Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
toyotarav4 wrote:a gdzie kupujesz
Ja kupuję kartony używanych ciuszków od znajomych albo z eBaya. Czasami coś sama dokupie, przeważnie w Tesco F&F.
Dobre gatunkowo ubranka ma też George z Asdy oraz Next.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
hej! nie wierze, ze wczesniej nie widzialam tego watku, ale sie ciesze ze was znalazlam!
niecale 2 tyg temu bylam w Polsce i wtedy udalo mi sie pojsc na wizyte do ginekologa, okazalo sie ze byl to 7w3d ciazy i bilo juz serduszko
tu w UK zglosilam sie do Queen Charlotte hospital (mieszkam w Londynie) i umowiono mnie na pierwsza wizyte na ten poniedzialek, 2.07. bedzie to poczatek 10 tygodnia i troche martwi mnie ze tak wczesnie ta wizyta.. czy nastepna bedzie dopiero w 16tym tygodniu, czy jest szansa ze bede jeszcze miala wizyte wczesniej? to moja pierwsza ciaza w UK i pierwsza w ogole stycznosc z tutejsza sluzba zdrowia,wiec wybaczcie mi glupie pytania, ale jestem zupelnie zielonaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 15:47
ZUZAUK lubi tę wiadomość
-
Jonesey. Gratuluję serduszka
Ja już jedną ciążę w UK przeszłam a teraz staram się o drugie dziecko, także pytaj, chętnie pomogę w miarę możliwości
Ja na pierwszej wizycie w 12tc miałam pierwszy scan na NHS, a potem wizyty z położną. Podobno w UK są tylko dwa scany, ten pierwszy i ostatni w 20tc. Ja jednak miałam chyba 5, może dlatego że miałam CC oraz zażyczyłam sobie scanu genetycznego na syndrom Downa. Także to różnie.
Mniej więcej tak wyglądają wizyty w UK:
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/antenatal-appointment-schedule/Jonesey lubi tę wiadomość
Jonesey wrote:hej! nie wierze, ze wczesniej nie widzialam tego watku, ale sie ciesze ze was znalazlam!
niecale 2 tyg temu bylam w Polsce i wtedy udalo mi sie pojsc na wizyte do ginekologa, okazalo sie ze byl to 7w3d ciazy i bilo juz serduszko
tu w UK zglosilam sie do Queen Charlotte hospital (mieszkam w Londynie) i umowiono mnie na pierwsza wizyte na ten poniedzialek, 2.07. bedzie to poczatek 10 tygodnia i troche martwi mnie ze tak wczesnie ta wizyta.. czy nastepna bedzie dopiero w 16tym tygodniu, czy jest szansa ze bede jeszcze miala wizyte wczesniej? to moja pierwsza ciaza w UK i pierwsza w ogole stycznosc z tutejsza sluzba zdrowia,wiec wybaczcie mi glupie pytania, ale jestem zupelnie zielona
Gratulacje ! Bardzo polecam ten szpital 4 lata temu urodziłam tan synaświetna opieka i nawet maja kilka polskich położnych
Jonesey lubi tę wiadomość
-
Hej wszystkim! Wkoncu zdecydowalam sie napisac i dolaczyc do waszej grupy jesli tylko mnie przyjmiecie?
Na to wyglada ze i ja bede lutowka. 3 pozytywne testy w ciagu ostatnich 10 dni. Jesyem bardzo szczesliwa. 5 lat staran i nareszcie moge sie cieszycAnnie1981, ZUZAUK lubią tę wiadomość
-
Dziekuje,troche dlugo to trwało. Juz myslalam ze nie uda nam sie i moj synek nie bedzie mial rodzeństwa. W moim przypadku zadzialalo badanie drożności jajowodow, 2 miesiace temu do tego jeden jajowod niedrozny,stracilam nadzieje po tym badaniu a tu taka niespodzianka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2018, 20:23
Annie1981, ZUZAUK lubią tę wiadomość
-
Annie1981 wrote:Jonesey. Gratuluję serduszka
Ja już jedną ciążę w UK przeszłam a teraz staram się o drugie dziecko, także pytaj, chętnie pomogę w miarę możliwości
Ja na pierwszej wizycie w 12tc miałam pierwszy scan na NHS, a potem wizyty z położną. Podobno w UK są tylko dwa scany, ten pierwszy i ostatni w 20tc. Ja jednak miałam chyba 5, może dlatego że miałam CC oraz zażyczyłam sobie scanu genetycznego na syndrom Downa. Także to różnie.
