X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Marin, mojej Agatce po delicolu zdecydowanie było lepiej z brzuszkiem. Wcześniej też miała dokładnie to samo co u Ciebie.

Necia, a próbowałaś ściągać laktatorem pokarm i podawać jeszcze po piersi? Ja tak robiłam na początku za rada cdl. Karmiłam piersią i po zakończeniu dawałam jeszcze 20 ml swojego mleka. Robiła tak tylko na początku, bo jak Agatka trochę przybrała to zostawiłam sama pierś.
    Problem w tym że po karmieniu (3 minuty mały ssie efektywnie później ciumka - mleko przestaje lecieć) laktatorem nie jestem w stanie ściągnąć więcej niż 10ml (nawet ta odrobinę odkaldam j też mu daje).

Praca z laktatorem w systemie 7 5 3 tak kazała CDL i co trzecie karmienie 10 10 (w 3 turach co łącznie daje godzinę stymulacji).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 15:45

ty0qs6r.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa90 wrote:
    Dokladnie to samo jej dolegalo. Przelewania i bulgotania moze az tak duzo nie bylo,ale gazy miala straszne i to bardzo smierdzace. Prezenie, jeczenie i stekanie na poczatku dziennym ale najbardziej martwilo mnie ze te wzdecia potrafily ja wybudzac i ze spaniem mielismy koniec :/ Sama zaproponowalam zmiane espumisanu na delicol i roznica jest. W dzien praktycznie zdarza nam sie pojedynczy "bolacy" purtek a tez daje Malej Nan. Nad zmiana mleka jednak tez sie zastanawialam wlasnie na hippa bo ma mniwj laktozy ale polozna mowila.zeby nie wychodzic z grupy nan i ewentualnie podac nan comfort....
    Kurcze to widzę że te maluszki ogólnie mają podobne problemy. U nas Espumisan na razie pomaga i tego prężenia jest zdecydowanie mniej. Do tego ćwiczenia na kangurku, dużo leżymy na brzuszku na piersi i noszę go tak jak Cierpliwa pokazała mi na zdjęciu. Jest lepiej ale bolące pierdki jeszcze czasami sa.

Zobaczę na skład tego mleka co piszesz ale u mnie decyzja już chyba zapadła że przechodzimy na tego Hippa.

ty0qs6r.png
  • Farelka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie konsultowalam wyniki z ginekologiem powiedział że cukrzyca. Ma mi dac skierowanie do diabetologa. Pytanie mam do was takie czy można powtórzyć np wynik? Mój ginekolog powiedział, że nie wolno powtarzać glukozy na czczo w ciąży. Dlaczego? Czy wiecie coś na ten temat ? Jestem w takim szoku że mnie to spotkało, należę do osób szczupłych nigdy żadnych problemów nie miałam a teraz takie coś ?? Jeszcze w pakiecie z anemia. Tak mnie to zdolowalo, że nie wiem :-( zastanawiam się czy mogło wyjść źle ? Albo czy np za miesiąc mogło by się unormowac? Czy już w ogóle w ciąży nie zjem sobie ciasta i ulubionych owoców?? :-(

Co myślicie żebym jutro jadła w miarę normalnie I badała glukometrem jak organizm reaguje ? Czy cukier jest w normie?

f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necia tak mysle, ze brzuszkowe problemy ta zawrotna ilosc cukru!

Teraz porownuje ten nan i hipp i jestem przerazona...

Hipp na 100g proszku ma 66kcal a nan 519kcal!

Hipp 7,2g cukru, a nan 57,7g!

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka niestety ten test jeat olbrzymim obciazeniem dla dziecka i nie mozna go powtarzac...
    I jesli wyszedlby ci wynik nieprawidlowy na czczo, moznaby sie bylo zastanawiac, czy np nie mialas zbyt malej przerwy w jedzeniu itp, ale tobie wyszly zle wyniki po obciazeniu i niestety, ale tutaj nie ma sie co czarowac, lepiej nie bedzie ;)
    Cukrzyca ciazowa sie nie cofa w ciazy i po miesiacu nic sie nie zmieni, chyba ze nieleczona na gorsze to i moze byc...

Mozesz jesc normalnie jeden dzien i mierzyc, ale nic sie zapewne nie zmieni...
    I musisz pamietac, ze normy po jedzeniu sa inne, jak i rowniez o tym, ze po jedzeniu to nie takie hop jak pp obciazeniu, bo np po jednej zakazanej rzeczy cukry moze ci wywalic juz po 30 min a po 60min beda ok, a po innej dopiero po 120min ;)

Ale tutaj juz inaczej nie bedzie... teraz musisz to przetrawic i metoda prob i bledow ulozyc sobie diete najlepsza dla siebie...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• agaaa90 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necia124 wrote:
    Kurcze to widzę że te maluszki ogólnie mają podobne problemy. U nas Espumisan na razie pomaga i tego prężenia jest zdecydowanie mniej. Do tego ćwiczenia na kangurku, dużo leżymy na brzuszku na piersi i noszę go tak jak Cierpliwa pokazała mi na zdjęciu. Jest lepiej ale bolące pierdki jeszcze czasami sa.

