X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) witam się i ja przyszła mamuśka z UK. Jestem teraz w 10 tyg, miałam spotkanie z położną 2 tygodnie temu, czekam na list w sprawie scanu. Widzę, że piszecie o konsultantach więc mam pytanie. Co taki konsultant właściwie robi? Po co jest? Położna mi powiedziała, że skieruje mnie do konsultanta ze względu na poprzednie poronienie powyżej 12 tygodnia, ale nie mam pojęcia co takie spotkanie miałoby przynieść. Ktoś coś wyjaśni? Będę wdzięczna :)

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko,nie wiem co robi konsultant w takim przypadku jak twoj,u mnie zapewne trzeba bedzie robic usg zeby ocenic te miesniaki...dogadac sie w sprawie porodu( wczesniej bylo mozliwe tylko cc bo miesniaki przeszkadzaly) ogolnie skontrolowac jak sie wszystko toczy no i wydac zalecenia namprzyszlosc..umowic jakies spotkania ewentualne...tak mniej wiecej,wszystko zalezy z czym tam idziesz....mialam taka konsultacje przed cc,szybki scan i pozniej lekarz wyjasnial mi jakie mam opcje,mialam podjac decyzje i wybrac date cc...calosc wtedy nie trwala dlugo..

0MPT.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka15 będziesz miała tak jak ja spotkanie z polozna w szpitalu i ona zadecyduje gdzie dalej kierować
    Czy potrzebujesz konsultacji specjalisty czy usg

To chyba taka procedura bo ja również zaczęłam od poloznej w szpitalu i ona juz skierowała na konsultacje z ortopeda a ortopeda skierował na konsultacje z ustaleniem daty porodu :)

Gdziejestmieszko u Ciebie będzie tak samo konsultant podejmie decyzj czy trzeba kierować Cie do innych lekarzy usg bądź czy opiekę szpitalna potrzebujesz czy wystarczy polozna z przychodni :)

Muszka15 lubi tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina,mozesz miec racje...zobaczymy...teraz tez pokojarzylam ze w 28 tyg tak samo jak ta tajemnicza wizyta wypada mi podanie antycial anty-D ....lata temu podawala mi polozna zastrzyk poprostu na wizycie a moze teraz zrobia to wlasnie w szpitalu?
    Troszke jestem rozczarowana ze nie dostalam listu na konsultacje ginekologiczna w tym 20 tyg,wtedy na izbie przyjec pani konsultant ginekologi sie upierala ze chce mnie widziec u siebie w 20 tygodniu a tu echo...fakt ze co mialam wizyte u poloznych to mialy problem z systemem i dane szpitalne im sie niemwyswietlaly,gadalam im omtym ale jak widac nic wntej sprawdzie nie zostalo zalatwione...

0MPT.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam upominac się sama z własnego doświadczenia wiem, żeby poloznej się upominac o dodatkowe badania które nie są w pakiecie jak również o konsultacje

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :) czekam w takim razie na jakiś odzew. Po jakim czasie dostałyście zaproszenie na pierwszy scan? U mnie minęło już ponad 2 tygodnie i nadal nic nie przyszło, zaczynam się niecierpliwić.

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • jasmine89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ktoras z was pisala ze ma midwife app w 28 tygodniu. Jesli jest to Twoje drugie lub kolejne dziecko, to wlasnie w 28 tyg wypada rutynowa wizyta u poloznej;)
    A co do skanow to ja mialam juz w tej ciazy 4 I Na ostatni ide we wtorek, a po nim ustalamy termin cesarki( 2 mialam w polsce, a 1 tutaj I teraz bedzie kolejna) . To moj 34 tydzien I 2 dni, mlody ma swierdzona makrosomie I dlatego tyle skanow. Ogolem nie jest zle, tylko boje sie ze jednak za szybko rosnie I mi rozerwie blizne po poprzednich cesarkach... Cc robia Tu w 39 tyg, chyba ze masz cukrzyce to potrafia zrobic nawet w 37. Mnie chca potrzymac do 39.. Oszaleje przez nastepne 4 tyg, mam nadzieje ze nie zacznie sie Nic dziac przed tym terminem...

