X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • Marin Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez budzilam.

Iwkaa,u nas ten regres trwa do dziś.

Młody w łóżeczku. Przez cały dzisiejszy dzień spał 70 minut na dwa razy. Był tak zmęczony że nie mógł zasnąć na noc,. Od 21 był już dwa razy na rękach. Ciekawe jaką będzie dalej noc?
    My szczepimy tylko te obowiązkowe.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • morganaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    Ginekolog mi mówił, że po CC mam czekać minimum 10 miesięcy. Myślę, że jakbym miała podchodzić do transferu to tak luty - marzec czyli pod koniec mojego urlopu 😉 zostało nam jedno podejście ale z synkiem udało się za pierwszym razem ;-)
    U nas jeszcze obawiam sie,że pojawi się problem z kp. Póki co mój syn jest cycoholikiem, obawiam się, że za szybko to go nie odstawie, a pewnie nie można podejść do transferu karmiąc piersią...

ja się właśnie boję, że za 2 razem nie pójdzie tak łatwo :(

mbnotr8.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    No właśnie ja chciałabym a boje się :-P nie wiem jak poradziłabym sobie z dwójką. Jak drugie byłoby takie energiczne jak pierwsze to chyba oszaleję. Ale chciałabym żeby się udało ;-)
    Też o tym myślę, że drugie tak charakterne i byloby po mnie, albo po nich😁😜 Ja do tego wszystkiego mam jeszcze obawe ze dla drugiego dziecka będę zła matka bo nie będę w stanie poświęcić mu tyle czasu ile teraz mam dla Tomka. Myślę ze u nas zaczniemy starania najpóźniej w czerwcu. Myślę ze do tej pory zakończymy kp. Jak nie to Bedzie odwyk😉 Narazie to się zastanawiam czy wracać do pracy w lutym/marcu.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2019, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin no właśnie ja też się zastanawiam czy wracać czy nie... Mam stałą pracę w budżetówce więc z urlopem wychowawczym nie byłoby problemów. Gorzej bo wychowawczy jest bezpłatny. Dobrze, że mamy jeszcze trochę czasu do namysłu :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2019, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    morganaa wrote:
    ja się właśnie boję, że za 2 razem nie pójdzie tak łatwo :(
    Tez się tego boję, ale mam nadzieje, że się uda :-) w każdym razie trzeba spróbować... Za drugim razem już nie będzie pewnie takiej spiny (albo teraz mi się tylko tak wydaje)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba idą nam pierwsze ząbki - ślinienie i rozpulchnione dziąsła mamy od dawna ale teraz był dramat, w dzień ryk, złość i sprawdziłam wieczorem i ma takie białe cienie w miejscu 1 dolnych, czego nie było.

Jak Wy sobie radzicie z ząbkowaniem?
    Jak pielęgnujecie ząbki - rozumiem, że od początku trzeba myć je tylko jak Wy to robicie- czy używacie pasty, czy tylko szczoteczka itp ?

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgana, powodzenia!

Ciasteczko, ja rozmawialam przy ostatniej wizycie na ten temat z moja stomatolog bo przy okazji dopytywalam kiedy mamy przyjsc na pierwsza wizyte i mamy zalecone myc zabki pasta i albi silikonowa szczoteczka na palec, albo juz normalna dla 0-6 i na paste tez mamy zwracac uwage, zeby byla 0-6 bo ta ma odpowiednie stezenie fluoru dla takiego maluszka, ktore nie zaszkodzi przy polknieciu...

My tez jesli sie nic nie zmieni, to chcemy w przyszlym roku ruszyc z nowa procedura...
    Mysle, ze kolo maja/czerwca, tak zebym wrocila chociaz na chwile do pracy (macierzynski mam jeszcze do kwietnia platny) zeby w ciazy miec placone i pozniej wyzszy macierzynski...
    Jakby nie to, to ja bym juz w zasadzie mogla teraz zaraz... zylabym nadzieja, ze drugie bedzie takie jak moja corka😂 wtedy napewno bez problemu bym dwojke ogarnela, bo za noworodka to ja z nia wczasy mialam doslownie... jakby drugie takie bylo, to i maluch by cos ze mnie mial i dla Mii mialabym czas...
    No ale jednak miec a nie miec, wole odczekac i miec... co prawda wtedy nici z marzen z kolejnego letniego dziecka, bo do listopada bym czekac nie chciala, ale moze byloby wiosenne...

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) dziękuję Cierpliwa.
    Szczoteczkę mam taka malutka i też taka silikonowa, pastę w sumie też kupiłam z wyprawka tylko właśnie nie wiem kiedy zaczynać i czy od razu ta pasta.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 01:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozesz odrazu ;) tzn jak juz zabki wyjda cale...
    My narazie tez tylko te dwa mamy😂 i stomatolog powiedziala, ze mozemy juz normalnie pasta myc...
    Od 2-3tyg ma tez opuchniete na gorze, to chyba cos sie szykuje bo w miejscach obu jedynek, ale poki co nic nie widac, zeby sie przebily

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Rubi27 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że tu już konkretne plany na kolejne ciąże😁 u nas też zaczynamy sierpień 2020. Liczymy na pierwsze podejście jak przy Adasiu. Do tego czasu powinnam na spokojnie odstawić też Adasia od kp.
    I też mnie trochę martwi że bym miała mniej czasu dla drugiego dziecka a jeszcze żeby nie zaniedbać Adasia.

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Rubi27 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko teraz spojrzałam, Cierpliwa czemu Ty nie śpisz o 2 w nocy! 😂 Wszystkie grzeczne dzieci i ich mamy śpią o tej porze :D

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    Ginekolog mi mówił, że po CC mam czekać minimum 10 miesięcy. Myślę, że jakbym miała podchodzić do transferu to tak luty - marzec czyli pod koniec mojego urlopu 😉 zostało nam jedno podejście ale z synkiem udało się za pierwszym razem ;-)
    U nas jeszcze obawiam sie,że pojawi się problem z kp. Póki co mój syn jest cycoholikiem, obawiam się, że za szybko to go nie odstawie, a pewnie nie można podejść do transferu karmiąc piersią...
    Mi po pierwszej cc lekarz dał zielone śswiatlo na starania po 6 mieiącach. Teraz bym chciała wrócić o malucha po jakiś 9 miesiącach, zobaczymy co na to ginekolog, bo ginekolog co robił cc mówił żeby już nie zachodzić w ciąże

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin wrote:
    Ja tez budzilam.

Iwkaa,u nas ten regres trwa do dziś.

Młody w łóżeczku. Przez cały dzisiejszy dzień spał 70 minut na dwa razy. Był tak zmęczony że nie mógł zasnąć na noc,. Od 21 był już dwa razy na rękach. Ciekawe jaką będzie dalej noc?
    My szczepimy tylko te obowiązkowe.

To nasz dla odmiany zasnął dopiero 21:30 😔 a wszystko przez to, że drugą drzemke przeciagnął aż do 18...

Za to dziś od 6:30 nie śpi i się denerwuje na macie...Zauwazylam, że ostatnio mata go parzy... Nie polezy na brzuchu nie krzycząc na niej... Czasami w dobrych porywach pobawi się 15minut. Wcześniej, gdy dostał nowe zabawki, które go interesowały to potrafił się nimi zająć trochę dłużej, ale niestety już się opatrzył i nie ma zmiłuj.

Także gdy nie śpi nie ma mowy o odpoczynku lub zrobieniu czegokolwiek.

Przepraszam za narzekania od rana, ale czasem mam dosyć... Choć kocham tego szkraba ponad wszystko ♥️🥰

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    No właśnie ja chciałabym a boje się :-P nie wiem jak poradziłabym sobie z dwójką. Jak drugie byłoby takie energiczne jak pierwsze to chyba oszaleję. Ale chciałabym żeby się udało ;-)

Mam te same obawy. Chce szybko wrócić po rodzeństwo ale jak kolejny Maluszek będzie tak wymagający, to nie mam pojęcia jak ogarnę to wszystko. Chcemy wracać pod koniec mojego urlopu macierzyńskiego. Powoli zaczynam myśleć odstawieniu kp, ale Mała to uwielbia i może być spory problem. A niestety z uwagi na leki po trzeba odstawić przed transferem.

U nas regres snu trwa od 4 m-ca do teraz. Pojedyncze dni są trochę lepsze i przestaję się łudzić, że to minie. Od porodu nie mamy na koncie żadne przeapanej nocy. Chyba maksymalnie udało się 4 czy 5 godzin przespać ciągiem i było to raz (W czerwcu). A tak to pobudki co 1-2 godziny, sukcesem są 3 godziny snu. Śpi na rękach, przy piersi, trochę w łóżeczku, trochę w naszym łóżku.

• Rubi27 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i u nas regres snu jest od urodzenia :D chociaż dałam wczoraj Adasiowi na kolacje kaszke, ale później dopchał cycem i w końcu tak ulał że poszło nosem, w nosie glut ale nie dał sobie odciągnąć bo ryk, a ten gil go budził a tak może była by całkiem nie zła noc bo pierwsze karmienie było o 24.

