Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kupilam na ebayu nowy,tez sie naszukalam zeby zobaczyc na zywo ale niestety w naszym regionie tego modelu ktory mnie interesowal sklepy nie maja na stanie,jedynie moga zamowic jak kupujesz...udalo mi sue podgladnac na miescie chociaz z zewnatrz u innych mamusiek,naszczescie jak przyszedl to nas nie rozczarowal...testowac bedziemy za 5 tygodni...
-
A ja wczoraj miałam wizytę w szpitalu. Brzuch macały mi 2 osoby - midwife i jakaś taka "wyżej postawiona" midwife. Dziecko nadal tak dziwnie ułożone że nikt nie jest w stanie stwierdzić gdzie ma pupe a gdzie głowę. USG nie mogły zrobić bo był Bank Holiday i nie było nikogo do obsługi aparatu...
Wpisały mi w kartę breech ze znakiem zapytania. Dzisiaj rano dzwonili i kazali przyjechać jutro na USG. Ciekawa jestem co to będzie dalej. Dobrze że już nie będą sprawdzać ręcznie, bo tak mi mocno wygniotły ten brzuch, że cały wieczór nie mogłam się ruszyć. Brzuch twardy, ból jak na @ albo i większy, a w małego chyba szatan wstąpił, tak się wiercił i rozciągał że aż pojękiwałam z bólu. Już myślałam że zaczynam rodzić. Na szczęście po 2 godzinach uspokoiło się... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny jak juz tak piszecie o wózkach to napiszcie proszę jeszcze o łóżeczkach bo ja trochę nie obczajam. Te łóżeczka co są takie travel to w takim dziecko nie może spać cały czas trzeba.mieć takie normalne drewniane. ... oj wiecie o co mi chodzi. To jest jakaś różnica. ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 12:49
-
Aga,nic nie trzeba,sama decydujesz jakie chcesz,wiadomo ze dobrze zeby materacyk byl lepszy..sa ludzie ktorzy wola turystyczne,..ja np. Kupuje dostawke do lozka,wybieramy drewniana bo na zywo te materialowe byly jakos malo stabilne...z corka mialam cot bed drewniane i stalo nieuzywane przez pierwsze dwa lata bo corka spala z nami,teraz niestety mamy mniejsze lozko i maluszek sie z nami nie zmiesci wiec bedzie dostawka,chce miec dziecko w nocy po reka,jaknajblizej..mam zamiar sie wysypiac w miare mozliwosci bo rano mam obowiazki...planuje ze karmienie tez potrwa u nas minimum rok wiec to bedzie najlepsza opcja...
-
nick nieaktualnyTa dostawkę do łóżka to masz na myśli takie małe niskie łóżeczko co się jedno oparcie zniża i dziecko jest na tym samym poziomie co twoje łóżko? Tez to patrzylismy ale jak to jest bo one są jakieś małe i do kiedy dziecko będzie mogło tam spać ? A z tymi wózkami jeszcze was zapytam to po co ten wózek głęboki no np. Mone urodzi się w grudniu to w głębokim ile jeździ pół roku ???? A to zima to i tak z nim nie będę wychodziła. Jedynie pewnie co to przemieszczanie autem. Jakie są wózki pomiędzy spacerówkami a głębokimi? Doradźcie coś proszę.
-
Co do łóżeczka turystycznego to znam osoby które miały zamiast zwykłego i są zadowolone, ale minus jest taki że zazwyczaj i tak trzeba dokupić osobno twardszy materac i jak dziecko zaczyna wstawać to w takim łóżeczku jest trochę ograniczone bo nie ma czego sie chwytać (szczebelki).
