X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2013, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Energytryp to jest chyba jedyna szczepionka oferowana ciężarnym i z tego co sie orientuje jest od niedawna. A jeszcze na grype szxzepionka, ale to jak jestes w ciazy w sezonie grupowym to możesz dostać za darmo.

Mnie swedzi od kolan w dół i od lokci w dół.....nie wiem co to....mów efekt uboczny aspiryny? Moze jakaś alergia? Ja tez nic nie zmieniłam....czytałam ze to czasami tak bywa a czasami cos poważnego.
    A xcarolinex robili ci jakieś badanie czy po prostu z miejsca ci przepisał cos?

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Ulala Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2013, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa razy wysłało mi tego samego posta ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2013, 20:41

201311191581.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2013, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na szczęście nic nie swędzi :)
    A co do tej szczepionki, to wydaje mi się, że jest to nowość (tak gdzieś od roku). najpierw była na świńską grypę, jak była ta 'epidemia' i teraz jest to. Ja na 100% nie będę się szczepić, jakoś mało ufam szczepieniom. Pracuję w przedszkolu, w całym przedszkolu mamy ponad 100 dzieci i na wooping cough mieliśmy jeden przypadek i to z rok temu. Wydaje mi się, ze ryzyko zakażenia jest dosyć małe, a po co sobie wstrzykiwać coś w organizm w trakcie ciąży.
    A na jajka też miałam ochotę :) i to taką, że jadłam na miękko :) Wiem, że nie można, ale skoro organizm się dopominał, to se pozwoliłam kilka razy ;) Miałam jakieś duże zapotrzebowanie na nabiał, bo jadłam dużo jogurtów, za którymi za bardzo nie przepadam, piłam owocowe koktajle z mlekiem - a mleka nie lubię - i dużo sera zółtego oraz lodów. Etap ten mi już przeszedł, zobaczymy co dalej przyjdzie :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2013, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala, zadnych badan nie mialam - poszlam ze swedzeniem i dostalam Doublebase - na mnie albo nie dzialal, albo nie dzialal, bo w tym samym czasie uzywalam krem ze sterydami na zyly na nodze... Odwiedz lekarza, moze cos Ci na to poradza :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2013, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ktorejs z Was polozna mowila o tescie na torelancje glukozy? Moja nic nie wspominala, a tu juz prawie 25tc, martwie sie czy to tak tylko w moim rejonie czy lekarz/polozna wysylaja na taki test jesli jest sie diabetes czy wszystkie kobiety powinny sie na to udac? Szukalam na stronie NHS, ale nic nie znalazlam.. :/

gg64wn1511ap0yj7.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2013, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, ze się tego od Ciebie dowiem ;) Wiem, że u mnie jedna koleżanka miała to robione, ale ona jest bardzo gruba, więc moze dlatego ;) Popytaj znajomych :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2013, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajj z kobiet, ktore znam zadna chyba nie miala, wiec tez nie wiem :P
    W takim razie nie zostaje nic innego jak zadzwonic jutro do poloznej :)

gg64wn1511ap0yj7.png

• siwa98 Debiutantka

Wysłany: 18 czerwca 2013, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mysle ze nie tylko bardzo grube kobiety maja to badanie na cukrzyce ciazowa sa narazone nawet bardzo szczuple ja mialam wczoraj to badanie ze wzgledu na obciazenie moja mama ma cukrzyce i niestety wynik jest podwyzszony jutro ide na dalsze testy w polsce wszystkie kobiety w ciazy maja badanie na tolerancje miedzy 24 a 28 tygodniem a tu a jesli sie uprzecie to musi polozna was skierowac

• Ella Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Dziewczyny, czy ktorejs z Was polozna mowila o tescie na torelancje glukozy? Moja nic nie wspominala, a tu juz prawie 25tc, martwie sie czy to tak tylko w moim rejonie czy lekarz/polozna wysylaja na taki test jesli jest sie diabetes czy wszystkie kobiety powinny sie na to udac? Szukalam na stronie NHS, ale nic nie znalazlam.. :/
    ja bede robic ten test w tym tygodniu, lekarz mi zlecil to badanie , chociaz nie jestem bardzo gruba :-), najlepiej zapytaj polozna. ten test jest dosyc standardowy i robi sie go nie tylko dziewczynom przy kosci, bo cukrzyca moze dopasc i bardzo szczuple dziewczyny.
    przy okazji mozesz zapytac czy mozga Ci zrobic badanie na anemie.