Mniej więcej tak wyglądają wizyty w UK:
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/antenatal-appointment-schedule/
wlasnie mam za soba 1sza wizyte (wczoraj), nie bylo scanu tylko wywiad z poloznaumowily mnie juz na scan w 12 tygodniu i mam sie stawic za 3 tygodnie
powiedziano mi ze nastepna wizyta w 16 tygodniu, czy wtedy bede mogla prosic o kolejne usg? kiedy bede robic badania z krwi wykluczajace choroby genetyczne?
na wczorajszej wizycie wlasnie pobraly mi krew i mocz ale w sumie to nie zrozumialam czy juz beda badac po jakims konkretnym kontem, czy to moze dla ogolnego sprawdzenia mojego stanu zdrowia? troche po tej wczorajszej wizycie zglupialam co i jak, chyba nie zrozumialam wszystkiego co do mnie polozna mowila
Happy wow gratulacje! zycze Ci zeby ciaza przebiegala wzorowo do samego koncaZUZAUK lubi tę wiadomość
-
Happy84 wrote:Dziekuje,troche dlugo to trwało. Juz myslalam ze nie uda nam sie i moj synek nie bedzie mial rodzeństwa. W moim przypadku zadzialalo badanie drożności jajowodow, 2 miesiace temu do tego jeden jajowod niedrozny,stracilam nadzieje po tym badaniu a tu taka niespodzianka
Gratulacje I samych pomyslnosci -
Jonesey wrote:wlasnie mam za soba 1sza wizyte (wczoraj), nie bylo scanu tylko wywiad z polozna
umowily mnie juz na scan w 12 tygodniu i mam sie stawic za 3 tygodnie
powiedziano mi ze nastepna wizyta w 16 tygodniu, czy wtedy bede mogla prosic o kolejne usg? kiedy bede robic badania z krwi wykluczajace choroby genetyczne?
na wczorajszej wizycie wlasnie pobraly mi krew i mocz ale w sumie to nie zrozumialam czy juz beda badac po jakims konkretnym kontem, czy to moze dla ogolnego sprawdzenia mojego stanu zdrowia? troche po tej wczorajszej wizycie zglupialam co i jak, chyba nie zrozumialam wszystkiego co do mnie polozna mowila
Happy wow gratulacje! zycze Ci zeby ciaza przebiegala wzorowo do samego konca
Mi orzyszedl list ze szpitalem z data usg I od razu z data na badania krwi pod katem genetycznym.
Bylo to w 12 tyg , teraz juz 17 . Czekamy na nasz skarb w grudniu -
Jonesey. To wszystko trochę różni się w zależności od regionów. Ja miałam pierwszą wizytę w 12tc i od razu scan. Położne mi powiedziały, że będą tylko dwa, ale w rzeczywistości miałam koło 5. Raczej oni nie robią USG na prośbę pacjenta, bo tu są z tym bardzo oszczędni.
Genetyczne u mnie robią dopiero jak kobieta skończy 36 lat.
Krew zawsze badają na początku. Morfologia plus hemoglobina, sprawdzają czy przwchodzilas różyczkę i na jakąś chorobę weneryczną, nie pamiętam którą. Mocz musisz przynosić na każde spotkanie antinatal. Oni sprawdzają czy nie ma infekcji, bo w ciąży ona może być bezobjawowa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 11:27
u mnie wszystko dobrze poki co
w przyszla srode mam pierwszy scan! tzn ten z badaniami genetycznymi juz
staram sie nie denrwowac i raczej trzymam pozytywne nastawienie
co ma byc to bedzie
Zuza jak tam u ciebie? znasz juz plec dziecka?ZUZAUK lubi tę wiadomość
-
Jonesey wrote:u mnie wszystko dobrze poki co
w przyszla srode mam pierwszy scan! tzn ten z badaniami genetycznymi juz
staram sie nie denrwowac i raczej trzymam pozytywne nastawienie
co ma byc to bedzie
Zuza jak tam u ciebie? znasz juz plec dziecka?
Powodzenia na wizycie za ten , nie ma co się stresować .
My mamy scan połówkowy 02/08 mam nadzieje ze dowiemy się kto się chowa w brzuszku . To już bd mój 21 tydzień -
Super ze u was wszystko, dobrze. Ja to tu jestem najmlodsza jesli chodzi o tyg ciazy . Jestem rowniez po wizycie z położna i dostalam tez list ze szpitala na scan w 12 tygodniu. Póki co czekam do wtorku na wizyte w Pl i piersze usg. Nie moge sie doczekac, bo sie martwie ze cos jest nie tak:(
ZUZAUK lubi tę wiadomość
-
Happy. Nie martw się, na pewno wszystko jest ok. Rozumiem jednak, bo na początku takie obawy są normalne. Ja się bałam, że nie będzie serduszka a potem przed każdym USG, że przestało bić
Jak już poczujesz ruchy to będzie łatwiej nie panikować, u mnie tak było
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 22:03
Happy84 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