Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Buko wrote:Pewnie nawet ciężko ustalić harmonogram co do godziny. U mnie, tak jak u cierpliwej, zależy o której mała wstanie, drzemki ma też różne, czasem 30 minut, a czasem 2 godziny. Jednak po tym jak się obudzi rano to mniej więcej wiem o której się spodziewać drzemek (+/- 1 godzina)
u nas też dzień zależy od tego o której wstanie, jedynie co to kąpiel między 19-20. mały sam sobie powoli wyrabia plan dnia, bo wstaje koło 5 i posiłki są mniej więcej o podobnych porach, ale to on sobie sam "planuje" a ja się "dostosowuje"klamka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ciasteczko777 wrote:Czy mam podawać wodę przy mm?? Już teraz?? On też je moje mleczko
nie dawaj mu wody, jak się daje pierś to podobno nie trzeba. nawet jak się karmi tylko MM to różne są podejścia co do podawania wody tzw. dopajania. Ja zaczęłam dawać bo były problemy z kupką. to też u nas nie jest tak, że daję codziennie, bo musi tyle i tyle.
Ciaseczko - nie zaprzątaj sobie teraz głowy wodą odpoczywaj i ciesz się synemCiasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Ciacho, nie musisz teraz podawac wody chyba ze maly mialby problemy z zatwardzenuami a tak yo narazie samo mleczko wystarczy, nawet przy mm...
Morgana, ja przykrywalam pieluszka bambudowa latem jak sie mala urodzila
Teraz tez pewnie jesli bede musiala przykryc to bambus/muslin...
Ogolnie w cieple dni przykrywam tylko jak spi i widze potrzebe okryciaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 15:22
Ciasteczko777, klamka lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
My dziś testujemy śpiworek do spania. Wcześniej synek spał owinięty w rożek i z przykrytym nóżkami (rożek już za mały). Nie wiem czy zaakceptuje w śpiworki, ze ma wolne rączki. Jeśli śpiworek się sprawdzi to kupię na lato bambusowy.
Morgana jeśli nie boisz się przykrycia dziecka to pewnie pieluszka/ rozłożony otulacz będą dobrym rozwiązaniem, tak jak pisze Cierpliwa. Ja natomiast boje się, ze mały zakryje sobie głowę podczas snu i nie będzie miał powietrza.
Co do harmonogramów dnia to mam znajomych, którzy maja 2 letnie dziecko i jeśli maja np. 10 min opóźnienia z jedzeniem czy spaniem to dziecko wpada w histerie, ma takie poczucie czasu. Trzeba uważać żeby nie uwiązać się takim planem dnia. -
nick nieaktualnyJa się zastanawiam ad kupieniem letniego śpiworka i są właśnie bambusowe albo muslinowe. Obecnie mała spi w spuworku i bardzo fajnie się nam sprawdza ta opcja, jak zakładam śpiworek to jakby wiedziala, że to czas na sen, więc chciałabym ten rytuał utrzymać również latem. Ja nawet jeśli w nocy latem jest bardzo goraco to i tak muszę się czymś przykryć, bo inaczej nie zasne, ciekawe czy mała też tak będzie miała
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 21:56
-
Aaaa ja jestem ciapa... mialam na mysli drzemki i spacerki...
Na noc Mia spi od piczatku w spiworku... teraz juz w letnim, bo jej jest za cieplo juz w grubszym...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Magkb ja Mie podczas usypiania otulalam kocykiem bambusowym, zeby jej rsczki jie szly na boki przy odkladaniu, a ona sie z tego po kilku minutach uwalniala jak szlam spac to zabieralam kocyk z lozeczka
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyU nas też sprawdza się śpiworek. Mały jest ubrany w pajaca i na to śpiworek, obecnie taki bawełniany ze smyka. Niczym innym go nie przykrywam. Też myślę o jakimś spiworku na cieplejsze dni, więc zajęcie znać jak możecie coś polecić
U nas rutyną jest wieczorna pielegnacja, kąpiel i spakowane małego do spiworka tak między 19-20, potem cycus i spać w każdym razie zauważyłam że nie sztuką jest uśpić tylko odłożyć młodego człowieka do lozeczka
-
nick nieaktualnyMagkb wrote:Ja tez tak mam, ze muszę się czymś owinąć. Buko Agatka nie miała problemu z latającymi rączkami jak zaczęła spać w śpiworki?
Nie wiem czy korzystacie z Limango, ale teraz są tam promocje na laktatora Medela i na produkty Tiny Love (min. Bujaczki).
