Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
w czwartek mam wizyte health visitor to zapytam i podejme decyzje w koncu bo czas leci
Ell tak mysle ze moze u ciebie kazala podawac wit. D bo synek urodzil sie w lutym (mniej slonca) A jakie szczepionki dostala corcia?
super ze Eryk wciaz kocha siostre
eell lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, u nas w anglii chyba test obciazenia glukoza to nie jest obowiazkowy co nie? Bo w sumie nikt nic nie mowi, nigdzie mnie nie wysylaja, a w sumie juz chyba czas na takie rzeczy, oczywiscie nie ubolewam nad tym ale np moja siostra w pierwszej ciazy miala niestety cukrzyce ciazowa i w dodatku nadcisnienie, i raz z glupoty pojechala 3 tyg przed terminem porodu do szpitala na badanie cisnienia i jeszcze mowila ze smiala sie do szwagra ze ale byly by jaja jakby wrocili z dzieckiem i wrocili z dzieckiem wlasnie bo okazalo sie ze ma wysokie cisnienie i cos tam i to zagraza zyciu jej i dziecka i zrobili jej cesarke a ze gdyby poczekala dluzej to moglo by to miec tragiczne skutki, i tak sie zastanawiam czy np taka cukrzyca sie jakos objawia? Niby cisnienie mam zawsze ok 110/70 wiec chyba ok a cukier no nie wiem moczy chyba badaja na obecnosc cukru w moczu? Jesli tak to tez mi nic nigdy nie mowili. A i chcialam zapytac od kiedy wizyty z polozna stana sie takie bardziej wazne? Tzn kiedy zacznie omawiac jakies wazniejsze kwestie niz miezenie cisnienia, badanie moczu i sluchanie serduszka, bo powiem szczerze ze chyba wolalabym na takie wazniejsze wizyty wziac kogos z lepszym jezykiem niz moj...
Weridiana lubi tę wiadomość
Maksymilian
-
nick nieaktualny
-
hej,ja dopiero pierwszy raz mialam mierzony centymetrem,wyszlo 31 cm to konci lonowej i polozna tez mi powiedziala ze mam ogromny brzuch i pytala kiedy mam usg,ale nic nie mowila ze to zle czy cos,moze dlatego ze mam scan w przyszlym tygodniu,wogole wydaje mi sie ze niamam duzego,sasiadka jest o 2 tyg dalej w ciazy i ta to ma dopiero baloon
a wogole to jak sprawdzic jaki pomiar na jaki tydzien jest prawidlowy?
ell lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
W tych zielonych notatkach jest wykres, na ktory polozna nanosi wartosci i tak szacuja wage malucha.Ale niestresowalabym sie tym zbytnio, bo usg sie myli, a co dopiero taki centymetr. Ja tez brzuch mialam wiekszy, a mala normalnych rozmiarow, niecale 3700.
A moje dzieci OBOJE spia! :)od dwoch tygodni spia w dzien I w nocy w tych samych godzinach. Czuje sie jakbym wygrala na loterii hehe... Jednak niewiele potrzeba mi do szczesciapati_zuzia, AsiaPoli, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Weridiana wrote:w czwartek mam wizyte health visitor to zapytam i podejme decyzje w koncu bo czas leci
Ell tak mysle ze moze u ciebie kazala podawac wit. D bo synek urodzil sie w lutym (mniej slonca) A jakie szczepionki dostala corcia?
super ze Eryk wciaz kocha siostre
e. A na co szczepionka to wstyd przyznac, ale nine pamietam. Ale w tej czerwonej ksiazeczce zdrowia mozesz sprawdzic
Weridiana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA u nas nie ma tych zielonych notatek juz. Wprowadzili system komputerowy co wedlug mnie nie jest fajne znaczy ten brak notatek. Bo tak ja mualam wglad we wszystko. Teraz mam tylko appointment card. No ale coz zrobic.
