Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Figa nie dziwię się że cię zdenerwował. Ja dostałam L4 2 dni przed terminem, kiedy nic jeszcze nie zapowiadało porodu i dostałam do dnia skierowania do szpitala.
Co do teściowej, mogę powiedzieć jak to u mnie wyglądało. Do czasu bobo nie wtrącała się, pierwsze pół roku to była masakra - non stop coś nie tak, to mu było za zimno, to za ciepło itd. Jakoś starałam się to ignorować tylko żaliłam się mężowi i mamie. A teraz - luz, chyba stwierdziła, że dziecko żyje i jest mniej chorowite od wnuków z drugiej strony to chyba nie jestem taką masakryczną matką. Tak więc, cierpliwości a może to też przejdzie, to początek najgorszy jest bo teściowe chcą dobrze, a przecież my niedoświadczone i nic nie wiemy to trzeba nas wspomóc np. dobrą radą. A jak się okaże że po naszemu dziecko oddycha to może się przekonają że nie potzrebujemy tych rad06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
Figa88 wrote:Ja te Święta tez planuję spędzić karmiac malucha sama w domu, byc może z baby blusem, nawet mojej mamie mowilam, zeby sniadania nie szykowala. A jak bedziemy w nastrojach to my wpadniemy w odwiedziny. Co by tu nie mówić do tej pory na tesciowa nie moglam narzekać, boję się ze po pojawieniu sie dziecka moze to się zmienic i zacznie się naprzykrzac.
Wracam od lekarza, troche mnie zdenerwował... miałam l4 do konca marca, tak trochę z łaską wystawił mi jeszcze na ten tydzień. Powiedział, że powinnam iść już na macierzynski. Jak mie urodze do końca tyg. To muszę isc na macierzynski. Nie kest tak, że do porodu nalezy mi sie L4? Skierowania do szpitala tez mi nie dał. Ktg ok, skurczy nie widać. Szyjka zaczęła się rozpulchniac i podobno cześć czopa wypadła. Przez tydzień przybylo mi 2 kg, tyle wody zbieram. Dzisiaj ledwo co założyłam rozsznurowane adidasy. Usg tez mi nie zrobił, więc nie wiem ile kloc waży. Idę na żywioł.
Obserwuj czy dzidzia nie rusza się zdecydowanie więcej niż zawsze. U mnie mały dwa dni przed tą akcją ruszał się bardzoooo dużo. Lekarz mówił że to był jego sygnał że powoli zaczyna mu się robić źle (a ja się ciężkiej że się dużo rusza). Ale to było zdecydowanie więcej ruchów niż normalnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 14:48
-
Figa, podobno jest coś takiego ,że ostatni miesiąc ciąży może lecieć z macierzyńskiego. Kuzynka męża prowadziła ciążę na NFZ to tak miała.
A co do USG - jak będziesz w szpitalu to poproś żeby Ci zrobili. Ze mną na sali leżała dziewczyna, która ostatnie USG miała 5 tygodni przed porodem. Na podstawie tamtego USG lekarz szacował wagę dziecka w dniu porodu na 3 kg. W szpitalu zrobili jej USG i okazalo się, że mały ważył 3800. Zmierzyli jej miednicę i stwierdzili, że nie da rady urodzić takiego dziecka i zabrali ją na cesarkę. -
nick nieaktualnyJvm wrote:Figa, podobno jest coś takiego ,że ostatni miesiąc ciąży może lecieć z macierzyńskiego. Kuzynka męża prowadziła ciążę na NFZ to tak miała.
A co do USG - jak będziesz w szpitalu to poproś żeby Ci zrobili. Ze mną na sali leżała dziewczyna, która ostatnie USG miała 5 tygodni przed porodem. Na podstawie tamtego USG lekarz szacował wagę dziecka w dniu porodu na 3 kg. W szpitalu zrobili jej USG i okazalo się, że mały ważył 3800. Zmierzyli jej miednicę i stwierdzili, że nie da rady urodzić takiego dziecka i zabrali ją na cesarkę. -
Ja czesto od znajomych z pl slysze, ze lekarze wystawiaja zwolnienie do wyznaczonego tp a pozniej kreca nosem i robia problemy jak juz jest ciaza przenoszona
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ciasteczko777 wrote:37
i to pierwsze dziecko. Żartowałam z tym sędziwym
ale najmłodsza to już nie jestem.
Farelko - gratuluje badaniaco u Ciebie!??
Aktualnie od soboty mecze się z chorobą!! A tak poza tym to ciągle wizyty. Cc ustalone na 15 maja ze wzgl na cukrzycę będzie w 36 tyg skończonym, o ile nie wydarzy się nic wcześniej -
Necia124 wrote:Nie chcę Cię martwić ale u mnie zatrzymanie wody i szybki wzrost wagi okazał się bardzo groźny. Tylko jeszcze było wysokie ciśnienie. Na USG wyszło że przepływy bardzo się pogorszyły i podjęli decyzję o CC mimo że to misja być zwykła kontrola. Z tym że ja wcześniej miałam objawy gestozy czy jak to się tam nazywa.