Ehh a u mnie kończy się etap usypianie na noc przy piersi (to był jedyny raz w ciągu dnia, gdy zasypiala przy piersi). Teraz zje tylko troszeczkę albo wcale i jest gotowa do zabawy, a przez to, że się nie najada przed snem to ostatnio budzi się po 23 -
Hej dziewczyny. My nadal w szpitalu. Każda położna mówi coś innego. I przez to nie wiem ile ml mm mam dawać małemu. Dostaje teraz koło 20-30 ml A ja głupieje czy to za mało czy za dużo.. teraz zjadł 35ml i nie widzę aby był najedzony.. z kp zobaczymy jak będzie po powrocie do domu, póki co ściągam, bo idzie nawal. W tym temacie też każda coś innego...
-
Magkb wrote:My dziś testujemy śpiworek do spania. Wcześniej synek spał owinięty w rożek i z przykrytym nóżkami (rożek już za mały). Nie wiem czy zaakceptuje w śpiworki, ze ma wolne rączki. Jeśli śpiworek się sprawdzi to kupię na lato bambusowy.
Morgana jeśli nie boisz się przykrycia dziecka to pewnie pieluszka/ rozłożony otulacz będą dobrym rozwiązaniem, tak jak pisze Cierpliwa. Ja natomiast boje się, ze mały zakryje sobie głowę podczas snu i nie będzie miał powietrza.
Co do harmonogramów dnia to mam znajomych, którzy maja 2 letnie dziecko i jeśli maja np. 10 min opóźnienia z jedzeniem czy spaniem to dziecko wpada w histerie, ma takie poczucie czasu. Trzeba uważać żeby nie uwiązać się takim planem dnia.
nasz od małego w domu śpi pod kołderką w nocy, w dzień pieluszka flanelowa albo kocyk. Przykrywam go tylko do pasa, więc jestem spokojna. on się odkopuje także chyba prędzej zmarznie niż się nakryje. Od kilku dni żeby w dzień usnął musi przytulić do twarzy pieluszkę - wcześniej przytulał poduszkę, ale zmieniliśmy na headcare i nie ma już jak. W dzień poza tym pozwala się przykryć dopiero jak uśnie, w nocy od razu. kupie te babmusowe pieluszki na lata do wózka w takim razie, pewnie w upały w domu też wykorzystam. -
Lubię_czekoladę wrote:Aha.. I dostał smoczka. Mam wyrzuty sumienia...
niepotrzebnie, mój też w szpitalu dostał smoczek i przynajmniej mogłam iść się wysikać spokojnie mnie strasznie za to w szpitalu opierdzielali i przez to też miałam poczucie winy. Trzymaj się dzielnie -
Pierwszy raz od dłuższego czasu mały przebudził mi się w nocy i nie śpi -3x pożadnie zwymiotował przy kp, tak- że cały do przebrania. Chyba to go wybudziło...teraz sam leży w łóżeczku ze smoczkiem i próbuje zasnąć...
Mój mały w nocy śpi w rozku, ale tez mysle o zmianie bo juz sie zaczyna nie miescic Mamy w razie czego kolderke jeszcze z minky, niezbyt gruba wiec na teraz ok. Jesli chodzi o wozek to przykrywamy sie rowniez lzejsza kolderka lub kocykiem 100% bambus. Latem mysle ze zwykłą pieluszką lub pieluszką muślinowa. Sa jeszcze fajne i te akurat mamy-pieluszki 100% bawełna z motherhood.
Czekoladka-mysle, ze niepotrzebnie zamartwiasz sie tym smovzkiem. Czesto jest on wybawieniem. My tez od paczatku smoczkowi...juz w szpitalu. Naszczescie nic mi nie mowili czesto smoczek w pewnym stopniu zaspokaja silna potrzebe ssania, tym samym uspokaja dziecko i idzie choc na chwile oderwac sie, chocby po to by zjesc lub by sie zalatwic, jak morgana pisze Jesli chodzi o najedzenie lub nie, to moze kwesta wlasnie w checi ssania lub przytulenia do cycusia. Moj napoczatku dostawal 30mll po piersi. W trzecim tygodniu 40mll.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 04:49
-
U nas z kolei rożek do spania od początku się nie sprawdzał. Najpierw były śpiworki, które Mała szybko zaakceptowała a potem oyulacze i w nich śpi do tej pory. Jak przestanie się mieścić to wracamy do śpiworków.
Czeko nie przejmuj się smoczkiem. Ja na początku chciałam dać, bo Natalka miała bardzo silny odruch ssania ale w zasadzie żaden smoczek jej nie pasował (mieliśmy kilk różnych) bo się wkurzała, że ssie a mleko nie leci i wypluwała od razu a potem był płacz. -
nick nieaktualny