Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam pytanie co sądzicie o szczepionce 5w1 ? Rozmawiałam z neurologiem i i nas mała ma przyjąć taka szczepionkę.
09.04.2018 punkcja
ICSI- mamy 6 zarodków i 7 komórek
Crio 29.05.2018 -
22.06.2018 histeroskopia
Lipiec 2018 naturalny cud, 7tc ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
10.09.2018 scratching endometrium
Crio 22.09.2018. Beta 13dpt 667. 16dpt 2660. 20dpt 11 427. 24dpt 30 679.
Klinika Novum kwiecień 2017. -
Necia ryz daje normalny, ugotowany na sypko, kasze dawalam jaglana i gryczana do tej pory, makaron daje wszelki jaki mam, czasem kolorowy, pelnoziarnisty, bialy (ten od lat kupuje robiony z semoliny) swiderki, kokardki, penne i rozne inne kształty takie, zeby bylo jej wygodnie jesc
Gosia, cudownie ze mala zdrowa!
O szczepionce sie nie wypowiem, u nas w standardzie jest 6w1 i taka dawalismy...
Ale skoro lekarz taka zaleca, to pewnie jest dla was najlepszaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 07:38
gosia1992 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Necia u nas narazie tylko makaron ale to dlatego że łatwiej w rączke wziąść, ale musze zrobić w końcu kasze lub ryż na gęsto.
Gosia ja szczepiłam Adasia 5w1 za namową lekarza. Wszystkie szczepienia przeszedł dobrze z gorączka taką do 37,8. -
Wiecie ja bym chciała do zupy właśnie dodać jakieś grudki i tak mysle co by tu dać 😄
A może pomożecie w jeszcze jednej kwestii. Ciekawe miejsca we Wrocławiu? Jakie restauracje z klimatem? Ktoś coś może polecić co bym się tam przez 4 dni nie znudziła? -
Necia u nas wieksze grudki w płynach nie przechodzą ostatnio zrobiłam kaszke i dodałam nektarynke (bardzo miękka) w kosteczke małą i mi się dziecko prawie udusił. Karmiła go łyżeczką. Wiec jak owoc do kaszki to tylko mus. Przez to boje sie podać zupę no chyba że krem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 13:01
-
gosia1992 wrote:Alicja jest zdrowa lekarz wykluczył wszystkie choroby, to zwykle drżenie nóżek które może wstąpić do 3 miesiąca życia, ale mimo to zostajemy pod nadzorem neurologa do 1 roku zycia małej, będziemy odbywać wizyty kontrolne do 2-3 miesiące. Jak się czuje i czułam po cesarce w sumie to rewelacyjnie do momentu zrobienia krwiaka i drugiej operacji bo niestety po drugim cięciu czułam
Się fatalnie . Ale teraz z biegiem czasu jest bardzo dobrze, od poniedziałku zaczynam ćwiczyć muszę zadbać o siebie w ciąży przytyłam 25 kg ale tylko zostało jeszcze 9 do zgubienia. Zobaczysz na spokojnie jak będzie z córeczka chociaż początki u nas bywały różne i trudne ale kwestia wprawy
Gosia to super ze mała zdrowa:-) super ze zabierasz sie za cwiczenia, na pewno dasz rade zrzucic ten nadmiar. Ja narazie mam 18 kg na plusie i licze na to ze po porodzie dam rade schudnac na tyle by zmiescic sie w swoje stare ciuchy.Magkb lubi tę wiadomość
-
Motylek1313 wrote:Gosia to super ze mała zdrowa:-) super ze zabierasz sie za cwiczenia, na pewno dasz rade zrzucic ten nadmiar. Ja narazie mam 18 kg na plusie i licze na to ze po porodzie dam rade schudnac na tyle by zmiescic sie w swoje stare ciuchy.
09.04.2018 punkcja
ICSI- mamy 6 zarodków i 7 komórek
Crio 29.05.2018 -
22.06.2018 histeroskopia
Lipiec 2018 naturalny cud, 7tc ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
10.09.2018 scratching endometrium
Crio 22.09.2018. Beta 13dpt 667. 16dpt 2660. 20dpt 11 427. 24dpt 30 679.
Klinika Novum kwiecień 2017. -
Hej, a kto mi powie czy szczepienie na pneumokoki jest obowiązkowe? I czy szczepilyscie czy nie? I jeśli tak to 13 czy 10 tych szczepów?
My jesteśmy po pierwszych szczepieniach, HIB, WZW (czy coś takiego) i DTP czy DPT Za 6 tyg kolejne kłucie tylko już nie wiem na co. I jak narazie jest ok. Troszkę zaczerwienione jedno miejsce wklucia i takie jakby zgrubienie wyczuwalne ale mam nadzieję że to nic niepokojącego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 21:29
-
gosia1992 wrote:Dasz radę schudnąć, ja bardzo bym chciała wrócić do mojego rozmiaru ubrań 34/36 ale zobaczymy jak to wyjdzie póki co jest 38. Tez wiem ze nie mogą przegiąć z ćwiczeniami muszę robić rozważnie. Daje sobie czas do października mamy akurat wtedy wesele plus chcemy zrobić małej chrzciny
Ja bym chciala wrocic do mojego 38 i dam se nawet czas do kwietnia bo my wtedy mamy wesele, a chrzciny dopiero w maju za rok. Chcemy troche z kasa odsapnac. Tym bardziej ze moja, starsza corka teraz potrzebuje na prawo jazdy a i na te chrzciny trzeba odlozyc. Wszyscy co mnie widza to mowia ze mi poprostu tylko brzuch urusł no i wiadomo troche spuchłam. Pewnie zaczne cwiczyc jak juz bedzie to mozliwe i chce isc na aquaerobik ze wzgledu na słabe kolana.