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny

Szczepicie się na whooping cough? Jeśli tak to w którym tygodniu?

Ja odmówiłam szczepienia na grypę, ale zgodziłam się na krztusiec.

Problem w tym że wszędzie czytam że szczepionka zalecana jest między 28 a 38tc, a u mnie w przychodni dostałam ulotkę że można szczepić dużo wcześniej (przed 20tc, sorki nie mam jej pod ręką a nie pamiętam dokładnie od którego tc). Dostałam list z za proszeniem na szczepienie w 21tc. Zadzwoniłam do przychodni i poprosiłam o zmianę daty na 2 miesiące później. I dostałam list z nową datą, tyle że tylko miesiąc później (to będzie 26tc). Mam dalej przekładać do 28tc czy mogę wziąć wcześniej? W którym tygodniu wy dostałyście? Może teraz dają inne szczepionki które można brać wcześniej niż ten zalecany 28tc? Ktoś coś wie?

9f7janlii84l7liv.png
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,juz myslalam ze ten watek gdzies zaginal...jestem na nim juz od pierwszej ciazy w uk czyli w 2015,w ub roku na jesien byla kolejna ciaza,niestety nie utrzymala sie,i teraz ponownie,jutro zaczynam 10ty tydzien.w kazdej mialam konsultanta to jest lekarz ginekolog,ktore po kazdym scanie podejnmuje dalsze decyzje,w zaleznosci jaki jest problem,bo normalna zdrowa ciaza i kobieta nie dostaje konsultanta,tak jak dziewczyny pisaly.ja miala spotkanie z polozna pierwsze jakos 2,3 tygodnie temu,po tygodniu dostalam list z data skanu prenatalnego i konsultanta w ten sam dzien,wiec dosc szybko to poszlo,moze warto sie przypomniec Gdziejestmieszko?mam scan 13/03,ale juz bylam na jednym w polskiej klinice bo niewytrzymalabym tak dlugo czekac,ze wzgledu na poprzednie poronienie,martwilam sie teraz tez.ale wszystko jest ok,co prawda doc znalazl dwa wlokniaki na macicy ale mowi ze niemam sie martwic tym narazie ,musimy zobaczyc czy wogole beda rosly itd..?miala ktoras z tym do czynienia?niewiem czy tutaj wogole ktos je dojrzy przy scanie,czy mowic o tym czy czekac az sami zobacza,jak wszystko nadal bedzie ok,to niechcialabym uz jezdzic do pl doc bo to koszty za duze zeby co miesiac jezdzic i za daleko mam.mysle tez o cc tym razem,poprzedni porod byl straszny i zakonczony w koncu kleszczami,mam traume zeby nie bylo tak samo,ale niewiem co na to powie konsultant,bo oni sa za naturalnymi...pozdrawiam was kobitki i wasze babelki :)

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
    Aniołek-17/10/2016 11tc-serduszko przestalo bic 8tc

Wysłany: 19 lutego 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczekałam się już listu :) tak samo jak ciebue AsiaPoli umówili mnie z konsultantem w dniu scanu, idę 02.03 to będzie 12+2, od razu wyznaczyli mi też drugie spotkanie z konsultantem na początek 20 tyg. Jestem bardzo ciekawa co powie, czy mogę liczyć na jakieś ekstra badania itp. Tydzień temu byłam prywatnie na usg i wszystko było super.