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale będzie kibicowania w przyszłym roku 😊😘♥️✊✊✊

Ja o trzeciej ciąży póki co nie myślę... I niestety zwyczajnie chodzi o sytuację zawodową oraz kiepsko z pomocą...Po pierwsze 5 lat temu udało mi się po długich poszukiwaniach znaleźć pracę po studiach, zgodną z moim wykształceniem. Dodatkowo dostałam umowę na stałe i jest to budżetówka. Minusem są dalekie dojazdy... plus, że nie mamy nikogo kto by nam pomógł... Teściów nie mam, moi rodzice sami już wymagają pomocy... Nie ułatwia nam też fakt, że mieszkamy na wsi-wszędzie trzeba dojechać...W dodatku praca męża do późnych godzin wieczornych plus moja "po godzinach", gdzie muszę się przygotowywać do pracy... Już teraz łatwo nam nie będzie, a gdzie przy trzecim dziecku...Oczywiscie nie zapiera się, bo w życiu nie idzie planować... Ale świadomie chyba się nie podejmę...Serce mówi tak, ale rozum nie... Także ja pozostanę, by Was dopingować i wspierać 🙂

Olciaaa lubi tę wiadomość

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi27 wrote:
    O matko teraz spojrzałam, Cierpliwa czemu Ty nie śpisz o 2 w nocy! 😂 Wszystkie grzeczne dzieci i ich mamy śpią o tej porze :D
    Dziecko me juz dawno spalo, od 20:30
    A ze mnie to typowa sowa🙊 nie potrafie wczesnie cgidzic spac, chyba ze choroba mnie bierze...
    Akurat wczoraj skonczylam po 1 prasowac, pozniej prysznic i nadawalam juz z lozka zanim poszlam spac :D
    A teraz juz wstalysmy, Mia zajada sniadanko, zbieramy sie i jedziemy na basen :D

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Mam te same obawy. Chce szybko wrócić po rodzeństwo ale jak kolejny Maluszek będzie tak wymagający, to nie mam pojęcia jak ogarnę to wszystko. Chcemy wracać pod koniec mojego urlopu macierzyńskiego. Powoli zaczynam myśleć odstawieniu kp, ale Mała to uwielbia i może być spory problem. A niestety z uwagi na leki po trzeba odstawić przed transferem.

U nas regres snu trwa od 4 m-ca do teraz. Pojedyncze dni są trochę lepsze i przestaję się łudzić, że to minie. Od porodu nie mamy na koncie żadne przeapanej nocy. Chyba maksymalnie udało się 4 czy 5 godzin przespać ciągiem i było to raz (W czerwcu). A tak to pobudki co 1-2 godziny, sukcesem są 3 godziny snu. Śpi na rękach, przy piersi, trochę w łóżeczku, trochę w naszym łóżku.

Przytulam... 😚😚

To moje narzekania to nic, w porównaniu do Waszych wymagających maluszków. Trzymam kciuki, by jednak się odmieniło i by Natalka dała Wam zregenerować siły choć w nocy 😘

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • Motylek1313 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to ja też ponarzekam. Nie spie dzis od 5.30. Młoda w nocy pobudki robiłaco 1.5h ale od tej 5.30 wisi na cycu, az znowu mnie bola. Mam nadal potworny bol prawego nagdarstka. Wszystki mi zdretwialo od lezenia z nia. Nerwy poscily i grube łzy polecialy. Z bezsilnosci, zmeczenia. Mała nie akceptuje smoka, uspokaja sie tylko przy cycku. Zawijamy ja ciasno ale zawsze ta jedna raczka ucieknie. Moze powinnam kupic otulacz?
    Robi bardzo duzo kupek i czesto zasnie smacznie ale sybudzi ja zrobiona kupka i proces usypiania trzeba rozpoczac od nowa.
    Pisalyscie cos kiedyś o bananach, czy to ze je jem moze jej jakos szkodzic? Mam zawsze banana na szafce na wypadek nocnego glodu.

3jvzzbmhlt3lv9mr.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zębów- Ciasteczko łączę się w bólu. U nas masakra od kilku dni. Widać biały punkcie ale nie chce się przebić jakoś.

Co do pasty i szczoteczki to czytałam zalecenia polskiego towarzystwa stomatologii dziecięcej i powinno się od początku stosować pasty z zawartością fluoru 1000ppm. W wyjątkowych sytuacjach z mniejszą ilością fluoru. I tu trzeba uważać bo pasty przeznaczone dla Maluszków mają przeważnie tylko 500ppm i żeby stosować się do zaleceń trzeba stować pasty dla starszych dzieci (czyli patrzeć na zawartość fluoru a nie wiek podany na paście). Najlepiej od razu myć zęby miękką szczoteczka.

Tu jest link to tych zaleceń (profilaktyka fluorkowa). http://ptsd.net.pl/wytyczne/

Olciaaa, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

‹‹ 734 735 736 737 738 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