Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Buko wrote:Marin, mojej Agatce po delicolu zdecydowanie było lepiej z brzuszkiem. Wcześniej też miała dokładnie to samo co u Ciebie.
Necia, a próbowałaś ściągać laktatorem pokarm i podawać jeszcze po piersi? Ja tak robiłam na początku za rada cdl. Karmiłam piersią i po zakończeniu dawałam jeszcze 20 ml swojego mleka. Robiła tak tylko na początku, bo jak Agatka trochę przybrała to zostawiłam sama pierś.
Praca z laktatorem w systemie 7 5 3 tak kazała CDL i co trzecie karmienie 10 10 (w 3 turach co łącznie daje godzinę stymulacji).Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 15:45
-
agaaa90 wrote:Dokladnie to samo jej dolegalo. Przelewania i bulgotania moze az tak duzo nie bylo,ale gazy miala straszne i to bardzo smierdzace. Prezenie, jeczenie i stekanie na poczatku dziennym ale najbardziej martwilo mnie ze te wzdecia potrafily ja wybudzac i ze spaniem mielismy koniec
Sama zaproponowalam zmiane espumisanu na delicol i roznica jest. W dzien praktycznie zdarza nam sie pojedynczy "bolacy" purtek a tez daje Malej Nan. Nad zmiana mleka jednak tez sie zastanawialam wlasnie na hippa bo ma mniwj laktozy ale polozna mowila.zeby nie wychodzic z grupy nan i ewentualnie podac nan comfort....
Zobaczę na skład tego mleka co piszesz ale u mnie decyzja już chyba zapadła że przechodzimy na tego Hippa. -
Słuchajcie konsultowalam wyniki z ginekologiem powiedział że cukrzyca. Ma mi dac skierowanie do diabetologa. Pytanie mam do was takie czy można powtórzyć np wynik? Mój ginekolog powiedział, że nie wolno powtarzać glukozy na czczo w ciąży. Dlaczego? Czy wiecie coś na ten temat ? Jestem w takim szoku że mnie to spotkało, należę do osób szczupłych nigdy żadnych problemów nie miałam a teraz takie coś ?? Jeszcze w pakiecie z anemia. Tak mnie to zdolowalo, że nie wiem
zastanawiam się czy mogło wyjść źle ? Albo czy np za miesiąc mogło by się unormowac? Czy już w ogóle w ciąży nie zjem sobie ciasta i ulubionych owoców??
Co myślicie żebym jutro jadła w miarę normalnie I badała glukometrem jak organizm reaguje ? Czy cukier jest w normie? -
Necia tak mysle, ze brzuszkowe problemy ta zawrotna ilosc cukru!
Teraz porownuje ten nan i hipp i jestem przerazona...
Hipp na 100g proszku ma 66kcal a nan 519kcal!
Hipp 7,2g cukru, a nan 57,7g!
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Farelka niestety ten test jeat olbrzymim obciazeniem dla dziecka i nie mozna go powtarzac...
I jesli wyszedlby ci wynik nieprawidlowy na czczo, moznaby sie bylo zastanawiac, czy np nie mialas zbyt malej przerwy w jedzeniu itp, ale tobie wyszly zle wyniki po obciazeniu i niestety, ale tutaj nie ma sie co czarowac, lepiej nie bedzie
Cukrzyca ciazowa sie nie cofa w ciazy i po miesiacu nic sie nie zmieni, chyba ze nieleczona na gorsze to i moze byc...
Mozesz jesc normalnie jeden dzien i mierzyc, ale nic sie zapewne nie zmieni...
I musisz pamietac, ze normy po jedzeniu sa inne, jak i rowniez o tym, ze po jedzeniu to nie takie hop jak pp obciazeniu, bo np po jednej zakazanej rzeczy cukry moze ci wywalic juz po 30 min a po 60min beda ok, a po innej dopiero po 120min
Ale tutaj juz inaczej nie bedzie... teraz musisz to przetrawic i metoda prob i bledow ulozyc sobie diete najlepsza dla siebie...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Necia124 wrote:Kurcze to widzę że te maluszki ogólnie mają podobne problemy. U nas Espumisan na razie pomaga i tego prężenia jest zdecydowanie mniej. Do tego ćwiczenia na kangurku, dużo leżymy na brzuszku na piersi i noszę go tak jak Cierpliwa pokazała mi na zdjęciu. Jest lepiej ale bolące pierdki jeszcze czasami sa.