Zobaczę na skład tego mleka co piszesz ale u mnie decyzja już chyba zapadła że przechodzimy na tego Hippa.
    Tez rozwazam zmiane na hippa bo po co ladowac w dziecko tyle cukru.... Nan wybralam tylko dlatego ze w szpitalu je mieli i Mala dobrze na nie zareagowala.... Dokarmiam ja srednio 2 razy dziennie i pediatra mowi ze przybiera prawidlowo ale ostatnio w gornych granicach wiec skoro mozna jej uciac gdzies cukry to to zrobie.

f2wlcwa14j2ws32z.png
    zem39vvjg4h0wvyl.png
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przykro mi, ze takie macie problemy z karmieniem. Wczoraj wyczytałam, ze 2-4 tydzień dziecka 40% kobiet rezygnuje z KP. Pamiętajcie, ze i tak dobrze, ze próbowaliście i trochę dziecko tej ochrony od Was dostało. A jak sie nie da to nie ma co męczyć maluchów i siebie. Nie oni piersi na mm :)

o1489vvjvnnzrzny.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Necia tak mysle, ze brzuszkowe problemy ta zawrotna ilosc cukru!

Teraz porownuje ten nan i hipp i jestem przerazona...

Hipp na 100g proszku ma 66kcal a nan 519kcal!

Hipp 7,2g cukru, a nan 57,7g!
    Weź zobacz tylko czy dobrze patrzysz. Mi się wydawało że faktycznie taka różnica a później doczytałam że w jednym jest podane że w 100 g proszku a w drugim 100l rozpuszczonego mleka. W gruncie rzeczy ta różnicą nie jest aż taka duża jak się porównuje te same stany skupienia

ty0qs6r.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa90 wrote:
    Tez rozwazam zmiane na hippa bo po co ladowac w dziecko tyle cukru.... Nan wybralam tylko dlatego ze w szpitalu je mieli i Mala dobrze na nie zareagowala.... Dokarmiam ja srednio 2 razy dziennie i pediatra mowi ze przybiera prawidlowo ale ostatnio w gornych granicach wiec skoro mozna jej uciac gdzies cukry to to zrobie.
    No u nas właśnie z tym przybieraniem jest źle ale też za dużo mi dawalam. Teraz ograniczenia o zobaczymy jak to będzie

ty0qs6r.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necia124 wrote:
    Weź zobacz tylko czy dobrze patrzysz. Mi się wydawało że faktycznie taka różnica a później doczytałam że w jednym jest podane że w 100 g proszku a w drugim 100l rozpuszczonego mleka. W gruncie rzeczy ta różnicą nie jest aż taka duża jak się porównuje te same stany skupienia
    Necia faktycznie ufff... bo az sie przerazilam, ze tak wielka roznica i jak to mozliwe...
    Ale bylam w stanie w to uwierzyc, jak ostatnio odkrylam ile firma nestle cukru laduje w kaszki dla maluchow...

Zobacz jak bedzie jak mu dasz to 30ml po piersi jesli bedzie plakal...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 17:47

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Olcia ogromne gratulacje :)

Dziewczyny, trafia mi się wesele i jak to jest w 14 tygodniu. Bardzo trzeba uważać? Prawie w ogóle nie tańczyć? Mąż już mi zapowiedzial,że jeśli już, to tylko wolne tańce :)
    Magnolia, z tego co pamiętam,to Ty miałaś na początku wesele. Jak to u Was wyglądało?

Kocyana przepraszam, że tak pöźno odpisuje.

U mhie sytuacja była bardziej złożona, gdyż ja wogóle nie tańczyłam, a złożyło się na to zagriżenie ciąży w pierwszych tygodnach. Ja w 6 tyg. wylądowałam w szpitalu z krwotokiem, a wesele było tydzień pöźniej, gdzie wogóle stało pod znakiem zapytania czy pöjdziemy. Z racji tego, że nie miałam nakazu leżenia to poszliśmy, bo nie chcieliśmy odmawiać na sam koniec...jednak tańce wybiłam sobie z głowy.

