Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Anatolka ja bym chciała blw, ale to siedzenie mi nie pasuje. Oni wszędzie trąbią, że od 6 miesiąca i że ma siedzieć, a przecież dziecko normalne siedzi pionowo później dużo, a sadzać go nie można. Też mamy krzesełko, z regulowanym oparciem i wkładką dla małych dzieci, że może być w takiej pozycji półleżącej.
Mój lekarz i na porodówce nie zalecają używania oliwki, bo zapycha. Skóra każdego noworodka jest bardzo delikatna stąd zalecają albo nic, albo emolient. My używamy emolientu odkąd ma atopowe zapalenie skóry. -
Vaina wrote:Ja też dziękuję za rady co do wyprawki
Pewnie zajmę się tym w styczniu szczegółowo.
Ostatnio mam największą rozkminę na temat kosmetyków a srokao nie pomaga i w tym bo to co słyszę od innych że jest super to tam jest krytykowana często
Narazie myślałąm o takim zestawie:
przeciw odpareniom: bepanthen extra
na odparzenia: sudokrem
do kąpieli: emolium
no i jeszcze coś na niepogodę, ale tu już nie wiem co
Co o tym myślicie? -
Anatolka wrote:Ja osobiście uważam, że nie należy kąpać dziecka w emolientach na dzień dobry. To są kosmetyki dla skóry problemowej. W czym Vaina będziesz kąpać jak "coś" się zacznie dziać? Uważam, że dobrej jakości kosmetyk bez paskudztw w składzie starczy na początek i później jeśli problemów nie będzie. Dobre i tanie są z serii babydream w Rosmannie. Droższe, dostępne np w Auchan "Little Siberica", ja ich używam dla synka, nie mają parabenow, PEG, Sls, sles itp. Fajna jest cześć kosmetyków z Hipp, np oliwka z naturalnym olejkiem migdałowym. Myślę, że w tej kwestii nie warto słuchać przeciętnej mamy, bo większość nie ma pojęcia co oznaczają powyższe skróty i używa kosmetyków albo mocno reklamowanych albo tradycyjnych typu Bambino (widziałaś skład u sroki pewnie...). Ja wertujac w ciąży ten blog bardzo dużo skorzystałam.
BTW, Emolium najlepszym z emolientow też nie jest. Jest tylko znany.). Chusteczki wybrałam różowe z Rossmanna Babydream- tanie i bardzo dobry skład.
Co do kąpieli używam Linomag żel do ciała i głowy- zero ciemieniuchy, brak jakiś odparzeń czy zrogowacenia skóry poza jednym przypadkiem po wyjściu ze szpitala, ale też poratowałam skórę Linomagiem). 1 opakowanie żelu starczyło mi na ok 2,5mies a kosztuje na gemini 6zł z groszami. Krem pod pieluszkę z cynkiem też jakieś 8zł i starczył na ponad 3mies.Anatolka, Antonelka lubią tę wiadomość
-
Serducho wrote:Mojej siostrze czop odszedł 1 dzień przed porodem. A co do kosmetykow to kupila inne jskies a w szpitalu i potem położna kazala kupić emolium. Mala ma 2.5 miesiąca i ani kropki ani chrostki ani przebarwienia na ciele. Gladka nawilzona skóra
A i przed wyjsciem na spacer krem bambino najzwyklejszy na buziw daje małej
A sądzisz, że lekarz pofatygowal się sprawdzić skład tego co zaleca albo tym bardziej położna? Co kto lubi. Ja uważam, że jak mogę dziecku zaoszczędzić takiej chemii to to robię. Jeszcze zdąży się w życiu chemii nałykać
Emolium rozebrane na części pierwsze: http://www.srokao.pl/2016/09/analiza-emolium.html?m=1#
SLS - detergent, który sprawia, że płyny do garow fajnie się pieniąto tak w ramach ciekawostki
Nam też kazali kupić emolient ale nie z każdym zaleceniem trzeba się zgadzać. Dermatolog raczej by bez potrzeby nie zalecił.
