Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny
Wbijam tak troche z butami ale mam nietypowa sprawe i moze ktoras z was mi pomoze
Dzis sie dowiedzielismy ze spodziewamy sie syna
Imie mielismy wybrane jz dosc dawńo i tu moje pytanie,,,.
Chcemy mu dac na imie Tiago... Jest to imie portugalskie/hiszpanskie...
I jak myslicie bedzie jakis problem z rejestracja go w uk po porodzie???
I czy ktoras z was wie jak to potem wyglada jak sie wraca na stale do pl... Trzeba chyba dziecko zarejestrowac w usc?? I normalnie w pl by mi nie zarejestrowali tego imienia ale skoro bedzie nadane w uk i zarejestrowane to chyba nie maja juz wyjscia,co???
Serio jest to dla mnie mega wazne bo nie chce potem problemow
-
Ap badanie na syndrom Downa jest badaniem standardowym, jednakże musisz wyrazić na nie zgodę, dlatego położna o to pytała. Robi sie to przy pierwszym scanie w 12 tyg. Na usg badają przezierność karkową a potem pobierają krew.
Mychowe ja słaba jestem z benefitówDostawałam working tax credit i jak urodziłam zadzwoniłam do HRMC i zgłosiłam to - oni sami naliczyli mi ilość benefitu.
Karolcia, ciężka decyzjaNiestety Ci nie pomogę, bo nigdy nie spotkałam się z taką sytuacją i nie mam zielonego pojęcia
Paula fajne imięW UK nie ma absolutnie żadnego problemu z jakimkolwiek imieniem. Podajesz jak się pisze i tyle
Miałam przypadek w przedszkolu dziecka, którego matka przy rejestracji podała zły spelling i zamiast Connor wyszedł Connar
Tu można pisać imiona jak się chce
A jak w Polsce, to nie wiem, bo ja swego nie rejestrowałam.
Zancia, mam nadzieję że uda Ci się rodzić naturalnie, trzymam kciuki
Mychowe podobno mycie podłogi na kolanach tez pomagamychowe, Paula55, Zancia28, tyger lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, mam do was pytanie co do wyprawki itd.
Jestem już w 3 mies i zastanawiam się już nad kupnem butelek dla dziecka, pampersów (ich dużo schodzi) bo jest fajna promocja w Asda i nie wiem czy za te 4mies trafi się taka fajna. Mój się boi tak wcześnie kupować żeby nie zapeszać, ale z drugiej strony jak patrzeć czeka nas dużo wydatków bo nie mamy tak naprawdę nić dla naszego maluszka. łóżeczko chcę tak zostawić na min 5mies i wózek bo też się czeka trochę czasu, aż przyjdzie zamówienie.
Kupiłybyście na moim miejscu już?
i co uważacie o kremie bepanten do pupu dziecka?tyger lubi tę wiadomość
-
Ja kupowałam bepanthen, bo może też być do sutków. My kupowaliśmy cos raz na jakis czas dla dzidzi, żeby pod koniec nie było dużego wydatku i tak się wtedy tego nie odczuwa. Ja nie wierze w takie zabobony mimo wszystko. Szczególnie po 12 tygodniu jest mniejsza szansa, że cos może się stać (odpukać), także powodzenia z zakupami
Plumb80, tyger lubią tę wiadomość
-
U nas na syndrom Downa pobrali tylko krew, gdy zapytałam o to na scanie to powiedzieli że w Walii inaczej jest niż w Anglii i pobierają tylko krew.
Ale wydaje mi się ze skoro w razie czego ma to pomoc malenstwu to warto to zrobić.
Co do imienia to nie wiem my damy polskie imię ale tak jak kropka napisała raczej tu nie będzie problemu, z moim siostrenxem chodziła do klasy dziewczynka o imieniu angelwięc wszystko pewnie zależy od rodziców.
Ja też bym chciała się starać o tę 500 f Ale muszę poczekać aż się dzidzia urodzi żeby złożyć o child tax, bo niestety ani mi ani mojemu partnerowi nic nie przysługuje bo jesteśmy za młodzi.