Ueażam jednak, że jeśli ciąża nie jest zagriżona, wszystko inne jest w porządku, to powolutku raz po raz moźesz potańczyc :) Jednak dla swojego spokoju z wygibasów jednak bym zrezygnowała ;)

Drugi raz na weselu byłam teraz. Dosyć dobrze się czułam i też sobie poyañczyłam, nie żałowałam :) Jak czułam, że nogi mi puchną to siadałam i odpoczywałam. Również podobnie jak Skórka starałam się jednak uważa- żeby ktoś na mnie nie wpadł lub uderzył. Po 12 zrobiło się mniej bezpiexznie, więc więcej siedziałam. Do pokoju poszłam po 2, z tego względu że troszkę już byłam senna i zw. na córkę. Mąż jeszcze troszkę został żeby się pobawić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 18:06

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa25 wrote:
    Hej dziewczyny!Wczoraj przyszła na świat nasza córeczka, nasza księżniczka,nasze spełnienie marzeń!❤Dostała 10 pkt. Waży 3040 i ma 52cm.Zakochałam się od pierwszego wejrzenia!!!❤

Cudownie Paula <3 Ogromne gratulacje :* Zdróweczka dla Was!! :)

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Necia faktycznie ufff... bo az sie przerazilam, ze tak wielka roznica i jak to mozliwe...
    Ale bylam w stanie w to uwierzyc, jak ostatnio odkrylam ile firma nestle cukru laduje w kaszki dla maluchow...

Zobacz jak bedzie jak mu dasz to 30ml po piersi jesli bedzie plakal...
    Drugie karmienie nasze dzisiaj i pierś a później 30 ml i 20 ml i jest ok. Dzidzia zasypia bez wrzaskow. Nawet ma ochotę na "zabawe i pogaduchy". I po pierwszej rundzie spał 3h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 18:26

Buko lubi tę wiadomość

ty0qs6r.png
  • Farelka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Farelka niestety ten test jeat olbrzymim obciazeniem dla dziecka i nie mozna go powtarzac...
    I jesli wyszedlby ci wynik nieprawidlowy na czczo, moznaby sie bylo zastanawiac, czy np nie mialas zbyt malej przerwy w jedzeniu itp, ale tobie wyszly zle wyniki po obciazeniu i niestety, ale tutaj nie ma sie co czarowac, lepiej nie bedzie ;)
    Cukrzyca ciazowa sie nie cofa w ciazy i po miesiacu nic sie nie zmieni, chyba ze nieleczona na gorsze to i moze byc...

Mozesz jesc normalnie jeden dzien i mierzyc, ale nic sie zapewne nie zmieni...
    I musisz pamietac, ze normy po jedzeniu sa inne, jak i rowniez o tym, ze po jedzeniu to nie takie hop jak pp obciazeniu, bo np po jednej zakazanej rzeczy cukry moze ci wywalic juz po 30 min a po 60min beda ok, a po innej dopiero po 120min ;)

Ale tutaj juz inaczej nie bedzie... teraz musisz to przetrawic i metoda prob i bledow ulozyc sobie diete najlepsza dla siebie...

Rozumiem :-( zjadłam o 18 15 pomarańcza całego na próbę. I zmierze teraz glukometrem I za godzinę. Zobaczę co się będzie działo.

f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Farelka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś godzinę po obiedzie miałam cukier 103. Czyli to prawidłowy?

f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necia super!
    Moze malego brzuszek meczyl bo sie przejadal?

Kurcze trzymam mocno kciuki zeby obeszlo sie bez odstawiania i bez zmian mleka!

Farelka tak to prawidlowy ;) ale pamietaj, ze duzo zalezy od tego co jadlas ;)
    I czasem w zaleznosci od tego, jesli bylo to cos czego jesc nie powinnac moze byc ze cukier wybije ci szybciej jak po godzinie lub pozniej...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Zizu87 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelko podpisuję się pod tym, co pisze Cierpliwa o cukrzycy.

Nie ma sensu powtarzać krzywej. Jak raz się rozpozna cukrzycę to ona już zostaje do końca ciąży.

Co do cukru po obiedzie on jest w normie, bo godzinę po rozpoczęciu jedzenia ma być poniżej 140. Pamiętaj tylko, że ta norma obowiązuje jak posiłek jest skomponowany zgodnie z dietą cukrzycową. Bo czasami dziewczyny jedzą coś niedozwolonego (słodycze, białe pieczywo i to wybija cukier np. po 30 minutach a po godzinie cukier już jest w normie, albo jedzą coś tłustego- cukier po godzinie jest ok, a np. wybije później po 3 czy 3 godzinach). Musisz dać sobie czas, próbować które produkty Ci służą a które nie. I będzie dobrze.