Zobaczę na skład tego mleka co piszesz ale u mnie decyzja już chyba zapadła że przechodzimy na tego Hippa.
-
Dziewczyny przykro mi, ze takie macie problemy z karmieniem. Wczoraj wyczytałam, ze 2-4 tydzień dziecka 40% kobiet rezygnuje z KP. Pamiętajcie, ze i tak dobrze, ze próbowaliście i trochę dziecko tej ochrony od Was dostało. A jak sie nie da to nie ma co męczyć maluchów i siebie. Nie oni piersi na mm
-
Cccierpliwa wrote:Necia tak mysle, ze brzuszkowe problemy ta zawrotna ilosc cukru!
Teraz porownuje ten nan i hipp i jestem przerazona...
Hipp na 100g proszku ma 66kcal a nan 519kcal!
Hipp 7,2g cukru, a nan 57,7g! -
agaaa90 wrote:Tez rozwazam zmiane na hippa bo po co ladowac w dziecko tyle cukru.... Nan wybralam tylko dlatego ze w szpitalu je mieli i Mala dobrze na nie zareagowala.... Dokarmiam ja srednio 2 razy dziennie i pediatra mowi ze przybiera prawidlowo ale ostatnio w gornych granicach wiec skoro mozna jej uciac gdzies cukry to to zrobie.
-
Necia124 wrote:Weź zobacz tylko czy dobrze patrzysz. Mi się wydawało że faktycznie taka różnica a później doczytałam że w jednym jest podane że w 100 g proszku a w drugim 100l rozpuszczonego mleka. W gruncie rzeczy ta różnicą nie jest aż taka duża jak się porównuje te same stany skupienia
Ale bylam w stanie w to uwierzyc, jak ostatnio odkrylam ile firma nestle cukru laduje w kaszki dla maluchow...
Zobacz jak bedzie jak mu dasz to 30ml po piersi jesli bedzie plakal...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 17:47
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Niezapominajka5 wrote:Olcia ogromne gratulacje
Dziewczyny, trafia mi się wesele i jak to jest w 14 tygodniu. Bardzo trzeba uważać? Prawie w ogóle nie tańczyć? Mąż już mi zapowiedzial,że jeśli już, to tylko wolne tańce
Magnolia, z tego co pamiętam,to Ty miałaś na początku wesele. Jak to u Was wyglądało?
Kocyana przepraszam, że tak pöźno odpisuje.
U mhie sytuacja była bardziej złożona, gdyż ja wogóle nie tańczyłam, a złożyło się na to zagriżenie ciąży w pierwszych tygodnach. Ja w 6 tyg. wylądowałam w szpitalu z krwotokiem, a wesele było tydzień pöźniej, gdzie wogóle stało pod znakiem zapytania czy pöjdziemy. Z racji tego, że nie miałam nakazu leżenia to poszliśmy, bo nie chcieliśmy odmawiać na sam koniec...jednak tańce wybiłam sobie z głowy.
Ueażam jednak, że jeśli ciąża nie jest zagriżona, wszystko inne jest w porządku, to powolutku raz po raz moźesz potańczycJednak dla swojego spokoju z wygibasów jednak bym zrezygnowała
Drugi raz na weselu byłam teraz. Dosyć dobrze się czułam i też sobie poyañczyłam, nie żałowałamJak czułam, że nogi mi puchną to siadałam i odpoczywałam. Również podobnie jak Skórka starałam się jednak uważa- żeby ktoś na mnie nie wpadł lub uderzył. Po 12 zrobiło się mniej bezpiexznie, więc więcej siedziałam. Do pokoju poszłam po 2, z tego względu że troszkę już byłam senna i zw. na córkę. Mąż jeszcze troszkę został żeby się pobawić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 18:06
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Paulaa25 wrote:Hej dziewczyny!Wczoraj przyszła na świat nasza córeczka, nasza księżniczka,nasze spełnienie marzeń!❤Dostała 10 pkt. Waży 3040 i ma 52cm.Zakochałam się od pierwszego wejrzenia!!!❤
Cudownie PaulaOgromne gratulacje :* Zdróweczka dla Was!!
