Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Iwka, jak się dziś czujesz?
October, tak jak piszą dziewczyny, myślę, że nam dwie wystarcząZawsze później można dokupić jak się sprawdzą
Cierpliwa, powiem Ci szczerze, że nie mam zielonego pojęcia czy lubię spać w koszulach, bo nie mam ani jednejZawsze tylko piżamki
-
Dziewczyny starsze stażem
czy rzeczywiście widać podczas kopniec stopke albo dłoń dziecka przez brzuch? Udało Wam się zaobserwować coś takiego? Moj maluch cały czas sie rozpycha, ale widzę tylko wystajaca gule z brzucha, nie wiem co to za cześć ciała.
-
Dziewczyny, mamy już coraz więcej rzeczy
Jutro wyprawka apteczna i zostanie nam tylko wanienka i videoniania do zakupienia
No i chicco baby hug 4w1 ale to na samym końcu.. a i stanik do karmienia jeszcze zostanie ale to pod koniec tygodnia może się uda
Dziewczyny, jaka lewatywa przed porodem? I pytanie czy robić przed pójściem do szpitala czy w szpitalu? I kiedy dokładnie..?
I teraz zgłupiałam. Czy stosujecie Delicol- laktaza? Czy to to samo co Bio-Gaja np? I jednym pasuje to i innym to?
Podajecie witaminę K? Czy maluszki dostały jednorazowo w zastrzyku?
I ostatnie pytanie, czy któraś z Was była zmuszona do podania np Paracetamolu w czopkach? Kupować czy raczej odpuścić? -
Mój dr w końcu dziś się odezwał o 7.30 ! Wczoraj miał pacjentki do późna skończył o 22.30 więc nie dzwonił już (On przyjmuje tylko 2 dni w gabinecie, reszte dni jest w szpitalu). Na początku przeprosił że dopiero dziś dzwoni i stwierdził że nie za bardzo jak ma mi pomóc. Mówi że niskie ciśnienie się zdarza i że lepiej niskie niż za wysokie. Kazał pić dużo wody brać magnez i zrobić kilka badań z krwi i odezwać się z wynikami ale mówi że mam leżeć i odpoczywać bo za bardzo mi nie pomoże. Ja dalej czuję się średnio chodź zawrotow głowy już mniej rano standard wymioty spać mi się chce apetytu brak leżę jak zbita tyle że przyjechałam do rodziców na kilka dni bo mąż musiał wyjechać. Mała kopie rusza się w brzuszku więc to mnie uspokaja wiem że jej nic nie jest
Ps. Mamusia gotuje rosół z nadzieją że mnie postawi na nogioby
IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek
2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤
2024-powrót do gry
09.2024 1 procedura z programu - 3 transfery, 1cb
Kir - Bx -
Zrobiłam liste wyprawki aptecznej i nie wiem, czy nie za dużo tego wszystkiego:
1) Tantum Rosa w saszetkach
2) Lewatywa
3) Czopki glicerynowe
4) Sól fizjologiczna w ampułkach
5) Wit D dla niemowląt
6) Płatki ze spirytusem do pępka
7) Paracetamol w czopkach dla niemowląt
Espumisan dla niemowląt
9) Dicoflor dla niemowląt
10) Temrmometr Geratherm Non contact
11) Delicol- laktaza
Czy tego wszystkiego się używa??
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Zizu87 wrote:Fig u mnie cały czas rozpychanie i nic więcej. Jedynie te ruchy robią się momentami bolesne. Nadal nie wiem, co jest gdzie
Ale jeszcze trochę i zobaczę Córeczkę
Jak ja nie mogę się doczekać!
-
Czoko u nas na szkole rodzenia był plan porodu i tam właśnie było wspomniane o lewatywie. Pytałyśmy położną o to nie powiedziała wprost czy tak czy nie tylko tłumaczyła że nawet jak nam zrobią lewatywe na przyjęciu to i tak się nam nazbiera w jelitach przez te parę godzin (tylko myślę co skoro generalnie się nie je za dużo) i że jak będziemy dobrze przec to nie ma szans żeby coś się zadziało. I szczerze to właśnie sama nie wiem.... Myślałam że chyba sobie zrobię żeby mieć chodź 1 zmartwienie z głowy i nie myśleć o tym przy porodzie ale z 2 strony zależy o której i jak się zjawie w szpitalu bo jak będzie już późno to wydaje mi się że lepiej nie robić bo to działa za jakiś czas i będzie problem.