Może być też tak, że teraz jakieś produkty Ci służą a potem już będzie trzeba je ograniczać. Im ciąża wyższa tym trudniej jest zapanować nad cukrami, najgorzej tak pomiędzy 30 a 34 tygodniem.
    Sama pamiętam jak tu dziewczynom pisałam na początku ciąży, że mogę zjeść pizzę na spodzie orkiszowym i mam dobry cukier (to był jakiś początek 2 trymestru). Zrobiliśmy tą samą pizzę w okolicach 30 tygodnia, zjadłam tylko kawałek a po godzinie cukier 159 :-( To był ostatni raz z pizzą :-P

• Farelka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zobaczcie jak z pomarańczą. Zjadłam cały owoc soczysty. O 18:15

O 18:45 wynik 107

19:30 wynik 98

To czyli co wszystko ok? Ja mam ciągle jakieś poczucie że się pomylili w tym laboratorium :-(

f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka wrote:
    A zobaczcie jak z pomarańczą. Zjadłam cały owoc soczysty. O 18:15

O 18:45 wynik 107

19:30 wynik 98

To czyli co wszystko ok? Ja mam ciągle jakieś poczucie że się pomylili w tym laboratorium :-(

Wyniki po pomarańczy w normie :-)

Wątpię, że się pomylili :-( W trakcie krzywej wypijasz 75g czystej glukozy- to będzie 7,5 wymiennika węglowodanowego. Pomarańcza ma w 100g 1 wymiennik, czyli nawet niech waży z 300g to i tak dużo mniej niż w trakcie badania.
    Cukrzyca ciążowa dopada i szczupłe i otyłe osoby. Rozwija się ona na zupełnie innym podłożu niż typowa cukrzyca. Czasami dziewczyny mają w krzywej przekroczenia o 1 czy 2 jednostki i też muszą stosować dietę.
    Będzie super jak samą dietą uda Ci się unormować cukry i nie będzie potrzeba insuliny.

U mnie np. problemem był cukier na czczo. Rozpoznanie tak jak Ci pisałam było w 9 tygodniu ciąży. Stosowałam dietę a cukry na czczo i tak były za wysokie (z nimi jest ciężko walczyć). Dostałam po 2 tygodniach insulinę na noc plus dieta cały czas. I były momenty, że godzinę po jedzeniu miałam cukier nawet 70-80. Też sobie myślałam- co to za cukrzyca. Ale to trwało chwilę. Potem cukry zaczęły rosnąć i był moment, że musiałam się ostro pilnować, żeby nie przekraczać norm po posiłkach a dawka insuliny na noc była coraz większa.

Przez kilka dni jedz zgodnie z zasadami diety cukrzycowej. Jak pomiaru będą w normie to super! Tylko się należy cieszyć :-)

• Farelka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Wyniki po pomarańczy w normie :-)

Wątpię, że się pomylili :-( W trakcie krzywej wypijasz 75g czystej glukozy- to będzie 7,5 wymiennika węglowodanowego. Pomarańcza ma w 100g 1 wymiennik, czyli nawet niech waży z 300g to i tak dużo mniej niż w trakcie badania.
    Cukrzyca ciążowa dopada i szczupłe i otyłe osoby. Rozwija się ona na zupełnie innym podłożu niż typowa cukrzyca. Czasami dziewczyny mają w krzywej przekroczenia o 1 czy 2 jednostki i też muszą stosować dietę.
    Będzie super jak samą dietą uda Ci się unormować cukry i nie będzie potrzeba insuliny.

U mnie np. problemem był cukier na czczo. Rozpoznanie tak jak Ci pisałam było w 9 tygodniu ciąży. Stosowałam dietę a cukry na czczo i tak były za wysokie (z nimi jest ciężko walczyć). Dostałam po 2 tygodniach insulinę na noc plus dieta cały czas. I były momenty, że godzinę po jedzeniu miałam cukier nawet 70-80. Też sobie myślałam- co to za cukrzyca. Ale to trwało chwilę. Potem cukry zaczęły rosnąć i był moment, że musiałam się ostro pilnować, żeby nie przekraczać norm po posiłkach a dawka insuliny na noc była coraz większa.

Przez kilka dni jedz zgodnie z zasadami diety cukrzycowej. Jak pomiaru będą w normie to super! Tylko się należy cieszyć :-)

Zizu A wieczorem kiedy ostatni raz zmierzyłas? Ja zjadłam jeszcze kanapkę i wypilam herbatę poslodzona 1 plaska lyzeczka ksylitolu. I zmierze moze o 21. Jeny nie rozumiem tego wszystkiego i nie wiem ile mierzyć. Godzinę po posiłku? Czy 2 godziny po posiłku też?

f2w3rjjgtc46j0xs.png
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