Obserwuj czy dzidzia nie rusza się zdecydowanie więcej niż zawsze. U mnie mały dwa dni przed tą akcją ruszał się bardzoooo dużo. Lekarz mówił że to był jego sygnał że powoli zaczyna mu się robić źle (a ja się ciężkiej że się dużo rusza). Ale to było zdecydowanie więcej ruchów niż normalnie.
Necia więc w którym tyg miałaś cc? Kurczę jak to wszystko nie wiadomo do samego końca co może się wydarzyć.. -
nick nieaktualnyMnie dzis rozkłada przeziębienie
gardło boli... cały dzień leżę..
Farelko - dużo zdrówka !! Przyda sie nam obu
A Ty bierzesz insulinę? Ja zaczynam panikować bo mój synek malutki i chce donosić jak najdłużej ..
Cierpliwa - to prawda - lekarze bezprawnie tak robią i dlatego to podkreślam - nie można komuś narzucić że ma rozpocząć macierzyński przed porodem ...jeżeli lekarz uważa że jest zdolność do pracy niech wyda zaświadczenie.. owszem trzeba pilnować tylko 270’dni. -
Ja miałam zwolnienie wystawione "na zapas" tydzień po terminie i moja ginekolog mówiła, że można tak robić i ZUS się nie czepia. A dzięki temu nie byłam stratna z kasą bo L4 jest na 100% a macierzyński mam na 80% płatny.
U nas była położna, Mała przekroczyła wreszcie o 50g wagę urodzinową. Jak policzyła średnią to ma jednak niewielkie przyrosty wagi dobowe i położna kreciła nosem. Jutro mam wizytę u CDL i zobaczę co powie na to wszystko.
Poza tym jesteśmy po wizycie patronażowej, 24.04 pierwsze szczepienia.
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
U mnie nie było problemu ze zwolnieniem do 41 tygodnia. A byłam chyba od 2 tygodnia bo miałam hiperke, a że w pracy znaleźli kogoś na moje miejsce to już zostałam na zwolnieniu i lekarz nie robił problemu.
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDokładnie - Dziewczyny nie dajcie sie wpakować w macierzyński przed porodem! Ja też nie dam
będę gryźć !!!
Zizu - ale dobrze ze waga rośnie! Mocne kciuki żeby cdl pomogła i doradziła.
Jakie bierzesz szczepienia ? Pojedyncze czy kombinowane? Ja ciagle czytam i się waham
-
Zizu swietne wiesci! Najwazniejsze, ze mala przybiera!
A jakie ma przyrosty?
Ja tez nie rozumiem tego problemu... przeciez nikt nog nie zaciska
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ciasteczko bierzemy 6w1, płatne pneumokoki i rotawirusy. A po 6 m-cu dodatkowo meningokoki. Czyli majątek w przychodni zostawimy...
Cierpliwa wychodzi średnio 15g/d. Mało ale patrząc na nasze początki i spadek wagi w pierwszych dobach to dla mnie sukces. CDL mówiła, że patrząc na siatki centylowe Mała ma 3 tyg. żeby wyrównać masę urodzinową, to się udało a nawet przekroczyła ją o parę gram. Dlatego spokojnie czekam na jutrzejszą wizytę.Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Ciasteczko777 wrote:Mnie dzis rozkłada przeziębienie
gardło boli... cały dzień leżę..
Farelko - dużo zdrówka !! Przyda sie nam obu
A Ty bierzesz insulinę? Ja zaczynam panikować bo mój synek malutki i chce donosić jak najdłużej ..
Cierpliwa - to prawda - lekarze bezprawnie tak robią i dlatego to podkreślam - nie można komuś narzucić że ma rozpocząć macierzyński przed porodem ...jeżeli lekarz uważa że jest zdolność do pracy niech wyda zaświadczenie.. owszem trzeba pilnować tylko 270’dni.
A ile waży Twój synek? Ja nie biorę insuliny staram się jeść z głową chociaż czasem coś tam sobie pozwolę. Np dziś zjadłam Kinder bueno Ale cukier mierzylam później co 30 min 4 razy żeby mieć pewność E nie skoczył. Dużo ogólnie mierze bardzo dużo.. -
Zizu, to nie jest zle
prawie w normie bo norma jest jakos ok 17-18g na dzien... min 120g tygodniowo, a macie 105 wiec wcale nie taki zly wynik
A napewno bedzie coraz lepiej!
Mia teraz jest ciagle w ruchu, nie ma czasu odpoczac i sie nudzic i przybiera 40g tygodniowoostatnio byla wazona w lutym i marcu w odstepie rownego miesiaca, to wyszlo ze 160g przybrala
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700