Ciąża w USA
-
WIADOMOŚĆ
-
Madzialenka dla mnie to jest nadal kuriozum. Ale najwyrazniej w mojej 3,5 karierze pracy w szpitalu z roznymi ubezpieczeniami nie widzialam jeszcze wszystkiego
Behemottka Luna wie, ze jest dzidzius u mamy w brzuchu i ze jest to siostra. Jak ja spytam: Gdzie jest Gaja?, to podwija mi bluzke i stuka paluszkiem w pepek
Ja tez sie interesowalam BLW dopoki nie zaczelam wprowadzac pokarmow stalych xD Byly kaszki, byly sloiczki i rozgniecione ziemniaki, itp. itd. Generalnie wszystko po kolei. Potem coraz solidniejsze posilki. Jak mloda zabkowala, to i mala marcheweczke dostawala do raczki do gryzienia. Od poczatku pieknie wszystko jadla, nie mielismy zadnych problemow. Na dzien dzisiejszy nie lubi tylko zielonego groszkuWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 16:45
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dziewczyn, uciekłam od Was bo moja poprzednia ciąża sie niestety zakończyła ale udało się znów, w pierwszym cyklu po! Lekarka od razu zleciła mi badania, bo pozytywny test ciążowy wyszedł mi już w 25dc. Póki co w 27dc beta 71, a progesteron 34. Mam nadzieję, że teraz się uda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 00:20
-
Wedlug mnie ostatnie. Nic mi o kolejnym nie wiadomo. W pierwszej ciazy attending nie chcial mi wcale robic w III trymestrze. W koncu jakas mloda laska mi zamowila trzecie USG na sam koniec i corka urodzila sie 4 dni pozniej
Dzisiaj odwalili mi to badanie w pol godziny. Mloda wazy okolo 4,1 funta. Ta jedna doktorka znowu mnie straszyla zespolem Downa i namawiala na amniopunkcje, bo kosc udowa 2-tygodnie mlodsza od wieku plodu, a na polowkowym badaniu bylo w sam raz. I sie pytala czy w rodzinie sa niscy krewni. Tym razem nie dam sie nastraszyc, bo starsza nie miala pelnych 50 cm jak sie urodzila. Po prostu byla drobna. Nadrobila od tamtej pory, bo calkiem niska na swoj wiek nie jest. Za to chudzielec z niej maly. Takze nie bede panikowac. Jutro mam z kolei regularna wizyte - teraz juz codwutygodniowa.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dla mnie to dziwne,bo chyba powinno sie oszacowac wage dziecka przed porodem,a jak dziecko do porodu urosnie do 5kg?Przeciez wtedy to sie robi juz cesarke.
A nie chcialas zrobic testu typu NIPT? U mnie to badanie jakims cudem pokrylo calkowicie ubezpieczenie, chociaz nie mam 35 lat.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
No u mnie na bank nie ma do tego wskazan, bo nie ma najmniejszych przeslanek, aby dziecko mialo wazyc 5 kg Gdyby cos na taka ewentulanosc wskazywalo, to na pewno by badali.
Nie chce robic zadnych dodatkowych testow, bo co by mi to dalo na tym etapie?08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Szwagierka wczoraj do mnie dzwonila dwa razy i powiedziala, ze raz, ze dobrze, ze odmowilam amniopunkcji, a dwa, ze mam dzisiaj zapytac czy miedzy 11 a 13 tygodniem zmierzyli co tam mieli zmierzyc w karku. Bo jesli wtedy zmierzyli i bylo dobrze, to na pewno jest dobrze.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka wrote:Szwagierka wczoraj do mnie dzwonila dwa razy i powiedziala, ze raz, ze dobrze, ze odmowilam amniopunkcji, a dwa, ze mam dzisiaj zapytac czy miedzy 11 a 13 tygodniem zmierzyli co tam mieli zmierzyc w karku. Bo jesli wtedy zmierzyli i bylo dobrze, to na pewno jest dobrze.