Tak, musisz uwazac z cwiczeniami. Nie ma co sie spieszyc, lepiej zrobic to z głowa.
-
Marin wrote:Hej, a kto mi powie czy szczepienie na pneumokoki jest obowiązkowe? I czy szczepilyscie czy nie? I jeśli tak to 13 czy 10 tych szczepów?
My jesteśmy po pierwszych szczepieniach, HIB, WZW (czy coś takiego) i DTP czy DPT Za 6 tyg kolejne kłucie tylko już nie wiem na co. I jak narazie jest ok. Troszkę zaczerwienione jedno miejsce wklucia i takie jakby zgrubienie wyczuwalne ale mam nadzieję że to nic niepokojącego. -
Zadne szczepienie nie jest obowiazkowe
Odnosnie kazdego jednego rodzic decyduje, czy chce zaszczepic i czym chce zaszczepic
Ja na pneumo szczepilam, u nas w standardzie jest Prevenar13
Szczepilismy nim w towarzystwie 6w1
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A no wlasnie-lekarz w przych powiedział że pneumo są obowiązkowe a koleżanka jakiś rok temu wiem ze nie szczepila na pneumo. Kurczę trochę czytałam o tych pneumo i sama nie wiem czy szczepic. Jak synek w stanie zrobię mu ten ok Las z sody.
Pisalyscie też coś o dawaniu innych rzeczy niż papki-ja daję np jablko, nektarynke starte na tartce na dużych oczkach. No i pomidor na małe kawałki dobrze idzie, najlepiej malinowy -
Marin, bo pneumokokki weszly dopiero od niedawna do kalendarza szczepien z tym ze zgodnie z kalendarzem do tych bezplatnych nalezy synflorix, jakbys chciala Prevenar13 to juz odplatnie wtedy...
Ale to, ze jest cos wl kalendarzu szczepien nie zmusza cie do zaszczepienia, mozesz sama wybierac na co szczepic chcesz a na co nie...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Motylek1313 wrote:A kiedy teraz masz wizyte?
Ja czuje sie dobrze, jak na 9 mc i 18 kg slodkiej nadwagi. Niestety ostatnio strasznie meczy mnie zgaga. Tez mocze sobie nozki i smarujemy kremem bo strasznie schna. Bola mnie plecy od siedzenia przy prasowaniu, jutro zawoze tesciowej partie do prasowania. Poratuje nas troche:-) mala sie rozpycha, ma coraz mniej miejsca. A Twoje bobo juz jest glowa w dol? My od przyszlego wikendu zaczniemy jezdzic z torba. Wyniki do szpitala juz masz porobione?
A mi sie wydawalo ze juz w 40 tc wywoluja porod. Ja nie zamierzam nic przyspieszac, mala sama podejmie decyzje kiedy wychodzi. Baaardzo chcemy ja juz poznać, zobaczyc jaka jest ale to jeszcze tylko 4 tygodnie wiec wytrzymamy hihi
Zastanawiamy sie jak to bedzie z takim maluszkiem i czy ja wszystko sobie przypomnę, bo ostatni raz maluszka mialam 18 lat temu.
Mnie zgaga męczyła jakiś miesiąc temu i o dziwo przestała, nie narzekam
Już wszystko wyprałam może jutro uda sie to wyprasować. A jak teściowa poprasowałą?
Torbę mam juz spakowaną tylko brakuje w niej kilku rzeczy, ale to dołoże jak dojdą. wyniki racezj wszystkie mam. A jak u Ciebie?
Chyba kwestia wywoływania zależy od lekarza i szpitala. U mnie nie wywołuje się aż tak szybko, co uważam za dobre, bo wiadomo każde dziecko ciut się różni i nie każe ma wyjść obowiązkowo do terminu porodu, ale szwagierka miała wywoływane 2 ciąże w dniu porodu i jak mi syna nie wywoływali 3 dni po terminie, to sugerowała że mój lekarz jest złym lekarzem, ja miałam dokładnie na odwrót zdanie ale cóż
Wiem, że dziecko niby najlepiej wie kiedy ma wyjść, ale ja wiem że jeśli jest szansa naturalnie urodzić to wolę żeby tak się urodziła tydzien wczesnije niz jak będzie gotowa ale cesarką. Szczerze i tak nie wierzę że to coś da znając moje szczęście to przenoszę o ten tydzien i będzie cc A co do główki w dół, to od ponad miesiąca tak się buja A jak u Ciebie?
A co do samopoczucia to mi ta drętwiejąca ręka masakrycznie przeszkadza, mam wrażenie że codziennie jest gorzej, a pamiętam że po poprzedniej ciąży 3 miesiące dochodziła do siebie więc hip hip hura. Ale poza tym jest ok Jasne coś tam czasem pociągnie, zdarzy się pojedyńczy skurcz, że zgina w pół ale to tylko takie chwilowe niedyspozycje Cieszę się że u Ciebie też nie najgorzej
Nie martw się czy sobie przypomnisz - już jesteś na innej pozycji niż osoba z pierwszym dzieckiem, bo cokolwiek już tam wiesz, ja strasznie panikowałam z niektórymi rzeczami przy synku i wydaje mi się że pomimo 18 lat różnicy, bardziej sobie zdajesz sprawę że dziecko nie jest ze szkła i się nie rozbije za chwilę niż większość na początku macierzyństwa.
Motylek1313 lubi tę wiadomość
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
ja jestem z siebie dumna... wczoraj ugotowałam rosół i Karol wcinał super cieszy mnie to ogromnie bo mistrzynią rosołu to ja nie jestem i nastawiałam się bardziej, że nie zje
dla motywacji kupiłam sobie karnet na siłownie otwarli u mnie osiedlu więc nie miałam nawet wymówki