Q82doi09kub0318v3.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siwa98 wrote:
    hej mysle ze nie tylko bardzo grube kobiety maja to badanie na cukrzyce ciazowa sa narazone nawet bardzo szczuple ja mialam wczoraj to badanie ze wzgledu na obciazenie moja mama ma cukrzyce i niestety wynik jest podwyzszony jutro ide na dalsze testy w polsce wszystkie kobiety w ciazy maja badanie na tolerancje miedzy 24 a 28 tygodniem a tu a jesli sie uprzecie to musi polozna was skierowac
    Wlasnie dlatego chcialabym miec to zrobione - boje sie, ze moge miec podwyzszony wynik, a nie bedziemy nic o tym wiedziec, a przeciez to jest ryzyko dla dziecka... Dzisiaj zadzwonie po pracy do poloznej i chyba na niej to wrecz wymusze jesli nie bedzie chciala mnie wyslac, przeciez to ja nic nie kosztuje ;)

gg64wn1511ap0yj7.png

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny - dzis rano dzwonilam do poloznej w sprawie tego testu na tolerancje glukozy - powiedziala (z tego co pamietam), ze miedzy 26 a 28tc wiec ja bede miala go w sobote 29 czerwca z rana... Wypic roztwór i 2 godziny czekac na kolejne pobranie krwi... A co ciekawe, jak do niej zadzwonilam, to powiedziala, ze skoro jestemy pod opieka lekarza w szpitalu to oni powinni mi list z data wyslac, co oczywiscie sie nie stalo... Wiec pewnie gdybym sie nie upomniala, to nie mialabym tego zrobionego...

Wiec lepiej zapytajcie swoje polozne o to, bo moze tak byc jak u mnie (w 1szej ciazy nikt nie wspomnial o tym, ani polozna, ani listu nie dostalam) wiec lepiej samemu nacisnac, jesli chcecie miec to zrobione.

Powiem tylko, ze ja do osób otylych nie naleze (57kg przy 168cm) i nigdy z waga nie mialam problemu, BMI ok, wiec tu nie chodzilo o otylosc, w mojej rodzinie tez na cukrzyce nikt nie chorowal (z tego co wiem) ale ja chce miec glowe spokojna i wiedziec, ze zrobilam wszystko co moglam zrobic :)

Milej reszty dnia - u nas upal, wytrzymac sie nie da :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2013, 15:01

Kropka lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

• patti Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ella wrote:
    ja bede robic ten test w tym tygodniu, lekarz mi zlecil to badanie , chociaz nie jestem bardzo gruba :-), najlepiej zapytaj polozna. ten test jest dosyc standardowy i robi sie go nie tylko dziewczynom przy kosci, bo cukrzyca moze dopasc i bardzo szczuple dziewczyny.
    przy okazji mozesz zapytac czy mozga Ci zrobic badanie na anemie.

Dziewczyny, cukrzyca nie jest choroba tylko ludzi otylych ;-) i to czy sie w ciazy robi ten test nie zalezy od tego czy jest sie szczuplym czy grubym - w polsce kazda kobieta w ciazy jest temu testowi poddawana, bo niekontrolowany cukier jest grozny dla matki i dziecka.ja nie naleze do grubych ,chudzina tez nie jestem -test wyszedl mi ok.znam kobiety bardzo chude i mialy cukrzyce w ciazy.trzeba pamietac, ze spozywanie duzej ilosci cukrow prostych -slodyczy i nie tylko moze przyczynic sie do cukrzycy w ciazy, ale niekoniecznie.plus, jesli w rodzinie ktos ma cukrzyce, ryzyko wzrasta.