-
Cccierpliwa wrote:Necia faktycznie ufff... bo az sie przerazilam, ze tak wielka roznica i jak to mozliwe...
Ale bylam w stanie w to uwierzyc, jak ostatnio odkrylam ile firma nestle cukru laduje w kaszki dla maluchow...
Zobacz jak bedzie jak mu dasz to 30ml po piersi jesli bedzie plakal...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 18:26
Buko lubi tę wiadomość
-
Cccierpliwa wrote:Farelka niestety ten test jeat olbrzymim obciazeniem dla dziecka i nie mozna go powtarzac...
I jesli wyszedlby ci wynik nieprawidlowy na czczo, moznaby sie bylo zastanawiac, czy np nie mialas zbyt malej przerwy w jedzeniu itp, ale tobie wyszly zle wyniki po obciazeniu i niestety, ale tutaj nie ma sie co czarowac, lepiej nie bedzie
Cukrzyca ciazowa sie nie cofa w ciazy i po miesiacu nic sie nie zmieni, chyba ze nieleczona na gorsze to i moze byc...
Mozesz jesc normalnie jeden dzien i mierzyc, ale nic sie zapewne nie zmieni...
I musisz pamietac, ze normy po jedzeniu sa inne, jak i rowniez o tym, ze po jedzeniu to nie takie hop jak pp obciazeniu, bo np po jednej zakazanej rzeczy cukry moze ci wywalic juz po 30 min a po 60min beda ok, a po innej dopiero po 120min
Ale tutaj juz inaczej nie bedzie... teraz musisz to przetrawic i metoda prob i bledow ulozyc sobie diete najlepsza dla siebie...
Rozumiemzjadłam o 18 15 pomarańcza całego na próbę. I zmierze teraz glukometrem I za godzinę. Zobaczę co się będzie działo.
-
Necia super!
Moze malego brzuszek meczyl bo sie przejadal?
Kurcze trzymam mocno kciuki zeby obeszlo sie bez odstawiania i bez zmian mleka!
Farelka tak to prawidlowyale pamietaj, ze duzo zalezy od tego co jadlas
I czasem w zaleznosci od tego, jesli bylo to cos czego jesc nie powinnac moze byc ze cukier wybije ci szybciej jak po godzinie lub pozniej...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Farelko podpisuję się pod tym, co pisze Cierpliwa o cukrzycy.
Nie ma sensu powtarzać krzywej. Jak raz się rozpozna cukrzycę to ona już zostaje do końca ciąży.
Co do cukru po obiedzie on jest w normie, bo godzinę po rozpoczęciu jedzenia ma być poniżej 140. Pamiętaj tylko, że ta norma obowiązuje jak posiłek jest skomponowany zgodnie z dietą cukrzycową. Bo czasami dziewczyny jedzą coś niedozwolonego (słodycze, białe pieczywo i to wybija cukier np. po 30 minutach a po godzinie cukier już jest w normie, albo jedzą coś tłustego- cukier po godzinie jest ok, a np. wybije później po 3 czy 3 godzinach). Musisz dać sobie czas, próbować które produkty Ci służą a które nie. I będzie dobrze.
Może być też tak, że teraz jakieś produkty Ci służą a potem już będzie trzeba je ograniczać. Im ciąża wyższa tym trudniej jest zapanować nad cukrami, najgorzej tak pomiędzy 30 a 34 tygodniem.
