X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • kambel Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała tez polskie, ale nie wiem jak później. Jak zacznie się nauką pisania czy warto będzie mieszać w głowie i wprowadzać nasze ą ę itp.

relgio4pk3pt9z4w.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj to ciągle jakieś gadżety rozdają, w Polsce to by jeszcze zabrali :D

Ja używam w domu tylko Polskich książeczek. Odkąd Piotrek do szkoły poszedł to przynosi do domu codziennie inna czytankę i radzi sobie bezproblemowo, nawet gdybym ja mu chciała czytać czytanki po angielsku to by mnie poprawiał bo nie ten akcent. Więc angielskie chyba lepiej zostawić szkole :)
    No penelope przegina

ap1526, Paula95, Penelope lubią tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kambel słodka ta mała :)

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie jej nie zaszkodzisz, skoro nasz synuś po polsku mówi,a dopiero teraz zaczyna z angielskim i już tam podłapuje
    w domu będziemy po polsku mówić więc fajnie jakby dzieciaczki mówiły poprawnie i umiały odczytać np liścik ode mnie czy list od babci z PL,
    ale jakoś bardzo uczyć nie będę chyba, nie bardzo chcę aby wiązały przyszłość z Polską, ale kto wie co życie przyniesie
    sęk w tym, że ja czytając książeczkę po angielsku będę pewnie źle akcentować i tu się boje narobić problemu,
    mówią, żeby lepiej na własną rękę angielskiego dziecku nie wpajać jeśli samemu się nie jest zbyt dobrym
    no ale sprowadzać teraz te książki z PL
    ech ach och :D dylematy
    tak mam ochotę zwyczajnie się od tej polskości odciąć ale się chyba nie da ot tak
    przyzwyczajenia robią swoje
    może z czasem się wszystko samo rozwiąże :)

weronika86 lubi tę wiadomość

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie na ten akcent wolę dziecku nie mieszać. Co do nauki Polskiego to ja będę na pewno. Nie z racji powrotu czy coś bo ja nie wracam i wątpię żeby dzieciaki chciały :) ale szkoda mi zmarnować tego, że będą umiały mówić po polsku a pisać czy czytać nie.
    mówienie to już będzie duża podstawa więc zostanie tylko czytanie i pisanie. Poszukam jakiejś sobotniej szkoły, myślę, że nawet to może być rozrywka dla dziecka.
    Mój młody takie już książki do domu przynosi , że mnie głowa boli jak je widzę. Dostał listę pytań na które ma odpowiedzieć przed czytaniem, w trakcie i po. Masakra
    Do tego on sam ma czytać i czasami czegoś nie wie, ja też oczywiście nie no i zaś słowniki, szukanie
    ehhh :)

ap1526 lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula95 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie ja tez bardzo bymchiala zeby po polsu umialo bo ja naprzyklad jestem bardzo kiepska z zgramatyki polskiej bo wychowalam sie w Anglii ale niechce odbierac tego mojemu dziecku, Kambel cudowny dziedziaczek ehh ja wszystkie dziedzi bym pokochala doslownie:D

gann6vgctutmv8py.png
    oar86vgch5atzmsu.png
  • Paula95 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *dzieciaczek nie wiem czemu tak sie pomylilam heh i dzieci tak samo ojejku dziewczyny przepraszam za pisownie

gann6vgctutmv8py.png
    oar86vgch5atzmsu.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj synuś przyniósł książeczki bez literek i miał opowiadać co widzi i wyobraźcie sobie, że była meeega rozpacz, bo jak on ma czytać "jak tam nie ma liter" (a czytać nie umie) :D
    no skoro będą umieć czytać i pisać po ang oraz mówić po polsku to już chyba będzie łatwo wszystko połączyć :)

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak słucham wśród znajomych to dzieci z rodzicami po ang nie chcą gadać w ogóle, przeszkadza im to bardzo. W domu polski i koniec kropka :D

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez będę chciała uczyć polskiej pisowni. Widzę jak dzieci moich sióstr mają z tym kłopoty. Siostrzeniec w zeszłym roku zaczął uczyć się pisowni polskiej ( ma 12 lat a Przyjechał gdy miał 4) a tak to pisał trochę po polsku a większość po ang. Fakt jak pisze to ' muj ' itp tak samo i siostrzenica.
    Moja siostra powiedziała ze oni tu zostaną i polska pisownia jest mu zbędna a angielski jest ważniejszy.
    A my w sumie nie wiemy czy kiedyś nie wrócimy do pl wiec zobaczymy z czasem co i jak będzie :)

Paula95 lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz chce zacząć chodzić na zajęcia dla dzieci. W czwartek idziemy na zajęcia ' śpiewanie dla / z dziećmi ' mam nadzieje ze dzięki temu i ja zyskam coś na tym i podszkole swój angielski nie tylko w słowach ale i w wymowie :)

ap1526 lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ap1526 wrote:
    jak słucham wśród znajomych to dzieci z rodzicami po ang nie chcą gadać w ogóle, przeszkadza im to bardzo. W domu polski i koniec kropka :D
    He moja siostra kiedyś wymyśliła ze starszym synem ze mówią niektóre rzeczy po angielsku aby ten młodszy nie rozumiał bo lubił robić po złości :)

relgio4pk3pt9z4w.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet nie pod kątem tego czy zostaje czy nie, ale co znajomość dwóch języków to nie jednego :) Jeszcze z takim ułatwieniem, że się dobrze mówi.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Paula95 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziendobry dziewczyny, jak samopoczucie dzisiaj?u mnie pienkie sloneczko swieci wiec wybieram sie na spacerek zaraz troche ruchu mi sie przyda:) ciekawe co u Penelope nic sie nie odzywa.. a jak sie czujesz Nadzieja??