Swoja droga, tez mieszkalam w Anglii w pierwszych tygodniach ciazy, ale ostatecznie namowilam meza na powrot , bo mnie jakos ten kraj nie odpowiadal -bylam tam na jakis czas ,maz razcej chcial zostac ,ale pojawilo sie dziecko i go przekonalam do Polski.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• xcarolinex Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patti wrote:
    Dziewczyny, cukrzyca nie jest choroba tylko ludzi otylych ;-) i to czy sie w ciazy robi ten test nie zalezy od tego czy jest sie szczuplym czy grubym - w polsce kazda kobieta w ciazy jest temu testowi poddawana, bo niekontrolowany cukier jest grozny dla matki i dziecka.ja nie naleze do grubych ,chudzina tez nie jestem -test wyszedl mi ok.znam kobiety bardzo chude i mialy cukrzyce w ciazy.trzeba pamietac, ze spozywanie duzej ilosci cukrow prostych -slodyczy i nie tylko moze przyczynic sie do cukrzycy w ciazy, ale niekoniecznie.plus, jesli w rodzinie ktos ma cukrzyce, ryzyko wzrasta.

Swoja droga, tez mieszkalam w Anglii w pierwszych tygodniach ciazy, ale ostatecznie namowilam meza na powrot , bo mnie jakos ten kraj nie odpowiadal -bylam tam na jakis czas ,maz razcej chcial zostac ,ale pojawilo sie dziecko i go przekonalam do Polski.

Wiadomo, ze w Polsce kazda kobieta jest temu poddawana, ale tu jak widzisz jest inaczej :) - wydaje mi sie, ze nie kazdego wysylaja, zreszta dzis w pracy dziewczyny pytalam o to, to pierwsze pytanie bylo czy mam cukrzyce, skoro chce isc na ten test :)

Mnie tu jest dobrze, mamy oboje bardzo dobra prace, zostaniemy tu na stale wiec niestety musimy sie meczyc z systemem opieki zdrowotnej :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2013, 15:45

Kropka lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

• patti Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opieka zdrowotna faktycznie jest dziwna w Anglii.powodzenia Wam tam zycze, ja bardzo lubie Polske jednak.maz mieszkal w Anglii wiele lat i wiekszosc jego rodzenstwa tez tam jest i zostaja na stale, stad moj problem ,bo tesciowa chcialaby ,zebysmy tez tam zamieszkali, a przeciez to nasze zycie,ech.
    pomimo, ze mowie biegle po angielsku i nie mialam tam wiekszych problemow -wybralam POlske.u nas to chyba rodzinne -moja kuzynka namowila meza Kanadyjczyka do przeprowadzki do Polski i obecnie radzi sobie tutaj swietnie.

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki odnosnie testu glukozy do robilam go dwa razy bo pierwszy wynik wyszedl ppdwyzszony lekarz kazal powtorzyc i dzieki diecie zbilam troszke ten cukier ale i tak bylo za duzo wiec skierowal mnie na profil glukozy do szpitala.bylo spoko ogolnie ale dostalam glukometr w szpitalu do domu rozpiske z rzeczmi do jedzenia i mam sie kontrolowac.co prawde tego cukru bylo malo ponad norme ale byly tez kobitki chude z brzuszkami na insulinie wiec tusza nie ma znaczenia ;-)lepiej sie skontrolowac tak mysle. to ciazwa curzyca i po porodzie minie .

