Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
cześć dziewczyny, jestem od 3 tygodni w UK, nie umówiłam się jeszcze do żadnej położnej, bardzo bym chciała żeby to jednak lekarz ginekolog prowadził moją ciąże, ale słyszałam, że to tu nie realne chyba, że w prywatnych przychodniach polskich.
Czy położna prawidłowo prowadzi ciąże? i czy tutaj pobiera się krew co miesięc i mocz jak to w Polsce?
szkoda tylko, że przysługują dwa skany na ciążeWeridiana lubi tę wiadomość
-
Witaj Madzia....to chyba zalezy czy wszystko ok czy nie...jak wszystko jest dobrze to ze 2/3 razy chyba krew pobieraja z tego co slyszalam
W ktorym miesiacu/tygodniu jestes?
Mi pierwszy raz w czwartek beda krew robic a potem to nie wiem nawet
Co do poloznej to zalezy od poloznej tak samo jak w pl od lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 17:20
Weridiana lubi tę wiadomość
-
witaj Madzia
krew pobieraja na samym poczatku i w 28 tygodniu. Mnie na drugim badaniu wyszla anemia, wiec dostalam zelazo z zaleceniem brania do konca ciazy, ale juz nikt nie badal mojej krwi pozniej. Probke moczu kaza przynosic na kazda wizyte u poloznej, ale na pewno nie robia analiz, polozna tylko zamacza patyczek i tyle. Polozne prawidlowo prowadza ciaze wg brytyjskich standardow, ktore jednak broznia sie od polskich i np. Nie ma co liczyc na badanie ginekologiczne.
Ale ja nie narzekam. W 9 tygodniu plamilam, zglosilam sie do early pregnancy unit w szpitalu i bez problemu zrobili mi usg. W 33 tygodniu myslam, ze sacza mi sie wody i tez od razu mnie przyjeli w szpitalu. Ale pewnie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i gdybym miala problemowa ciaze, moglby byc problem, bo oni sa tutaj bardzo "naturalni" i np. Do 3 poronien nic nie robia.Asha, Weridiana, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
ja jestem w 15 tygodniu, miałam już robioną krew i mocz ale to w polsce, ostatnio bardzo mnie bolał brzuch i poszłam do przychodni kazano zglosic mi się do szpitala, pojechałam przyjeła mnie pani ginekolog i zrobila mi o dziwo usg ale okazało się, że z dzieckiem wszystko wporządku a brzuch bolał od tego bo dziecko się już przeciąga i wierci, jest tak ruchliwe, że pani nie mogła zrobić zdj USG i wyszło rozmazane teraz kazali mi się juz zgłosić do przychodni, żeby to jakaś położna prowadziła tą ciąże.
Czytałam też na temat przychodni polskich, ale ceny są tak ogromne, że to nie ma sensutemu pytam o opinie o położnych jak to jest
dziękuję za odpowiedzi -
Dziewczyny mam pytanie, do tej pory bralam tylko kwas foliowy + wit D. Chcialam zapytac czy biezecie jakis inny kompleks witamin i tak to co? Najlepiej bez zelaza bo czytalam ze nie jest zbyt delikatny dla zoladka za to moj zoladek jest bardzo delikatny. Myslalam zeby skonczyc do konca ten moj kwas foliowy jeszcze mi zostalo jakies 10 tabletek i przezucic sie na cos bardziej rozbudowanegoMaksymilian
-
nick nieaktualny
-
Madzia witaj
Rozumiem ze masz już nin i zapisalas się do przychodni?
Kolejny krok to gp i położna.
przysługują 2 skany ale możesz zrobić dodatkowo prywatnie,
krew miałam pobierana 2razy. Mocz jak Ell wspomniała papierkiem na każdej wizycie (chodzi chyba o PH , może się mylę)
Ja też miałam sytuację, myślałam że mi wody się sącza i kazali przyjechać do szpitala, a tam usg itd. W razie potrzeby działają szybko.