No musieli zmierzyc, wlasnie te przeziernosc karkowa mierzy sie przede wszystkim na tym usg I trymestru, wiec na pewno bylo dobrze[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Moj maz sie wkurzyl, ze ta sama baba mi cos znowu gada jakby ludzie nie byli rozni. Tak samo dzieci jedne sa wieksze, drugie mniejsze. Tez tak na to patrze, ale jak raz juz ziarno zwatpienia jest zasiane, to z tylu glowy to pozostaje.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Póki co u mnie wszystko dobrze. 12dpo betę miałam 71, 2 dni później skoczyła do 357, także ładny skok. Za niedługo powinnam dostac wyniki z dzisiaj. Troche mi progesteron spadł, bo z 32 na 25, ale póki co lekarka zadowolona.
Najtrudniejsze w tym wszystkim to, ze za niedługo przeprowadzamy sie do innego stanu, takze mam nadzieje, ze dobrze zniosę podróż i ze uda mi sie znaleźć dobrego gina tam.
Laurka, a Ty juz prawie na wylocie! Super -
Karma na pewno duzo latwiej przeprowadzic sie teraz niz pod koniec ciazy! Bedzie dobrze.
Ja niby na wylocie i juz tylko dwa miesiace, ale to sa AZ dwa miesiace zwazywszy, ze ledwo moge chodzic.
Wczoraj moja ginka powiedziala, ze moja opuchlizna przekroczyla granice normalnej opuchlizny w ciazy. Zebym poczula sie jeszcze lepiej, dodala, ze nigdy nie widziala gorszej! Pobrali mi krew i dalam probke moczu. Mam tez skierowanie na 24-godzinne badanie moczu. Dostalam wielgachny pojemnik na siuski i cos w rodzaju nocnika do lapania moczu. Litosci. Nie widze innej mozliwosci zrobienia tego niz z niedzieli na poniedzialek LOL
Do 24 tygodnia ciazy przytylam moze pol funta, a od tamtej pory (czyli w ostatnie dwa miesiace) 30 funtow! 9 funtow tylko przez ostatnie 2 tygodnie. Ledwo sie k**** toczeWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 14:41
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja na razie przybralam 2 kg. Boje sie tez takiej opuchlizny
Karma, a do jakiego stanu sie przeprowadzasz?
Ja juz sie zdecydowalam i kupilam wozek. Rozwazalam rozne wozki nawet takie europejskie typu Bugaboo za 1000$ czy uppa vista baby stroller, zeby mialy gondole, ale ta cena byla za gondole i spacerowke, bez fotelika, co jest dodatkowym wydatkiem, i w koncu sie zdecydowalam na tanszy wozek, ale majacy wszystkie funkcje na ktorych mi zalezalo:rozkladajacy sie praktycznie na plasko co spelnia funkcje gondoli, dziecko moze w spacerowce siedziec do mnie przodem, skladany jedna reka i wszystko wpina sie na klik.Juz mam go w domu i jestem zadowolona z zakupu, a kosztowal tylko 250 dolarow
http://www.toysrus.com/product/index.jsp?productId=65499026&cp=2255957.2273443.2256189.2256206&parentPage=family#pr-header-back-to-top-link
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Do Virginia Beach. Żal mi trochę zostawiać moja ginke, bo to wspaniała i lekarka i kobieta. Jak wiadomo było ze poprzednia ciąża się nie utrzyma, to dała mi swoj prywatny numer żebym tylko do niej zadzwoniła jak zacznie się poronienie. I przyjechała do szpitala o 2 w nocy, załatwiła wszystko, ustawiła d&c... No cud kobieta! Wiecie tylko co mnie wkurza w tej Ameryce? To czekanie u lekarza!!! To jest jakaś tragedia! Mam np wizytę na 10, to dopiero jakoś o 10.30 przychodzi po mnie pielęgniarka zmierzyć ciśnienie krwi i potem znów czekam na druga pielęgniarkę, aż wreszcie na lekarkę. Bardzo często moje wizyty u obgyn trwają po 2-3h, z czego tylko 15min z lekarzem. Masakra co za strata czasu!