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to widzę,że testy na cukrzycę się już wyjaśniły.
    i tak jak dziewczyny piszą- na cukrzyce może zapaść każdy- a tusza moze być jednym z czynników.
    energytryp właśnie z tego co wiem takie testy w uk robi się standardowo-każdej cięzarnej- ale u ciebie chyba doszło do braku przepływu informacji między lekarzem a położną. Moja szwagierka tez miała w 28 tyg- poszła na krew, potem wypiła to cuś i po 2h znowu krew. jest lekko przy tuszy a miała wszytko ok. a w pracy pytałaś się polek czy angielek?? bo jak angielek to ta odp w ogóle mnie nie dziwi bo oni tutaj nie wolą zapobiegać tylko dopiero leczyć jak cos jest nie tak.

patti- my tez będziemy wracać. tutaj nie da sie żyć w pełni bo oprócz pieniędzy nie ma tutaj zbytnio nic- tym bardziej ze cała rodzina jest w pl.

201311191581.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala,pati a ja wlasnie mysle o wyjezdzie ale teraz to sie troszke odsunelo ze wzgledu na dzidziulka..no a teraz juz jak sie obczytalam w ta opieke lekarska i prowadzenie ciazy to uuuu troche mi to nie pasi hehe a chcialabym jeszcze jednego bobaska ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli chodzi o przeplyw inf o mnie miedzy polozna-lekarzem o ten test, to w sumie dziewczyny, ktore znam i ktore rodzily w 2011 i 2012 i ktore przynalezaly do tego samego szpitala co ja, to tak czy siak nie mialy testu na glukoze. W pracy mam tylko jedna Polke, ktora rok temu urodzila, a i tak jezdzila czesto do PL do ginekologa, wiec ona miala test na glukoze tam robiony - reszta angielek, wiec jak napisalam, zdziwione pytaly czy mam cukrzyce... Tez myslalam, ze to test dla wszystkich, moze w tym rejonie cos inaczej robia.

gg64wn1511ap0yj7.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety w UK trzeba leczyć się samemu i mówić lekarzowi, co ci jest i co jest potrzebne. Mi żyje się tu bardzo dobrze i też zamierzam zostać na stałe. Na szczęście jak na razie z ciążą jest wszystko ok, więc brak tej opieki jakoś mi nie doskwiera za bardzo.
    A z cukrzycą to oczywiste jest, ze i szczupłe osoby mogą mieć. Dobrze jednak wiedzieć, ze trzeba położną przycisnąć :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2013, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala wrote:
    energytryp właśnie z tego co wiem takie testy w uk robi się standardowo-każdej cięzarnej- ale u ciebie chyba doszło do braku przepływu informacji między lekarzem a położną. Moja szwagierka tez miała w 28 tyg- poszła na krew, potem wypiła to cuś i po 2h znowu krew. jest lekko przy tuszy a miała wszytko ok. a w pracy pytałaś się polek czy angielek?? bo jak angielek to ta odp w ogóle mnie nie dziwi bo oni tutaj nie wolą zapobiegać tylko dopiero leczyć jak cos jest nie tak.

dobrze powiedziane Ulala, brak przeplywu informacji - bardzo dobrze to ujelas. Nie wiem czy w ogole cos takiego zaistnialo. Do tej pory 80% moich kontaktow z NHSem to jakas masakra. Buce! Z polozna na spotkaniu myslalam ze wyjde w polowie, bo normalnie nie czailam co mowi, taki miala akcent z Nigerii czy innej Afryki... Zenada! Pomijam jakies mierzenie, wazenie, ktorego nie zrobila, nawet na mnie nie popatrzyla. Nie wiem jak ona dostala prace?

Mieszkami tu od 14 lat i to jest moj dom teraz. Polsce rzadko odwiedzam.Pracuje w organizacji artystycznej, ktora zatrrudnia 70% gejow, a czesc straight zadko jest dzieciata. Nie ma z kim pogadac o ciazy, dzieciach...
    O przebiegu ciazy ucze z internetu, czytam to tu to tam, od was i staram sie sluchac wlasnego instynktu.

Tak to sie pieknie zorganizowalam prosze Was, aj! Pozdrawiam.

Kropka lubi tę wiadomość

f2wlcbxmiucyp84t.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