Prawdą jest jednak że w pierwszym trymestrze masz wrażenie, że nie spieszą się (przecież wszystko się moze zdarzyć), ciąża jakby mniej wiarygodna była - takie jest moje odczucieell lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitaj Madzia. Tak jak piszą dziewczyny - badanie z krwi dwa razy w ciąży plus dwa scany, jeśli wszystko jest ok. Obciążenie glukozą nie wszystkim robią, chyba że masz predyspozycje do cukrzycy bądź ktoś w rodzinie choruje. Badania ginekologicznego się nie robi tutaj. Ale nie martw się, położna bardzo dobrze prowadzi ciąże i jeśli coś ją zaniepokoi to dostaniesz skierowanie do specjalisty w szpitalu. Ja rodziłam 2 razy w Polsce i raz tutaj. I naprawdę mówię szczerze, że jest tutaj o niebo lepiej jeśli chodzi o opiekę w czasie porodu i po porodzie. W czasie ciąży również jesteś objęta opieką. Tyle tylko że nie ma tutaj tylu spotkań, badań, testów itp. I chyba nawet lepiej, bo porównując moją ciążę tutaj z dziewczynami z lipca w Polsce, to miałam to szczęście przeżyć spokojnie czas ciąży, cieszyć się nią. A w Polsce dziewczyny co chwila testy, badanie szyjki, analiza wyników i wieczne rwanie włosów ze strachu czy jest to wynik dobry czy nie.
Jasne, należy mieć kontrolę nad ciążą i czuć się bezpiecznie. Tutaj dostaniesz wszystko co powinnaś od położnej, zaopiekuje się Tobą i maleństwem. Unikniesz dodatkowego stresu, wierz mi. A jeśli tfu tfu coś będzie nie tak, to możesz być pewna, że otrzymasz pomoc od razu.
Jedyny minus to taki, że z pierwszą rejestracją trzeba czekać od 8 do 12 tyg ciąży i wtedy jest obawa, czy się nic nie stanie złego. Ale już później możesz być spokojna
Dziewczyny dzisiaj jest Dzień DzieckaŻyczę wszystkim maluszkom, tym pięknie rosnącym oraz tym w brzuszkach, przede wszystkim zdrowia oraz samych szczęśliwych dni w życiu. Oby każdego dnia był Dzień Dziecka dla Was
P.S. AsiaPoli co z Tobą? Byłaś na badaniu? Jak się ma maluszek, wszystko dobrze u Was? Odezwij się kotekWiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 12:39
pati_zuzia, Asha, ell, ap1526, Penelope, Weridiana, AsiaPoli lubią tę wiadomość
-
oj tak wszystkiego najnajnajlepszego dla wszystkich naszych Szkrabów, tych w brzuszkach także, niech rosną zdrowo.
nadrabiać nie dam rady, witam nowe Brzuchatki i nudnej ciąży życzę
też rodziłam w obu krajach i polecam UKPlumb dobrze gada
hehe
buźkiWeridiana, pati_zuzia, ell lubią tę wiadomość
-
I ja pozdrawiam na końcówce dnia dziecka. Szybko powiem że u nas ok, wszystko dobrze i Russell juz zaraz bo 9 czerwca będzie 4 miesiące!!!! Jak ten czas leci. Pozdrawiam Kochane i nowe dziewczyny na forum
Weridiana, pati_zuzia, ell, ap1526 lubią tę wiadomość
-
Również składam życzenia dziecięce
W niedzielę zakupiłam paczkę pieluszek z Azdy angels i paczkę pampers
Dzisiaj mój pierwszy dzień z maternity leave
Penelope jak ten czas leci, przecież wczoraj rodzilas !
Ell ja chyba poproszę męża o romantyczną zmywarkę do naczyń
Miłej nocki dziewczynypati_zuzia, ell, Penelope lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWeridiana wrote:Również składam życzenia dziecięce
W niedzielę zakupiłam paczkę pieluszek z Azdy angels i paczkę pampers
Dzisiaj mój pierwszy dzień z maternity leave
Penelope jak ten czas leci, przecież wczoraj rodzilas !
Ell ja chyba poproszę męża o romantyczną zmywarkę do naczyń
Miłej nocki dziewczynyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 10:14
Weridiana, ell lubią tę wiadomość