X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa w zasadzie to nie Szwedzi maja problem a angielskojezyczni, dla nich E to I. Aisa mi w Polsce wyszla prawie tydzien starsza, a tutaj wyszla 2 dni starsza i tak sie trzymaja. Mysle, ze bedzie wszystko widac, nie jestem pewna co do plci jesli chcecie znac. Ja robilam w PL w skonczonym 16 tygodniu i plec byla jeszcze nie do rozpoznania. Jest jeszcze jakies USG u Ciebie w kommunie zaplanowane czy tylko polowkowe jak u mnie?

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połówkowe jest ostatnim usg też i u mnie.
    Z Jaśkiem miałam w podobnym czasie usg i dali 80% że chłopak. Zobaczymy czy tym razem też będzie w miarę widać.
    Być może będziemy jechać do Pl pod koniec kwietnia na ślub do przyjaciółki to wtedy zrobię usg (ok 30tc)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sie bedziemy raczej w marcu wybierac, ze wzgledu na przeglad rejestracyjny auta, tylko obawiam sie jak zniose 18 godzin promem do Gdanska. Mozliwe, ze tez sie wybiore wtedy na USG 4D, bo to fajna pamiatka :D

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tak wycelowaliśmy w przegląd, że wypada w lato i zbiega się z urlopem. A w tym roku będzie zonk, ale coś się wymyśli.
    Tak z ciekawości, jaki jest koszt przepłynięcia promu?
    My kiedyś popłynęliśmy do Karlskrony a potem autem do Sztokholmu, ale to było jak mąż mieszkał w Stkh i jeszcze planów pierwszej ciąży nawet nie było (czyt. byliśmy piękni i młodzi :P

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieszkamy w Uppsali, wiec plyniemy z Nynashamn do Gdanska. Cena promu z autem, dwojka doroslych, dzieckiem (za darmo) i kabina 2 osobowa zazwyczaj w dwie strony wychodzi nam ok 4 tys SEK. Nam wypada niestety przeglad pod koniec kwietnia, ale bede wtedy juz ok 33 tygodnia ciazy, wiec wolimy przelozyc tym razem na wczesniej.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais piękne imię :).

My już po badaniu. Dziewczyny to badanie faktycznie ze względu na te problemy z kupka. Pani nam wytlumaczyla, że podczas badania kału, był on "tłusty", a ta choroba niby daje podobne objawy w Układzie pokarmowym. Powiedziałam,żeby się nie martwić bo mały wygląda na zdrowego chłopczyka. Badanie trwało tyle ile pisałam, rączka była podłączona do takiej aparatury z prądem Przez 5 minut. A potem był na rączce inny test chlorkowy bada poziom soli w pocie. Jakoś tak. Tak miał mocno scisnieta rączkę aż sobą była, ale rąk musiało być. Mamy czekać na telefon.

Ja nawet nie biorę pod uwagę, że małemu coś może być

• dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek trzymam kciuki za badanie, ale jestem pewna ze maly jest zdrowy. Lepiej zrobic badanie i przynajmniej spac spokojnie a kupki mogly byc tluste wlasnie przez ten olej rybi.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek, czytałam trochę wczoraj o tej chorobie jak napisałaś że będziecie mieć badania. Jest tam szereg objawów i tylko ta tłusta kupka pasowała do tego. Myślę, że nie musisz się obawiać wyniku dzisiejszych badań, ale dobrze że szukają skąd to mogło być (choć zdaje się że przyczynę wykryłaś już sama ;)

Dais, całkiem spoko cena biorąc pod uwagę odległość. Płynąc na święta też zapłaciliśmy podobną a dystans jednak mniejszy. Teraz jak planujemy na kwiecień to będzie taniej bo na polskiej stronie steny są promo, wychodzi nas 701 zł w obie strony (samochód, 2 dorosłych i dziecko (za darmo) plus kabina 2-osobowa.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem pewna, że będzie dobrze.dobrze, że badają a nie olali. Ale jak zobaczyłam na co to badanie, to się prserazilam. Musi być.
    A Tomus chyba ma syndrom białego fartucha hehe po tych szczepieniach. Lekarz smarowala mu rączkę jakiś żelem. To od razu podkowa ba buzi i płacz. Chyba jeszcze pamięta szczepienie:).