Zancia- oby twój maluszek jeszcze się przekrecil ma w sumie jeszcze troszkę czasu
Ja to czasami się zastanawiam jak nasza mała leży bo kopie po bokach ale na usg wychodzi ze leży główka w dół.Driada0102, Kropka lubią tę wiadomość
-
Kropka dzieki wielkie
Tak myslalam ze tu nie bedzie problemu ale boje sie co w Pl wymyslato dziwny kraj jednak za kilka lat chcemy wrocic
Chyba poprostu zapytam w usc w moim miescie
A jeszcze jedno pytankoco do working tax credit
jak juz wspomnialyscie
Pobieralam takowy przez krotki czas bo chyba przez mies...
Potem zglosilam ze jestem w zwiazku zeby nie miec pozniej problemow i oczywiscie podliczajac zarobki moje i partnera nie kwalifikujemy sie...
Ale jesli zaczne pobierac teraz maternity pay (bylam pracownikiem agencyjnym) to moje zarobki spadna i czy mamy szanse znow starac sie o working tax credit???
I czy dostane tez child benefit???
Ciekawa jestema nie mam nerwow tam dzwonic zeby tylko sie dowiedziec
-
Driada- ja żałuję że nie kupowałam po trochu, ciągle odkladalismy a teraz jak pomyślę ile do kupienia to masakra.
Butelki kupiliśmy tommee tippee bo była akurat promocja w Tesco i było 6 butli za 10 f a pampersow mamy tylko jedną średnią paczkę na start bo takie rzeczy zawsze można iść i dokupić w razie potrzeby .
My jak na razie mamy sudicrem i linomag ,Ale bepanthen pewnie dokupie właśnie do piersi -
kambel wrote:Driada- ja żałuję że nie kupowałam po trochu, ciągle odkladalismy a teraz jak pomyślę ile do kupienia to masakra.
Butelki kupiliśmy tommee tippee bo była akurat promocja w Tesco i było 6 butli za 10 f a pampersow mamy tylko jedną średnią paczkę na start bo takie rzeczy zawsze można iść i dokupić w razie potrzeby .
My jak na razie mamy sudicrem i linomag ,Ale bepanthen pewnie dokupie właśnie do piersi
Ja się już dorobiłam ściągarkę do mleka bo mojej koleżanki partner zamówił przypadkiem dwie hehe i odkupiłamdużo daje ta elektryczna w porównaniu do ręcznej
-
http://groceries.asda.com/asda-webstore/landing/home.shtml?cmpid=ppc-_-ghs-_-brand-dsk-_-google-_-asda%20uk#/listing/New_IM_ListingPage_Top_promo_1/New_IM_ListingPage_Middle_promo_1/New_IM_ListingPage_Bottom_promo_1/1215311323879/New_IM_ListingPage_ProductModule_promo_1/seasonal_tab-Baby-140422
tyger lubi tę wiadomość
-
ja nie widzialam na ebayu po 10.
Powiem Ci, że szkoda kasy na ręczną bo ręka boli, trzeba ściągać często mleko i mojej koleżance już ta ręczna po 3 tyg zaczęła szwankować, a tą elektryczną ściąga z dwóch piersi w tym samym czasie co ręczną jedną -
Paula55 wrote:Kropka dzieki wielkie
Tak myslalam ze tu nie bedzie problemu ale boje sie co w Pl wymyslato dziwny kraj jednak za kilka lat chcemy wrocic
Chyba poprostu zapytam w usc w moim miescie
A jeszcze jedno pytankoco do working tax credit
jak juz wspomnialyscie
Pobieralam takowy przez krotki czas bo chyba przez mies...
Potem zglosilam ze jestem w zwiazku zeby nie miec pozniej problemow i oczywiscie podliczajac zarobki moje i partnera nie kwalifikujemy sie...
Ale jesli zaczne pobierac teraz maternity pay (bylam pracownikiem agencyjnym) to moje zarobki spadna i czy mamy szanse znow starac sie o working tax credit???
I czy dostane tez child benefit???
Ciekawa jestema nie mam nerwow tam dzwonic zeby tylko sie dowiedziec
Paula55 lubi tę wiadomość
-
No wlasnie... Bo jesli by brali dochod z zeszlego roku to nie ma szans bo moj sam ma ponad 28000
wiec z marszu sie nie kwalifikujemy
I na becikowe tez
Ale jesli brali by dochod z tego roku....moze by sie udalo
Dziekuje Ci kochana baaaaardzo za odp bo czlowiek takie niedoczytany. A czasem czytam i sama nie rozumiem do konca
Dziekuje :*