Co do gondoli to nie wiem na ile wystarcza ale na pewno zależy to od modelu wózka. W tym moim gondolka bardzo mała, bardzo wąska. Na pół roku na pewno nie wystarczy. Ale mimo wszystko ja bym nie rezygnowała z gondoli. Pewnie i zimą zdarzą się piękne dni kiedy zechcesz wyjść na krótki spacer. Poza tym jeśli nie masz dodatkowego łóżeczka w domu tylko planujesz wstawić jedno do swojej sypialni to na samym początku wózek z gondolą może stać np na dole w salonie i od czasu do czasu dzidzia może tam sobie spać (kiedy Ty będziesz odpoczywała na kanapie i będziesz chciała mieć ją blisko). Większość moich znajomych tak robi -
Ja też zimą i jesienią będę wychodziła na spacery. Pewnie nie będzie mi się chciało z uwagi na pogodę, ale lepiej dla dziecka jak się będzie hartować, więc będę się zmuszać
Gondola nie wystarcza na długo. Na forach czytałam, że około 8 miesięcy. Moja koleżanka przesadziła dziecko do spacerówki już po 4 miesiącach.
Czytałam, że nie powinno już leżeć w gondoli jak zaczyna samo siadać.
Można też kupić spacerówkę z opcją rozkładania siedziska na płasko i wtedy niemowlak też może w niej leżeć. Mnie to jednak nie przekonuje i kupię gondolę.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Lepiej przy wyborze wózka kierować się spacerówką, bo w niej dziecko może jeździć nawet i 3 lata jak dobrą kupimy. W gondolę nie ma co inwestować ale ja bym z niej całkowicie nie rezygnowała, u mnie jest plan że będzie mi zastępowała kosz mojżesza w domu i już jeden wydatek mniej
teraz na rynku jest sporo fajnych spacerówek do których można oddzielnie dokupić gondolę za nieduże pieniądze. Annie ty zdecydowałaś się na Oyster? A gdzie kupujecie materac do łóżeczka? Myślicie, że Ikea jest spoko czy szukać głębiej?
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Muszka15 wrote:Ja kupilam na ebayu nowy,tez sie naszukalam zeby zobaczyc na zywo ale niestety w naszym regionie tego modelu ktory mnie interesowal sklepy nie maja na stanie,jedynie moga zamowic jak kupujesz...udalo mi sue podgladnac na miescie chociaz z zewnatrz u innych mamusiek,naszczescie jak przyszedl to nas nie rozczarowal...testowac bedziemy za 5 tygodni...
Muszka jaki wybrałaś?Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Gdziejestmieszko wrote:Muszka jaki wybrałaś?
Kupilismy cosatto woop,bo zalezalo nam na wlasnie takim przejsciowym gondolo-spacerowce...corke mam z maja i mielsimy dla niej plaska spacerowke zamiast gondoli i rewelacyjnie sie sprawdzilo,daszek byl duzy wiec ocienial,boki wyzsze..to byl jakis model z mothercare a jesienia juz siedziala,zima w kombinezonie to nawet nie byloby opcji z gondola u siedzacego dziecka...tym razem termin na lipiec wiec bedzie 1,5 mca pozniej ale zima i tak wypadnie usiasc w spacerowce,zreszta z ocieplaczem na nozki to zaden problem...
Aga,tak dobrze myslisz,taka dostawka przylaczana do lozka ale szukam takiej wiekszej rozmiaru lozeczka a nie kolyski,mozna w razie czego dolozyc ten bok i uzywac jako normalnego lozeczka...widzialam dosc sprytne na ebayu polskiej produkcji i musze zamowic...
Ogolnie jeszcze do salonu musze nabyc kolysko-lezaczek...cos ala tiny love 3w1 ale znalazlam niemieckiej firmy kindrekraft ktory bardziej mi sie podoba...nie lubie wnosic i uzywac wozka w domu wiec ta opcja nie wchodzi w gre,mycie kol,cale ceregiele to nie dla mnie,wozek bedaie prawdopodobnie trzymany w bagazniku w aucie ewentualnie w garazu -
Miałam tylko turystyczne przy synku i kupiłam lepszy materac bo te w zestawach sa badziewne. Moje miało dodatkowo płozy do bujania, uchwyty do nauki wstawania (powiem wam że wcale nie jest mi śpieszno do tego żeby maluch zaczał sam się podciągać za szczebelki bo sporo znajomych narzekało że maluszki wykręcają sobie nóżki w ten sposób bo im klinuja się między szczebelkami). Teraz mam zwykłe łóżeczko drewniane białe bo takie mi sie podobają i bedzie w sumie do nocnego spania jedynie, na dole będę mieć właśnie leżaczek tiny love 3w1 do spania w dzień.