Suerte jutro napiszesz,ze jest wszystko dobrze,zobaczysz. Ell ma racje co do pomylek itd. Glowa do goryWeridiana lubi tę wiadomość
-
wlasnie, nie martw sie! ja mialam zawsze powyzej normy w badaniu centymetrem, a moja coreczka urodzila sie z 3880 grama;)
a ja mam dziewczyny problem, bo chyba troche poszarzowalam i mi sie otworzyla rana poncesarce na jakis 3-4 cm, moj b. zarzadzil szpital, idziemy za godzine i mam nadzieje ze mi zaszyja tylko skore, ze nie bedzie potrzeby otiwerania i zszywania mnie znowu, bo jak ja to ogarne z cyckowym dzieckiem:/ -
jasmine lepiej jechac niech zaszyja to co sie otworzylo,powodzenia,daj znac pozniej.jesli 1 cm to 1 tydz ciazy no to u mnie jak w morde strzelil powinno byc te 31 cm ..
ja sie tez nie przejelam tym co moja mowi,chociaz przyjemne to nie bylo..lece na basenik,a za tydzien nastepny scan,zobaczymy co ta Amelka tam wyprawia,bo cos mi sie wydaje ze zrobila numer i lezy poprzecznie,mam brzuch rozepchany i czuje ruch w dziwnych ,innych miejscach niz przedtem,pozdrowki
jasmine89 lubi tę wiadomość
-
Suerte wrote:hej, mam do Was pytanie... czy zawsze pomiar brzucha wychodził Wam ok? dzisiaj miałam wizytę i wyszło mi, że mam 3cm za dużo, mam iść na scan za 2 dni, bo jest podejrzenie wielowodzia lub za dużej masy płodu... przyznam szczerze, że jestem przerażona i aż się poplakalam...
Ja rowniez mialam dodatkowy skan bo krzywa na która nanosza pomiary nie rosla równomiernie.
Okazalo sie ze wszystko dobrze
tak jak wspominała Ell pomiary nanosi polozna na wykres, tam sa normy , popros o ksero, postaram sie zrobić zdjecie mojego i jutro zamiescic.
Mysle ze gdyby nawet byly jakies problemy to otocza cie dobra opieka
Kika oprocz skanu to nie ma "powazniejszych" badana tak na powaznie to podziel sie z polozna swoimi obawami i co bylo z siostra , powinna cie wyslac na jakis test
-
nick nieaktualnySuerte wrote:hej, mam do Was pytanie... czy zawsze pomiar brzucha wychodził Wam ok? dzisiaj miałam wizytę i wyszło mi, że mam 3cm za dużo, mam iść na scan za 2 dni, bo jest podejrzenie wielowodzia lub za dużej masy płodu... przyznam szczerze, że jestem przerażona i aż się poplakalam...
Nie masz czym się martwić...
Zbadaja cie na wszelki wypadek.
Zawsze mierzą obwód brzuszka, rodziłam w Anglii ;p
Nie które cieżarne w 6 miesiacu prawie brzuszka nie mają a dzidzi jest duże i pytanie gdzie się wtedy miesci
Także spokojnie.Weridiana lubi tę wiadomość
-
ap1526 wrote:Nie mogłam jechać, bo bym się nie zamieściła
no i malutka nie ma dokumentu. Tak tylko weszłam spojrzeć. Na telu jestem to nie ogarniam. Mamy drugi ząbek, a synkowi już wyrósł stały
Gratulacje zabkowmy po wizycie u ortodonty, zabki zmierzaja we wlasciwym kierunku
W srode zlozylam wniosek o paszport piecioletni -
nick nieaktualnyJa dzis po wizycie u poloznej, okazalo sie ze ta moja zakrecona odeszla na emeryture-pewnie juz myslami byla na tej emeryturze i dlatego tyle ekscesow i mam nowa,ale tez tymczasowa
okazalo sie,ze zakrecona wpisala mi,ze poprzedni porod byl posladkowy, nie wiem skad to wziela. Pytalam o ten list i mam miec dodatkowy scan poniewaz maly jak sie urodzil wagowo byl na szostym centylu, choc wazyl 2990 wiec i ja zdziwilo,ze chca dodatkowy sacan, myslalam zawsze ze niska waga urodzeniowa jest do 2500. No ale w sumie zobacze jeszcze raz mojego szkraba. W ogole za jakis czas ma wrocic moja polozna, ktora prowadzila moja pierwsza ciaze. Juz nie moge sie doczekac na spotkanie z nia, oby to nie nastapilo na sam porod haha
Weridiana, jasmine89 lubią tę wiadomość