaj u nas i rozgosc sieLittle Frog lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitaj Dais
.
Niestety,ale opieka kobiety w ciąży różni się od opieki w Polsce. Jednak jeżeli coś jest nie tak zajmują się fachowo,przynajmniej u mnie tak było. Ja miałam 3 planowane usg i do tego 4 dodatkowe ze względu moje nadciśnienie.
Tak jak pisze Madzialena z jednej strony to dobry,że.nie ma tak często wizyt bo człowiek niepotrzebnie się nakręca. Ja pod koniec ciązy mam alarm Wizyty dwa razy w tyg.o to było masakrycznir męczące.
Mój Tomek ma chyba skok rozwojowy bo od dwóch dni ma problem z zaśnięciem w Dzień -
Myślę, że Frog już tuli córeczkę albo akcja trwa...
Bądź dzielna Frog!!!!
Z Uppsali na wątku nie mamy nikogo oprócz Ciebie. Najbliżej Ciebie mamy dziewczyny ze Sztokholmu.
Szwedzkie podejście do ciąży jest takie, że jeśli się ciąża sama utrzyma do 12 tyg to jest ok, a jak nie to trudno. Pewnie dlatego wcześniej się niewiele robi.
Ja miałam wcześniej pogadankową wizytę u położnej, w 11 tc krew i mocz i usg (w ramach określenia wieku płodu żeby wykonać test pappa).
Ciekawe linki
http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Gravid/Graviditeten/
i tutaj jak to wygląda u Ciebie
http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Gravid/Graviditeten/Pa-modravardscentralen/Kontroller-under-graviditeten-Uppsala-lan/
Little Frog lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzieki dziewczyny za pomoc. Udalo mi sie dodzwonic do tego miejsca ktore wspominalam ma informacje o prywantym USG i zapisalam sie na wizyte za troche ponad 1,5 tygodnia. Jakos poczuje sie lepiej, szczegolnie ze czeka mnie dlugi lot pod koniec listopada i wolalabym omowic sprawe z jakims lekarzem. Czy ktoras z was latala pod koniec pierwszego tymestru, szczegolnie w jakas dluzsza trase?
Trzymam kciuki za Little FrogLittle Frog lubi tę wiadomość
-
Witaj Dais. Miło że do nas dołączyłas. Chyba żadna z nas nie rodziła w Polsce wiec nie mamy porównania. Ja urodziłam tutaj dwoje dzieci i z tego co słyszałam to ciesze się ze urodziłam je właśnie tutaj i mimo że usg jest mniej niż w Polsce to ja osobiście na opiekę podczas ciąży i porodu nie mogę narzekać a wręcz mogę tylko chwalić.
U nas dzisiaj ciężka noc. Mała pół nocy nie spala. Na dniu tez słabi śpi. Ale dwie dolne jedynki juz prześwituja wiec liczę ze na dniach juz się uspokoi. W poniedziałek mieliśmy szczepienie i zniosła je trochę lepiej niż poprzednie, chociaż troszkę goraczkowala.
Ponieważ mój syn za chwile skończy 3 lata postanowiłam wysadzić go już z wózka i sprzedałam mojego podwojnego baby joggera i kupiłam corce bugaboo cameleon (to już 5 wózek w naszej rodzinie:) ). Powiem wam że jak dla mnie rewelacja. Zawsze mnie ciekawilo co w tych wózkach jest ze wszyscy je kupują.
Mamuśki nierozpakowane polecam wam ten wózek. Fakt ze jest drogi ale wart swojej ceny. Poza tym można kupić używany za niewielkie pieniądze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 12:08
-
Jestem, jestem!
Melduję, że urodziłam!20 października o 17:50 przyszła na świat Kaja.
3135g i 50cm czystego szczęścia. Napiszę więcej, jak znajdę chwilę
Ale mam problem. Wyszłam ze szpitala i mam czekać na telefon, ale co z witaminami? Nie dali mi żadnych wytycznych
Trochę panikuję, bo nic nie wiem. Co z wit D i K??
Błagam, napiszcie jak to tu wygląda i co mam kupić... Ech... dostanę zawału.Madzialena90, aisa lubią tę wiadomość
-
Serdeczne gratulacje Frog
Zdrowia dla córeczki, niech się pięknie rozwija i zdrowo rośnie!!
Czułyśmy, że Twoje milczenie jest spowodowane pobytem w szpitalu
Wit. K mała dostała zaraz po porodzie. Wit D przyniesie pielęgniarka na wizyte domową. Zadzwoni do Ciebie w przeciągu tygodnia od wyjścia ze szpitala.
Odpoczywajcie i cieszcie się córeczkąLittle Frog lubi tę wiadomość
-
Dziękuję bardzo
Ojjj, sporo do ogarniania. Nawet jak już byłam w domu to ciężko się było do kompa dorwać
Ale faktycznie nie wykupiłam sobie pakietu internetowego, a później już nie miałam do tego głowy. W szpitalu miałam trochę więcej czasu, chociaż w domu większość robi mój mąż...
-
Little frog gratuluję córeczki.
Nie wiem jak jest u was ale u nas to ja musiałam dzwonic do BVC i zgłosić ze jetem juz w domu.
Oj jak ja sobie przypomnę te pierwsze dni i tygodnie z maleństwem to nie chciałabym się już wracać. Mimo tego że takie maleństwa są przesłodka. Im dalej tym lepiej. Niedługo wasze życie się ureguluje, znajdziecie własny rytm i wszystko będzie juz takie naturalne jakby ona zawsze z wami była. Ucaluj malutkaLittle Frog lubi tę wiadomość