X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje Little Frog :) bardzo przydatne informacje :)
    A powiedz mi w szpitalu kąpali Kaję?

sprawdzam czy mam wszystko już spakowane i tak się w kółko zastanawiam. Faktycznie u mnie już coraz bliżej, nie powiem bo stresa mam niesamowitego ale jak to się mówi każda kobieta przez to przechodzi więc i ja dam radę :)

ja jeszcze spakowałam wkładki laktacyjne :) jeśli laktacja ruszy to mogą się przydać :)

• Little Frog Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzisz, też miałam wkładki laktacyjne! :)

Nie, w szpitalu jej nie kąpali.JA też się zastanawiałam. Miałam jeszcze przygotowaną kartkę z numerem na taksówkę i kasę jakby coś :D Jakby mąż nie odbierał i jakbym się nie mogła do niego dodzwonić (chociaż miałam zapisane numery do jego kolegów z pracy i szefa :D ) Później bym mu nogi z tyłka powyrywała :D Na szczęście nie było takiej potrzeby :)

• aisa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, my zaczęliśmy od marchewki, ziemniaka, buraka itp. takich podstawowych warzyw. Na początku jeden i obserwacja. Gluten wprowadzaliśmy po pół łyżeczki kaszy manny. To wszystko było takimi próbami do jedzenia a pierś wciąż była podstawą żywienia.

U mnie w szpitalu pokazywali jak myć maleństwo, dzień przed wypisem.

MamaMiska, Ty to się nacierpisz biedulko, ciąża nie chce być u Ciebie łatwa... Ale dasz radę, fajnie że trafiłaś na fajną babkę :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • mamamiśka Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek wrote:
    Dais gratuluję drugiego syneczka:).
    Hjarna do konsulatu obowiązkowo mama i tata:).
    Mamamiska oj wymęczysz się, a dopiero połowa,dasz radę:).

U mnie też położna mierzyła macicę, i na podstawie jej wymiarow podawała wagę synka, jednak się nie sprawdziło. NA podstawie usg również:).

Wczoraj mieliśmy szczepienie, Tomuś trochę zapłakał. Waży 8 kg i ma 67 cm wzrostu. Zawsze był na 75 centylu, a teraz spadł z wagi na 50 a z długosci na 25. Mimo to położna powiedziała,żeby się nie martwić bo dzieci rosną skokowo.
    Wczoraj rozmawialiśmy z położną o wprowadzeniu pokarmów. Nie wiem, ale mi się wydaje że ja wiem więcej. POwiedziałam, że daję synkowi kaszkę bezmleczną jaglaną. A ona do mnie, że nie wolno bo to gluten. Ja jej na to, że kasza jaglana jest bezglutenowa i to jedna z najdzrowszych kasz. Usłyszałam tylko bro, chyba jej się głupio zrobiło. Powiedziała, żebym dietę rozszerzała od KUKURYDZY w sloiku. Planuję od następneo tyg.od marchewki albo dyni. Bo mam swoją eko. Jak usłyszała o dyni, to zapytała mnie "ale to taka na haloween", opadła mi szczęka. Brak mi słow. Powiedzcie jak zaczynałyscie rozszerzać dietę od jakich warzywek? i co glutenem. Chyba będę dawac mannę na początek pół łyzeczki.

Wychodzicie bądż wychodziłyscie z takimi małymi maluchami na podwórko, kiedy jest -15. Zastanawiam się, moze na chwilę wyjdę koło domu

Madzialena ja nie miałam rożka wogóle, wzielismy kocyk. PRzykrywałam małego w szpitalu ale on się rozkopywał. było tez okropnie gorąco. W domu używałam spiworka, alw wyrósł. Teraz kocyk. Zauważyłam,że Tomuś nie lubi jak mi jest ciepło. Słyszałam dużo opini, że dzieci lubią być otulane w rozku, jest im ciasno i cieplutko.