ap1526, Nadzieja ;-) lubią tę wiadomość

gann6vgctutmv8py.png
    oar86vgch5atzmsu.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tak mamę próbowałam włoskim zarazić, żeby mieć taki między sobą język, żeby nas tata i siostra nie rozumieli :)
    a jak basen Kambel? idziecie jeszcze?

Penelope! :D gdzieś Ty

ale zmęczona jestem, oddychaniem chyba kurna
    wczoraj drzemałam w dzień ze 4 godziny i zasnęłam o 22, spałam do 7.20 i nadal walczę aby nie zasnąć na siedząco
    w kółko bym spała

żebra mi dokuczają i coś mi w gardle przeszkadza, jakoś ciaśniej tam mam, opuchnięte jakby, trudniej mi oddychać, nawet sama się łapię na chrapaniu :D można, można

Penelope lubi tę wiadomość

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim. U nas tez pogodnie dziś na dworze.
    My ma basen idziemy jutro zajęcia są w czwartki i w soboty ( na sobotę Trzeba za mies z góry zapłacić a w czwartki jest Pay as you go) na razie wiec wole te czwartki w razie gdyby.
    Ap w ciąży miałam to samo ciągle mogłam spać. Jak juz odeszła na macierzyński i m miał na popołudniu to do 11 spaliśmy on o 1 do pracy a ja myk do wyrka :)
    Teraz też bym pospala a kaja jeszcze co 3 h pobudka w nocy i od 8 pobudka :)
    Wracając do czytania dzieciom ogladalyscie mam talent w sobotę i chłopca 3 letniego recytujacego inwokacje? Mi było ciężko ją zapamiętać :) podziwiam go dosłownie :)

ap1526, Paula95, Limerikowo lubią tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też słoneczko, cieplutko, nawet krótkie spodenki i koszulkę na ramiączkach ubrałam :) - pranie robię ;/ niech się suszy na zewnątrz.
    Muszę wyprać wszystkie ubranka dla Adasia i tek sobie myślę, że najlepszy czas na to będzie listopad-grudzień i wszystko w domu;/

Ap Ty już bliżej końca niż początku to masz prawo być zmęczona i ponarzekać. Ja czuję się jak słoń taka ociężała i też wiecznie zmęczona. 100 metrów mam do sklepu a wracam ledwo żywa.

No Penelope przegina

Penelope lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz sobie tłumaczę jeszcze, że zawsze mogę się drzemnąć, ale boję się co to będzie jak się mała urodzi, że będę rozdrażniona chodzić, bo nie dośpię, synusiowi jeszcze się buźka nie zamyka. Trzeba będzie wcześnie wstać i oboje ogarnąć i nakarmic żeby tylko do szkoły podejść :)

też bym kurcze na ten basen poszła, się boję ruszyć z domu :D
    jak niemowa prawie jestem

u mnie też ładnie, ale czuć już jesień

w niedzielę na car boot i już się biorę porządnie za wyprawkę, dość czekania.
    Nie wiem jaki tu proszek kupić do tych dzidziusiowych ubranek, w PL był duży wybór i to lovela wszędzie głównie, a tu chyba tylko lenor widziałam póki co.

haha Ania ja idę na dół do kuchni na chwilkę i wracam z ciężką zadyszką :D
    kilka schodów :)
    mówią, że chodzenie po schodach poród przyspiesza, ja tyle latam po nich, że źle mi to wróży albo się okaże, że nie działa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 11:38

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap ja używam fairy ale w kostkach. Dostałam próbkę w jakiej paczce i stwierdziłam ze przy nim zostaje ładnie pachnie i dopiera. Prędzej używałam jeszcze płynu fairy ale ja miałam uczulenie i wszystko mnie swedzialo wiec kupiłam comfort super pachnie i ubrania mieciusie.

relgio4pk3pt9z4w.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba pralam w comfort ale już dokładnie nie pamiętam a teraz to sie nie rozglądam. A i persil jest bo próbki miałam z Bounty :)

Ja też się boje trochę życia z dwójką, z tą szkołą. Boje się, że nie będę wyrabiać. Z jednym to nie problem był bo jak nie miałam siły to nawet obiadu nie gotowalam tylko jakiś gotowiec a młody mleko. Teraz Piotrek potrzebuje zjeść normalny obiad a ja się boję ,że noce będą nie przespane i nie będę miała siły:/
    Do tego to czytanie jeszcze do szkoły.
    Ap czy dostałaś w szkole reading book do wypełniania codziennie po czytaniu czy opowiadaniu? Denerwują mnie w tej szkole bo codziennie musze coś napisać a wiem, że w innych szkołach to nawet raz w tygodniu wystarczy.

Limerikowo lubi tę wiadomość

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