Z wózkiem z gondoli nie rezygnowałabym bo jednak czasem wiatr jest tu mocny i nawet rozkładana na płasko spacerówka nie ochroni noworodka. Pierwsze dziecko jeździło 6 miesięcy w gondoli, dla noworodka im dłużej na płasko tym lepiej. W zimie trzeba malucha hartować, nie wyobrażam sobie np. wychodzić na spacer z dzieckiem w kombinezonie wciśniętym w fotelik samochodowy na stelażu wózka bo to zwyczajnie dla niego niezdrowe. -
Olcia,zgadadzam sie,w foteliku niezdrowo...dlatego zdecydowalismy sie wlasnie na woop bo jest od urodzenia,poprosru gondolka przerabia sie w spacerowke,bardzo sprytny patent tylko jeszcze musimy poczekac na jazde probna bo takie male spacerowanko po salonie to jeszcze zadna opinia nie?
-
Muszka15 widziałam że sporo woopów jeździ po ulicach, mi się jeszcze podobał ooba (ale ciężki strasznie) albo wow, ogólnie wozki cosatto są fajne bo takie kolorowe. My ostatecznie zostaliśmy przy początkowym mamas&papas bo składa się spacerówka razem ze stelażem, a że planujemy wakacje w kwietniu/maju z maluszkiem to wygodniej do samolotu czy do pl albo do auta schować raz dwa. Nie powiem troche ostatnio wydziwiałam i myślałam nad kupnem innego ale żadem nie spełniał tego co chciałam a ten owszem
-
No wlasnie,zeby tak wszystko dalo sie w jeden wozek ujac...my np z wozka corki bylismy bardzo zadowoleni ale ona go nieznosila,tzn jako lezacy baczek jej bylo obojetne gdzies do 5 mca a potem tragedia,dziecko pod pache i pchac wozek jedna reka...mam nadaieje ze teraz jakis bardziej ugodowy dziec mi sie trafi
-
Też uważam, że głównie trzeba patrzeć na spacerówkę niż na gondolę, bo ona posłuży kilka lat. Ja kupuję Babystyle Oyster Zero głównie dlatego, że spacerówka jest bardzo lekka, niecałe 8 kg. Gondola mogłaby być większa, trochę się boję, że dziecko szybko z niej wyrośnie, ale w UK większość gondoli jest dość mała, w Polsce są większe. Pocieszyła mnie jednak koleżanka, która przesadziła dziecko do spacerówki już w wieku 4 miesięcy, więc niekoniecznie będę ją długo potrzebować.
Jeżeli chodzi o materacyki to ja się nie zagłębiałam w ten temat, bo odkupuję łóżeczko z materacykiem od koleżanki, a wiem, że ona wybrała dobry.
Tiny love 3w1 też już kupiłam i czeka
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Jestem po USG. I dziecko trochę się przekręciło, ale tak że jeszcze bardziej sie boję.
W cześniej był całkiem poprzecznie z lewej do prawej. Teraz z tego jak babka pokazywała mi na monitorku i tłumaczyła to leży trochę jak taki ślimakGłówka skierowana do dołu, twarzą do brzucha, reszta ciałka wygięta w taki mega łuk począwszy od mojej lewej strony, z tułowiem z lewej do prawej przez środek brzucha i z nogami nisko po prawej stronie...
Nie wiem jak to jest jak reszta ciałka leży tak nietypowo, czy to oznacza jakiś trudniejszy, bardziej skomplikowany poród? Dla nich najważniejsze że główka w dole, więc cc już nie będzie. Ja wolę sn, ale nie w sytuacji jak jest tak nietypowo ułożony, boję się tego, tym bardziej że rodzę w takim miejscu gdzie nie robią cesarek, w razie komplikacji przewożą do innego szpitala... Jak się zaklinuje gdzieś w trakcie porodu to nie wiem jak mnie przetransportują...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2017, 17:52