Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
pozwolę sobie dołączyć do waszego grona
Tak w duuużym skrócie-nasza przygoda z ivf.
Pierwsza procedura- jeden słaby zarodek klasy 6C- podany w 2 dobie-> ciąża biochemiczna. Druga procedura do blastki dotrwał 1 zarodek klasy 4AA- 2 mce transfer odkładany i 8 stycznia wykonane crio.
Ciąża od początku z problemami- kolka nerkowa, plamienia, złe wyniki usg prenatalnego i pappy, wykonaliśmy nifty i czekamy na zdrowego synka
A uzupełniając tą historię dodam, że mam też 6letnią córkę poczętą naturalnie "za pierwszym razem"Paulaa25, KasiaŁódź lubią tę wiadomość
-
Deseo wrote:pozwolę sobie dołączyć do waszego grona
Pierwsza procedura- jeden słaby zarodek klasy 6C- podany w 2 dobie-> ciąża biochemiczna. Druga procedura do blastki dotrwał 1 zarodek klasy 4AA- 2 mce transfer odkładany i 8 stycznia wykonane crio.
Ciąża od początku z problemami- kolka nerkowa, plamienia, złe wyniki usg prenatalnego i pappy, wykonaliśmy nifty i czekamy na zdrowego synka
A uzupełniając tą historię dodam, że mam też 6letnią córkę poczętą naturalnie "za pierwszym razem"
Cieszę się że już jest wszystko okey i że czekacie na zdrowego synka !!!
Deseo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDeseo wrote:pozwolę sobie dołączyć do waszego grona
A uzupełniając tą historię dodam, że mam też 6letnią córkę poczętą naturalnie "za pierwszym razem"Deseo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZizu87 wrote:Dziewczyny mam do Was pytanie. Czy któraś z Was bierze acard i heparyne? Ja mam ten zestaw i nie wiem już jak robić te zastrzyki. W zasadzie po każdym mam sinaki mniejsze lub większe. Robię je dobrze a mimo wszystko mam na brzuchu wszystkie kolory tęczy. Dzisiaj zrobilam pierwszy raz na udzie i znowu to samo.
Ja dla maleństwa wszystko wytrzymam, nie chcę marudzić ale jakoś dzisiaj jak zobaczyłam swój brzuch to się prawie rozpłakałam
Zizu87, ja biorę acard 150 mg i neoparin 0,4 i od ponad miesiąca mam tęczowy brzuch. Objaw jak najbardziej normalny więc nie stresuj się. Przy takich dawkach często są siniaki.Zizu87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymorganaa wrote:Dziewczyny a lekarze coś mówili kiedy odstawiacie heparyne?moj powoli chce to robić, ale ja się boje. Miałyscie jakieś badania przed podaniem heparyny,bo mi po prostu profilaktycznie w klinice dali.
Ja mam czynnik V Leidena i będę brać całą ciążę i w połogu. -
inspeMama wrote:Zizu87, ja biorę acard 150 mg i neoparin 0,4 i od ponad miesiąca mam tęczowy brzuch. Objaw jak najbardziej normalny więc nie stresuj się. Przy takich dawkach często są siniaki.
U mnie też wszystkie kolory tęczy
Ale dzisiaj poszła druga dawka w drugie udo. I na prawym mam siniaka a na lewym tylko maleńką kropkę. Potwierdza się, że nie ma żadnej reguły.
Dzięki Dziewczyny za odppwiedzi, razem jakoś raźniej
inspeMama lubi tę wiadomość
-
Właśnie przeczytałam, że w ciąży nie powinno się jeść m.in tymianku i rozmarynu, bo mogą powodować skurcze macicy przez co przyczynić się do poronienia. Słyszałyście może o tym? O serach pleśniowych czy szynkach parmeńskich to wiedziałam, ale te zioła to mnie zaskoczyły... Pytanie czy faktycznie szkodliwe czy w małych ilościach można.
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
MonikA_89! wrote:Właśnie przeczytałam, że w ciąży nie powinno się jeść m.in tymianku i rozmarynu, bo mogą powodować skurcze macicy przez co przyczynić się do poronienia. Słyszałyście może o tym? O serach pleśniowych czy szynkach parmeńskich to wiedziałam, ale te zioła to mnie zaskoczyły... Pytanie czy faktycznie szkodliwe czy w małych ilościach można.
Mnie się wydaję, że w małych ilościach można. To są przyprawy, dodaję się odrobinę przecież a nie kilogramami wsuwaMonikA_89! lubi tę wiadomość
-
MonikA_89! wrote:Właśnie przeczytałam, że w ciąży nie powinno się jeść m.in tymianku i rozmarynu, bo mogą powodować skurcze macicy przez co przyczynić się do poronienia. Słyszałyście może o tym? O serach pleśniowych czy szynkach parmeńskich to wiedziałam, ale te zioła to mnie zaskoczyły... Pytanie czy faktycznie szkodliwe czy w małych ilościach można.
Co u was dziewczyny bo jakaś cisza na forum...
Jak sie czujecie? -
Mam nadzieję, że nie zaszkodzi, bo bardzo lubię zioła
Mnie coś mdli ostatnio wieczorami i dokuczają mi zaparcia. Już nawet nie wiem czy brzuch mnie boli od zaparć czy od rozciągania macicy. Pewnie jedno i drugie A jak u Was z kręgosłupem? Ja nie mogę leżeć na plecach, bo mi wysiada odc lędźwiowy. Muszę podpytać lekarza na wizycie o jakieś bezpieczne ćwiczenia, bo jak teraz boli to boję się będzie później.
