X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobrze przeczytałaś. ja kiedyś też nic nie dostałam jak miałam usuwany woreczek żółciowy i dlatego mnie zdziwiło,że tym razem dali.ale dobrze,że nie mam tak jak moj manager, któremu cos wyszło- to on musiał codziennie pościel zmieniać i piżamę, spać sam i chyba przez miesiąc się tym myć...masakra..to te 5 dni to pikuś.wczoraj umyłam się tym to tak jakbym się myła antybakteryjnym żelem do rąk tylko takim bardzo lejącym....

mnie też małe się mniej ruszają,ale wszytko na usg i ktg było ok. zaraz wezme maszynke i posłucham co i jak.

energy pewno- idz i sprawdź- bedziesz spokojniejsza.

energytrip lubi tę wiadomość

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• Kropka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Energytrip idź i sprawdź, bo najgorsza jest niepewność. Mi też ruchy się zmieniają, ale na końcówce mam dosyć mocne i bardzo wyraźne, czasami to aż zaboli. Urywaj się wiec z pracy i sprawdź to, daj znać co wyszło!!!

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • onka79 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Jestem tu nowa i niedawno też przybyłam za mężem do Birmingham. Obecnie jestem na rocznym nauczycielskim urlopie zdrowotnym z Polski. Nie mam z UK żadnych dokumentów. nawet NIN. Na pewno będę tu do sierpnia 2014 o ile nie dłużej, więc poród też wypadał bu tutaj. Jestem obecnie w 9 tc i nie wiem od czego tu zacząć!!! POMÓŻCIE i doradźcie krok po kroku co, gdzie, jak... Na razie przeraża mnie wszystko :-(

88c5s65gwajg4qoi.png

relgh371fxfsmrgb.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka79, gratuluje, ja zaczelabym od rejestracji w przychodni, by jak najszybciej sie zobaczyc z polozna po usg jest w 12tc, potem wizyta w Job Centre po NI.

Z tego co sie orientuje, ostatnio bylo dosc glosno o tym, ze kobiety przyjezdzajace do UK w ciazy lub po to by urodzic i nie przepracowaly 12 miesiecy (lub cos takiego) to beda musialy pokryc koszty wizyt, leczenia, a nawet porodu. Ja na Twoim miejscu sprawdzilabym jak sie sprawy maja, bo to wtedy jest dosc duzy koszt. Nawet jedna z blogerek, ktora przyjechala do UK w okolicach 7-9tc, bo miala zamiar przyjechac do UK i tak czy siak podjac prace, a okazalo sie, ze jest w ciazy, dostala list z opisem kosztów, i to wychodzi kilka dobrych tysiecy, tak wiec sprawdz sobie na internecie, sa strony prowadzone po polsku, ktore doradzaja co i jak :)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2013, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo Onka, witamy na forum no i gratulacje kruszynki w brzuszku!

CZy bedziesz pracowac w UK jeszcze przed porodem?
    Pamietaj, ze opieka ciazowa roznie sie tutaj troche od polskiej. Jest prowadzona prze polozna a nie gina przede wszystkim. Oprocz tego pare wizyt jest u GP wiec, podejrzewam ze trzeba bedzie sie zarejestrowac w najblizszej przychodni.
    Najwazniejsze, nie panikuj, wszystko bedzie dobrze! Male dzidzie lubia jak mamy sa spokojne.

Dziewczyny, o 4 po poludniu juz nie wytrzymalam, wylaczylam komputer, wzielam torebke i predziutko do szpitala pomaszerowalam na KTG - pani powiedziala, ze baby is happy, wszystko ok! och... az mi kamien z serca spadl, ja normalnie juz mialam lzy mialam w oczach jak czekalam na appointment swoj.
    To chyba przez to zamieszanie w pracy, moj asystent jest na wakacjach i wiecej jest zamieszania niz normalnie w poniedzialek juz wraca to mam nadzieje ze sie uspokoji i nie bede juz latala jak poparzona...

Pozdrawiam

xcarolinex, Kropka, Ulala lubią tę wiadomość

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2013, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno Onka - mam kumpele Polke, mieszka tu juz 10 lat czy jakos tak. Urodzic pojechala do Polski. W Polsce rodzila 'panstwowo' nie w zadnym prywatnym szpitalu. Opieke miala tu do 8 miesiaca, tylko urodzic pojechala do Polski i pierwsze 6 miesiecy tam byla z malenstwem. Teraz juz jest tutaj. Urodzila w lutym tego roku.
    Powiedziala, ze musiala wziac jakies dokumenty, od poloznej, albo od GP (juz nie pamietam) zeby przedstawic w Polsce ze placila skladki zdrowotne. Przedstawila to w Polsce w szpitalu/ czy u lekarza, zeby koszt porodu w Polsce (gdzie nie placila skladek) byl pokryty (zrefundowany) przez angielksa sluzbe zdrowia - bo tu placila skladki. Obydwa kraje sa w Uni - podejrzewam, ze to dziala w obie strony, ale trzeba sprawdzic.

:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 22:00

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsylam link, mam nadzieje, ze cos pomoze :)

http://keepmymoments.blogspot.co.uk/2013/01/pierwsze-problemy-w-uk.html

Autorce sie udalo, poczytaj kolejne posty na blogu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 22:17

gg64wn1511ap0yj7.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka gratulacje :) Niestety dużo Ci nie doradzę, na pewno koniecznie zapisz się do przychodni i idź na spotkanie z GP informując o ciąży. Jak najszybciej musisz też wyrobić sobie NIN. Powodzenia, daj znać jak sprawy się rozwijają :)

Energytrip, kamień z serca :) Super, że maleństwo jest szczęśliwe :) Nie ma jak to sprawdzić i się uspokoić. Odpuść sobie w pracy, nikt na Ciebie nie nakrzyczy jak czegoś nie zrobisz na czas :)

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, Wasz wielki dzień już jutro!! :) :) Trzymam kciuki i daj znać jak Wam idzie :) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 22:52

Kropka lubi tę wiadomość

gg64wn1511ap0yj7.png

• Kropka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, niestety nie mam internetu w telefonie, więc znać dopiero dam jak wrócę :)

Ula w razie jak nie wrócę do wtorku, to życzę powodzenia, oby wszystko poszło ładnie i sprawnie i malutkie przyszły szczęśliwe na świat :)

energytrip, Ulala, Ana27, mychowe lubią tę wiadomość

f2wl8iikvmjqq5fe.png
    zem3iei3ovaf51qt.png
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2013, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, trzymamy kciuki i czekamy na wiesci :-)

Kropka lubi tę wiadomość

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2013, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.Czy mogę się przyłączyć do Was?

Mieszkam w UK ponad 5 lat. W tym miesiącu,dokładnie 05.11. zobaczyłam 2 kreseczki na teście :)Mam już dwójkę dzieci,ale w Anglii jestem po raz pierwszy w ciąży,wcześniej rodziłam w Polsce ;)

Dzwoniłam w poniedziałek do GP.kazali dzwonić jak będę w 8 tyg ciąży,bo dopiero od tego tyg jest pierwsza wizyta.Pierwsze usg ma być ok.12 tyg.

Mam nadzieję,że czytając Was,znajdę dużo podpowiedzi i będę mogła podejrzeć terminy spotkań,aby wiedzieć na co się nastawiać przez całą ciążę.Przyjmiecie mnie? Pozdrawiam !!!

energytrip, Kropka lubią tę wiadomość

• Ulala Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a ja jestem w szpitalu lecz nadal w 3 paku. Dzięki,ze jest tu internet- chyba najwolniejszy na świecie ale jest. Wczoraj małe zastrajkowaly z ruchami wiec koło 18 zadzwoniłam i pojechałam. Jak to czasami bywa akurat wtedy wszytkie miały porody, wywoływania i problemy wiec zanim ktokolwiek do mnie przyszedł to minęło z 1,5 h. Potem podłączyli mnie do ktg i zapomnieli i tak siedziałam 2 godziny. Skórze dochodziły do 30. Byłam zbadana. Troche czop zaczyna mi schodzić. Lecz większość jeszcze siedzi a le szyjka juz cos kombinuje, lekarka stwierdziła,ze lepiej zostawić na noc i zobaczyc co i jak.
    No wiec siedzę. O 13 miałam kolejne ktg i skurcze juz mi ponad 40 wyszły wiec urosło. Teraz musze czekać na lekarza co on na ti- czy beda obserwować czy przyspiesza cc. No wiec siedzę.

energytrip, Ana27, mychowe, Kropka lubią tę wiadomość

201311191581.png

• alkak12 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2013, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Plomb :)

Kropka cały czas trzymam kciuki i posyłam pozytywną energię :)

Byłam na usg i wszystko ok. Fakt faktem że wróciłam padnięta bo w szpitalu spędziłam 4h. Okazał się że źle spojrzałam i pojechałam godzinę wcześniej ale na szczęście przyjęli mnie wcześniej ale nikt mnie u położnej nie poinformował że muszę mieć koniecznie pełen pęcherz więc jak weszłam to odesłano mnie do poczekalni bo za pusty pęcherz. W ciągu ok 15 minut wypiłam 7 kubeczków wody + 3 które wypiłam przed badaniem. Myślałam że zaraz pęknę. Zawołali mnie drugi raz i mimo ful pęcherza nadal było źle. Kazali mi iść do Wc i wrócić. I to nie pomogło ale było odrobinkę lepiej. Badał mnie chyba z 20 minut albo i dłużej bo nie mógł pomierzyć ale w końcu się udało. Później czekanie na pobranie krwi. Wkuwała się 2 ręce i nie dała rady, wiec leciałam do blood clinik. Znów czekanie bo spora kolejka. Powrót do pielęgniarki z fiolką i w końcu ustalanie następnych terminów. Masakra :(

relgh371dlgtazvw.png
    Nasza pszczółka :)
  • alkak12 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula a może małe chcą wyjść dzisiaj tak jak maleństwo Kropki :)

A zapomniałam napisać że na usg potwierdził się termin na 28 maj czyli dzisiaj 12 tygodni i 2 dni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2013, 15:57

Ulala, energytrip, Kropka lubią tę wiadomość

relgh371dlgtazvw.png
    Nasza pszczółka :)
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2013, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe brytyjskie ciężarne :)
    Plumb tak wszytko sie zgadza- wizyta i usg wypadają w. Takich tyg. W razie czego pytaj bo kto pyta nie błądzi :)

Kropkus- czekamy na wieści!