Moje dziecko nie było kąpane w emolientach i nie miało i nie ma ciemieniuchy, trądziku niemowlęcego ani żadnej innej skórnej przypadłości. Także nie przypisywalabym tych zasług emolientowi Emoliumraczej genom
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 23:25
Natka-matka wariatka :) lubi tę wiadomość
-
Arlenka, w tobolku, bo Pawełek jeszcze nie siedzi. Tzn posadzony siedzi ale nie siada samodzielnie. Nie sadzam Go póki sam nie zacznie, więc tobołkowaliśmy się dziś
Szałwia, nie będę Go sadzać, bo wiem, że nie jest to wskazane. Skorzystam z lezaczka-bujaczka na razie w pozycji nieco uniesionej ale nie siedzącej. Dorosnie i do siedzenia i do blwprzeżyję miesiąc drobiąc marchewkę i ziemniaka
a później dostanie w łapkę
justa1234 lubi tę wiadomość
-
Ja używam chusteczek wyprodukowanych dla sieci Auchan. Też jeden z lepszych składów. Pampersy ostatnio dostałam od znajomej FARMACEUTKI (chyba powinna znać się na chemii i składach czy nie?
) i regularnie czyszczę nimi buty i ścieram kurze
bo o dziecko się boję
Natka-matka wariatka :), renieczka lubią tę wiadomość
-
Antonelka, jeśli masz kogoś znajomego z glukometrem sprawdziłabym po czymś słodkim albo większej ilości ryżu/ziemniaków/makaronów/pizzy za jakieś 2 tygodnie albo zapytała gina/diabetologa, czy nie trzeba zrobić w 28 tygodniu krzywej jeszcze raz, bo cukrzyca się pogarsza intensywnie od 24 do mniej więcej 34-36 tygodnia, więc są przypadki, że u kogoś w 24 nie wyszła, a w 28 już jest.
-
Anatolka wrote:Ja używam chusteczek wyprodukowanych dla sieci Auchan. Też jeden z lepszych składów. Pampersy ostatnio dostałam od znajomej FARMACEUTKI (chyba powinna znać się na chemii i składach czy nie?
) i regularnie czyszczę nimi buty i ścieram kurze
bo o dziecko się boję
Ja używam czegoś takiego podobnego do ligniny i wody w miseczce.Chusteczki tylko poza domem.Duzo tez biega na golasa i kremow przeciw odparzeniom nie uzywamy prawie wcale.Pieluch wyprobowalam mnostwo i u nas najlepiej sie jednak pampki sprawdzaja,ale premium care.
Co do mycia dzieci to w ogóle nie wiem po co są te kosmetyki, jeszcze z jakimiś spieniaczami, jak piszesz. Tutaj naprawdę do mycia zalecają nie używać niczego. My dodajemy na zalecenie lekarza do wody kropeleczkę takiego specjalnego płynu z parafiną i krochmalem przez ten atop, a emolientu do smarowania po kąpieli.
Z kubeczkiem u nas podobnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2016, 00:57
-
szałwia wrote:Anuszka wzmozone pragnienie to mloda ma od okresu prenatalnego.Zawsze sie lekarz na usg smiql,ze pelny brzuch i pecherz ma i ciagle pije i tak jek zostalo
A ile taki maluch sikac powinien who knows. No ale mam nadzieje,ze sie obejdziemy bez tego rodzaju komplikacji. A Wy co ile musicie badac?
Uwierz że to pragnienie przy rozwijającej się cukrzycy jest o wiele większeMasz ochotę się utopić a nie tylko pić. Z sikaniem też nie mam pojęcia ale mam nadzieję że zauważę jak tylko coś zacznie się dziać ale żeby ten czas nigdy nie nastał... A co do ilości badań to nie ma co przesadzać i wpadać w paranoję myślę że raz na 3 miesiące wystarczy.
szałwia lubi tę wiadomość
-
szałwia wrote:Antonelka, jeśli masz kogoś znajomego z glukometrem sprawdziłabym po czymś słodkim albo większej ilości ryżu/ziemniaków/makaronów/pizzy za jakieś 2 tygodnie albo zapytała gina/diabetologa, czy nie trzeba zrobić w 28 tygodniu krzywej jeszcze raz, bo cukrzyca się pogarsza intensywnie od 24 do mniej więcej 34-36 tygodnia, więc są przypadki, że u kogoś w 24 nie wyszła, a w 28 już jest.
Dzieki Szalwia - pomysle kto moze miec taki glukometr bo chyba kupowac bez zalecen nie ma sensu. Sama nie wiem - tak jak mowisz - pogadam z lekarka.
