X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora Camarelo Carera to pierwszy jaki mi wpadl w oko i chyba spowrotem sie ku niemu sklaniam bo jednak waga jest wazna. Zreszta fajny jest, chociazby kolorystycznie mozna poszalec ;)

Daj znac jak wyniki tego cukru, moja przyjaciolka wlasnie mi wczoraj napisala ze jej wyszla cukrzyca ciazowa...

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, Kora, jaki wynik cukru?

Ewik, ziemia ziemia!!!!!!!!

A ja dzisiaj pocisnelam do gina skontrolowac szyje po sobotnich emocjach iiiiiiiii szyjka uformowana bez rozwarcia juhuuuuu! Musze duzo lezec, zeby utrzymac ten stan. Tylko cholera kto za mnie w domu posprzata?! :/
    No i przy okazji gin mi pobrala wymaz na GBS, wyglada na to, ze juz wszystkie ciazowe badania za mna! Jeszcze usg w 37tyg zeby sprawdzic wage pulpeta. Ostatnie 14 dni przed nami!

Kor_a, Welina lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki bardzo dobre :-)

Wynik na czczo 83, po 2h 87. Wyniki morfologii także nie odbiegają od normy (choć Pani doktor uprzedzała, że będą się pogarszać), więc jestem bardzo szczęśliwa :-) A co najważniejsze to utrzymujemy dobre wyniki moczu. Tego wyniku bałam się chyba bardziej niż tego testu obciążenia glukozą.

Dzisiaj wizyta u Pani doktor. Pewnie za wiele nowego się nie dowiem, ale przynajmniej będę mieć potwierdzenie, ze wszystko ok.

Anielle - fakt kolorystyka fajna, nam ten wózek najlepiej się "prowadził" po sklepie :-) A jaki kolor Wam wpadł w oko? Nam podoba się zielony - taki uniwersalny dla dziewczynki i ew. jakbyśmy kiedyś jeszcze mieli chłopca :-) Jest też Camarelo Carmella, który ma żakardowe materiały i część wykończeń ze skóry, ale to wpływa na to, że jest 1 kg cięższy, więc myślę że to zbędna ozdoba.

Martynaaa, betinka, Anielle lubią tę wiadomość

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jestem kochane nic nie pisze bo nie mam sil. Leze grzecznie i nic nie robie walcze z mdloscimi itp. Wczoraj mialam nawet dzien ok to dzis juz trzeba nadrobic.

Ida, Anielle lubią tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymaj się Ewik!

km5s8iik5ptfpdrq.png

• Martynaaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik, badz dzielna! Grzecznie lezysz wiec wszystko powinno byc dobrze, a mdlosci.. hmm mialam tak jak Ty, a teraz to jakby odlegla historia. Trzymaj sie.

Kora, super wyniki. Michalinka zapewne tez ma sie swietnie :)

Betinka, kurcze, Ty juz prawie na wylocie.. Lez jak lekarz zalecil, sprzataniem sie nie przejmuj, bedzie go jeszcze wiecej jak juz Mati sie pojawi. Pewnie nie mozesz sie doczekac swego "Malucha" ;)

Dzis ide oddac krew na toxo, we czwartek usg polowkowe. Test obciazenia glukoza pewnie tez niedlugo i mnie czeka. Dlaczego sie stresuje?? Chyba taka juz dola Matki ;)

Anielle, Kor_a lubią tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora fajny jest zielony :) Podoba mi sie tez niebieski i szary w groszki. Ale wogole to juz mam dosc ogladania tych wszystkich stron, kolega z pracy ma rocznego synka i beda sprzedawali ich wozek niebawem a tez sprowadzal jakis z Polski to moze pojde na latwizne i poprostu od niego odkupie.
    Dobrze ze Ci sie ta bakteria zaleczyla w moczu i ze sie jej pozbylas. O tyle spokojniejsza Twoja glowa :)

Martynaaa, ja wlasnie tez musze isc na toxo, ale w przyszlym tygodniu zeby na 3 wrzesnia miec wyniki. Zobaczysz ze napewno nie zlapalas tego chlerstwa i pobyt w Polsce dostarczyl tylko witamin.

Ewik, lez i odpoczywaj, ja dalej jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze :)

My z mezem wczoraj zakupilismy szafe na ubranka dla Maluszka i przeorganizowalismy pokoj zeby zrobic miejsce na lozeczko (lozeczka jeszcze nie ma, ale miejsce juz wygospodarowane jest). Maly/a wariuje w brzuchu coraz czesciej:) To wszystko sie dzieje takie coraz bardziej realne! Kalendarz Belly dzis mi pokazuje 50% ciazy! Zaczynam chyba panikowac :)
    Betinka sie wydaje nadzwyczaj spokojna biorac pod uwage ze za 2 tygodnie rodzi :)

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, Anielle, końcówka ciąży mi tak dopiekła, że mam już serdecznie dość i już odliczam te 14 dni :) A jutro 38. tydzień, nie wierzę jak to zleciało!
    Dzisiaj mi się przypomniało, że nie kupiłam termometru, a to w sumie podstawa... Zrobiłam research kilkugodzinny i w końcu zamówiłam, przy okazji jeszcze pieluszek flanelowych kilka dokupiłam i Bepanthen ;)

Ewik, też czuję w kościach, że wszystko będzie dobrze! Musisz przetrzymać tylko ten początkowy hardkor. No i może suwaczek czas ustawić?

Kora, wyniki piękne! :)

Kor_a lubi tę wiadomość

• Kor_a Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z samego rana:-)

Wizyta ok - Mała zdrowa i bardzo ruchliwa - ciężko było wyłapać jej bicie serca :-) Pani doktor zaleciła mi jeszcze sprawdzenie poziomu TSH i zadzwonienie do niej z wynikiem... trochę mnie tym wystraszyła.... pytałam czy to rutynowo czy coś jest nie tak to powiedziała, że rutynowo. Mój Mąż też wyczuł jakąś dziwną niepewność w jej głosie. Pytała czy miałam problemy z tarczycą, ale zawsze wszystko było ok. No nic - dzisiaj rano kolejne kłucie i po południu wynik.

Betinka - moja mama też mówiła mi, że im bliżej końca tym kobieta bardziej chce, żeby już było po wszystkim i nie ma takiego stresu jak na wcześniejszych etapach. Zwłaszcza, że Ty masz tą końcówkę w miesiącach letnich-to dopiero musi być dokuczliwe!

Ida, Martynaaa lubią tę wiadomość

km5s8iik5ptfpdrq.png

• Martynaaa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamusie,

Kora, nie przejmuj sie na zapas, to pewnie rutynowe badanie TSH, przeciez w ciazy przechodzi sie takie badanie nawet jak wszystko wczesniej bylo dobrze. Ciaza to taki stan ze duzo moze sie zmienic w godpodarce hormonalnej i dobrze ze lekarz wysyla Cie na takie badanie. Ja badam TSH co miesiac, ale mam niedoczynnosc, da sie z tym zyc i rodzic dzieci :) Daj znac jak juz bedziesz znala wynik.

Betinka, moglabys napisac jaki termometr kupilas? Ja tez rozgladam sie za jakims bezdotykowym, ale nie wiem na jaki konkretnie sie zdecydowac..

Powoli kompletuje wyprawke dla Malucha i siebie. Dziewczyny, kupujecie laktator? Reczny czy elektroniczny? Podobno elektroniczny lepszy, ale tez nie wiem czy w ogole bede go potrzebowala.

Kor_a lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie nie kupuję laktatora, bo planuję karmić piersią. Gdyby były problemy to będę kupować na bieżąco. Moja siostra kupiła ręczny i nie użyła go ani razu.

Ja termometr wzięłam jakiś czas temu za punkty payback z firmy media-tech. Taki:
    http://www.ceneo.pl/24173867
    Jestem zadowolona - na dorosłych zdaje egzamin :-)

Martynaaa lubi tę wiadomość

km5s8iik5ptfpdrq.png

• sylvia007 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa wrote:
    Witajcie Mamusie,

Kora, nie przejmuj sie na zapas, to pewnie rutynowe badanie TSH, przeciez w ciazy przechodzi sie takie badanie nawet jak wszystko wczesniej bylo dobrze. Ciaza to taki stan ze duzo moze sie zmienic w godpodarce hormonalnej i dobrze ze lekarz wysyla Cie na takie badanie. Ja badam TSH co miesiac, ale mam niedoczynnosc, da sie z tym zyc i rodzic dzieci :) Daj znac jak juz bedziesz znala wynik.

Betinka, moglabys napisac jaki termometr kupilas? Ja tez rozgladam sie za jakims bezdotykowym, ale nie wiem na jaki konkretnie sie zdecydowac.. I

Powoli kompletuje wyprawke dla Malucha i siebie. Dziewczyny, kupujecie laktator? Reczny czy elektroniczny? Podobno elektroniczny lepszy, ale tez nie wiem czy w ogole bede go potrzebowala.
    U mnie po poprzedniej ciąży ręczny się nie sprawdził, było mi bardzo ciężko nim odciągnąć pokarm. Lokator czasami się przydaje, dlatego teraz zamierzam kupić sobie elektroniczny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 14:47

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez planuje karmic piersia, laktator to tak na wszelki wypadek, rozne historie slyszalam i dziewczyny polecaja miec. Ale moze Kora masz racje, moge go kupic jak juz bedzie potrzeba, do sklepow nie mam daleko. Jesli juz bedzie faktyczna potrzeba to moze zdecyduje sie na elektroniczny.

Jako ciekawostke tez slyszalam, ze jak sie karmi piersia i sciaga pokarm jednoczesnie to organizm kobiety automatycznie produkuje wiecej pokarmu. Nie wiem, nie wiem. Marze o tym aby nie miec problemow z karmieniem i miec wystarczajaco pokarmu.

Termometr sprawdze, dziekuje :)

Kor_a lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora, nie martw sie na zapas, lekarka pewnie kazala zadzwonic zeby niepotrzebnie nei czekac do nastepnej wizyty z wynikiem tylko zalatwic od razu. No ale czlowiek w tej ciazy to sie wszedzie doszukuje ze nie daj Boze cos nie tak i pewnie najmniejsze drganie glosu wyczuwa i odczytuje jako cos zdradliwego.
    Ja wlasnie sie skapowalam ze lekarka mi powiedziala zeby TSH powtorzyc na nastepna wizyte bo mialam ciut za niskie, tylko ze mi skierowania nie dala... Wogole to dziwna byla, juz do niej nie pojde, od wrzesnia bede juz chodzic na wizyty i usg do szpitala w ktorym bede rodzic. Lekarka u ktorej wczesniej bylam pracuje w prywatnej klinice i widac bylo po niej ze robi wszystko zeby jak najwiecej u niej kobiet rodzilo bo jej sie kazdy pacjent liczy, wszystko robila zeby mnie zniechecic do szpitala panstwowego.

Kurcze tez musze zaczac ta wyprawke. Ciuszkow mam juz roznych duzo, dzisiaj dostalam od kolegi z pracy cala reklamowke. Co prawda po chlopcu, a ja dalej nie wiem co mi siedzi w brzuchu ;) Ale duzo jest uniwersalnych tez rzeczy.
    Musze sie cofnac do tej listy ktora ktos dodawal na poprzednich stronach i odfajkowywac rzeczy ktore mam. No i uswiadomic sobie ile mi jeszcze brakuje.
    Pewnie na poczatek to i tak najlepiej sie skupic na wyprawce, na starsze dziecko bedzie czas juz pozniej kupic rzeczy.

Aaa, mam pytanie dziewczyny. Kalendarz belly i wogole rozne inne kalkulatory internetowe wyliczaja mi porod na 7 stycznia. Jak wyslalam deklaracje ciazy do mojej ubezpieczalni to odeslali mi rozne papierki w tym jeden na ktorym pisza ze data porodu przewidziana jest na 14 stycznia... Ja juz zglupialam, jak to sie liczy?

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam termometr MICROLIFE NC100, ma najlepsze opinie. I dodatkowo można mu zmienić program i sprawdzać temperaturę mleka w butelce albo wody w wanience.

Co do laktatora, to jednak większość mądrych, rozsądnych źródeł poleca ręczny. Że nim jest łatwiej rozbujać laktację. Domyślam się, że się trzeba porządnie namachać, ale skoro jest bardziej skuteczny (a biorę pod uwagę, że po planowanym cc może być problem u mnie), to wybrałam ręczny. Mam 'Closer to nature' Tommee Tippee.
    Oprócz rozbujania laktacji kupiłam go wcześniej z jeszcze jednego powodu - może być sytuacja, że mały będzie uporczywie płakał, a ja nie będę wiedziała dlaczego. W większości się kobiety zastanawiają, czy się dziecko najada. No i tutaj można łatwo sprawdzić. A trzecia opcja - optymistyczna - u moich koleżanek po planowanym cc przychodziły tez nawały pokarmu, a wtedy laktator to jedyna opcja, żeby uniknąć zapalenia piersi.

Anielle - termin porodu liczony z OM zależy od długości Twoich cykli. Dużo kalkulatorów internetowych zakłada średnią - 28 dni. Jaką miałaś długość cykli i pierwszy dzień OM?

• Anielle Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ostatnie kilka cykli mialam krotkich, 25-26 dni a OM 2 kwietnia. Wedlug usg wyznaczono mi date poczecia na 14 kwietnia. No i jakbym nie wpisywala w rozne kalkulatry to raczej mi wychodzi pomiedzy 5 a 9 stycznia, nie wiem skad mi wzieli ten 14. Nie zeby mi to jakos przeszkadzalo czy wogole zalezalo na jakims dniu szczegolnie. Ale jak juz pisalam to urlop macierzynski nalezy mi sie 3 tygodnie przed terminem, wiec wedlug ich obliczen bede mogla isc dopiero od 24 grudnia a a wedlug moich 17 grudnia. Nie chce stracic tygodnia z tego co mi sie nalezy. Musze sie zorientowac dokladnie jak to dziala bo juz nic nie rozumiem.

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziom TSH 1,14, więc wszystko w normie :-)

Anielle-ja też dostałam trochę ubranek od znajomych. Niektóre uniwersalne, niektóre dla chłopca, ale przypuszczam, że jak będę musiała Małą co chwilę przebierać to będzie mi wszystko jedno :-)

W najbliższy weekend wybieram się na polowanie. Chce upolować pierwsze ciążowe spodnie. Niestety moja ciążowa "pętelka" w spodniach już nie zdaje egzaminu, a dni robią się coraz chłodniejsze.

Wczoraj przeprowadziłam też eksperyment :-) Ściągnęłam na smartfona aplikację baby lullabies. Wczoraj Mała tak się wierciła, że mówię do Męża, że się w końcu zaplącze w pępowinę :-) A mój Mąz mówi puść jej kołysankę. Położyłam telefon na brzuchu i przez pierwsze 2 minuty jeszcze szalała, a potem coraz spokojniej i jej przeszło :-) Widzieliśmy kiedyś taki program, gdzie mama tez puszczała córce kołysankę i po urodzeniu jak mała była niespokojna to ta kołysanka ją uspokajała. Będę testować dalej :-)

km5s8iik5ptfpdrq.png

• Anielle Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora super pomysl z ta kolysanka! Tez zaczne puszczac. Chociaz moje Malenstwo jeszcze zadko sie rusza i jak juz sie rusza to ja sie strasznie ciesze i nie chce zeby to ustawalo :) Ale przyda sie jak zacznie mnie walic bolesnie po pecherzu i zebrach :)
    Narazie jak maz puszcza w samochodzie swoje rockowe piosenki to wlasnie sie wtedy pobudza i maz sie cieszy jak dziecko ze beda razem na koncerty chodzic :)

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córa tak intensywnie zaczęła szaleć w tym tygodniu :-) Najbardziej mi dokucza jak już jestem strasznie śpiąca i chciałabym oddać się w ramiona Morfeusza :-) Czasem też uciska mnie gdzieś pod żebrem i to jest taki kłujący ból, ale ja też lubię czuć, że ona tam się rusza - wiem, że wszystko jest ok :-)

km5s8iik5ptfpdrq.png

• Martynaaa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kor_a, widzisz, nic zlego z tarczyca sie nie dzieje, rutynowe badanie :) ciesze sie ze w normie.

Betinka, dziekuje za opinie :*

Dziewczyny, moj synek tak ostatnio stuka i puka ze mam wrazenie ze mieszka jakas zabka w moim brzuchu :) ciagle mnie stuka z lewej strony. Lubie te uczucie, wiem ze ma sie dobrze i moge z nim porozmawiac bo wiem ze nie spi. Z muzyka tez sprobuje, takie doswiadczenie moze byc przydatne jak juz dzidzia sie pojawi.

Dzis bylam na wizycie. Nie zlapalam toxo, kamien z serca. Poza tym wszystko jak najlepiej. Potwierdzilo sie ze bedziemy mieli synka. Powiem Wam, ze kiedys marzylam o pierwszym chlopcu i ciesze sie ze to chlopiec, ale to juz zupelnie inne uczucia niz przed ciaza. Teraz liczy sie to ze jest zdrowe i sie rozwija. Nasz Skarb wazy juz ponad 0.5kg i jest w sam raz jak na 23 tydzien, nie za duzy ani nie za maly. Wszystkie pozostale parametry tez w normie. Ciesze sie bardzo :) Za 2 tyg badanie na cukrzyce ciazowa, a za miesiac kolejna wizyta.

W przyszlym tygodniu ide na "zwiedzanie" szpitala w ktorym bede rodzic, zabiore meza, niech tez oswaja sie razem ze mna z mysla ze to sie dzieje, a najwazniejsze juz blizej niz dalej.

Ida lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