Energy- no i dobrze, ze poszlas- zawsze to człowiek spokojniejszy.

Onka witaj. No powiem ci,ze nie zazdroszczę co teraz całego zamieszania. Najwazniejsze to Ni bo bez tego nie zapiszą cie w przychodni- bynajmniej u mnie tak jest. Piszesz,ze jestes na urlopie zdrowotnym czyli nadal opalają za ciebie składki w pl? Moze to bedzie najłatwiejsze rozwiazanie po prostu rodzic w pl? Musiałabys zadzwonić do gina i sie dowiedzieć ile musisz mieć wizyt zeby moc rodzic w pl. Czy moze tylko starcza te wizyty z uk?

Xcarolinex a te wszytkie zasady juz wprowadziła królowa? Bo wiem,ze kombinowali ale wlasnie ze względu,ze Rumunom sie granice otwierają i bedzie nawał a oni sie chcą jakos bronić....na pewno jak nie masz przepracowaneho jakiegoś tam okresu to nici z maciezynskiego i zapomogi wiec moze dla Onki jednak porod w pl bedzie lepszy bo i rok maciezynskiego dostanie od kraju?

Plumb80 lubi tę wiadomość

201311191581.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala wrote:
    Witam nowe brytyjskie ciężarne :)
    Plumb tak wszytko sie zgadza- wizyta i usg wypadają w. Takich tyg. W razie czego pytaj bo kto pyta nie błądzi :)

Kropkus- czekamy na wieści!

Energy- no i dobrze, ze poszlas- zawsze to człowiek spokojniejszy.

Onka witaj. No powiem ci,ze nie zazdroszczę co teraz całego zamieszania. Najwazniejsze to Ni bo bez tego nie zapiszą cie w przychodni- bynajmniej u mnie tak jest. Piszesz,ze jestes na urlopie zdrowotnym czyli nadal opalają za ciebie składki w pl? Moze to bedzie najłatwiejsze rozwiazanie po prostu rodzic w pl? Musiałabys zadzwonić do gina i sie dowiedzieć ile musisz mieć wizyt zeby moc rodzic w pl. Czy moze tylko starcza te wizyty z uk?

Xcarolinex a te wszytkie zasady juz wprowadziła królowa? Bo wiem,ze kombinowali ale wlasnie ze względu,ze Rumunom sie granice otwierają i bedzie nawał a oni sie chcą jakos bronić....na pewno jak nie masz przepracowaneho jakiegoś tam okresu to nici z maciezynskiego i zapomogi wiec moze dla Onki jednak porod w pl bedzie lepszy bo i rok maciezynskiego dostanie od kraju?
    Dzięki za odpowiedź.Juz trochę podpytałam się znajomych,ltóre są w ciąży albo rodziły,więc jakiś am wstępny schemat mam.

Życzę Wam wszystkim spokojnej ciąży,a dziewczynom które obecnie są w szpitalu - powodzenia ;)

Ulala, energytrip lubią tę wiadomość

• energytrip Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2013, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wital Plomb,

gratulacje! Na pierwszej wizycie u poloznej dostaniesz 'biblie ciazowa' i tam sa wyszczegolnione wszystkie wizyty, w jakich tygodniach i z kim (midwife albo GP).
    Ten pierwszy trymest sie troche dluzy bo tak naprawde nic sie nie dzieje, a te wszytskie wizyty i usg wydaja sie takie odlegle.... w miare ciazy sie troche zageszczaja.

Ja na przyklad juz od 5 tygodni, widuje kogos co tydzien, tak sie zorientowalam jak zaczelam wwprowadzac notatki tutaj na ovufriend. W poniedzialek znowu mam audiencje poloznej w domu.

Pisz i pytaj, jak cos wiemy to doradzimy.

Pozdrawiam dziewczyny i trzymajcie sie cieplutko. Czekamy... :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2013, 23:57

Plumb80, Kropka lubią tę wiadomość

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • Zancia28 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochana widze ze duzo tu was:) to ja sie przylacze mieszkam w uk 7 lat to moje 3 dziecko ale 2 ciaza w uk:)

Kropka lubi tę wiadomość

1usa3e5e42kseo71.png
  • Zancia28 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja testem 13 tydzien dzisiaj a termin mam na 24 maja

energytrip, Kropka lubią tę wiadomość

1usa3e5e42kseo71.png
‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