Sama pamiętam jak tu dziewczynom pisałam na początku ciąży, że mogę zjeść pizzę na spodzie orkiszowym i mam dobry cukier (to był jakiś początek 2 trymestru). Zrobiliśmy tą samą pizzę w okolicach 30 tygodnia, zjadłam tylko kawałek a po godzinie cukier 159To był ostatni raz z pizzą
-
Farelka wrote:A zobaczcie jak z pomarańczą. Zjadłam cały owoc soczysty. O 18:15
O 18:45 wynik 107
19:30 wynik 98
To czyli co wszystko ok? Ja mam ciągle jakieś poczucie że się pomylili w tym laboratorium
Wyniki po pomarańczy w normie
Wątpię, że się pomyliliW trakcie krzywej wypijasz 75g czystej glukozy- to będzie 7,5 wymiennika węglowodanowego. Pomarańcza ma w 100g 1 wymiennik, czyli nawet niech waży z 300g to i tak dużo mniej niż w trakcie badania.
Cukrzyca ciążowa dopada i szczupłe i otyłe osoby. Rozwija się ona na zupełnie innym podłożu niż typowa cukrzyca. Czasami dziewczyny mają w krzywej przekroczenia o 1 czy 2 jednostki i też muszą stosować dietę.
Będzie super jak samą dietą uda Ci się unormować cukry i nie będzie potrzeba insuliny.
U mnie np. problemem był cukier na czczo. Rozpoznanie tak jak Ci pisałam było w 9 tygodniu ciąży. Stosowałam dietę a cukry na czczo i tak były za wysokie (z nimi jest ciężko walczyć). Dostałam po 2 tygodniach insulinę na noc plus dieta cały czas. I były momenty, że godzinę po jedzeniu miałam cukier nawet 70-80. Też sobie myślałam- co to za cukrzyca. Ale to trwało chwilę. Potem cukry zaczęły rosnąć i był moment, że musiałam się ostro pilnować, żeby nie przekraczać norm po posiłkach a dawka insuliny na noc była coraz większa.
Przez kilka dni jedz zgodnie z zasadami diety cukrzycowej. Jak pomiaru będą w normie to super! Tylko się należy cieszyć -
Zizu87 wrote:Wyniki po pomarańczy w normie
Wątpię, że się pomyliliW trakcie krzywej wypijasz 75g czystej glukozy- to będzie 7,5 wymiennika węglowodanowego. Pomarańcza ma w 100g 1 wymiennik, czyli nawet niech waży z 300g to i tak dużo mniej niż w trakcie badania.
Cukrzyca ciążowa dopada i szczupłe i otyłe osoby. Rozwija się ona na zupełnie innym podłożu niż typowa cukrzyca. Czasami dziewczyny mają w krzywej przekroczenia o 1 czy 2 jednostki i też muszą stosować dietę.
Będzie super jak samą dietą uda Ci się unormować cukry i nie będzie potrzeba insuliny.
U mnie np. problemem był cukier na czczo. Rozpoznanie tak jak Ci pisałam było w 9 tygodniu ciąży. Stosowałam dietę a cukry na czczo i tak były za wysokie (z nimi jest ciężko walczyć). Dostałam po 2 tygodniach insulinę na noc plus dieta cały czas. I były momenty, że godzinę po jedzeniu miałam cukier nawet 70-80. Też sobie myślałam- co to za cukrzyca. Ale to trwało chwilę. Potem cukry zaczęły rosnąć i był moment, że musiałam się ostro pilnować, żeby nie przekraczać norm po posiłkach a dawka insuliny na noc była coraz większa.
Przez kilka dni jedz zgodnie z zasadami diety cukrzycowej. Jak pomiaru będą w normie to super! Tylko się należy cieszyć
Zizu A wieczorem kiedy ostatni raz zmierzyłas? Ja zjadłam jeszcze kanapkę i wypilam herbatę poslodzona 1 plaska lyzeczka ksylitolu. I zmierze moze o 21. Jeny nie rozumiem tego wszystkiego i nie wiem ile mierzyć. Godzinę po posiłku? Czy 2 godziny po posiłku też?