Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
A na tej str od Kambel pisze tak:
Alternatywą dla umiejscowienia aktu urodzenia jest złożenie wniosku o nadanie numeru PESEL do konsulatu lub ambasady, który dalej poprowadzi tę sprawę. Ale bez stałego zameldowania w Polsce dziecko na tej podstawie będzie mogło uzyskać wyłącznie polski paszport z brytyjskim adresem zamieszkania.
-
aniafk wrote:Jeśli mają np w Anglii to powinni się starać o angielski paszport a skoro nie mogą i muszą mieć polski to trochę logiczne że polski meldunek tez. Jakoś tak to rozumiem
No wlasnie nie. Bo skoro nie zyja w pl to nie musza miec tam meldunku. A ze w wb pracuja np dopiero 4 lata to im sie brytyjski paszport jeszcze nie nalezy...
-
Wtedy nie mogli o ang. Moja siostra nie ma meldunku odkąd wyjechała czyli jakieś 7 lat jej mąż trochę dłużej.
Ciekawe jak jest to załatwiane przez ambasade w końcu oni wysyłają wszystko do wawy do głównej siedziby a nie typowo do miejsca zameldowania -
Kurde az obudzilam mojego chlopa i go zapytalam.
Teraz jest tak ( kiedys bylo inaczej) ze jak wyrabiasz przez ambasade to nie trzeba miec meldunku dla dziecka w Pl. Jak wyrabiasz dokumenty w Pl to wymagaja.
Kiedys bezwzglednie wymagali meldunku w pl teraz juz nie
-
Dlatego też tak bardzo uwielbiam papierkowa robotę
nigdy nic nie wiadomo
Ja ostatnio pisałam do ambasady o akt urodzenia czy można wyrobić i czy można to za jednym zamachem z paszportem. To okazało się ze nie i czas oczekiwania na akt to 3-4 mies jeśli załatwia go ambasada plus później 6 tyg paszport