Aisa u Ciebie już 16 tydzień, jak czas szybko leci. Dopiero to sobie uświadomiłam:)
    Witam dziewczyny !!
    Kwiatuszek ja Miśka rodziłam w grudniu i też były mrozy. Także drogę ze szpitala do domu juz zaliczyliśmy jako pierwsze wietrzenie. Potem mama moja zabierała go na 15 min na balkon i po tygodniu normalnie na spacer godzinny poszłyśmy. OPłożnej w PL pytałam to do -15 można zaliczać spacery, ale kochaan rób jak uwarzasz i czujesz. :)

ganndqk37higo3kl.png
  • mamamiśka Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    little frog Przydatne informacje podałaś bo ja tez słyszałam że dość rzeczy tutaj już jest dla mamy i maluszka. Madzialena teraz myśl pozytywnie bedzie dobrze bo niedługo będziesz miała dzieciątko ze sobą :) Pokaż 1000 razy chłopu swojemu gdzie masz torbę spakowaną. Ja pamiętam od 7 m-ca miałam spakowaną i postawioną w sypialni przy łózku. Milion razy mojemu mówiłam , że tam jest no i wiedział. I wiecie co?? jak zadzwoniłam do niego tego dnia że ma szybko przyjechać bo zabierają mnie na cc(bo wczesniej w szpitalu juz leżałam) i żeby zabrał torbę dla malucha to i tak biedny w tym szoku nie widział jej i przyjechał bez . Uśmiałam się wtedy jak nic :)

dais, Little Frog lubią tę wiadomość

ganndqk37higo3kl.png
  • mamamiśka Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj dziewczyny co do tych moich dolegliwości to mam już po dziurki w nosie. Wszystko mi juz jedno niech robią ze mna co chcą aby mała urodziła się cała i zdrowa

ganndqk37higo3kl.png
  • hjärna Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. 2 dni temu napisałam meila do konsulu w Sztokholmie ze chce wyrobić dokumenty ale nie mam możliwości przyjechać osobiście. Odpisał mi kolo prosząc o dane do wysyłki. Dziś dostałam dokumenty do wypełnienia. Czyli wychodzi na to zależy z kim się rozmawia. Eh telefonicznie mówią ze osobiście a jak się wyślę meila to nie ma problemu i dokumenty wysyłają do domu...

relgdf9h2lcsmuad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hjarna to super:). My nie mieliśmy takiego szczęścia, ale było warto bo przynajmniej zwiedziliśmy Sztokholm :).
    Dziewczyny nie mam Pomysłu Tomasz od dnia w którym miał szczepienie nie chce jeść, już 6 godzinę nie je :/

• aisa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, ile dni minęło od szczepienia? Coś w ogóle je, pierś, jakąś kaszkę czy całkiem nic nie chce?

Hjärna, fajnie że się udało.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hjärna, super że Ci się udało tak to załatwić :):) Nawet nie przypuszczałam, że mogą iść tak na rękę człowiekowi. Wiadomo, że są różne sytuacje, ale tak jak sama zauważyłaś, to widocznie zależy na kogo się trafi...

Kwiauszek, mam nadzieję, że już wszystko wróciło do normy.

Aisa, Ty już zbliżasz się do półmetku! Wow! Mam nadzieję, że dalej się dobrze czujesz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2016, 18:50

aisa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem co to było. Ale wydaje mi się,że to reakcja poszczepienna. Tak jak pisałam Tomasz nie jadł 6 godz. Zbliżała się godzina 22 nic, ani kaszki ani mego mleka,czy mm. Dawałam mu troszkę wody żeby się nie odwodnienia, troszkę pił. W końcu wypił 20 ml mleka z kaszka. I zasnął. Cała noc nie spałam, budził się,ale nie chciał jeść. Dopiero następnego dnia o Godz.11 zjadł mleko z piersi.
    Może żeby idą? I dziąsła go bolą. Patrzyłam, nic nie widać. Są tylko białe kreski na dole ale to już od Dłuższego czasu jest. Wczoraj przez cały Dzień trochę zjadł. Na kolacje trochę kaszki. Zauważyłam, że on bardzo się rozprasza podczas Jedzenia. Wszystko go interesuje. Wygina się, prezy. Wszystko ważniejsze od jedzenia. Może rośnie nam mały "Tadek niejadek"? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2016, 12:29