A co do tych stanikow to masz już coś upatrzone ?
Ja dzwoniłam ostatnio do mojego szpitala zapytać jak to jest z tymi koszulami to mówiła że lepiej mieć swoje jakaś starą zniszczoną a nawet koszulkę męża której nie szkoda tyle że jak karmić to wtedy trzeba podciągnąć do góry a i Że niby jak trzeba bo np przyjedziesz nieprzygotowana to dają Ci szpitalną koszule i do cc też dają swojeIVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek
2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤
2024-powrót do gry
09.2024 1 procedura z programu - 3 transfery, 1cb
Kir - Bx -
nick nieaktualnyCzeki, ja nie robiłam lewatywy, teraz juz die chyba od tego odchodzi i w szpitalach też nie robią przed porodem.
Biogaja to jest probiotyk, a delicol to krople z enzymem laktaza, która pomaga rozkladac laktoze z mleka. U nas po delicolu była zdecydowana poprawa z brzuszkiem. Biogaja nie przyniosła żadnego efektu.
Witaminę K dziecko dostaje jednorazowo w szpitalu i później w domu jie ma potrzeby suplementów ac jej. W domu podaję się tylko Wit. D.
Ja kupiłam paracetamol w czopkach, ale jeszcze nie stosowałam. Natomiast dokupilam później (za radą pediatry) pedicetamol, czyli paracetomal w syropie i ten podawałam już małej dwa razy jak goraczkowala po szczepieniu.
Z listy wyprawkowej to ja bym przemyślał te płatki że spirytusem... Raczej spirytus do pielęgnacji nie jest zalecany. Ja czyscilam płatkami kosmetycznymi zmoczonymi w wodzie, a po dokładnym osuszeniu stosowałam octanisept, więc jeśli nie masz do kup octanisept. Mała butelka wystarczy, ja kupiłam duża i przy takim zużyciu to starczy mi go na 20 latLubię_czekoladę lubi tę wiadomość
-
Czeko, lewatywy nie mialam
Gazikow ze spirytusem do pepka nie uzywalam
Psikalam gazik jalowy octaniseptem, przecieralam, a pozniej drugim do sucha
Paracetamol w czopkach duzo lepiej dziala na Mie jak Pedicetamol w syropie
Witamine K dostala Mia w szpitalu jedna dawke (doustnie) a pozniej jeszcze dwa razy u pediatry
Biogaia, dicoflor itp to wszystko to samo, tylko kazdemu dziecku co innegi sluzy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:28
Lubię_czekoladę lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Iwka, rosołek na pewno Cię postawi
Kochana mama
Widocznie potrzebujesz więcej odpoczunku..
Ja lewatywę chcę zrobić na pewno. Z tym parciem to nie wierzę, że nic się nie wydarzy.. Już teraz jak wstaję rano i idę do toalety a w nocy mały jest aktywny, to od razu muszę się załatwić, więc przy parciu na pewno tego nie powstrzymam.. A wydaje mi się, że lepiej jednak mieć mniej w jelitach niż więcej.. Bardziej się zastanawiam czy nie zrobić jednej w domu przed wyjazdem do szpitala a drugiej w szpitalu.. Z tego co czytałam to po lewatywie jest natychmiastowa potrzeba wypróżnienia się
Co do staników to jeszcze nie wiem.. Chciałabym coś ładniejszego, bo czuję się mega nieatrakcyjnie z dodatkowymi kilogramami oraz rozstępami..
U nas w szpitalu trzeba mieć nawet swoje podkłady poporodowe i podkłady na łóżko.. Nic nie dają..
Zizu, dokładnie teraz TyCzekamy na maleństwo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:49
-
nick nieaktualnyPolecam jeszcze marimer baby czyli spray do nosa z wody morskiej. Ja Agatce czyszczę nos codziennie. Na początku trochę się bałam psiukac jej tym do nosa (miałam wrażenie, że psiuka pod dużym cisnieniem), ale jak już była większa, to jest to o wiele wygodniejsze niż zakrapianie soli fizjologicznej z ampułki. I oczywiście aspirator do nosa. Ja mam taki do odkurzacza i jest bardzo wygodny w użyciu.
