Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewwiel gratuluje serduszka :* życzę Ci dużo zdrówka teraz i spokojnej ciąży:*
Ja wizytowałam wczoraj Pola waży już 2035 g ale główkę ma już bardzo nisko wiec mam zalecony oszczędny tryb życia
Dobrze że już prawie wszystko mam uprane i poprasowane zostało tylko kilka rzeczy do prasowania -
Dziękuję dziewczyny następną wizytę mam 3.04 przed samymi świętami. Ile płaciłyście za Usg prenatalne?
Gosiu, twoja Polcia to juz spora dziewczynka
Oszczędzaj się, żeby jak najdłużej u ciebie w brzuszku posiedziala:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 19:34
gosia86 lubi tę wiadomość
-
To dużo a to za samo usg czy test pappa tez?
Fakt może nie mam kolorowych zdjęć ani filmu ale nie to jest tu najważniejsze
Tylko specjalista
Ja usg robiłam u dr Bal Jarosław na prawdę świetny specjalista
A gdybyś miała skierowanie to na nfz tez można zrobić -
Ewwiel gratulacje, za prenatalne nic, gin mi wypisal skierowanie d fundcji femina na prenatalne za darmo (tez od ginow prywatnych)
Eklerka prawie 80 w aptece szpitalnej, druga dawke w swojej gminnej za 59, wiec jak bedziesz miec recepte o ile sie zdecydujesz na szczepienie to poszykaj bo 20 zl to duza roznica i gdybys szczepila w szpitalu to zeby apteka gdzies blisko byla i czynna w niedziele i sw, zeby mozna bylo szczepionke odebrac, musi byc przechowywana w odpowiednich warunkach
Anielle we Francji szczepia rozsadniej (lepsze szczepionki i pozniej szczepia) -
Ewwiel ty może weź podzwoń i popytaj czy nie należy ci się na NFZ przy Twojej chorobie. Warto zapytać bo mozesz zaoszczędzić pare stówek.
Ja miałam robione na NFZ tam gdzie Szpilka i też skierowanie z prywatnego gabinetu.
Gosiu faktycznie Twoja Pola to już duża dziewczynka
Dziewczyny Wam też na nogach pękały naczynka? Ja nogi to mam w pajaczkach i nie wiem co zrobić bo to nie ładnie wyglada.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 20:14
gosia86 lubi tę wiadomość
-
Agatka ja to przed ciąża miałam pajączki na udach ale teraz są zdecydowanie ciemniejsze mam nadzieję że po ciąży zjaśnieją
Nam juz zostało nie wiele czasu do końca a jak dzisiaj zobaczyłam masę kobiet z wózkami to sobie pomyślałam że też już bym chciała śmigać z wózeczkiem:) -
Dzięki dziewczyny za rady. Moja ginka na nfz powiedziała, że skierowanie na darmowe może dać kobietom po 35 roku życia i kobietom, które urodziły już dzieci z wadami.
A tak w ogóle to na razie miałam 2 wizyty na nfz i w przyszłym tyg chciałam jechac na pierwsza wizyte prywatną do ordynatora szpitala, w którym chcę rodzić. Ogólnie tak sobie wymyśliłam, że do jednego będę chodzić prywatnie a na nfz tylko po to, żeby mi wypisywała skierowania na darmowe badania. Ale teraz to ja już nie wiem, czy to jest dobry pomysł... -
Ewwiel ja chodzę do dwóch lekarzy i to mnie uspokaja
Chodzę na nfz do fantastycznej lekarki i do luxmedu bo tam mam badania za darmo. No i usg tez mam częściej a po moim wcześniejszym poronieniu tylko usg mnie uspokaja
Wiec jeśli czujesz taką potrzebę chodzenia do dwóch lekarzy to śmiało chodź do dwóchewwiel lubi tę wiadomość
-
Dzięki Gosia. Prywatnie chce chodzić do ordynatora. Szczerze to moją pierwszą ciązę prowadziała ta sama gin z NFZ, do której teraz poszłam. Nie ma ona etatu w szpitalu i w związku z tym pierwszy poród wspominam masakrycznie. Nie dość, ze byłam tam traktowana jak "obca" (bo nie chodziłam do rzadnego z lekarzy tam pracujących), to olewano mnie na każdym kroku, ogólnie ten szpital leży najbliżej mojego domu, ale opinie nie są o nim ciekawe. Co tam przeżyłam to moje i już nigdy nie chcę tam wracać. Teraz wybrałam szpital, w którym na dzień dobry oferują znieczulenie a jeśli przez 12 godzin nie ma żadnych postępów porodu a kobieta się męczy, to robią cesarkę. Ogólnie ten szpital jest chwalony, chwalone są położne i cały personel (o poprzednich położnych i persolenu powiem tak - strach się tam było o cokolwiek odezwać).
-
Moja gin z NFZ pracuje w szpitalu i początkowo był to mój nr 1 ale po szkole rodzenia nabrałam trochę wątpliwości i chyba zdecyduje sie na mniejszy szpital poza Wrocławiem
Nawet gin powiedziala ze jesli chcę rodzic w kameralnych warunkach to żeby wybrać ten mniejszy
Ale warunek jest taki że poród musi być w terminie bo gdyby zaczęło się wcześniej to jest problem z opieka nad dzieckiem i jest odsylane do Wrocławia -
Ewwiel ta fundacja z lubina jest i tam na stronie jest troche wiecej wskazan (ja mialam indukcje owulacji czyli po ludzku clo) a jak bylam w tej ciazy co poronilam to mi lekarka na nfz powiedziala, ze wypisze skieorowanie i napisze, ze kosci nosowej nie widzi nawet jak zobaczy
-
Ewiel faktycznie poszukaj informacji odnosnie tych prwnatalnych bo przeciwskazań jest dużo więcej. U nas np takie:
-35 lat
- nieprawidłowy wynik prenatalnych badań biochemicznych czy ultrasonograficznych
- nieprawidłowości genetyczne (aberracja chromosomowa) czy wada płodu w poprzeniej ciąży
- stwierdzenie zwiększonego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie
- występowanie strukturalnej aberracji chromosomowej u ciężarnej lub ojca dziecka
W ramach Programu możliwe jest również wykonanie badań u ciężarnych, u których wystąpiły:
- niepowodzenia rozrodu (conajmniej dwukrotnie poronienia samoistne, obumarcie ciąży)
- narażenie na działanie czynników mutagennych (narażenie zawodowe czy stosowane przewlekle leki)
- pokrewieństwo małżonków.
-
Ewwiel, za pierwsze prenatalne płaciłam 200zł Idąc na drugie dostałam skierowanie od gina, że niby wykrył wadę serca (ale badanie robiła lekarka, która przez 10 lat pracowała z moją mamą, więc sama powiedziała, że coś wymyśli żebym nie płaciła... ) i miałam darmowe, a na trzecie nie chciałam iść, bo najbliżej miałam 40km od domu, mąż wolnego nie dostanie a ja bym musiała jechać pociągiem i dwoma autobusami
Dziewczyki, równe 1,5 miesiąca do terminu
Ps Teraz nabieram pewności, że Ewik już ma w ramionach swoje dziecięWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 10:39
ewwiel lubi tę wiadomość