Drogie te wyjazdy do Polski. My jak jechaliśmy teraz na święta to wyniosło nas vodajze 4500 kr, a potem przez ten samochód musieliśmy jeszcze dopłacać

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej niech szukają niż mieliby nie robić badań. Jasiek do tej pory ma syndrom białego fartucha :P

Drogie, drogie... chciało się za morzem mieszkać to teraz mamy :P ;D

Kto pływa Steną Line to jest promocja 50% - do 3.02 trzeba kupić bilety, a wypłynięcie do 12.06. My się właśnie pod koniec kwietnia wybieramy.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa super promocja, niestety nam pasuje tylko polferries. Nie specjalnie chce nam sie pokonywac dystans na samo poludnie stad, szczegolnie z dzieckiem i jeszcze w ciazy :D Trzeba przyznac ze najdrozej te promy sobie licza wlasnie za samochod i kabine, za osobe wychodzi juz tanio. Zawsze sie pocieszam, ze i tak taniej niz przerejestrowywanie samochodu na Szwecje :D

Kwiauszek rozumiem przerazenie, ale raczej nie musisz sie martwic i dobrze ze tutaj rutynowa robia dodatkowe badania a nie zlewaja sprawy.

aisa lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais mass rację, niepokój jest mimo wszystko.

A właśnie jak to jest z tym przerejestrowaniem samochodu? Jeden znajomy nam powiedział, że to obowiązek. Ale my jeździmy na polskich tablicach. Ba razie problemu nie ma.

My dopiero planowo jedziemy do Polski w połowie lipca. Może moi Rodzice so nas przyjadą, albo ja z synkiem polecę. Trochę się boję, sama leciałan samolotem tylko dwa razy a co dopiero z synkiem. Wy już latałyscie z dziećmi, źle nie było?

• dais Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek niby jest obowiazek do roku, tyle ze gdzies wyczytalam ze wyjatek stanowia studenci i na terenie UE nie musze przerejstrowywac. Jestem doktorantka, wiec to tez student, dodatkowo auto mam na wspole z moja mama, ktora mieszka w PL. Poki co problemow nie mamy a auto juz tutaj od 1,5 roku.
    Latalismy tyle, ze synek mial wtedy juz 1,5 roku a to inaczej. Jak latam to widze, ze dzieci lepiej znosza niz rodzice, przy starcie i ladowaniu nie bylo super, bo Olaf sie wkurzal ze ma byc zapiety pasami i sie wyrywal. Teraz jest latwiej bo fascynuje go podroz, filmy, widoki za oknem, rozumie juz ze swiatelko pasow znaczy ze trzeba je zapiac. Duzo maluszkow spi w czasie lotu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 19:10

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt, że za osobę nie jest tak dużo ale dodać kabinę i auto to już słabo się zaczyna robić..

Nasze autko jeździ tu juz 6 lat, drugie 3 lata i nie ma problemu. Kiedyś zdaje się był taki przepis, teraz chyba nie ma. Nam nikt nie mówił że trzeba zmieniać na szwedzkie blachy.

My nie lataliśmy jeszcze z Jaśkiem i póki co nie zapowiada się na to.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jux Tez długo jeździmy, i też spokój oby juz najdłużej:).
    Dais a jakiej dziedziny robisz.doktorat? Tutaj w Szwecji?
    Oj jak mi szkoda moich studiów:(.

Ja chyba wybiorę się x synkiem na wiosnę do Polski, tylko najgorzej ogarnąć te torby

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 22:29

• aisa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to bilety kupione na kwiecień :)

Kwiauszek, jakie studia robiłaś?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Aisa:).

Ja mam licencjat z resocjalizacji, z pedagogiki przedszkolnej i magisterke z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej.

Kurcze czekamy na telefon od lekarza i nikt nie dzwoni.

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to już na następny dzień mieli dzwonić? Szybko :)

Z takim wykształceniem to na förskollärare idź. Jest duże zapotrzebowanie

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez mamy spokoj, podobno jak Cie 'zlapia' to po prostu kaza Ci przerejestrowac auto i tyle.
    Biochemia obliczeniowa/ enzymologia obliczeniowa, to chyba najblizej jak moge okreslic. Na przelomie chemii i biologii.
    Aisa ma racje, sprobuj zlapac cos w szkolnictwie :) My sie chyba wybieramy w marcu na swieta (jedyny termin ktory mi pasuje) i obawiam sie ze wyjdzie nas tym razem jeszcze drozej, no ale coz poczac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 12:58

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aisa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed Świętami gady dają takie ceny że się trochę odechciewa w ogóle jechać, ale właśnie, wyjścia za bardzo nie ma.

Biologia z chemią, podziwiać :)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