Lubię_czekoladę lubi tę wiadomość
-
Marimer tez polecam, musisz patrzec tylko czy jest izotoniczny czy hipertoniczny
My narazie malo zywalismy, bo tu u nas dostalam za darmo na recepte fajna sol morska do nawilzania noska...
Aspirator do noska mam tez i do odkurzacza, ale tego uzywamy sporadycznie i elektryczny i ten uzywamy na codzien i tez ladnie nam wyciagaLubię_czekoladę lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Bardzo Wam dziękuję! Podsumowując:
Octenisept zamiast wacików ze spirytusem
Czopki glicerynowe wykreśliłam
Marimer baby zamiast soli fizjologicznej
Dicoflor lepszy od Bio-gaja a najlepszy Delicol-laktaza?
A espumisan? brać? Czy dopiero jak będzie potrzeba? Choć jak czytam to prawie każde wasze dzieciątko ma problem z gazami...
I rodziłyście naturalnie z pełnymi jelitami? -
Czeko co do apteki zamień te płatki ze spirytusem na octenisept, bo spirytusu już nie zalecają do pielęgnacji pępka. Zamówiłam jeszcze sól morską do noska tak w razie czego. Do tego juvit d3, olejek ze słodkich migdałów który sama zaczęłam używać do smarowania brzuszka, maść z lanoliną na brodkawki, termometr taki zwykły gdybym miała wątpliwości co do pomiaru bezdotykowym. Dla siebie wzięłam ibuprofen- w razie objawów zapalenia piersi bo nie miałam w domu i dodatkowo nawilżany papier toaletowy.
Ja lewatywy nie robię. No chyba że przed porodem pojawi się problem z zaparciami to się zastanowię, ale podobno jest raczej w drugą stronę -
Lubię_czekoladę wrote:Bardzo Wam dziękuję! Podsumowując:
Octenisept zamiast wacików ze spirytusem
Czopki glicerynowe wykreśliłam
Marimer baby zamiast soli fizjologicznej
Dicoflor lepszy od Bio-gaja a najlepszy Delicol-laktaza?
A espumisan? brać? Czy dopiero jak będzie potrzeba? Choć jak czytam to prawie każde wasze dzieciątko ma problem z gazami...
I rodziłyście naturalnie z pełnymi jelitami?
ja wszelkie kropelki kupowałam już jak byłam w domu i widziałam potrzebę. teraz leżą, bo zmieniłam mleko i przestały być potrzebne. Także może nie warto od razu wszystkiego gromadzić. Nie wiem jak daleko masz do apteki całodobowej i czy macie możliwość podjechania o każdej porze, wtedy chyba nie warto od razu wszystkiego kupować. -
aha, u nas np. dicoflor sprawdził się lepiej niż colorflor cesario.
delicol trochę pomógł - bóle brzuszka były mniejsze, ale i tak espumisan na wzdęcia trzeba było dawać.
ja miałam lewatywę w szpitalu, sama chciałam, bo miałam obawy jak to będzie podczas porodu
-
nick nieaktualnyCzeko, ja czopki kupiłam dopiero w ubiegłym tygodniu, bo mała nie robiła kupy od tygodnia i męczył ja brzuszek. Ehh, w ogóle coś jej się zmieniło i znowu czekam na jej kupke tydzień.
Sól fizjologiczna kup, bo ona się przydaje do wielu innych rzeczy. Ja np przemywalam nią oczy na początku, bo jedno było zaropiale (a pomogło przemycie moim mlekiem i id tego czasu nic się nie dzieje).
Delicol ma inne działanie niż Dicoflor albo Biogaja.
Espumisan możesz wziąć, lepiej mieć niż w nocy szukać apteki
Ja rodziłam z pełnymi jelitami. Kiedyś mamaginekolog o tym pisała i w artykule było stwierdzenie, że wypróżnienie w czasie porodu jest dla nich (tzn położnych i lekarzy) czymś normalnym, naturalnym i żadna kobieta nie powinna się tym przejmować, więc ja uznałam, że w takim razie się tym nie martwię.klamka lubi tę wiadomość