AsiaPoli lubi tę wiadomość

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaPoli. Ja tez mam wielki strach przed porodem. Mysle, ze mam tokofobie pierwotna. Chce o tym pogadac z polozna i mam nadzieje, ze wysle mnie do konsultanta i sie zgodza na cc. Czytalam, ze jest to mozliwe tylko zalezy na kogo sie trafi.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam :) My po scanie połówkowym i będzie dziewczynka więc będę mieć parke :D

Byłam też na spotkaniu z konsultantem na które to kazali zarezerwować 2 godziny a trwało 15 minut... pytali tylko o to dlaczego pierwszy poród w PL skończył się cc, jakie są za i przecie porodu naturalnego, kolejne spotkanie w 36 tyg i wtedy albo umówią mnie na cc w 39 tc lub jeżeli wszystko będzie ok to mogę próbować rodzić sn. Standardowo posłuchali serduszka, mam bardzo moce bóle w lewej pachwnie i babeczka pomacała mnie przez legginsy i powiedziała że to normalne. Za tydzień będę w PL i mam wizyte u ginekologa, mam nadzieje że coś poradzi na te bóle i potwierdzi płeć bo już zaczęłam szał zakupów :)

100noga mi proponowali tylko szczepienie na grype ale zrezygnowałam.

100noga lubi tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia99. Gratuluję dziewczynki :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia gratuluje dziewczynki :),ja mialam z Olivka toszczepienie na krztusiec ale wlasnie ok.28 tygodnia,niewiem jak to teraz jest

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny :) Mam nadzieje że już nic się nie zmieni, mój też mówi że widział pipke a ja chyba ze stresu nic nie widziałam :)

Wysłany: 25 lutego 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które robiły test Pappa tu w UK. Ktoś omawiał później z wami te wyniki? Korygował ryzyko wyliczone podczas usg? Badanie mam za kilka dni i cały czas się wacham czy Pappe robić czy nie.

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z Olivka mialam po dwoch dniach dostalam tel ze mam sie stawic zaraz w szpitalu bo wyniki nie sa dobre,lecialam prosto z pracy.wyszlo mi duze ryzyko po obu badaniach (usg i pappa) 1:75,w przytulnym pokoiku dwie babki gadaly ze mna chyba godzine omawiajac wszystkie opcje dodatkowych badan,jak pobieranie kosmowki,lub amniopunkcja,oraz ze moge zdecydowac sie na aborcje lub moge nic nie robic i czekac do porodu,mowily i tlumaczyly wszystko dokladnie jakie ryzyko przy jakim badaniu,co wogole te moje wyniki oznaczaja itd..zdecydowalam sie na pobieranie kosmowki,poniewaz musialam miec pewnosc i byc w razie czego przygotowana,dlatego ja zawsze polecam aby robic wszystkie badania,nie zaleznie od wyniku mozna sie przygotowac na to co ma nastapic psychicznie.

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
  • nati-rp Debiutantka

Wysłany: 1 marca 2017, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zdecydowałam się na szczepienie tylko na Whooping cough i będę je mieć w poniedziałek 6.03. to będzie 30tc+5d. Na Flu się nie umawiałam.
    Testy Pappa też robiłam i wyszły ok, więc przysłali mi tylko list z wynikami do domu, a na wizycie u położnej były omawiane.
    Któraś z dziewczyn pisała coś o dużym dziecku... U mnie położna w 28tc.+1 stwierdziła, że mały jest za duży jak na swój wiek. Zabukowała wizytę na 32tc i powiedziała, że wtedy zobaczy i stwierdzi czy mnie wysłać na trzeci scan by potwierdzić wielkość dziecka. A mnie dręczy ta niepewność i pytanie co tutaj robią w takiej sytuacji, gdy jest duże dziecko? Dodam, że jest to moja trzecia ciąża, dwie córki rodziłam SN 7 i 10 lat temu też tutaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2017, 05:36

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam ale tu cisza :)

Mam pytanie czy do domu przed porodem przychodzi położna? Wiem że przychodzi po porodzie ale też chętnie dowiem się konkretnie kiedy :)

• AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,czasem przychodzi przed,niewiem od czego to zalezy,u mnie nie byla,poporodzie przychodzi zaraz na dzien nastepny kiedy wrocisz do domu,i chyba przez kolejne 3 dni,pozniej znowu po kilku dniach i jeszcze health visitor do dziecka przychodzi..

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
‹‹ 428 429 430 431 432 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