Na wszelki wypadek przejda sobie na dietke cukrzycowa - nie zaszkodzi raczej.
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
szałwia wrote:Ja używam czegoś takiego podobnego do ligniny i wody w miseczce.Chusteczki tylko poza domem.Duzo tez biega na golasa i kremow przeciw odparzeniom nie uzywamy prawie wcale.Pieluch wyprobowalam mnostwo i u nas najlepiej sie jednak pampki sprawdzaja,ale premium care.
Co do mycia dzieci to w ogóle nie wiem po co są te kosmetyki, jeszcze z jakimiś spieniaczami, jak piszesz. Tutaj naprawdę do mycia zalecają nie używać niczego. My dodajemy na zalecenie lekarza do wody kropeleczkę takiego specjalnego płynu z parafiną i krochmalem przez ten atop, a emolientu do smarowania po kąpieli.
Z kubeczkiem u nas podobnie.
Ja używam chusteczek, ale pewnie jakbym miała dziewczynkę to robilabym tak jak Ty. Jednak trzeba bardziej pilnować u nich miejsc strategicznych, bo wargi mogą się zrastac. Od kremow z cynkiem też. Ja nie użyłam takiego ani razu. Nie było u nas odparzen, więc potrzeby nie ma.
Co do kapania to uważam, że jakiś kosmetyk jest potrzebny, bo woda tłuszczu i brudu nie rozpuszcza a jednak gruczoły lojowe u dzieci też pracują, brud też się zdarza, moje dziecko czasem, mimo częstego odkurzania i mycia podłóg, ma pod paznokciami tyle brudku jakby w ogródku grzadki pieliłoale to indywidualna decyzja, każde dziecko jest inne. Co do rzeczy polecanych, polecanych pół na pół lub wcale przez Sroke to nie jest ona wyrocznia. Każdy ma swój rozum ale tak czy inaczej uważam, że robi babka kawał dobrej roboty
ja dużo się nauczyłam. Wspomniana little-siberica znalazłam sama, obczailam skład, wydawał się na oko fajny, później do Niej napisałam, żeby spojrzała swoim okiem na to i odpisała, że nie ma nic do zarzucenia ale są to kosmetyki z Rosji a oni akurat korzystają z tego co natura daje
Siadzie to będzie czas na blw. W końcu siadzienic na siłę
szałwia lubi tę wiadomość
-
Antonelka wrote:Dzieki Szalwia - pomysle kto moze miec taki glukometr bo chyba kupowac bez zalecen nie ma sensu. Sama nie wiem - tak jak mowisz - pogadam z lekarka.
Na wszelki wypadek przejda sobie na dietke cukrzycowa - nie zaszkodzi raczej.
Glukometr dostaniesz za darmo w aptece a jak Ci nie dadzą to napisz ja mam kilka w domu . Aparacik problemem nie jest tylko zakup pasków które są drogie bez recepty.Antonelka lubi tę wiadomość
-
Wiem że temat ten był wałkowany już kilka razy... Jaki kupić termometr bezdotykowy ??
My dzisiaj rocznica transferuTeoretycznie Irek jest z nami od roku
Praktycznie 3,5 miesiąca
szurusiowa, Anatolka, arlenka, Natka-matka wariatka :), Joanna85, Antonelka, ComeToMeBaby, renieczka, justa1234, Tosia 1981 lubią tę wiadomość
-
Anuszka ja wiem jakie jest pragnienie przy cukrzycy,bo mialam
My mamy co miesiac obowiazkowe badania,wiec co jakis czas sprawdze. Ja mialam teraz krzywa i na szczescie zostal mi tylko stan przedcukrzycowy,a nie cukrzyca hura
Antoneka glukometru nie ma sensu kupowac,tym bardziej,ze trzeba wiedziec,ktory wart.Dieta nie zaszkodzi.Przynajmniej malo przytyjesz:)Pisalam o niej w ktoryms wpisie tu tez. -
Ja po analizie srokao zakupiłam narazie kosmetyki z hipp a właściwie płyn do kąpieli do ciałka i włosów. Do pupy tez mam linomag i bapanthen, nie będę ich smarować żadnymi oliwkami i sypać pudrami. Do emolium nie jestem przekonana na sam początek.
Skusilam się też na pampersy z belli na jakiejś promocji i dostałam 4 opakowania chusteczek gratis do tego tak na początek.