😭
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
Mnie jeszcze plecy bardzo nie dokuczają, ale faktycznie leżenie na plecach robi się coraz mniej komfortowe, najlepiej mi się śpi na boku co prawda próbuję zasypiać na lewym, ale w nocy i tak się przekręcam kilka razy więc za bardzo nie mamy na to wpływu. Później jak dziecko będzie większe i będzie mu się "coś działo" to na pewno zasadzi nam takiego kopniaka, że obudzimy się raz dwa i grzecznie obrócimy się na lewy boczek ;p
Co do ziół to czytałam,że niektóre mogą powodować skurcze, ale tak jak pisze Morganaa nie jemy ich w kg. a sery pleśniowe o ile są z mleka pasteryzowanego też można wsuwać nie możemy popadać w obłęd laski
Monika a próbowałaś kawy na te zaparcia?? Ja codziennie piję rano z jednej łyżeczki z mlekiem i właściwie chwile później już lecę do łazienki i to właściwie każdego dnia gorzej wygląda sprawa ze wzdęciami, ale na to złotego środka nie ma bo niestety niekiedy nie muszę zjeść czegoś wzdymajacego żeby chwile później czuć ten okropny dyskomfort....
-
Ja też nie czuję pleców póki co.Faktycznie MonikA może zapytaj lekarza o poradę.
Od jakoegoś czasu mam sporadycznie wzdęcia ostatnio zauważyłam ze po zjedzeniu nektarynki.Nie wiem jak sobie radzić ??Leze i czekam aż przejdzie.Przed ciążą brałam espumisan teraz chyba nie wolno?
Agaa90 rozpuszczalną tą kawe pijesz??Mnie odrzuciło od kawy jakiś czas temu ale teraz czasem mam już ochotę .Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 09:24
-
Agaaa90 ja codziennie piję filiżankę kawy, ale koło południa. Do śniadania mi nie pasuje Jak jadłam przez kilka dni owsiankę to mam wrażenie, że było lepiej. Teraz miałam ochotę na kanapki przez kilka dni. Niby chleb razowy, ale chyba ma mniej błonnika niż owsianka, albo ja tak reaguję Pójdę dzisiaj na rynek po śliwki, może pomogą
😭
Paulaa25 jak ostatni wspomniałam lekarce, że w 10 tyg zaczęłyno się mdłości i zaparcia, to powiedziała, że to normalne. Jakbym wymiotowała, to by coś poradziła, a tak to stwierdziła, że nie ma się czym przejmować... Zapisałam się na wizytę do Luxmed, bo mam wrażenie, że Ci lekarze z przychodni przyszpitalnej, za mało się interesują. Niby odpowiadają na pytania ale na zasadzie "to normalne", "tak musi być" i "ciąża to nie choroba, więc po co pani zwolnienie". Trochę się zniechęciłam ostatnio
😭
Ja kawy od dnia transferu nie piję, a tęsknię do niej - mocna,czarna z ekspresu i rzeczywiście na zaparcia pomagało. Teraz jakoś nawet słabej kawy z mlekiem się boje, choć pewnie na zaparcia by pomogła.
Co do zaparc ja ostatnio podczas parcia miałam lekkie krwawienie z pochwy, rozmawiałam z lekarzem i powiedział, że to się może zdarzać bo neoparin i generalnie w ciąży szyjka macicy jest bardzo wrażliwa. To takie jednorazowe krwawienia, chwila po wyproznieniu i nie ma po nim śladu. Także gdyby was to spotkało to spokojnie
Moje placy ok, na wzdęcia póki możecie polecam leżenie na brzuchu zauważyłam,że podczas chodzenia szybko się męczę,pogadam z lekarzem o jeździe na rowerku stacjonarnym dla wzmocnienia formy.
-
W ciąży można wypić nawet do 3 słabszych kaw z mlekiem dziennie.
Na zaparcia pomagają suszone śliwki, otręby i magnez.
Na ból pleców polecam poduche do spania lub śpiąc na boku wsadzić sobie mała poduszkę między kolana -
nick nieaktualnyakilegna♥ wrote:W ciąży można wypić nawet do 3 słabszych kaw z mlekiem dziennie.
Na ból pleców polecam poduche do spania lub śpiąc na boku wsadzić sobie mała poduszkę między kolana
Dokładnie tak, w ciąży można pić kawę, oczywiście rozsądnie, ale jedna filiżanka na pewno nie wyrządzi krzywdy, a wręcz pomoże:) Nię będę Was już spamować linkami z bloga mamyginekolog, ale polecam Wam tego bloga, bardzo dużo przydatnych i merytorycznych informacji. -
akilegna♥ wrote:W ciąży można wypić nawet do 3 słabszych kaw z mlekiem dziennie.
Na ból pleców polecam poduche do spania lub śpiąc na boku wsadzić sobie mała poduszkę między kolana
Zgadzam się co do kawy. Nawet gdzieś mi mignęło, że bezpieczne dawka kofeiny to ok 200-300mg, mała kawa z ekspresu ma chyba ok 100, podobnie mocna czarna herbata. Wyszło na to, że można śmiało wypić 3 filiżanki kawy albo 4 herbaty Ja często też piję rozpuszalną, a ona jest jeszcze słabsza.
Jeśli chodzi o poduchę się, to znalazłam fajną stronie #łóżkoholicy, może zamowię ją nieco wcześniej, skoro na pomócWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 10:58
😭
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62