Co do wózków to tez byłam w szoku, ze obi prawie w ogóle gondoli nie używają, tylko biegają z tymi biednymi niemowlakami w fotelikach samochodowych. Z ciekawości jak patrzyłam na ceny, to za luksus gondoli i spacerówki trzeba z 800-1000 baksów wydać.
Ja póki co nie ekscytuje się jeszcze ta ciąża. Czekam na pierwsze usg żeby zobaczyć mała fasolkę i jej serduszko, bo ostatnio właśnie tego nie było. Jak to zobaczę to można świętować -
Madzialenka mam nadzieje, ze Ci sie ten wybor sprawdzi w praktyce i ze Ty i dzidzius bedziecie zadowolone. Ja nie ufam Graco i poza kojcem, ktory kupilam na wyprzedazy grazowej za 20 dol na wypady turystyczne, to bym nigdy nic tej marki nie kupila. Oni ciagle cos wycofuja z rynku: a to fotelik, a to wozek, a to znowu cos.
Ja musialam miec gondole. Z dobrymi kolami. Tesciowa mi znalazla na Florydzie na craigslist. I'Coo Targo - niemiecki wozek. Zaplacila chyba 150 $ tylko. Najlepsza rzecz jaka moglam miec w pierwszym roku!
Karma jesli teraz Cie te wizyty irytuja, to zobaczysz pozniej u pediatry z malym wrzeszczacym dzieckiem. Jedna durna kontrolna wizyta do dwoch godzin trwa, bo najpierw wywoluja Was z poczekalni, asystentka medyczna wazy i mierzy maluszka, i wychodzi. Siedzisz 20 minut czekajac na pielegniarke, potem dwadziescia minut na pediatre. Potem ta wyjdzie cos konsultowac, to kolejnych 20 minut. Potem znowu jakas pielegniarka przyjdzie dac zastrzyk, a potem znowu 15-20 minut czekania na pediatre, ktora spyta tylko czy Ty masz wiecej pytan, a jak nie to kolejna wizyte umowic za X czasu.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
A u mnie wizyta u gina jest zawsze na czas.
Co do wozka Graco, zdecydowalam sie na niego ostatecznie bo znajomi wokolo mieli tej firmy i nie narzekali, no i w koncu tyle Amerykanow je uzytkuje ;)No wiadomo kusily mnie te europejskie z gondolami, no ale jednak wybralam taki, zobaczymy jaki bedzie w uzytkowaniu.
Ten wozek mial duzo pozytywnych opinii, no i takie cechy jak chcialam, no mam nadzieje, ze bedzie OK.
A gdzie twoja tesciowa mieszka na Florydzie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 18:18
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
U mnie tez NA CZAS, bo z poczekalni zazwyczaj wywoluja punktualnie. Tylko przebieg tych wizyt jest po prostu zbyt rozciagniety w czasie. Ale moze moje i Karmy doswiadczenie jest podobne, bo korzystamy z duzych przychodni? Moze w mniejszych jest inaczej?
No wlasnie to, ze "tylu Amerykanow uzytkuje" to dla mnie pierwsza czerwona flaga Troche wyolbrzymiam, ale... Nie dalej jak wczoraj byla tu swiezo upieczona mamusia wazaca jakies dobre 250 kg (i to nie jest body shaming, tylko istotne w sytuacji) z mikroskopijnym 14-dniowym malenstwem wsadzonym w nosidlo. Pozycja tego malenstwa (cialo, glowka, nozki) byla zla na wielu poziomach. No ale przeciez produkt marketingowany mocno, wiec uzytkuja! Od urodzenia! ;/
Tesciowa na Florydzie zimuje. Przez wiele lat miala z mezem dom w Fort Myers, ale sprzedali go rok temu i miniona zime gdzies indziej przeczekali.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 18:25
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya