X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • mia6 Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już miałam przeboje z wyborem lekarza, dlatego dopytuje. Mój lekarz w klinice "skierował" mnie do koleżanki. Nie powiem, przykro mi się zrobiło. Owa pani doktor, bardzo fajna jest, ale wizyta to 130 zł + dojazd. Na dodatek przyjmuje tylko do południa, co dla mnie jest paranoją. Chciałam chodzić do ginekolog, na NFZ, którą mam pod nosem, ale dowiedziałam się, że broń Boże nie mówić jej, że to ciąża z ivf, bo nieprzyjemnie się zrobi :/ a jak nie mówić skoro biorę zastrzyki i luteinę i nie wiem do kiedy? Dzwoniłam jeszcze do kilku lekarzy, ale żaden nie był do końca przekonany. Koniec końców mam bardzo fajnego lekarza prywatnego, u którego już kiedyś byłam i on nie widzi najmniejszego problemu z prowadzeniem ciąży z ivf. Problemem dla mnie jest to, że on nie pracuje w szpitalu, w którym chciałabym rodzić, za wizyty trzeba płacić, no i za badania wszystkie. Dlatego umówiłam się do niego, ale też do przychodni na NFZ do lekarki, która pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić. Jak będzie fajna i będzie wiedziała co z lekami robić, to zdam się na nią. Jak nie, to pozostaną mi prywatne wizyty.

Kava, aneczka2015 lubią tę wiadomość

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• kmb Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny i gratuluje. Ja dziś zauważyłam, że ręce strasznie mi dretwieja. Ale to dlatego, że mały uciska aorte pewnie :-( jutro wizyta to wszystkiego się dowiem

Kala 1980 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra dla mnie to tez nie stanowiło problemu :)

Kava no własnie ja chyba pojde na 1 z mezem, ale później to zobacze co i jak. Czy warto żeby on chodził czy nie, mnie to nawet nie interesuje pielegnacja itd, bo na tym sie znam, tylko np. kwetia skurczów i tego typu sytuacje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:
    Witam nowe dziewczyny i gratuluje. Ja dziś zauważyłam, że ręce strasznie mi dretwieja. Ale to dlatego, że mały uciska aorte pewnie :-( jutro wizyta to wszystkiego się dowiem
    idz sie popytaj.

• Kava Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra wrote:
    Jaki apel? Cos chyba nie doczytałam

Libra, bo Ty sie tu pojawiłaś przed moim apelem :)

Libra lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia6... ja myśle że dobrze u siebie rozkminiłas co do lekarzy. Musisz zobaczyć i się przekonać :)

Ja prowadzę ciążę w poradni do której kiedyś chodziłam ale nie u mojego "starego" gina tylko u lekarza, który przyjmuje również u mnie w Kriobanku (zajmuje się przygotowaniem do ivf-u Agnieszki A. z różowej strony) no i jak się cudnie składa pracuje w szpitalu w którym chciałabym rodzić.
    Tylko minus jest taki że on jest z Kliniki Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej a nie z Kliniki Perinatologii i Położnictwa. Ale zawsze to bliżej celu.

AA nie wspomniałam że na wizyty do niego chodzę na NFZ także jest spoko. A te ważne usg czyli 1.prenatalne+PAPPA, 2.połówkowe i później 3.w 30 tyg.ciąży robię prywatnie w ośrodku, który jest w tym kierunku wyspecjalizowany :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 21:56

aneczka2015, mia6 lubią tę wiadomość

• Kava Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Libra dla mnie to tez nie stanowiło problemu :)

Kava no własnie ja chyba pojde na 1 z mezem, ale później to zobacze co i jak. Czy warto żeby on chodził czy nie, mnie to nawet nie interesuje pielegnacja itd, bo na tym sie znam, tylko np. kwetia skurczów i tego typu sytuacje.

Tak będzie najrozsądniej. Tym bardziej, ze pewnie w każdej szkole jest trochę inaczej.
    U nas teoria jest podzielona na wykłady tematyczne i na wykład na temat porodu na pewno warto się wybrać w parze. Chociaż ja chcę żeby M. posłuchał też o połogu i laktacji. Nie zaszkodzi mu.

A co do pielęgnacji itp. to znowu zależy wszystko od tego kto prowadzi. Jeśli położna jeździ na konferencje i szkolenia to można się dowiedzieć sporo nowych rzeczy np. na temat wytycznych WHO odnośnie odżywiania (bo weszły nowe), "odbijania się" po karmieniu itp.
    Mnie kilka rzeczy, które usłyszałam zdziwiło :)

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava w sumie racja i tak bede chodzic to moze cos nowego sie dowiem :)

Kava lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Libra, bo Ty sie tu pojawiłaś przed moim apelem :)
    Jak nadrobiłam wątek ivf to zajarzyłam :D

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w gronie nie śpiących....
    Od godziny zmuszam się do snu, bez sensu, idę do wanny - na letni ciepła kąpiel - zawsze to ciut relaksu:-)

justa1234, Libra lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to ja również postanowiłam dołączyć jeśli można :)

Anko:-), justa1234, Justyś11 lubią tę wiadomość

Wysłany: 23 października 2015, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie mysza :-)
    O prosze, czyżby koleżanki miały dziś dobre spanie?
    Ginger,Marta jakieś symptomy ze to juz za kilka dni:-)?

Libra lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj myszaa :-)
    No ja nie śpię od 4.00 a wstałam o 6.00, pranie zrobiłam, śniadanko zjadłam a teraz odpoczywam bo nie długo idę oddać krewkę na badanka :-)

Anko:-), Libra lubią tę wiadomość

• Konwalia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ja mialam syndrom rls w pierwszym trymestrze i wcześniej jak byłam wegetarianka. U mnie tak objawia się niskie żelazo. Może w 3 trymestrze dzidzius tak wysysa z Ciebie, że zostawia Tobie za mało. Jesz jakieś suplementy dla kobiet w ciąży? Jest w nich żelazo?

Odnosnie liczenia ruchów i masażu szyjki przed porodem. Co lekarz to opinia. Ja się stosowałam do rad mojego. Nie widzial sensu w masowaniu, bo uwazal, że przez tak krótki czas nie da się uelastycznic skóry a liczenie ruchów jest zbędne. Uwazal, że matka po ivf i tak sama sprawdza codziennie czy dzidzius się rusza a jakaś regula w liczeniu mogłaby powodować dodatkowo stres. Dzieci są różne, o różnych porach wykazują aktywność...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 07:57

justa1234 lubi tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia wrote:
    Justa ja mialam syndrom rls w pierwszym trymestrze i wcześniej jak byłam wegetarianka. U mnie tak objawia się niskie żelazo. Może w 3 trymestrze dzidzius tak wysysa z Ciebie, że zostawia Tobie za mało. Jesz jakieś suplementy dla kobiet w ciąży? Jest w nich żelazo?

Odnosnie liczenia ruchów i masażu szyjki przed porodem. Co lekarz to opinia. Ja się stosowałam do rad mojego. Nie widzial sensu w masowaniu, bo uwazal, że przez tak krótki czas nie da się uelastycznic skóry a liczenie ruchów jest zbędne. Uwazal, że matka po ivf i tak sama sprawdza codziennie czy dzidzius się rusza a jakaś regula w liczeniu mogłaby powodować dodatkowo stres.
    Biorę pregne plus,nawet niewiem czy miałam żelazo badane :-? Akurat dziś idę oddać krew na badania to od razu oznacze i żelazo. Dzięki Konwalia :-) tak się męczę z tymi nogami że głowa mała, gdyby te nogi tak nie latały to normalnie bym spała a tak już nie pamiętaj kiedy tak smaczyście spalam w ciąży :-(

• Konwalia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz oznaczyć żelazo albo hemoglobine. Jak wynik będzie niski to poproś gina o lek typowo z zelazem o przedluzonym uwalnianiu. Ja bralam hemofer albo tardyferon.

Anko:-) lubi tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • mia6 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Mia6... ja myśle że dobrze u siebie rozkminiłas co do lekarzy. Musisz zobaczyć i się przekonać :)

Ja prowadzę ciążę w poradni do której kiedyś chodziłam ale nie u mojego "starego" gina tylko u lekarza, który przyjmuje również u mnie w Kriobanku (zajmuje się przygotowaniem do ivf-u Agnieszki A. z różowej strony) no i jak się cudnie składa pracuje w szpitalu w którym chciałabym rodzić.
    Tylko minus jest taki że on jest z Kliniki Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej a nie z Kliniki Perinatologii i Położnictwa. Ale zawsze to bliżej celu.

AA nie wspomniałam że na wizyty do niego chodzę na NFZ także jest spoko. A te ważne usg czyli 1.prenatalne+PAPPA, 2.połówkowe i później 3.w 30 tyg.ciąży robię prywatnie w ośrodku, który jest w tym kierunku wyspecjalizowany :)

Dziękuje :)
    Zobaczymy jak się lekarze sprawdzą ;) Jeden we wtorek, druga w piątek ;) Tylko zastanawiam się czy jakby się dało to już we wtorek zakładać kartę ciąży skoro może się okazać, że będę do tego gina chodziła z doskoku?
    A co do "ważniejszych" badań usg, to myślałam, żeby je właśnie w klinice robić :)

ckai3e3kq5o7xu9o.png

Wysłany: 23 października 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia ale to lekarz zakłada kartę :-)
    Jeśli będzie sam pęcherzyk to może jeszcze nie założyć, dopiero jak uwidoczni mu się akcja serca, co u ciebie na bank tak będzie bo to 7/8 tydzień :-*:-)
    A to ze założysz kartę to nie oznacza ze nie możesz prowadzić jej gdzie indziej:-*

dfe01f0225.png

Wysłany: 23 października 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchów również nie liczę.....teraz czuję mała tak często i o podobnych porach ze gdyby z 10h nie reagowała to lecialabym po prostu do lekarza.
    A tak 4 rano 10, 14, 17, 19, 21, 23 mocno daje o sobie znać to po co liczyć?
    Co do masażu szyjki ja zacznę stosować ten zabieg od 35 tygodnia. Literatura mówi nawet o 32tyg ale 2 polozne radziły po 3tyg by nie wywołać porodu przedwcześnie.

Viki26 lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny i gratuluje ;)
    Z częścią was się nie znam ale super ze jest nas coraz więcej ;)

mia6, justa1234 lubią tę wiadomość

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