• dais Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek moj jest taki Tadek niejadek, jak zaczelam rozszerzac diete to jadl calkiem nie najgorzej a potem coraz bardziej wybrzydzal i z czasem potrafil jesc np chleb z maslem przez caly tydzien i nie chciec nic innego. Teraz ma ulubione potrawy, ale do probowania nowych rzeczy jest cieeeezki strasznie. Moze u was zabki ida, albo po szczepieniu tak. Obsweruj Tomka i w razie watpliwosci idz do lekarza.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jest o niebo lepiej:).
    Dais mimo to jak wda się w tatusia to bedzie wybrzydzał napewno:)

Słuchajcie przyszedł do synka list, z zarezerwowana data na badanie cystik fibros, jak dobrze zrozumiałam to badanie odnośnie mukowiscydozy. Czy wasze.dzieci tez miały takie badanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2016, 12:40

• aisa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, super że dziś już jest ok z jedzeniem :) Nie mieliśmy takiego badania, ale może w Twojej komunie je po prostu robią? (tak sobie głośno myślę)

Frog, dziękuje czuje się super. Piłeczka powoli się pokazuje, objawów męczących brak, nie narzekam :)

Ja dobiegam do półmetku a dais właśnie go przekroczyła :) Gratki :D

Little Frog lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa dziwi mnie to badanie. Aż z męzem usiedliśmy i zastanawialiśmy, ze moze niezrozumielismy czegoś po porodzie?
    Potem naszły nas myśli, że to badanie może dlatego że synek miał problemy z kupką, a na końcu tak jak mówisz,może je poprostu robią?. Zawiadomienie przyszło w piątej, jutro badanie. Napisane, że będzie trwało ok 45 min.

Gratuluję czas szybko leci, zaraz będziecie na porodówkach:)

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, powodzenia na badaniu! Oby Młodego nie wymęczyli za bardzo. Może to faktycznie przez te problemy brzuszne choć przyczynę już w sumie znacie, ale może oni nie ;)

Na pewno badanie wyjdzie ok. Trzymam kciuki :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwaiuszek moze u was robia je profilaktycznie. Jutro sie dowiesz, trzymam kciuki. Aisa dziekuje, no juz polowa za mna a tak mi sie czas dluzy, ze chcialabym juz byc po 30 tygodniu :) Kiedy masz wyznaczone polowkowe? My wybralismy imie i bedzie Eryk.

aisa lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais, fajne imię :) Braliśmy je na początku pod uwagę przy Jaśku, ale odpadło w dalszej rywalizacji ;)

Połówkowe mam w poniedziałek, 1.02. W sumie to już niecały tydzień... Wcześnie je tu robią w porównaniu do Pl

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa ja mialam troche pozniej niz Ty, bo bylo to skonczone 19 tygodni i 3 dni. A w Polsce duzo zalezy do lekarza, jedno robia w 19 tygodniu inni w 22. U nas to imie odchodzilo i powracalo ciagle, glownie ze wzgledu na obawy iz ludzie beda myslec ze moj maz i syn maja te same imie. Maz jest Ireneusz, ale przedstawia sie Irek i wiekszosci zapisuje Eric ... Uznalismy, ze najwyzej bedzie tlumaczyl roznice albo przedstawial sie Ireneusz :)

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie będzie 17+5. Przed świętami robiłam usg w Polsce, wychodziło że ciąża starsza o 3 dni więc możnaby przyjąć że będzie to 18+2.
    Jakby nie liczyć to aby dobrze wszystkie pomiary wyszły i będzie ok :)

No tak, szwedziaki i ich zapis. Mężu będzie faktycznie musiał się przedstawiać Ireneusz bo dwóch Eryków będą Wam przypisywać w rodzinie ;)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